Friday, July 20, 2012

Selamat Menyambut Ramadhan



Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak... Mohon maaf atas segala kesilapan..Tersalah bahasa sepanjang penulisan dekat blog ni.. Terkecilkan hati sesiapa..  Terbelagak tanpa ada niat nak berlagak pun.. Tercakap benda-benda yang tak perlu... Terbagi ayat-ayat puisi yang orang tak paham pun apa yang nak disampaikan...Dan ter ter yang lain...

Selamat menjalani ibadah puasa dan berterawikh... Semoga kita menjadi insan yang bertaqwa... ^_^ Insyaallah...

Wednesday, July 18, 2012

Panjangkan sedekah...

Assalamualaikum... 

Jom kita panjang kan sedekah...Lebih-lebih lagi sempena Ramadhan ni...Fynn Jamal, satu nama yang aku tau dari kawan aku Shida... Lagu-lagu dia berbentuk puisi... Punyalah ramai yang mintak derma, napa pulak Fynn Jamal ni aku nak letak dekat blog... Fynn Jamal ni wife kepada kawan aku masa dekat Teknik Cheras/ KL dulu... Satu kelas masa form 4...Dah lama dah pun tak jumpa n berita ni pun aku tau dari Ili... Tak salah panjang-panjangkan beritakan... Mana tau ada yang sudi membantu... Ini status dekat FB Fynn Jamal yang aku copy dari Beautifulnara.

assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.
nama saya fynn jamal, dan saya meminta jasa baik sesiapa sahaja yang sudi untuk membantu saya mencari dana untuk anakanda saya Bakti Arjuna Fitri untuk pembedahan jantung.
kami perlu mencari rm 35 ribu dalam masa terdekat ini sebelum jantung anakanda saya bengkak. anakanda saya berumur 1 bulan 2 minggu dan besarlah harapan saya kalau2 ada sesiapa yang sudi menderma walau sekecil mana. jenis pembedahannya adalah seolah bypass di mana dadanya akan dibuka utk memperbetul lubang di jantungnya.
kalau mahu diganti, berilah nama dan jumlah. saya berjanji akan memulangkan wang tuan / puan bila saya ada wangnya. insyaAllah sebelum hujung tahun ini.
panjang2kanlah rayuan saya ini. moga2 ada yang dapat membantu kami anak beranak.
nur affina yanti binti jamalludin
maybank
164810008992
terima kasih.


Jom menderma... Semoga Allah merahmati kita.. Insyaallah.. ^_^v    

Tuesday, July 17, 2012

Pizza Home Made...

Assalamualaikum...

Rutin pagi-pagi hari Ahad adalah pergi pasar tani bersama keluarga membeli keperluan dapur.. Tapi hari Ahad lepas, aku ngan Shahril skip aktiviti ni sebab ada cousin dari Putrajaya datang n dia yang nak pergi pasar merangkap bawak sekali mak ngan ayah metua pergi pasar...

Di kala ketiadaan orang di rumah, aku n Shahril buat home made pizza... Yippie!!\0/ Bahan-bahan nya adalah...

Roti Arab
Tomato Puri
Chicken Slice
Daging yang diperap dengan sos tiram, kicap n black paper. Rebus kejap pastu cincang (Fully idea Shahril..Ntah mana ntah dia dapat idea nih..)
Bawang Holland yang dipotong dadu
Cili Capsicum (Tak tau eja..malas google..hehe)
Nenas (Tapi aku xnak letak..Bahan-bahan yang akan menyebabkan xleh ngandung jgn makan..no no no..hehe)
Mozarella Cheese..

Tabur kesemuanya atas roti arab tu.. Pastu bakar pada suhu 180 darjah celcius.. Pastu tunggu 15-20 minit tengok lah sampai cheese dah cair n bahan-bahan tu dah kaler gold..sambil-sambil tunggu boleh la potong semua bahan untuk disimpan dalam peti bila rasa nak buat lagi, tabur je atas roti tuh...

Tetibe sambil sambil potong bahan sambil tengok cite katun sambil kejap jenguk dah masak ke tak tetibe TING! Yesss...Dah masak...\0/ Bila rasa.... Haaaa!!!Sedapnyee!!!Wiieehhuuu...

Nak dijadikan cerita lagi, ada pulak kawan mak mertua datang secara tiba-tiba..Apalagi..ehem... Aku pun hidanglah pizza home made dengan muka berlagaknya.. Hehe.. Mujor mereka kata sodap..Kalau tak ahdoi...-_-"

Ok, ini memang gambar sebenar...Tidak diambil dari Google ye.. ^_^ Abaikan tudung periuk itu... -_-"






Macam biasa... Mana boleh masak benda yang lain sikit tapi tak bagi mak rasakan.. Siap balik Ampang petang tu untuk bagi mak ngan abah rasa.. Singgah sekejap je..Bagi, lepas tu terus pergi rumah mak long..Untuk rumah mak long x bagi sebab tunggu raya lah...menu raya insyaallah..hihi...Lepas 5 minit masuk kereta...Mak telefon..Mak macam biasa.. "Dik, kurang masam sikit lah..Nanti letak banyak sikit tomato puri tu..Cheese ni pun, kalau adik nak bagi sedap lagi, adik tambah jugak cheddar cheese tu..Macam adik buat pai daging tuuuu...Mesti lagi sedap.. Ehh dik, mak dah abeskan semua.. Mak tak tinggalkan lah eh untuk kakak ngan baby..Ni jap lagi nak basuh bekas nih.. Tak nak diorang perasan mak ngan abah ada makan pizza... "

Haha! Adoi lah mak...Haaaaa... Tulah mak aku...-_-" Komplen...Pastu ajar cara yang lebih sodap.. Pastu abeskan macam tiada masalah kesedapan terhadap makanan tuh...kehkeh...Tapi ye jugakkan..Macam-macam jenis cheese letak atas pizza tu..Mesti lagi sodap..Nyum Nyum... Cuba lah... ^_^v



Friday, July 13, 2012

Ikan Siakap 3 Rasa...


Assalamualaikum...

Jom main masak-masak lagi....^_^v

Hari sabtu haritu Shahril pergi Carefour Wangsa Maju..Balik2 dia kata "Saya ada beli ikan siakap..Nanti kita buat ikan 3 rasa eh"... Gulp! Aku teringat dulu aku pernah buat sekali..Guna resipi yang superb sedap dari housemate aku Ila dulu.. Tapi bila aku buat sendiri tak jadi...Dah terbayang-bayang dah tak jadi jugak kali ni.. -_-"

Petang semalam, mak mertua dah siap-siap siang ikan tu dah. Sebab aku tak reti macamana nak siang ikan besau..Huhu.. So balik kerja semalam tinggal masak je.. Selepas menggodek-godek resipi kat internet dan mencampur adukkan resipi Ila dulu..Kitorang pun bertungkus lumus kat dapur...

Yess!Yess!! Jadi kali ni! \0/ Jadi, tanpa segan silu....Ambillah resipi ini.... \0/ Resipi yang telah digabungkan..\0/ Marilah mari...Kita memasak...

Oh yee... Nah..sekali lagi..Gambar daripada pakcik Google .. =p




Bahan-bahan:
Utk ikan:
1 ekor Ikan Siakap
Tepung jagung - untuk di lumur pada ikan
Garam - untuk lumur pada ikan
Minyak untuk menggoreng ikan

Utk kuah:
1 biji bawang besar - potong dadu
5 biji bawang putih - ditumbuk
10 biji cili padi - potong kecik-kecik
1 inci halia - dihiris kecik
1 biji tomato - potong dadu
Segenggam nenas - yang dipotong dadu
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili    
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu limau nipis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
Ikan dibersihkan dan ditoskan
Lumurkan ikan dengan Garam. Pastikan semua bahagian di lumur rata
Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur ke dua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam
Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali
Pastikan minyak betul-betul panas barulah di masukkan ikan tadi
Goreng terendam ikan tersebut
Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
Panaskan minyak dalam kuali yang lain
Tumiskan cili padi, halia dan bawang putih
Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan
Kacau sebentar
Masukkan bawang besar, tomato dan nenas
Masukkan air sedikit dan perahkan limau nipis
Tambahkan garam, gula 
Biarkan kuah mereneh seketika
Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi

Peringatan : Makesure sos tomato sikit je..sebab kalau banyak akan jadi masakan sweet n sour.. Banyakkan bawang putih..nyum nyum...

nota kaki : Dalam peti ada sotong pulak....Emmm.... Kelas tengah cuti, marilah kita memasak....Mari.. \0/



Ikim ke Johara

Hari ni x tukar Ikim.Sebab best gile Johara Muzikal nihh!

Johan men gitar best gileeeee..-_-" T_T


Sent from Blackberry

Thursday, July 12, 2012

Butter Prawn..


Assalamualaikum...

Semalam balik kerja..Aku nak jugak masak.. Walaupun dah ada rendang mak mertua buat.. Rendang..Hamek ko..Rajen gile..bukan ada special event pon kot nak buat rendang.. -_-"  Selepas membeli udang dan bahan-bahan kat Econsave kat KL Festival..Aku buat butter prawn..Nak kata jadi, tak lah berapa jadi..Tapi still ada rasa n dah tau teknik nak buat crispy-crispy tu... N yang penting, Shahril kata sedap..Yippiee..!! \0/ (Munken takut aku merajuk tak nak masak lantas terpaksa memuji..-_-")


Gambar kat atas terima kasih dekat pakcik Google.. Haaa..mesti korang ingat yang aku masak kan?kan?Berjaya mentipu!\0/ Gambar udang semalam tak sempat tangkap sebab baru letak kat pinggan sekejap je dah ada dalam perut..kehkeh...

 Nak resepi? Nah.. Aku pun amek dekat My Resepi

Bahan-bahan ( 1 family... )

400gm udang sederhana besar-buang kepala dan belah belakangnya
5 sudu besar butter
3 biji telur kuning-dipukul sedikit
4 cili api-dipotong2
2 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair
2 ulas bawang putih-dicincang pepper,gula n garam

Cara-cara
Panaskan 2 sudu besar butter,
goreng udang 1/2 masak.
Angkat dan ketepikan.
Tambah butter selebihnya, atas api sederhana,masukkan bawang putih. kacau. Masukkan telur, kacau selalu. (boleh juga titikkan guna hujung garfu bg mendapatkan tekstur telur yg halus mcm kat restoren tu) Masukkan juga daun kari, susu cair, cili api dan perasa2 sambil kacau selalu. Masukkan udang dan kacau lagi hingga garing. Boleh dimakan dengan nasi putih.

Untuk nak dapat kan tekstur telur tu jadi crispy macam gambar kat atas ni? Tengok kat sini..Aku belajar kat youtube..hehe..



Selamat mencuba ye... ^_^ Marilah bersama-sama menggomokkan diri.. =p


Nota kaki : Tengah godek-godek kat My Resepi ni lagi... Ada ikan siakap kat umah...lalalala~


Wednesday, July 11, 2012

Kegemukan Melampaui Batas

Assalamualaikum....

Aku dah gemok wehhhh...Gile gile punye... Sekarang ni aku tinggal dekat rumah mak metue.. Kat sini jadual pemakanan nya adelah macam kat asrama... Ohhoooiii..macamanalah aku tak gomok... Balik keje makanan dah ade..Celik mata makanan dah ade... Tinggal nak ngap je... Siap dah makan kat rumah, ade bungkus pulak lagi untuk bekalan kat opis...

Seperti yang anda sedia maklum..Ok, korang tak maklum pon lagi sebenarnya..Ni aku baru nak bagi tau.. =p Ada satu je kerja rumah yang aku eksaited nak buat.. Memasak.. Tu sahaja.. Jangan suh aku kemas teruk-teruk..Aku leh nangis sebab tak suka buat.. Tapi yang biasa-biasa tu ok je lagi.. Dah kewajipan kan.. Tapi kalau masak...Memang suka la sangat.. Nak-nak untuk bagi orang makan.. Ada pulak tukang makan..Lagi la laju aku nak masak... Kalau bagitau aku tugas aku haritu adalah memasak.. Gembiranyalah dalam hati nih....

Setakat sebulan lebih aku kawen ni, masakan yang aku dah buat adalah...
Tom Yam
Telur Bungkus
Daging Masak Kicap
Mushroom Goreng Tepung
Telur Berlada
Sambal Tumis Petai
Sambal Tumis
Nasik Goreng (beberapa kali)
Telur Kelapa Sardin
Ape lagi eh?
Macam tu jeeee....
Ke ade lagi eh????
saje je nak banyakkan list...kehkeh...

Kecoh je lebih aku nih... Bukan sedap pon...Tapi prektis make perfect..Esok2 aku buat lah lagi..hehe..Aku buat masa wiken je.. Sebab kalau balik kerja, mak metua dah siap masak dengan beberapa jenis lauk..Pastu kalau aku nak tambah-tambah, dah tak bagi dah sebab takut aku penat... Ok, cuba bagi aku sebab kenapa aku tak gemok????Tiada eksesaiz selepas balik keje selain basuh pinggan selepas makan.-_-"

Sebelom berkahwin, aku adalah gadis-gadis biasa yang mempunyai perasaan "Betul ke aku nak duduk rumah mertua????"......"Hah? Duduk rumah mertua? Macamana kehidupan seharian aku? Aku kena masak ke?Kena ngemas rumah ke? Kena basuh kain..Kena sapu sampah tiap-tiap hari ke?"

Sebulan lebih perkahwinan.... Aku banyak belajar selok belok macamana nak buat kerja rumah... Mak mertua dengan Shahril yang ajar..Redha je ngajar menantu ngan isteri yang....yang gosok kain pun tak reti...Yang kalau nak hidangkan makanan pun letak dalam pinggan yang tak sesuai. Kalau orang datang pun taktau nak hidangkan air. Kalau nak basuh kain pun taktau cara nak guna mesin basuh...Yang dah berapa kali dah basuh kain, bila dah siap basuh, rupa-rupanya lupa nak letak sabun, kena basuh balik...huhu...

Sebelum aku kahwin, mak aku bukan lah mak-mak orang lain yang paksa aku masuk dapur n ajar aku selok belok buat kerja rumah..Dia tetap membiarkan aku dengan perangai aku..Cuma abah je kadang-kadang tanya.. "Adik, dah belajar ke sapu sampah.. Dah belajar ke basuh kain? Kalau masak-masak abah tak risau sangat.. " Mak laju je cakap.. "Alah takpe, lepas kawen nanti automatik tau semua benda..Mak dulu pun masak nasik pun tak reti..Tapi yang penting jangan malas n jangan melawan bila orang tegur...Belajar lepas kahwen nanti..." Aku?? Menjerit keyippieyannn...Walaupun dalam hati cuak jugak..-_-" Mak kawen umur 20 tahun..Anak bongsu n memang tak pernah buat kerja rumah n tak tau masak... Abah yang ajar semuanya kat mak.. Awal-awal kahwin, abah yang banyak bagitau mak resipi n masak sama-sama.. Kerja rumah pun abah banyak tolong ajar mak... Sekarang mak dah terer masak... Abah cuma tolong sikit-sikit je..Tapi tetap sama-sama ada dekat dapur setiap kali mak masak... Kerja rumah, memang diorang buat sama-sama.. Kalau mak dah basuh kain, abah akan jemur kain.. Kalau abah dah lipat kain, mak akan simpan.... Aku ada baca satu buku nih...Dia tulis, ruang yang perlu kita suami isteri jaga bukan hanya ruang bilik tidur. Tapi dapur..Sebab sebenarnya ruang dapur adalah ruang yang lebih mengeratkan kita suami isteri sebab masa kita memasak n mengemas, masa tu kita bercerita dan berkongsi perasaan suka dan tempat kita belajar untuk menangani hati pasangan kita dengan masakan kita.. ^_^

Alhamdulillah... Doa aku untuk dapat orang yang terima baik buruk aku dimakbulkan..Doa aku untuk dapat orang yang sabar dengan kelemahan aku dimakbulkan..Dengan izin Allah...Okei, mesti dalam hati korang ade rase..Eleh baru kawen sebulan lebih kottttt...Esok-esok kena lah sound...Cuba doa yang elok elok sikit...Cili kang! (Okei emo...kehkeh.. =p) Insyaallah..Aku pun bagi tempoh untuk diri aku sendiri beberapa waktu yang insyaallah aku boleh buat semua benda dengan elok... =)

Penceritaan ini hanyalah atas dasar kesyukuran...Setelah pencarian..Kerisauan...Berakhir...Dengan suatu hadiah istimewa yang Allah bagi...

Sedang menghargai setiap saat yang Allah bagi...Kita tak tau pinjaman Allah kepada kita ni tempoh masa nya berapa lama...

nota kaki : Termasuk pinjaman pekerjaan aku sekarang ni...Taktau berapa lama aku akan ada dekat JKR ni... Allah je yang tau baik dan buruk sesuatu waktu tu....

Sekian...Dari aku si gomok....


Apsal aku rasa muka aku bulat sangat niiiiihhhhh!!




Tuesday, July 10, 2012

Dayang-dayang Penyeri Majlis

Assalamualaikum...

Lama pulak tak bercerita kat sini..Oh ye..Lupa nak cakap..Pekse dah abes!!\0/ Dah seminggu dah pun... Dua bulan bercuti sebelum bukak sem baru lepas raya insyaallah..Tiada ulang alik ke Shah Alam dalam tempoh dua bulan.. Takdek lah Shahril kena lepak kat masjid atau merayau-rayau kat JJ Bukit Raja sementara tunggu aku habes kelas.. Takdeklah aku rasa bersalah nak nguap atau buat bodo je dalam kelas tak dengar apa yang lecturer ajar padahal suami tunggu kat luar sambil membayangkan isteri tengah fokus nak mampos dalam kelas..Adoi siannye laki aku dapat aku pemalas.. -_-" Ehhh...Ok, topik penceritaan sebenar hari ni adelah berkisar tentang Majlis Kawen aku haritu lagi.. Boleh? Kehkeh....Bila aku duk pikir-pikir..Watak sapa yang aku tak ceritakan lagi masa entry haritu.. Baru teringat..Ketua Dayang aku!! Anne!!Boleh lak lupe..Banyak makan semut-_-"

Ok, tugas ketua dayang adelah..Mencari tudung untuk dayang-dayang yang bertudung... Tau flow majlis merangkap tugas-tugas dayang..Bagitau kat dia sorang je takyah nak bagitau kat sume orang... N lebih kurang macam pengapit gak lah..Tempat kita ngadu masalah bila ada benda yang kurang n nak mintak tolong dia..kehkeh..N ketua dayang bertanggungjawab untuk menjadikan majlis kita tu seperti yang kita ingini n kalau mana yang nampak cacat celanya, dia akan make goodkan... So, kalau korang nak lantik ketua dayang ni kawan-kawan yang korang rasa ade sifat pendengki, sila jangan lantik sebab dia akan buat ikut apa yang ko arahkan je. Bila ada yang kurang dia buat bodoh je pastu bila ada yang tak puas hati jawapan stended dia, ko tak bagitau aku pon kene buat macamtuh??? Okei, tu imaginasi aku je..haha..

Beberapa hari sebelum majlis..Aku ngadu kat Anne, corset aku ketat.. =( Terover tang tuttttt... Aku taknak!!! T_T Apa yang aku boleh buat untuk nak menjadikan baju aku tuh ala-ala muslimah moden yang sejati.. Anne suggest suruh aku pergi tempah yang lain.. Dia siap zap zap zap lukis kat tuk aku..MMS kat aku..Katanya dulu dia kawen dia tempah asing jugak.. Dengan saki baki hari yang tinggal sebelum majlis tuh, aku pon pergi Medan Mara bawak gambar yang Anne lukis tu...



Yesss..Yesss..Sempat siap dalam masa 3 hari je! 2 hari sebelum majlis aku..Perghh..cuak beb...Alhamdulillah... =)

Selain menyusah-nyusahkan diri untuk pergi mencari tudung yang sesuai untuk dayang-dayang, ketua dayang juga suka untuk menyusah-nyusahkan diri untuk membuat layout perjalanan dayang-dayang ketika majlis berjalan...




Ohhoooiii...Time kaseh lah Anne...Terharu gila dengan usaha anda... ^_^v  

Okei, sekian dahulu topik pada hari ini berkisar tentang ketua dayang... Kalau nak tengok perjalanan Majlis atau baju-baju dayang, boleh ke entry ini Majlis Sanding atau tengok entry Aini kawen untuk dayang-dayang yang lebihhh cantek vogue the vasssss dan aku adelah ketua dayang nye...haha.. Nak jugakkk... 

Okei..Sekian... =)




nota kaki : Bila aku nak pergi hanimun?? 


Wednesday, July 4, 2012

Nisfu Syaaban...

Assalamualaikum... Insyaallah esok Nisfu Syaaban.. Jom puasa esok jom... Malam esok kan buku kita nak ditukar kepada yang baru..Nabi kata, dia suka bila buku amalan dia ditukar semasa dia di dalam keadaan sedang berpuasa.. Pahala puasa dapat, pahala ikut sunnah Nabi Muhammad s.a.w. pun dapat... ^_^ Jom puasa! \0/

 nota kaki : Tak sabar nak puasa, bangun sahur, berbuka, terawikh, dengan suasana yang baru.. Semoga Allah permudahkan segalanya nikmat dan rezekiNya untuk kita...Insyaallah..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails