Wednesday, March 27, 2013

Kesabaran Dalam Menunggu..

Assalamualaikum..

Harini aku nak cerita pasal perangai aku yang sejak dari dulu tak suka menunggu orang.. Korang suka ke? Mesti tak kan?kan?

Aku dulu pernah.. Menunggu member aku lambat sangat sampai.. Aku bengang aku tinggalkan je dia, aku balik terus.. Padahal dia lagi sikit je dah nak sampai kat tempat yang dijanjikan tu..

Lepastu pernah jugak masa aku dekat teknik mengamuk nangis nangis sebab mak aku janji nak datang jumpa aku dekat asrama..pukul 5.45 petang baru mak aku sampai padahal pukul 6 waktu melawat tamat.. Mak aku lewat sebab busy adahal lain pastu nak masak bagi aku melantak kot..

Aihhh..banyak la sifat huduh aku kalau perihal menunggu ni.. Leh ngamuk-ngamuk...

Tapi semenjak aku kenal dengan kawan aku Ila, member masa kat JKR ritu.. Aku mula bepikir rasional sikit. Dia selalu jugak tunggu husband dia datang amek dia.. Husband dia kerja dekat Subang.. Subang ke Cheras.. Jem wehh...Kitorang pukul 4.30 dah boleh balik..husband dia balik pukul 5 ke 5.30.. Kadang2 tu pukul 6 ke 6.30 baru husband dia kata baru kua ofis.. Aku pulak yang gulp.. Bior betul! pukul berapa nak sampai.. Tapi aku tengok dia rilek je.. Takdek nak buat muka merah tahan marah ke.. Suara menjerit ngamuk emo ke..rilek je..

Haaa..Time tu lah aku ngambek situasi tu sebagai contoh untuk masa depan aku.. Masa tu aku single mingle.. Aku tanya kat dia.. Takde rasa nak mengamuk ke Ila? Kalau saya.. Ntah abeh ayat ape dah keluar kot.. Ila kata, takdek lah..tunggu je lah..Lepak kat surau.. Saya ngaji la sementara tunggu tu.. (Time tu dia ngandung)

Ohhhh..insaf aku time tu... N aku kata dalam hati aku, "Nasrina..Kalau nanti ko mengalami situasi macam ni silalah bersabar n cool je..takde benda yang nak diamukkan pun" Eccehh..cita-cita masa single minglekan...Nak jadi bidadari le tu...

Okei... Saje je nak cite... Jam dah nak pukul 6.15 petang..Shahril kata dia kat opis lagi.. Nak siapkan keje.. Dah siap baru kua amek aku... Okei..takdek muka merah tahan marah pun aku....Takdek.. =) Takdek jeritan ngamuk2 pun.. =) ohhh adekah saya dah berubah???

Tapi........


Apsal aku tak g lepak surau ngaji? Apsal aku leh update blog?Apsal??

Sekian.....
Sent from Blackberry

Tuesday, March 26, 2013

Penawar


Assalamualaikum

Petang semalam lepas balik je kerja aku suruh Shahril bawak aku pergi klinik kejap.. Nak mintak ubat sembelit.. Taknak lama sangat menyimpan ehem ehem ni dalam badan..hehe

Masuk-masuk je bilik Dr, Dr terus tanya aku kenapa.. Aku kata sembelit.. Ala siannya dia kata..mesti tak selesakan.. Ye doktor..Silalah berikan saya penawarnye...Sebelom angin naik kat kepala ha..
Aku memang dari awal detect aku mengandung memang klinik ni la aku pergi. Klinik Melati.. Situ lah kalau aku nak scan ke, mengadu kalau-kalau ada masalah ke.. Dr. Haizan..Kecik-kecik orang dia..Baik.. Suka bagi nasihat and suruh doa banyak-banyak n bagi tips macam-macam.. Best2.. :) Kita ni kadang-kadang tak la masalahnya besar sangat. Tapi pikirnya lebih. Mestilah nak dengar yang positif je kan..hehe..

Awal-awal aku mengandung.. Dalam bulan pertama n kedua tu, aku memang selalu ada stain warna darah merah n kadang-kadang warna coklat..Aku tak boleh buat kerja lebih sikit.. Angkat bundle kertas A4 tu pun boleh keluar stain.. Jemur kain, ngemas sikit, keluar jugak stain. Siapa tak risaukan.. Berdoa sepanjang masa moga Allah panjang kan umur baby aku ni dan diberi kesihatan yang baik.. Memang masa tu boleh dikatakan 2 minggu sekali aku akan pergi klinik ni untuk check up.. Sebab masa tu belum daftar lagi dekat klinik kerajaan.. Awal lagi kata nurse kat klinik tu.. Jadi, dekat klinik ni la aku dapat ubat kuat kan rahim tu.. Duphaston.. Lama jugak aku makan..sampai Dr. scan tengok kedudukan rahim aku ok, kawasan sekitar rahim ok n aku xdek bleeding atau keluar stain dah..
Alhamdulillah..itu pengalaman awal pregnancy aku..

Ok, di trimester ke 2.. Alhamdulillah.. Allah bagi kekuatan luar biasa. Badan sihat boleh jaga site. Pusing site n balik rumah masak, kemas rumah, jaga suami.. Eccehh.. Macam poyo la pulak..hehe.. Takdek takdek... Biasa je..kiranya trimester kedua aku dah tak lembik lembik sangat dah..
Trimester ke 3 ni sembelit n susah tido sikit. Selalu terjaga jaga..Tapi malam tadi tido sedap.. Sebab hujan kot malam tadi.. Sojuk n nyaman... Sembelit ni pun hari ni alhamdulillah dah lega sikit dah... Kejap je kot Allah uji dah ngengade..

Eh eh..panjang pulak bebel..Padahal motif tadi nak tunjuk gambar ubat je.. Ni dah cerita dari awal ngandung pulak..-_-"

Minggu ni baby dah 34 minggu.. Syukur.. Alhamdulillah.. Moga jadi anak yang soleh atau solehah.. Jadi penyejuk hati dan mata semua orang. Disihatkan tubuh badan, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan sentiasa dalam rahmat Allah..Amin. Insyaallah..

Semoga aku dapat jadi ibu yang baik... Kan kan kan... Tak mo jadi ibu derhaka tak mo..nauzubillah..











Sunday, March 24, 2013

Susah nak terEhem....

Assalamualaikum....

Ok, harini aku agak lemah gemalai tahap angin macam dah nak naik kat kepala... Dari betik, anggur, pisang, semua aku dah makan... Air kosong pun dah banyak... Tapi tetaapppp... Sembelit jugak... Aku duk search je cara mengatasi sembelit harini dan puncanya...

Memang normal rupanya time mengandung ni... Jadi Nasrina, tak payah nak pelik sangat.. Ada yang kata mungkin sebab makan fast food.. Makanan fast food ni kurang air n kurang serat jadi kena kurangkan makan... Memang malam tadi aku makan pizza hut... Hehe.. Pastu aku bantai dengan air teh o panas.. Teh pun boleh buatkan kita sembelit jugakkan...

Lagi satu, aku memang dari bulan ke 5 ke ke 6 macamtu bila check up, aku asyik la kurang darah... Dari sebijik je ubat iron tu kena makan, nurse suruh aku makan 3 biji sehari.. Tapi masa tu masalah sembelit takde pun... Aleh-aleh bila nurse tengok sikit je perubahan dekat result darah aku tu dia suruh aku tukar ubat.. Iberet.. Tapi kena beli sendiri dekat farmasi. Klinik kesihatan kerajaan takde.. Alhamdulillah bila aku tukar ubat, resultnya ok... Memuaskan hati nurse dan jugak aku..kehkeh... Tapi... Ada side effectnya.. Sembelit... Patut la aku pelik.. Apsal la tetibe aku susah terehem ni... Bila nurse tanya ada masalah nak ehem tak... Okkkkkk baru aku tau kenapa... Rupanya kalau kita makan ubat untuk tambah zat besi ni memang kita susah nak buang air besar.. Iberet ni tinggi jugak kandungan zat besinya. Nurse kata kena makan banyak buah bagi mengatasi masalah sembelit ni...

Harini hari yang agak paling teruk sikit tahap sembelitnya... Setengah jam okeh temenung dalam toliet dan keluar dengan hampa... Nak makan nasi pun takut- takut... Tapi lapar dah ni...

Shahril yang potong betik...bagi pisang...bagi anggur.. Sediakan air segala.. Sebab aku dah tahap bepeluh peluh ntah kenapa panasnye lain macam.. Pastu dia tanya ok tak dah ni? Aku kata la belum... Dah berapa kali asyik keluar masuk toilet je nih... Last last dia kata.. Apa lagi eh nak bagi makan... Takkan nak bagi julap pulakkan..haha! Tahap nak menyelesaikan masalah to the max...sabo je lah... hehe

Ni dah malam ni... Perut lapar dah ni... Nak makan takut sebab ada perasaan,makanan yang lama pun tak keluar lagi nak tambah yang baru.... Tapi baby dah tendang- tendang mintak makanan... Sian dia...

Pengalaman kan... Baru sikit je Allah duga dah lembik.. Alahai sembelit je pun Nasrina oiii....





Saturday, March 9, 2013

Resipi Telur Bistik

Assalamualaikum...

Entry ni untuk cik mek molek Siti Aziz dan kepada sape sape yang suka telur bistik yang nyum nyum nyum....Haritu aku tunjuk gambar yang dah jadi je..Malas nak tulis resipi.. Cik mek mintak baru nak tulis...kihkih...

Resipi ni mudah jah.... Bak kata adik aku, bahan masak aku untuk semua lauk sama je...

Ok, ini resipinya...

Bahan untuk telur

Isi ayam sikit dipotong dadu...
Telur

Bahan untuk kuah

Cili merah dipotong @ cili kering blend (ikut suka)
Bawang putih (diketuk, dan dipotong)
Bawang holand(potong panjang)
Cili sos 3 sudu
Tomato sos 2 sudu
Sos tiram 1 sudu
Garam
Nenas (potong dadu)
Tomato (potong dadu)
Timun (potong dadu)

Ok, untuk telur, sekalikan dengan isi ayam, n goreng....Lalu ketepikan... (Api biar sederhana je..takut telur dah masak isi belum...isi ayam kalau boleh biar tengah tengah telur tu...)

Untuk kuah, goreng dulu bawang putih sampai naik bau... Masukkan cili...Goreng sampai masak, lepas tu masukkan semua sos yang dah aku senaraikan tu... Aku tulis tu secara nisbah nya lah..kalau rasa ade yang terkurang sana sini, pepandai tambah sendiri ye..hehe... Lepas tu masukkan bawang holand.

Masukkan garam dan timun dan tomato... Haaa...bahan bahan nilah yang memasamkan dan memaniskan telur bisik ni...Jangan lupa masukkan garam yee...dengan gula sikit...Pembalance rasa...

Okei...dah siap, tuang kan atas telur tadi... Tadaaaaa...dah siap....

Makan dengan tomyam...Alahaiiii...sodapnyo..... Siti, jangan lupo buat ye... Ntah ntah lagi sedap dari Kak Nas buat..hehe...


Sekian.... Dari mak buyung... :)









Friday, March 8, 2013

Aku nak membebel....

Assalamualaikum...

Hamek ko...mana ntah semangat nak berbisnes aritu... Terus terbantut dek keje yang super duper urgent dekat opis tu... Tiap ari balik malam... Tiap ari berdoa untuk terus kuat...

Dilema aku sekarang ni... Berhenti kerja n habiskan master yang ntah bila nak habis ni.... Atau extend lagi satu sem n keja je dulu sebab nasrina kau bukan anak orang kaya... Ok, aku pilih extend satu sem.. Istikarah aku lebih kepada itu... Dengan izin Allah itulah yang terbaik...Aku x mampu nak pegi kelas merangkap nak kena keja sampai malam... Aku tak tau berapa hari aku kena ponteng kelas sebab kena kerja.... Aku taknak pikir macamana aku nak hadap kerja-kerja dekat opis dalam masa yang sama nak fikir test kuiz semua... Takpelah... Semoga aku grad jugak satu hari nanti...

Macam tempat kerja aku sekarang... Sekuat mana pun aku diuji... Dan sekuat mana pun aku membebel... Bila aku fikir balik yang ini adalah keputusan dari Allah kenapa aku ditempatkan dekat situ... Mungkin ada hikmahnya... Aku masih istikarah adakah berhenti jalan yang terbaik... Jawapannya belum ke arah itu lagi... Jadi aku kena kuat selagi Allah kata itu jalan yang terbaik untuk aku sekarang ni...

Emmm..... Bebel tu terapikan? Semoga orang-orang yang selalu dengar aku bebel mampu bertahan lagi..haha!

Ntahlaaa.... Tulah... Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara... Salah satunya lapang sebelum sempit... Sekarang ni Allah uji dengan masa yang sempit... Sebelom ni berhibur sangat kan.... Rilek rilek sangat kannn... Hamek ko.... Tulah... Sila bersyukur waktu susah atau senang....

Moga moga.... Ini semua jalan yang terbaik untuk aku dan keluarga aku... Insyaallah...

Jom hiburkan hati dengan baby penguin yang comel...^_^




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails