Tuesday, July 17, 2012

Pizza Home Made...

Assalamualaikum...

Rutin pagi-pagi hari Ahad adalah pergi pasar tani bersama keluarga membeli keperluan dapur.. Tapi hari Ahad lepas, aku ngan Shahril skip aktiviti ni sebab ada cousin dari Putrajaya datang n dia yang nak pergi pasar merangkap bawak sekali mak ngan ayah metua pergi pasar...

Di kala ketiadaan orang di rumah, aku n Shahril buat home made pizza... Yippie!!\0/ Bahan-bahan nya adalah...

Roti Arab
Tomato Puri
Chicken Slice
Daging yang diperap dengan sos tiram, kicap n black paper. Rebus kejap pastu cincang (Fully idea Shahril..Ntah mana ntah dia dapat idea nih..)
Bawang Holland yang dipotong dadu
Cili Capsicum (Tak tau eja..malas google..hehe)
Nenas (Tapi aku xnak letak..Bahan-bahan yang akan menyebabkan xleh ngandung jgn makan..no no no..hehe)
Mozarella Cheese..

Tabur kesemuanya atas roti arab tu.. Pastu bakar pada suhu 180 darjah celcius.. Pastu tunggu 15-20 minit tengok lah sampai cheese dah cair n bahan-bahan tu dah kaler gold..sambil-sambil tunggu boleh la potong semua bahan untuk disimpan dalam peti bila rasa nak buat lagi, tabur je atas roti tuh...

Tetibe sambil sambil potong bahan sambil tengok cite katun sambil kejap jenguk dah masak ke tak tetibe TING! Yesss...Dah masak...\0/ Bila rasa.... Haaaa!!!Sedapnyee!!!Wiieehhuuu...

Nak dijadikan cerita lagi, ada pulak kawan mak mertua datang secara tiba-tiba..Apalagi..ehem... Aku pun hidanglah pizza home made dengan muka berlagaknya.. Hehe.. Mujor mereka kata sodap..Kalau tak ahdoi...-_-"

Ok, ini memang gambar sebenar...Tidak diambil dari Google ye.. ^_^ Abaikan tudung periuk itu... -_-"






Macam biasa... Mana boleh masak benda yang lain sikit tapi tak bagi mak rasakan.. Siap balik Ampang petang tu untuk bagi mak ngan abah rasa.. Singgah sekejap je..Bagi, lepas tu terus pergi rumah mak long..Untuk rumah mak long x bagi sebab tunggu raya lah...menu raya insyaallah..hihi...Lepas 5 minit masuk kereta...Mak telefon..Mak macam biasa.. "Dik, kurang masam sikit lah..Nanti letak banyak sikit tomato puri tu..Cheese ni pun, kalau adik nak bagi sedap lagi, adik tambah jugak cheddar cheese tu..Macam adik buat pai daging tuuuu...Mesti lagi sedap.. Ehh dik, mak dah abeskan semua.. Mak tak tinggalkan lah eh untuk kakak ngan baby..Ni jap lagi nak basuh bekas nih.. Tak nak diorang perasan mak ngan abah ada makan pizza... "

Haha! Adoi lah mak...Haaaaa... Tulah mak aku...-_-" Komplen...Pastu ajar cara yang lebih sodap.. Pastu abeskan macam tiada masalah kesedapan terhadap makanan tuh...kehkeh...Tapi ye jugakkan..Macam-macam jenis cheese letak atas pizza tu..Mesti lagi sodap..Nyum Nyum... Cuba lah... ^_^v



5 comments:

  1. nyum2..mmm..sdap!sdap!heeee

    ~cer teka ak sape..ngeee ^_~

    ReplyDelete
  2. nyum2..mmm..sdap!sdap!heeee

    ~cer teka ak sape..ngeee ^_~

    ReplyDelete
  3. engkau ade lah aini emm dap!haha.... kan?kan?

    ReplyDelete
  4. tudung periuk yg klasik..hahha rindu kat acu lah..camnekah business diorg? ikan patin kat temoloh kena tuba hoho

    ReplyDelete
  5. ohoiii... bisnes mereka? xtau lah..pameran start minggu ni kan? minggu lepas testing2 je dulu kat situ.. Yelah.. Marilah berbuke pose beramai2 =p

    ReplyDelete

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails