Saturday, September 24, 2011

Apa yang kita cari itu Baik..Apa yang kita temui itu Lebih Baik..

Alhamdulillah.. hampir setahun amalkan solat sunat dhuha..Tapi tetap jugak ada yang tertinggal kadang-kadang.. Alhamdulillah..Alhamdulillah..Masih mencuba untuk tak meninggalkan walaupun sehari..Hampir setahun jugak cuba beramal n berpegang dekat ayat 1000 dinar (baca 3 kali lepas solat) n sedaya upaya merajinkan diri untuk baca surah Al Waqiah selepas isyak setiap malam.. Beramal selepas mengkaji dan mengetahui semua kelebihan amalan-amalan ni, buatkan hati kita yakin sangat pada janji-janji Allah..

Subhanallah..Alhamdulillah..Semua urusan aku Allah mudahkan semenjak mengamalkan semua yang aku tulis tadi.. Perniagaan online yang ntah dari mana customernya ..Allah yang gerakkan hati diorang untuk beli dekat aku..Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Susah urusan dekat pejabat Allah permudahkan.. Orang di sekeliling aku senang berurusan dengan aku dan aku senang berurusan dengan diorang.. 

Walaupun ada yang belum cukup tapi hati katakan cukup sebenarnya apa yang aku dpt sekarang dengan keadaan aku sekarang..

Bacalah..Fahamilah..Amalkanlah..Beristiqamah lah..Tanpa rasa letih.. Aku pun ada hari yang sangat malas.. Aku juga manusia biasa.. 

Jom.. Pujuk, merengek dan merayulah dekat Allah.. Sesungguhnya Allah adalah Pendengar yang setia yang sentiasa Menyayangi dan akan Memberi =) 

Alhamdulillah...aku temui DIA dalam mencari dia...

 Doa Dhuha

Ayat Seribu Dinar 

nota kaki:Bukan utk meninggi diri..Tapi untuk berkongsi amalan ibadah memurahkan rezeki.. Semoga ada saham yang baik di sana nanti =)

Wednesday, September 21, 2011

Doa Untuk Pilihan hati...

Ya Allah.. Hatiku ini telah kau ajari untuk bergantung harap pada Mu..
Ya Allah... Hati ku ini merasa takut andai ada rezeki yang akan membuatkan aku jauh dari dari Mu..
Pupuklah hatiku ini untuk terus merasa sejuta kesyukuran kepadaMu...
Hatiku ini terlalu mudah untuk bersabar.. Tetapi terlalu alpa untuk bersyukur...

Ya Allah... Aku serahkan segala keputusan ku kepada Mu...
Aku hanyalah insan yang lemah yang tidak tahu apa yang terbaik untukku..
Aku mohon Ya Allah..Segala rezeki yang Engkau berikan kepada ku adalah rezeki yang Engkau berkati..

Ya Allah... Andai dia tercipta untuk ku..
Kukuhkan lah cintaku kepadaMu..
Aku tidak mahu lagi hatiku berpaling dari Mu..
Aku tidak mahu lagi mengagung agungkan insan lain melainkan Mu..

Ya Allah...Labuhkanlah hatiku ini kepada orang yang mencintaiMu..
Orang yang mencintaiku keranaMu..
Orang yang menjdai penyejuk di hati dan mataku..Dan aku penyejuk di hati dan matanya..
Orang yang dapat menerimaku seadanya aku menerimanya seadanya..
Orang yang ingin menjadikan aku bidadari di syurga Mu..
Orang yang ingin menjadikan aku bidadari di hatinya..

Ya Allah... Jauhkanlah aku dari melupakan Mu..
Tunjukilah aku jalan yang lurus..
Jalan ke arah keredhaan Mu...
Jadikan lah aku manusia yang bersyukur..


nota kaki : doa berubah mengikut usia.. harap lebih baik dari masa ke semasa...

Monday, September 19, 2011

Memilih ke???

"Ahh..Ko tu memilih..."

"Ko tu memang... Pandang muka orang aje..."

"Jangan pandang muka orang Nas..Pandang hati orang.."

"Susah sangat nak carinya kenapa? Nak yang kaya ke?Tak payah la..Janji sayang kita.."

Yeke aku memilih? Yeke aku tolak ramai orang? Yeke berduyun-duyun orang nak kat aku sampai aku boleh jadi sangat choosy? Haihh... Ntah apa-apa ntah orang boleh cakap untuk salahkan kita tentang apa yang kita tak dapat lagi...

Mengeluh? Tak.. Aku bukan mengeluh..Aku takkan mengeluh semata-mata jodoh aku lambat sikit dari orang lain.. Aku takkan mengeluh semata-mata tengok orang lain jalan hidup dia tak sesusah aku...

Aku sangat yakin dengan semua benda yang jadi dekat aku ada hikmahnya... Dan semakin aku kuat untuk kuat.. Semakin bertubi-tubi orang cuba buatkan aku lemah.. Buatkan kita rasa yang orang tu rasa "Huh..Susah betul hidop ko ni eh..Siannn"

Tapi bila hati dah yakin dengan janji Allah hati bagaikan tak tersentuh dengan kata-kata orang... Cuma rasa macam.. "Ok Nasrina.. Kalau ditakdirkan kau murah rezeki harta, rezeki jodoh, kau jangan pandang orang lain tak berusaha..Diorang usaha..Cuma Allah takdirkan belum masanya..."

Kenapa korang tak carikan aje untuk aku?

Kenapa korang tak kenalkan aje orang yang kau rase baik sangat tu dekat aku?

Apa yang buatkan korang kata aku pandang rupa hanya semata-mata aku pernah ada seorang je bekas pakwe yang konon hensem?

Apa yang buatkan korang rasa aku pandang harta padahal aku tak pernah pulak dapat baju-baju jenama obersee yang harga beratus ratus ringgit sebelum ni?

Tolong lah paham... Semua orang dijadikan berpasang-pasangan.. Kalau tak dekat dunia, pasti akan ada dekat akhirat.. Aku akan berusaha cari dekat dunia ni sampai lah satu saat yang nafas aku dah takde lagi.. Doa...Usaha..Tawakal... Semua jalan-jalan untuk kejayaan kan..

Cukup lah kata-kata yang membuatkan aku seolah-olah tak berusaha.. Biarkan masa dan usia berlalu macam tu je.. Tak logik la.. Ade ke orang tolak rezeki? Haihhhhh...

Aku bukan jenis yang cepat melenting bila orang nak tanya pasal jodoh aku..Aku sangat positif.. Sebab aku tau orang tanya sebab care dekat aku.. N aku tau bila aku jawab baik-baik semua orang akan doakan yang baik-baik jugak untuk aku... Tapi, jangan lah pulak bila aku dah jawab baik-baik korang rendah-rendah kan aku pulak..Eeiii..Geram tau...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Dah aku tak jumpa lagi orang yang betul-betul sayang dekat aku n keluarga aku..Nak buat macamana..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

nota kaki:eh eh..asal bila baca balik macam ade nada2 emo aku tulis nih...haha.. Lantaklah..Sesekali...Lalalaa..


Saturday, September 17, 2011

Breakfast kat popeye..

Jom makan dekat popeye.. Ayam dia lagi sedap dr KFC..Pada aku lah.. Hehe.. Pastu, aku sangat suka whipped potato kat sini.. Terasa biji2 kentang2 nye..nyum nyum.. Lagi satu! Jgn lupa makan roti dengan jem strawberry yang dah mmg tersedia dlm set... Ok, cukup sesi pengenalan..Jom makan! ^_^v

Sent from Blackberry

Wednesday, September 14, 2011

Trip Ke Langkawi

Assalamualaikum..

Ok, nak update cerita pasal pergi Langkawi haritu.. Kursus merangkap shopping...Yey! Kitorang ada 3 hari 2 malam untuk kursus tapi cuma diperuntukkan 3 jam untuk shopping merangkap tengok-tengok Langkawi..Itu pun waktu nak balik.. Ok la tu kan..dari takde langsung..hehe

Ini adalah Jetty Langkawi.. Dengan muka yang pening-pening sebab baru lepas muntah dalam feri..Ye!Aku muntah.. Gelombang kuat gila..Sebelum ni kalau naik feri ke, bot ke takde pulak masalahnya..Kali ni habis keluar semua isi perut.. And bukan aku sorang je boleh dikatakan suku dari penumpang..EEiiiii uuuuhhhhh... Mujo disediakan plastik..Kalau takk.. (muka hijau)


Kitorang tinggal dekat Bella Vista Langkawi.. Betul-betul tepi laut... Cantik jugak.. Dia guna konsep...err..konsep..Tengok je lah sini.. 




Ok..Ekspidisi jalan-jalan bermula.. Selepas 3 hari pagi petang siang malam dengan baik dan penuh tekun mengikuti kursus.. Cewahh.. Kami punn...Eksaited sangat ni!! Tak tau nak cakap macamana perasaan keterujaan tu.. Satu hari suntuk duk tersenyum je tanda tak sabar-sabar nak memborong...Sebab memang dari KL dah aim nak beli beg tarik.. Itu je pon..hehe..

Ofkos la.. Setelah mensearch-search internet dekat mana tempat yang paling femes untuk bershopping dekat Langkawi, mesti la Ismail Group dengan Idaman Suri yang kitorang terjah dulu..Ismail Group ni ada banyak dekat Pekan kuah tu..Kejap ada kat situ..Kejap ada kat sini.. Isi dalam nya pun lebih kurang sama je.. Tapi pada aku, kena jalan semua sebab ada satu je yang aku jumpa ada beg yang sangat menarik hati aku.. Yang lain, emm..Tak berkenan dihati la..
Ada jual pinggan mangkuk.. Idaman mak-mak..Oleh sebab aku bukan mak-mak, aku tak beli.. N aku cal mak aku, mak aku pun taknak sebab takut tak leh terima citerasa aku yang mungken tak setarap dengan dia.. So, tak beli..Dari beli pun menyorok je dalam lemari..-_-"



Tarrraaa..Beg kami! Beg aku harganya rm80.. Beg kawan aku ni RM60.. Perasan pramugari jap..muahaha..
Jangan lupa borong coklat.. Aku yang tak minat coklat ni pun terborong banyak sebab memikirkan orang-orang dikampung yang mungkin mengharapkan limpahan coklat dari aku..


Ok..Tu je kisah di Langkawi..Takdelah aktiviti melawat makam mahsuri bagai.. 3 jam..Apa lah yang boleh dibuat.. Oh ye..Idaman Suri tak letak gambar la.. Tak sempat tangkap gambar.. Tapi dekat situ, aku beli 2 beg anyam yang cantik dan murah... Satu untuk aku, satu untuk mak aku.. Cantik cantik...^_^v


Monday, September 12, 2011

Perjuangan diteruskan..

Assalamualaikum..

Esok insyaallah lagi sekali menjadi student setelah 4 bulan bercuti panjang... Bermula episod pukul 4.30 petang rush pergi HQ jemput Naomi n sama-sama pergi Shah Alam.. Pukul 5.45ptg sampai sebab jem sikit dekat federal highway. Pukul 6 ptg lecturer sampai kalau tak sampai lagi duduk bersidai dekat luar kelas sambil mengunyah ngunyah bahan makanan yang dah ditapau..

Kelas 6 ptg - 9 mlm... 3 jam..Berhenti sekejap untuk solat n memang tak sempat pun untuk makan makanan berat.. N sambung balik kelas dengan muka yang tahan ngantok.. Pukul 9 kelas habis.. Drive lagi pergi HQ hantar Naomi pastu drive lagi balik rumah...

Sem ni kelas semua sampai pukul 9 je.. Kalau ikut jadual la.. Tak macam sem-sem lepas ada yang sampai pukul 12... Gila ngantuk weh.. Tapi aku perasan.. Kalau aku ada kelas sampai lewat-lewat macamtu, senang pulak aku bangun pukul 4 pagi.. Yup..Memang itulah waktu aku bangun setiap hari..Waktu cuti ni pun.. 4 pagi aku set kan alarm... Tapi macam biasa.. Tangan dah set untuk snoozed kan alarm tu sampai pukul 4.30 atau pukul 5.. Tengok tahap mengantuknya..hehe..

Mananya tak kena bangun pagi..Masuk ofis pukul 7.30.. Lambat je sikit, jem dekat Ampang tu Ya ampunnn... Tahap boleh makan nasik lemak lagi dalam kereta..atau sempatlah nak ketip kuku jari kaki... Kaki ye..bukan tangan... Punyalah rileknya sebab jem tu..

Okei.. Doakan mood belajar aku berkobar-kobar dari awal sem sampai hujung sem..Pergi kelas memang la rajin.. Tang buat asignment tu yang...errr..errr... zzZZzzzz~

Allah akan tetapkan satu masa, bila kita akan boleh berdiri atas kaki kita sendiri..Aku mana pernah berani nak drive sorang-sorang selama ni..Jauh atau dekat..Mesti nak berteman..Tapi, Allah dah tetapkan.. Masa tu akan sampai.. Masa tu dah sampai.. Nak taknak, kena hadapi.. Sesat? Allah dah murahkan rezeki aku dengan aku dapat beli GPS.. Gunakanlah.. ^_^v


nota kaki : Bye..Nak pergi Wardieburn.. Meeting dengan client.. Drive sorang-sorang ngadap jem.. semoga Allah lindungi dari sebarang kecelakaan..Amin..
nota kaki 2: Baru dalam KL dah kecoh..Orang lain luar KL kot pergi..(ok, muka malu)


Friday, September 9, 2011

Murah rezeki

Tiap tiap hari doa murah rezeki.. Tiap2 hari jugak ada client cal bagitau duit akan turun ke JKR utk buat keje kat kem..tu client yang murah rezeki.bukan aku..wuuaa..

Tiap tiap hari..beratus ratus ribu... Peruntukan yg dah sedia ada ni pun tak abeh2 lagi..dah nak ujung tahun laa..tolong la paham..wuuuaaa... Kang x boleh spend, keje tak siap, aku jugak nak kene menjawabnye...

Nota kaki : kalau byk tu masuk akaun aku kan best..(Meleleh)


Sent from Blackberry

Wednesday, September 7, 2011

Selamat Hari Merdeka...

Video dari Matluthfi buat kan aku bergenang pulak sekejap.. I am proud to be Malaysian.. Masa tengok video pertama dia, dah jangka mesti ramai yang akan support dia.. Tapi tak sangka akan setouching ini.. 

10 bintang untuk Matluthfi.. Semoga menjadi salah seorang rakyat Malaysia yang berbakti 210% untuk negara bila balik nanti.. ^_^ All da best..




nota kaki: kagum bila tengok idea-idea orang..simple tapi sangat bermakna...


Resipi Pie Daging

Assalamualaikum..

Entry dulu-dulu aku ada janji nak bagi resipi pie dagingkan? Tapi sampai sekarang janji belum lagi aku tunai2 kan.. Raya ke 3 haritu Ppink n husband dia datang beraya dekat kampung aku..Fendi orang Kelantan yang membesar dekat Pahang..Tahun ni diorang beraya dekat rumah aku.. Nasib baik lah si fendi tu kaki jalan jugak.. Kalau nak harapkan Ppink si anti sosial? Penat aku memujuk taknak gak dia datang..Dan, akhirnya, sampai jugak diorang kat rumah nenek aku..hehe

Kebetulan memang dah plan nak masak pie daging dekat kampung.. Aku pun bagilah diorang makan.. Memang rezeki diorang..Diorang kata sedap! Yey! N Ppink nak resipi.. Haritu aku bagitau dah resipinya.. Tapi  kompem.. Dia mesti lupa.. Ok, Pink.. Nah amek resipi ni.. Jangan tak buat pulak.. hehe..Kepada yang lain jugak.. =)


Wajah Pie Daging

Oh ye.. Pie daging aku ni, bukan lah yang macam dekat kedai2 tu.. bertepung bagaikan.. Aku tak buat tepung dia, so, bila nak makan, kene amek pakai sudu.. =p

Ini resipinya....


Lapisan pertama– Pasta spiral
Air panas mendidih
Spiral pasta
Garam

Lapisan kedua– Daging Sos Tomato
Mentega – cukup-cukup untuk menumis daging dan bawang. Jangan banyak-banyak.
Bawang besar dipotong dadu 
Daging kisar 1 kg – awal-awal lagi dah rebus..so masak kejap je nanti
Sos tomato  – satu botol besar.
Sos cili - tak sebanyak sos tomato (setengah botol)




Lada hitam biji yang ditumbuk
Oregano – mesti letak penyedapkan resepi ni.
*garam dan gula tidak diperlukan sebab sos tomato tu dah sedap dah.

Lapisan ketiga – Kentang Lenyek
Kentang 2 kg – rebus dan lenyekkan.
Mentega satu bata – cairkan
Susu segar 1L
Garam



Lada hitam kisar
(aku tak reti nak bagitau ukuran yang sebenar korang ubah la bagi rasa sebijik macam mash potato kfc tu ye)

Lapisan keempat – Cheddar Cheese lebih kurang 12 keping.

Selepas siap semua bahan di atas, masukkan ke dalam bekas yang sesuai, ikut selera korang.

Kemudian bakar di dalam ketuhar. Takpun microwave. Terpulang. Suhu, terpulang. Masa, terpulang. Pasal aku pun tak tahu. Yang penting apabila aku bakar, aku tengok cheese. Kalau dah hangus kehitam-hitaman sikit, itu tandanya sudah boleh mkn. Tapi, aku selalu buat tutup dengan aluminium foil.. Cheese takkan hangus tapi akan mencair...Sedapnyeee!!!(ok, aku tengah pusa..kawal diri)



Kat bawah ni gambar-gambar yang aku tangkap di sekitar pembikinan pie daging...





Bahan-bahan asas..
Kentang lenyek..





Daging Sos Tomato
Melapis lapiskan bahan yang dah siap..
Acara meletak cheese..Letak sampai tak nampak kentang..
Tutup dengan aluminium foil..


Bakar sampai cheese chair... 

Series..Sangat sedap.. Terima kasih kepada officemate aku yang ajar makanan sesedap ini.. Korang mesti cuba.. Buat je banyak2..Lepas tu frozenkan.. Bila-bila orang nak, bakar je dalam oven.. Yumm Yumm.. 


nota kaki : Jangan tanya kenapa aku dah gemok balik...

Saturday, September 3, 2011

Baby Syawal pulak :)

Baru dapat mesej yang memang di tunggu2 dari semalam..

Alhamdulillah. Farhana telah selamat melahirkan baby boy 3.0kg pada 9.30am
3/9/2011(sabtu) via normal delivery.

Alhamdulillah..dua2 selamat.. Yela, baby ni dah lebih dari tarikh due nya..pastu Ili bg msg semalam kata Anne dah masuk hospital.. Mana msg dh selamat lahernyeee.. Alhamdulillah pagi ni dapat msg seperti yang dekat atas.. Baby boy lagi... :)

Sent from Blackberry

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails