Thursday, July 12, 2012

Butter Prawn..


Assalamualaikum...

Semalam balik kerja..Aku nak jugak masak.. Walaupun dah ada rendang mak mertua buat.. Rendang..Hamek ko..Rajen gile..bukan ada special event pon kot nak buat rendang.. -_-"  Selepas membeli udang dan bahan-bahan kat Econsave kat KL Festival..Aku buat butter prawn..Nak kata jadi, tak lah berapa jadi..Tapi still ada rasa n dah tau teknik nak buat crispy-crispy tu... N yang penting, Shahril kata sedap..Yippiee..!! \0/ (Munken takut aku merajuk tak nak masak lantas terpaksa memuji..-_-")


Gambar kat atas terima kasih dekat pakcik Google.. Haaa..mesti korang ingat yang aku masak kan?kan?Berjaya mentipu!\0/ Gambar udang semalam tak sempat tangkap sebab baru letak kat pinggan sekejap je dah ada dalam perut..kehkeh...

 Nak resepi? Nah.. Aku pun amek dekat My Resepi

Bahan-bahan ( 1 family... )

400gm udang sederhana besar-buang kepala dan belah belakangnya
5 sudu besar butter
3 biji telur kuning-dipukul sedikit
4 cili api-dipotong2
2 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair
2 ulas bawang putih-dicincang pepper,gula n garam

Cara-cara
Panaskan 2 sudu besar butter,
goreng udang 1/2 masak.
Angkat dan ketepikan.
Tambah butter selebihnya, atas api sederhana,masukkan bawang putih. kacau. Masukkan telur, kacau selalu. (boleh juga titikkan guna hujung garfu bg mendapatkan tekstur telur yg halus mcm kat restoren tu) Masukkan juga daun kari, susu cair, cili api dan perasa2 sambil kacau selalu. Masukkan udang dan kacau lagi hingga garing. Boleh dimakan dengan nasi putih.

Untuk nak dapat kan tekstur telur tu jadi crispy macam gambar kat atas ni? Tengok kat sini..Aku belajar kat youtube..hehe..



Selamat mencuba ye... ^_^ Marilah bersama-sama menggomokkan diri.. =p


Nota kaki : Tengah godek-godek kat My Resepi ni lagi... Ada ikan siakap kat umah...lalalala~


2 comments:

  1. aku dah lame tak masak oi...huhu~ abes sayur2 dlm peti sume rosak..adehh..

    kesian la koben asek kene gi kedai je or tapau dari umah mak aku..huhuhu~

    kene menggagahkan diri balik ni..

    tiap kali masak kalau aku rase yg aku masak tu x sedap, kurang garam/gule, jwpn koben sentiasa "ok je." hohoho..kalau ade komen pun "pedas sket.."..ngeee~

    ReplyDelete
  2. main masak2 adelah ektibiti yang menggembirekan... \0/ xpe li..tunggu sehat baru masak balik... =p

    ReplyDelete

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails