Monday, January 28, 2013

Selamat Hari Lahir Nasrina!


Alhamdulillah.... 27hb Januari 2013...
Genap umur aku 29 tahun... 
Alhamdulillah.. Diberi sejuta kenikmatan yang perlu disyukuri...

Ada mak, abah, suami, adik beradik, keluarga mertua, saudara mara, kawan-kawan,  pekerjaan, pelajaran, kesihatan dan segala-galanya dicukupkan Allah.. Alhamdulillah...

Tiada nikmat dari Allah yang perlu aku dustakan....

Alhamdulillah dikurniakan Ibu bapa yang sangat penyayang yang tak mungkin boleh ditukar ganti...

Alhamdulillah dikurniakan seorang suami yang terbaik yang melengkapi satu sisi hidup aku...Insyaallah yang bakal membahagiakan aku hingga ke syurga..

.
.
.
.
.
.
.
.
.

.

.

Alhamdulillah.. Diberi nikmat yang tidak terhingga apabila diizinkan Allah bakal menjadi seorang ibu tak lama lagi...
Syukur Ya Allah... 

Semoga aku sentiasa menjadi hamba Mu yang bersyukur ketika susah dan senang...Alhamdulillah..Terima Kasih Ya Allah..



Menghargai setiap detik..setiap saat...setiap masa....Apabila merasakan hari-hari yang berlalu sangat pantas.... Hidup ini hanya sementara dan pinjaman dari Allah.... Semoga dapat bersama-sama dengan orang yang tersayang di syurgaNya nanti...Insyaallah... ^_^




Thursday, January 24, 2013

Salam Maulidur Rasul


Assalamualaikum....

Salam Maulidur Rasul untuk semua... Jom perbanyakkan selawat hari ni... Awal pagi lagi nih.. Jom amalkan sunnah rasulullah pagi-pagi ni.. Kita mulakan dengan solat dhuha....^_^


Dah buat? Ok jom buat kerja-kerja yang sepatutnya kita buat harini...Aku macam hari-hari biasa di bulan Januari ni, hari cuti ni pun kena kerja... Ikhlaskan hati.. Allah Maha Tahu apa yang terbaik untuk hamba DIA kan.. Jom.... Mari pergi site...^_^

Ya Hanana Dengan Lirik... Alangkah beruntungnya kita...Allahuakbar... T_T



" Betapa Beruntungnya Kami "

Telah muncul agama yang didukung,
Telah muncul agama yang didukung dengan munculnya sang Nabi Ahmad,
Betapa beruntungnya kami dengan Muhammad,
Itulah anugerah dari Allah.

Betapa beruntungnya kami,
Diistimewakan dengan as-Sab’ul Matsany (al-Fatihah),
Penghimpun rahsia setiap makna, tiada yang setanding dengannya,
dan Allah mewahyukannya kepadanya (Muhammad SAW),

Betapa beruntungnya kami,
Ketika di Makkah bulan tampak terbelah deminya (Muhammad SAW),
lalu kabilah Mudhar (kabilah Muhammad SAW) dibanggakan di atas seluruh manusia.

Betapa beruntungnya kami,
Beliau adalah manusia yang terbaik ciptaannya, dan teragung akhlaknya,
Menjadi sebutan barat dan di timur.
Segala puji bagi Allah,

Betapa beruntungnya kami,
Berselawatlah kepada sebaik-baik manusia, yang terpilih,
Sang bulan purnama,
Berselawatlah dan sampaikan salam kepadanya,
kelak ia akan memberi syafaat kita di hari kebangkitan.

Betapa beruntungnya kami.
Sumber



Wednesday, January 23, 2013

Teknik Memasak Sotong Goreng Tepung

Assalamualaikum...

Perghh..Tajuk taknak kalah.. Hehe.. Harini pukul 6.15 petang dah sampai rumah... Shahril tak balik lagi.. Bukak tudung saji mak mertua dah masak gulai ayam... Mood masak tiba-tiba sampai... Tiba-tiba teringat hari minggu haritu Shahril ada beli sotong dengan udang dekat pasar tani.. nak masak sotong ke udang.... Sotong ke udang... Last2 ambik sotong dari peti ais n rendam...Taktau lagi nak masak apa...Termenung dulu...

Emmm.. Sotong goreng tepung lah... Teringat dulu masa awal-awal kawen, buat sotong goreng tepung tak jadi.. Hampeh.. Siap jadi kurus, garing sangat,tepung tak jadi.. Dengan tak sedapnye.. Cukup pakej untuk memalukan aku dihadapan suami...

So, aku keluarkan tepung...telur...sotong kasik potong... Mulalah tugas ku sebagai tukang masak amatur.. Ekceli resipi aku buat ni simple yang amat... Resipi reka sendiri tahap malas tahap bukak almari tengok apa yang ada je..

Nah nah..ameklah kalau sudi... Kalau nk yang lagi gempak, g search kat my resipi..hehe

4 ekor sotong
1 cawan kecik tepung gandum
1/2 cawan kecik tepung jagung
3 sudu besar tepung beras
Garam secukup rasa (untuk gaul dkt sotong dan dalam tepung)

Tepung2 tu sekalikan aje...Letak garam sikit.. Jangan lupa gaulkan jugak sotong tu dengan garam nak bagi rasa...

Ok, teknik rekaan aku setelah gagal haritu adalah.... Lepas potong sotong tu and basuh.. Tapis betul2 sotong tu bagi tak berair masa kita masak nanti...

Telur yang sebiji tu, kita kacau lepas tu masukkan separuh gabungan tepung tadi...kacau tepung dengan telur bagi tak beketul ketul tepung tu.

Celup sotong dalam adunan tepung dan telur, lepas tu, celupkan pulak dalam balance gabungan tepung tadi.. Bagi menghasilkan sotong goreng tepung yang rangup. (korang paham ke?)

Pastikan minyak dah betul betul panas n api sederhana... dah masuk dalam kuali, pastikan tutup dengan tudung periuk untuk makesure masak sampai dalam sotong tu..Bukan dkt luar je..

Bila dah kaler brown, angkat guna penapis n makesure dah kering betul minyak baru letak atas tisu... Kalau terus letak atas tisu, memang akan gagal untuk dapat sotong goreng tepung yang rangup malah lembikkkkk berminyak.... Gagal di situ..

Nak tengok gambar?



Masa Shahril rasa dia kata "Berjayalah! Sedapp!" yeyyyy!!! Suka suka.... Hee

Oh ye... Lagi satu yang aku masak, kacang panjang berlada.. Mak metua nampak aku tengah masak, dia g petik kacang panjang depan rumah.. "Nah Nina...sayur takdek lagi tu..." kata dia.. Okei, takdek idea nak masak ape.. Oleh sebab ada nampak cili besar depan mata, bawang putih, bawang besar dengan ikan bilis... Aku tumbuk je semua... Campak dalam kuali... Dah masak ladanya baru masukkan kacang panjang..Siap...



Eh eh..sedap pulak bila cincai cincai camtuh... Kalau buat sungguh sungguh tak jadi pulak...

Ok, sekian menu kami pada malam ini.. Practice make perfectkan.. ^_^




Monday, January 21, 2013

Perkongsian Di Pagi Hari


Assalamualaikum....

Pagi-pagi bukak facebook, Pure Matrimony share photo ni... 
Shahril selalu pesan kat aku..Jangan suka cebik bibir.. Nanti bila ada anak insyaallah, anak ikut...Pastu cepat-cepat la aku membetulkan bibir kasik senyum...
Bila tengok gambar ni..Terkena batang idung sendiri pulak...kehkeh...


Semoga Allah memperelokkan akhlak aku, suamiku dan orang-orang disekeliling kami untuk menjadi contoh dan tauladan yang baik kepada zuriat-zuriat kami..Semoga Allah sentiasa melindungi zuriat kami dari fitnah dan godaan dunia... Semoga zuriat dan keturunan kami tergolong di dalam kalangan orang-orang yang beriman dan sentiasa di dalam rahmat dan perlindungan Allah....

Semoga zuriat dan keturunan kami menjadi penyejuk di hati dan di mata kami...Insyaallah...Amin....


Sedang menambah ilmu... Menjadi seorang ibu yang boleh menjadi contoh yang baik untuk anak-anak... Apa yang aku dapat pelajari sedikit sebanyak sekarang ni, kurangkan berleter/bercakap yang memungkinkan jatuhnya doa kepada anak-anak kita.. Lebihkan kepada melakukan perkara yang baik yang dia boleh diperhatikan dan diikuti... Insyaallah...Semoga sentiasa di beri bantuan dan pertolongan dari Allah untuk mendidik anak-anak yang selari dengan perintah dan suruhanNya..



Sunday, January 20, 2013

Trip Ke Penang Bersama Yang Tersayangs [Day 2]

Assalamualaikum..

Jom sambung hari kedua di Pulau Pinang..Hari pertama aku dah cerita sebelum ni.. Untuk entry kali ni.. Korang akan disajikan dengan gambar-gambar yang super yummy....

Hari kedua ni, lepas check up dari Tune Hotel, dalam pukul 10 macamtu, perut dah berkeroncong.. So, kitorang cadang nak cari Nasik Kandar Terlangkup.. Okei, aku taktau kat mana.. Shahril pun kata dia ingat-ingat lupa kedai tu..Last-last kitorang main terjah je kat mana-mana kedai sebab dah lapar sangat...

Ini menu sarapan pagi kitorang.. Saja amek yang berat sebab cadang nak makan secara melampau lepas family aku sampai petang nanti dalam pukul 5 petang...


Sementara menunggu ketibaan keluarga tercinta, kiorang pun merayau-rayau dari George Town ke Penang Hill untuk nak bawak famili aku pergi sana nanti n nak check rate harga.. Ok, dah semangat dah ni nak bawak family aku esoknya..Last-last mak aku taknak naik sebab pagi esoknya hujan renyai-renyai..Merisaui keselamatan anak-anaknya..Padahal dah sampai, dah parking kereta dah pun..Kalau tau, aku naik dulu ngan Shahril arini... Adeh la mak aku.. -_-"

Nampak track keretapi untuk naik ke puncak bukit tu? Huhu...melepas nak naik...Munken ade hikmahnya... kan..kan..


Lepas ke Penang Hill, kitorang terus ke Bayan Lepas untuk siap-siap nak check in hotel.. Tapi sebelum tu, singgah dulu Kompleks Bukit Jambul... Shahril ajak tengok wayang untuk menghabiskan masa.. Tengok cerita yang ada masa tu, Kahwin 5.. Adeh lah..Maleh membazirkan duit untuk cerita yang tak berkenan dihati, kami membuat keputsuan untuk jalan-jalan je kat dalam tu n dalam pukul 2 baru keluar n pergi hotel Sri Malaysia..


Ok jugak hotel ni.. Not bad la untuk nak berjalan-jalan dengan famili.. Sebab jauh dari hiruk pikuk kota George Town n kalau dekat Batu Feringgi pun, padat pada aku.. Dekat sini lebih tenang n banyak kedai makan melayu...hehe...


Alhamdulillah, pukul 5.30 macam tu famili aku sampai.. N terus pergi makan dekat kedai nasi kandar belakang Hotel Sri Malaysia tu.. Emm..Sedap...Lagi sedap dari yang kitorang makan pagi tu.. Ayah aku, baby dengan kakak aku je yang makan.. Yang lain simpan perut untuk makan malamnya...Woott tak sabar!

Aku dengan Shahril dah search dalam internet pa yang menarik dekat George Town.. Banyak kata Pasembur... Aku decide untuk pergi Gani Pasembur dekat Medan Selera Padang Kota Lama....Puas lah mencarinya.. Jalan berbelit sikit sebab New Yearkan.. Ada event dekat Padang Kota Lama tu, so berpusing jugaklah mencarinya..









Pada aku, memang sedap.. Aku suka kuah kacang dia... Pinggan gedabak macam kat atas ni, RM18... Kongsi ramai-ramai... Ok dah set..Insyaallah kalau pergi lagi, sini tempat wajib..hehe.. Ohh..Style kat sini macam medan selera tu.. Ada macam-macam makanan.. So, kitorang pun masing-masing oder ikut tekak sendiri lepas tu kongsi secara berjemaah....Aku dan Shahril sememangnya memilih pasembur tu... ^_^


Ini kakak aku yang oder...Tahap serve dalam dulang saiz lonjong... Kitorang oder dua set satu rebus satu bakar.. Yang paling banyak makan? Aku...kehkeh...Yang belakang tu mee udang.. Biasa je..Tak sedap sangat.. Akak aku gak oder..Sume nak dirasanya.. Tapi tukang abeh orang len..hehe


Ini sotong bakar..Mak aku oder.. Memang sodap... Aku dah gak dah lepas aku makan sotong ni mesti kepala aku akan pening tahap menangkap nangkap.. Tapi aku degil..Pulun jugak..Sebab memang feveret aku.. Sekali bila balik hotel, memang tahap tumbang terus.. Memang Shahril kena picit-picit kepala bagi kurangkan... Kalau tak tido pon tak boleh.. Ngalir ayer mate saketnye...Degil...


Yang ini Char Kuey Tiaw.. Akak aku jugak yang oder.. Kan aku dah cakap sume dia nak rasa.. Biasa je..Tak sedap sangat.. Lagi sedap Char Kuey Tiaw Mali belakang umah mak metua aku ni ha... Tiap-tiap ari orang beratur panjang..=p


Yang ini baby, adik aku yang oder... Nasik paprik..Tekaknya sama macam aku tekak melayu.. Memang dia yang oder tapi aku yang pulun sampai abes.. Memang sodapppppp... Pandai pulak diorang buat... Sedap..Aihh..Teringat-ingat pulak...Ayah aku oder apa eh? Nasik goreng kampung kot..Oleh sebab biasa je aku tak tangkap gambar eh? Ke ayah aku tak oder pun? Ayah aku dah tahap super kenyang dengan acara kongsi-kongsi ni? Tak ingat lah... 

Betullahkan.. Makan secara berjemaah memang buatkan makanan tu lagi sedap, menyelerakan dan kenyang tahap kena seret badan untuk balik.. Errkkk! Alhamdulillah syukurr....^_^



Okei, sekian dari kami...Muka-muka yang kekenyangan..Dan aku tahap yang kejam letak gak gambar ni kat sini walaupun tak cun..hehe....Oleh sebab muka sememeh masing-masing..Takyah lah nak buat extra large gambar-gambar ni kan..Small sudah....hihi...

Okei, Jumpa lagi pada hari-hari yang seterusnya... Makan untuk Hari Ketiga, Ya Allah... Super mantap... Tungguuuuu....

Friday, January 18, 2013

Trip Ke Penang Bersama Yang Tersayangs [Day 1]


Assalamualaikum....


Hehe.. Mulakan dengan gambar di tepi sawah padi yang menghijau..Angin sepoi-sepoi bahasa... Fuuhh..memang nyaman betul... Ok.. Mulakan cerita...

Pada suatu hari yang hening.. Shahril balik kerja n tanya aku " Cuti tahun baru nanti, bos saya nak kawenkan anak dia..Kita pergi nak?" Dengan muka toya malas-malas aku tanya.. "Dekat mana?" .... "Penang..." Tanpa memerlukan pengkiraan saat yang lebih dari satu detik, aku terus jawab "Nak!!" Dia pulak bermuka toya sambil jawab "Dah agak dah.." kuikui...

Sebenarnya memang impian tempat bercuti-cuti kalau ada rezeki adalah dekat Sabah dengan Penang.. Tapi masa tak mengizinkan.. So, honeymoon kitorang pun dekat Melaka dengan PD je.. Kenapa pilihan Penang? Sebab Shahril dulu belajar dekat USM... So dia rasa macam Penang tu banyak tempat best merangkap terer lah tu konon dengan jalan-jalan dekat sana... hehe

Oleh sebab kitorang memang plan nak berjalan-jalan ni sejak Julai lagi, kitorang pun buat lah tabung jalan-jalan..Kumpul sehari RM2 sorang... Kononnya nak simpan dari Julai sampai Disember.. Tapi oleh sebab aku masa bulan September asyik nak beli itu ini, kitorang buat kesimpulan.. Takyah g jalan-jalan n duit yang dah terkumpul tu buat beli benda lain... Tapi..... Nak buat macamanakan.. Kalau Allah kata ada rezeki untuk berjalan, berjalan lah jugak akhirnya... So, berbekalkan duit hampir RM300 dalam tabung tu, kami dah ke Penang! \0/ Duit tu dapat jugak cover minyak, tol,tambang feri sepanjang 4 hari 3 malam tu.. Dah save dekat situ  =)


Tengoklah haa...Jangan lupa boleh jadi jalan lupa..Eksaited sangat -_-" Bila Shahril buat tanda soal kat jalan tu..Baru aku perasan aku tulis salah.. -_-"


Okei.. Percutian ni, hari pertama je kitorang berdua.. Hari kedua sampai lah keempat.. Dengan famili aku... Seronoknyee!! Tak pergi sekali sebab hari first tu kenduri kawennye n kitorang kena pergi awal.. Famili aku pergi lewat sehari sebab ada catering...





Pagi-pagi lagi dah bangun untuk menyediakan bekalan makanan untuk sepanjang perjalanan... Pagi ke? Ok, tak pagi sangat sebenanarnya.. Stat pukul 7.. Nasik goreng Shahril masak.. Naget Shahril masak.. Cekodok Mak metua masak... Aku? Sambal tumis.. Nak jugak pedas-pedas...Nyumm nyumm..

Inilah yang kitorang makan sepanjang perjalanan kalau rasa lapar.. Sebab memang target tak nak berhenti kecuali nak pergi toilet... Nak cepat sampai..hehe...


Kitorang bertolak dalam pukul 10.30 pagi n sampai dalam pukul 4 petang.. Terus pergi kenduri.. Kenduri ni dekat belah darat.. Lepas tu, kitorang naik feri pergi pulau...


Pilihan hotel kitorang adalah Tune Hotel.. Sebab pertama, semua hotel dekat Batu Feringgi dengan George Town dah penuh.. Dan kalau ada pun, Yang harga RM300 ke atas semalam... Jangan lupa..Ini adalah percutian tiba-tiba kami..Jadi, Duit yang berlebihan untuk dibazirkan adalah tak ade.. Jadi, malam pertama, Tune Hotel.. Sebab kedua.. Aku nak tau gak..ok ke tak Tune Hotel ni.. Kalau ok, lepas ni pergi Tune Hotel je lah aku..Haha! Yang ketiga sebab kitorang nak duduk tengah-tengah bandar... Senang nak ke sana sini.. Esok nya bila famili aku datang, kitorang dah booking Hotel Sri Malaysia dekat Bayan Lepas.. Jauh sikit untuk ke bandar..

Kitorang decide untuk ambik pakej yang paling basic.. Yang tahap kipas je n toiletris pun takdek.Tv apekan lagi...Hehe.. Aku memang tak suka sejuk.. Kalau dekat rumah pun, kipas tak ngadap aku pun.. N kalau Penang tengah panas time tu, baru kitorang decide nak suruh tambah pakej aircond.. So far, pada aku.. kipas pun dah cukup...Tu pun pasang no 1 je... kalau yang tak tahan panas, kompem pasang no. 3 kot... N kipas die pun yang elektronik tu.. bukan lah yang cikai-cikai punya...

Okey, katil memang best... Toilet pun ok, bersih... Interior design die memang cantik... Cuma satu masalahnya pada aku... Jarak katil dengan dinding cuma sekaki setengah...Uiisshhh...Sempit weh nak solat...  Itu yang buat aku bepikir gak kalau nak g Tune Hotel lagi.. Huhu.... 



Malamnya kitorang pergi Batu Feringgi Night Market... Gambar atas ni aku google.. heee.. Ntah nape malas sangat nak amek gambar malam tu.. Dengan laparnya lagi.. Dengan tengok kiri kanan mamak dengan kedai arab saje.. Arrgghhh!!! Saya adelah geram.. Nak tomyam!! Akhirnya, sampai satu kedai dekat Batu Feringgi tu, tulis masakan Thai.. Penuh gila orang.. Aku nak jugak.. Sebab tak lalu malam tu nak makan mamak... Oleh sebab lambat ordernya sampai.. Kitorang oder chicken cop.. Sedapnye!! harga RM10 je.. Mintak maaf takdek gambar.. Ntah mana semangat aku malam tu...Lepas tu, aku tibai pulak nasi goreng dengan tomyam..Kongsi dengan Shahril.. Puas hati aku dah kenyang...Alhamdulillah...hehe

Lepas kekenyangan, nak tengok night market dekat tepi-tepi pantai tu pun aku dah tak larat... Nak balik hotel tido.. Shahril tahap kuku besi, berhentikan jugak kereta.. Katanya tak baik dah kenyang terus tido.. Aku pun heret lah badan nak kene berjalan.. Panjang tu.. T_T Tapi bila tengok kedai DVD murah-murah terus eksaited... hehe...Yang latest, yang tak latest semua ada... Satu CD RM4...Ok le tew... Gambar pun cantik...

Dekat sini ada jual perhiasan bilik, jam tangan, hand beg, souvenir untuk bawak balik,macam-macam lah kesimpulanya..Banyak gerai-gerainya.. Bukak awal jugak.. Lepas maghrib kot.. Pukul 12 malam dah tutup.. Bukan macam Uptown dekat KL yang bukak sampai lewat pagi... 

Okei, sekian dulu eh untuk entry pergi Penang ni.. Nanti aku sambung untuk hari kedua... Bawah ni teaser untuk hari kedua... Sarapan pagi kitorang.. Nasik Kandar yang lauknya ayam goreng je.....hihi.... 













Tuesday, January 15, 2013

20 PERKARA YANG BERUBAH SELEPAS ANDA MEMPUNYAI ANAK...

Sering kali rakan-rakan kita memberi peringatan kepada kita ketika kita sedang mengandungkan anak pertama. “Kau tidurlah puas-puas, nanti dah ada anak mesti tak cukup tidur”...Betul kan? Dan yang pasti, selepas mempunyai anak, banyak yang akan berubah dalam hidup kita. Kita akan mempunyai kekangan wang, tidak cukup tidur dan tanggungjawab yang lebih besar perlu digalas. Tetapi apabila seluruh kehidupan kita bertumpu kepada anak kesayangan kita, sebenarnya, banyak perkara yang menarik akan berlaku. 

1- Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar. 
2- Kita akan merindui saat 9 bulan kehamilan kita walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!! 
3- Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!! 
4- Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru. 
5- Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit.. 
6- Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat...;-) 
7- Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak. 
8- Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri.
9- Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan Happy bila anak kita poo-poo! 
10- Kita akan lebih menghargai diri kita. 
11- Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja. 
12- Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis. 
13- Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh. 
14- Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukannya. 
15- Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka. 
16- Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat! 
17- Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak! 
18- Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak. 19- Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia 
dalah orang asing.
20- Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan!




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails