Wednesday, January 23, 2013

Teknik Memasak Sotong Goreng Tepung

Assalamualaikum...

Perghh..Tajuk taknak kalah.. Hehe.. Harini pukul 6.15 petang dah sampai rumah... Shahril tak balik lagi.. Bukak tudung saji mak mertua dah masak gulai ayam... Mood masak tiba-tiba sampai... Tiba-tiba teringat hari minggu haritu Shahril ada beli sotong dengan udang dekat pasar tani.. nak masak sotong ke udang.... Sotong ke udang... Last2 ambik sotong dari peti ais n rendam...Taktau lagi nak masak apa...Termenung dulu...

Emmm.. Sotong goreng tepung lah... Teringat dulu masa awal-awal kawen, buat sotong goreng tepung tak jadi.. Hampeh.. Siap jadi kurus, garing sangat,tepung tak jadi.. Dengan tak sedapnye.. Cukup pakej untuk memalukan aku dihadapan suami...

So, aku keluarkan tepung...telur...sotong kasik potong... Mulalah tugas ku sebagai tukang masak amatur.. Ekceli resipi aku buat ni simple yang amat... Resipi reka sendiri tahap malas tahap bukak almari tengok apa yang ada je..

Nah nah..ameklah kalau sudi... Kalau nk yang lagi gempak, g search kat my resipi..hehe

4 ekor sotong
1 cawan kecik tepung gandum
1/2 cawan kecik tepung jagung
3 sudu besar tepung beras
Garam secukup rasa (untuk gaul dkt sotong dan dalam tepung)

Tepung2 tu sekalikan aje...Letak garam sikit.. Jangan lupa gaulkan jugak sotong tu dengan garam nak bagi rasa...

Ok, teknik rekaan aku setelah gagal haritu adalah.... Lepas potong sotong tu and basuh.. Tapis betul2 sotong tu bagi tak berair masa kita masak nanti...

Telur yang sebiji tu, kita kacau lepas tu masukkan separuh gabungan tepung tadi...kacau tepung dengan telur bagi tak beketul ketul tepung tu.

Celup sotong dalam adunan tepung dan telur, lepas tu, celupkan pulak dalam balance gabungan tepung tadi.. Bagi menghasilkan sotong goreng tepung yang rangup. (korang paham ke?)

Pastikan minyak dah betul betul panas n api sederhana... dah masuk dalam kuali, pastikan tutup dengan tudung periuk untuk makesure masak sampai dalam sotong tu..Bukan dkt luar je..

Bila dah kaler brown, angkat guna penapis n makesure dah kering betul minyak baru letak atas tisu... Kalau terus letak atas tisu, memang akan gagal untuk dapat sotong goreng tepung yang rangup malah lembikkkkk berminyak.... Gagal di situ..

Nak tengok gambar?



Masa Shahril rasa dia kata "Berjayalah! Sedapp!" yeyyyy!!! Suka suka.... Hee

Oh ye... Lagi satu yang aku masak, kacang panjang berlada.. Mak metua nampak aku tengah masak, dia g petik kacang panjang depan rumah.. "Nah Nina...sayur takdek lagi tu..." kata dia.. Okei, takdek idea nak masak ape.. Oleh sebab ada nampak cili besar depan mata, bawang putih, bawang besar dengan ikan bilis... Aku tumbuk je semua... Campak dalam kuali... Dah masak ladanya baru masukkan kacang panjang..Siap...



Eh eh..sedap pulak bila cincai cincai camtuh... Kalau buat sungguh sungguh tak jadi pulak...

Ok, sekian menu kami pada malam ini.. Practice make perfectkan.. ^_^




22 comments:

  1. salam.. tengah cari resipi sotong goreng celup tepung.. thanks sudi berkongsi.. :D

    ReplyDelete
  2. Wahhh..tahniah awak!!saya baru cuba resepi dan teknik yang awak ajar tu..mmg menjadi,ranggup..en hasben saya pun suka makan sotong crispy ni.Terima kasih sudi share..

    ReplyDelete
  3. Tq mizz aiza dgn elis.. Bestnye ramai yang buat n jadi.. \o/ syukurrrr tak ajar benda yang salah..hihi..

    ReplyDelete
  4. syioknye.. ni berkobar2 nk buat sotong celup tepung. tenkiu for sharing. :D

    ReplyDelete
  5. Miss N
    Hee..selamat mencuba ye ;)

    ReplyDelete
  6. Kalo tukar tpung gandum.dgn tpg grg kfc boleh x

    ReplyDelete
  7. Kalau tepung kfc tu die dah complete semua bahan. Pakai tepung tu je. Tapi guna teknik macam ni. Mungkin hasil dia sama. ^_^

    ReplyDelete
  8. Kacang panjang tu .. rasanya over cooked lah....

    ReplyDelete
  9. Bukan over cook tapi kacang panjang ni jenis warna merah.. Mak mertua tanam sendiri depan rumah..Bila masak jadi hijau.. Still rangup2 bila dah masak..hehe.. tengkiu singgah sini.. ^__^

    ReplyDelete
  10. skrg jgk nk try buat..simpl sgt2 rugi xcube nih...

    ReplyDelete
  11. Memey rangggguuuupppmuahhh..tq share ^_~

    ReplyDelete
  12. Tq.. Ooooo.....kekdahnya angkat ltk atas penapis...patutla slalu x jadi sbb ltk atas tissue paper....tqtqtqtq

    ReplyDelete
  13. Terima kasih kongsi resepi nih, patut shad duk buat tak menjadi,, kena letak tepung beras sekali rupanya.. tq kak.. :D

    ReplyDelete
  14. Wah...tq tips nya...mesti cuba ni ^__^

    ReplyDelete
  15. Kalau pakai tepu g gandum aje ape jadi eh

    ReplyDelete
  16. Sis nas, thanks share teknik goreng sotong tepung ni. Kacang panjang tuuu bestnya main petik2 je hehe

    ReplyDelete

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails