Monday, December 30, 2013

Dah Pandai Bergurau Dah...

Assalamualaikum...

Pandai bergurau dah Aisyah... Dia yang nak main cak-cak dengan kita.. Asal ade je kain depan mata mula la buat tutup muka.. Bila dia bukak muka, kita cakap "Caakkkk!!" Suka sangat lah dia tu...


Buuuuuuuuuuuuuuu


Caakkkkkk!!!!


Friday, December 27, 2013

Menang Contest Kasih Ephyra Phase 1

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. Aku menang Contest Kasih Ephyra Phase 1.... Hip hip hurey!! \0/ Kenapa aku hepi sangat? Yelah memang aku nak cuba sangat produk ni... Nah baca kenapa aku teringin sangat nak cuba produk ni.. Ada aku share dekat entry contest aku tu..

Tunggu punya tunggu.. Semalam Abg Gdex tu sampai..Hehe...


Eksaited sangat terus amek gambar sebelum bukak bungkusan..


Taddaaaaa!! Dapat 30 sachets Ephyra ni...\0/

Mengambil berkat hari Jumaat ni, aku pun mula lah minum segelas Ephyra ni pagi tadi.. Bancuh dengan air suam.. Nyumm nyumm.. Rasa oren... Tak payah aku tutup hidung macam selalu aku buat kalau minum susu kambing hasil paksaan Shahril..Haha! Fuuuhhhh... Kalau rasa oren macamni.. Memang takdelah aku nak ngelat-ngelat minumkan.. Dengan rela hati bancuh sendiri dan minum ikut time...Hihi..


Gambar bergegar..Nampak macam aku letak ais pulak.. Sebenanye air suam ye kawan-kawan..Kesalahan kamera..Haha.

Oh ye.. 10 pemenang untuk Contest Ephyra Phase 1 ni layak untuk bertangding untuk Phase 2.. Kongsi pengalaman minum Ephyra ni selama 30 hari.. Ok, insyaallah akan aku sharekan dekat blog ni tentang apa sahaja perubahan yang terjadi dekat aku selama aku minum Ephyra ni... Agak-agak kalau terlepas baca, aku dah labelkan EPHYRA untuk setiap entry pasal Ephyra ni..

Doakan aku berjaya... Berjaya cun melecun dan berjaya menang(bonus nih..) \0/ 


Thursday, December 26, 2013

Bercucuk tanam

Assalamualaikum..




Cuba teka dekat mana ni? Haa... Ini cili padi dan kacang panjang yang ada dekat depan rumah aku ni.. Mak mertua aku memang sangat suka bercucuk tanam ni... Walaupun tempat nak bercucuk tanam ni sangat lah sekangkang kera..Kangkang kera lagi besar kot. Haha.! Tapi maintain..Banyak jugak tanamannya..Nampak tak kacang panjang tu warna ungu.. Aku dulu pelik je.. First time nampak.. Kacang panjang ni sedap tau.Lagi sedap dari kacang hijau biasa tu.. Kalau masak lama pun, still rangup.. Bila masak, warna dia akan berubah jadi warna hijau... Pelik tapi sedap..hehe..

Dekat belakang dengan rumah aku ni, ada bendi, ada daun kunyit, pokok mangga, pokok belimbing..Macam-macam lagilah..Dulu ada pokok limau... Ingat lagi dulu masa aku mula-mula kawen.. Kengkonon nak beramah mesra dengan mak mertua la kan..

Situasi: Belakang rumah mengadap pokok limau yang lebat buahnya...

Aku : Bestnya mak ada pokok limau ni.. Senang la Nina nak masak tom yum nanti.. Petik je daun dengan limau ni..

Mak metua : Ni limau nipis ni... Daun tu tak boleh buat tom yum.. Nak buat tom yum guna daun limau purut dekat depan rumah tu.. Ada banyak mak tanam....

Aku : Ohhh.. Lain eh.. (Dengan muka malu-malu siput)

Kahkahkah!! Muka mak metua aku menten sadin je sambil buat keje..Hahahaha! Mata aku duk nampak limau nipis tu je.. Terus set dekat otak daun tu lah jugak yang aku letak dalam tom yum..haha. Tu lah pengalaman minggu pertama duduk rumah mak metua ni ha.. Nak beramah mesra sampai kantoi terus..Haha. Tu belum cerita kantoi bab lain tu.. Munken di episod lain aku ceritakan..Kuikui..

Ok, nak share sikit baja yang mak mertua aku guna untuk tanaman-tanaman dekat rumah ni.. Air basuhan beras, basuhan ikan, basuhan ayam (basuhan je tau, jangan campak sekali isi-isi ikan dengan ayam tu. Berlalat pulak nanti), air kopi,susu, teh (mana-mana yang tak habis, dia takkan buang dekat dalam sinki tapi buat baja) Sangat baguskan? Aku tak pernah lagi tengok mak metua aku beli baja...Kalau ada pun,dia beli racun siput untuk elakkan siput makan daun-daun tu..

  


Orang yang paling happy petik cili kompem la aku kan... Nyum nyum nyum... ^_^






nota kaki : Teringat masa dekat kampung aku masa nenek aku ada dulu.. Nak masak apa semua amek keliling rumah je.. Serai, daun kunyit, kunyit hidup, ubi kayu, pucuk ubi, daun pandan.. Aisshhh semualah... Kadang-kadangkan...Banyak je aktiviti/kelakuan mak metua aku ni mirip nenek aku yang buat aku rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu sangat dekat nenek aku... 







T_T







ok bai...


Monday, December 23, 2013

Segmen : Jom Blogwalking

Join Segmen dari Deeno...Lama dah tak join segmen..Hehe...



Jom join jugak.. klik gambar dekat atas.. ^_^

Hadiah cash tau! $_$ (kacinngg!!)

Usaha Menghilangkan Selsema Aisyah

Assalamualaikum..

Macam dah lama je tak updatekan... Ini adalah kesan daripada si emak yang pertama kali menghadapi karenah anak yang demam dan selsema.. Yup.. Pertama kali.. Sebelum ni adalah jugak Aisyah macam selsema masa umur dia 5 ke 6 bulan haritu.. Mengalir je hingus dekat hidung die.. Tapi dia senyum-senyum je pandang kita macam takde masalah.. Jadi aku tak kelam kabut la time tu...

Tapi kali ni.. Ya Allah kesian sangat tengok dia... Layuuuu aje.. Angkat kepala sikit terlepek.. Belek-belek mainan sikit terlepek balik.. Badan dia panas masa dia bangun pagi Isnin dalam pukul 5.. Aku amek termometer check betul demam... 37.8 darjah celcius.. Aisyah tak merengek pun time tu tapi dia macam tak aktif.. Selalunya pukul 5 pagi tu dah sebok ajak main dah...Shahril amek cuti separuh hari haritu sebab nak bawak Aisyah pergi klinik.. Sebab makin nak pukul 7 tu makin panas badan dia..Lepas tu berhingus hidung dia.. Alhamdulillah, nasib baik Aisyah mudah terbersin.Lepas bersin nampak la dia lega sikit..


Pergi jumpa doktor, dapat ubat demam.. Doktor kata tak digalakkan bagi ubat selsema dekat baby bawah 2 tahun.. Jadi, redha ajelah...

Balik dari jumpa doktor, bagi dia makan ubat. Dah mula nak main..Tapi kejap je.. Lepas tu dia tak larat balik dah.. Sediiiihhhh nengoknya..

Macam ni jelah Aisyah.. Nak melekat aje dengan aku... Nak berpeluk aje..Agaknya bila kedudukan macamni baru di selesa...Takpelah Aisyah..Janji Aisyah sehat ye...


Ni masa malam balik jumpa doktr tu.. naik sampai 38 ++ suhu dia.. Tak ingat berapa.. Aku dah cuak gila.. Baju dia aku bukak, balut badan dia dengan kain basah.. Aisyah tak tidur lena sangat.. Kejap-kejap bangun maybe sebab hidung pun tak selesa.. Kejap nak baring, kejap nak tidur berdukung.. Selama umur Aisyah, malam tu je lah waktu tidur aku tak cukup.. Boleh diakatakan macam tak tidur satu malam tu sebab nak pantau suhu dia dan tukar-tukar kain basah tu.. Sebelum ni, tidur nyenyak aje aku sebab Aisyah bangun malam kejap untuk menyusu je selalunya..Hehe.. 

Alhamdulillah esok nya demam Aisyah dah kebah.. Fuuhhh... Syukur sangat... Cuma selsema je ada lagi.. Aku guna teknik sedut pakai mulut.. Mak aku siap cakap " Anak punya pasalkan? Takde benda dah yang menggelikan kat muka bumi ni.." Haha! Sebab mak aku geli tengok aku sedut hingus tu.. Kahkah! Mak aku asal siang je datang lepak rumah aku ni.. Risau sangat ke cucu dia ha.. Petama kali demamkan.. Semua cuak.. 

Shahril tiap setengah jam telipon dari opis.. Bagitau tips-tips yang dia dapat dari kawan-kawan dia..Suruh sedut air yang dah letak minyak cap kapak la.. Suruh banyakkan minum air suam lah..Suruh sedut hingus pakai penyedut lah.. Macam-macam..Lepas tu ada jugak dia send dekat email gambar-gambar ubat yang kawan dia suggestkan.. Agaknya satu hari suntuk dekat opis dia tu ajelah topiknya Tips Hilangkan Selsema Bayi agaknya.. Haha. Nak cuti tak bolehkan sebab macam-macam nak kena buat akhir tahun ni... Bawak je lah kerisauan tu sampai ke opis.. =p


Tidur bukak mulut..Sebab hidung tersumbat agaknya..Huhu

Ada jugak aku search dekat internet, ada alat sedut hingus baby pakai Sterimar.. Alat ni menyemburkan air garam dalam hidung.. Nanti lepas sembur, hingus tu keluar.. Apa lagi.. Aku suruh Shahril beli...Sebab melampau sangat aku nak bergelut dengan Aisyah tiap kali nak sedut hingus dia tu pakai mulut.. Abeh ditendangnya aku.. Nangis punya lah kuat.. Sampaikan aku nak baringkan dia sebab nak nenen pun dia macam dah fobia takut aku nak sedut hidung dia..Haha. Kesian dia..


Aku pun gunalah Sterimar ni.. Tak nak guna mulut dah..Namun, pergelutan masih berlanjutan masa nak sembur sterimar ni.. Haha. Silap-silap sembur, masa bergelut tu termasuk dalam mata Aisyah.. Adeh... Tapi kalau berjaya sembur.. Fuh! Memang puas hati! Mengalir keluar hingus.. Kalau korang tercari-cari alat untuk keluarkan hingus baby, Sterimar ni aku highly recommended..Sila lah beli...

Oh ye.. Jangan lupa beli Vicks Junior... Sapu dekat hidung, dada, dekat belakang dengan tapak kaki.. Pun bagus jugak..




Kena tidur dekat bantal tinggi baru Aisyah tidur selesa sikit... 


Oleh sebab dari Isnin sampai Jumaat selsema Aisyah tak ok jugak, mak aku nak bawak Aisyah pergi jumpa doktor pakar yang mak aku selalu bawak adik aku masa kecik-kecik dulu... Klinik Pakar Kanak-kanak Dr. Ong. Dekat area Ampang Point.. Deret Kenny Rogers... 

Sebab dah 5 hari tak ok-ok lagikan.. Risau lah jugak..Huhu




Simple je klinik dia kan? Mak aku kata dari kitorang kecik sampai sekarang sama je tak berubah langsung rupa klinik ni.. Kihkih... Dr. Ong kata, Aisyah tak demam tapi selsema dan berkahak sikit... Dia kata nanti dia bagi ubat selsema dan ubat kahak untuk makan pagi dan malam.. Nanti Aisyah akan tidur selesa je dan selsema pun akan kurang.. Dia kata dulu memang tak digalakkan untuk baby makan ubat selsema.. Tapi sekarang dah ada dah ubat untuk baby yang atas 6 bulan...Fuhh lega... Aku terbayang je takkan dapat apa-apa ubat untuk hilangkan selsema Aisyah ni..


Ubat selsema


Ubat kahak

Balik tu, aku terus bagi Aisyah makan ubat... Tak sampai 5 minit dia terus muntah... Aku hip hip hurey... Sebab lebdir-lendir kahak tu keluar sekali dengan muntah dia.. Dia kecik lagikan, mana la tau nak meludah macam kita.. Bila ada macam benda nak keluar dari tekak.. Lajuuuuuu aje dia menelan balik.. Lepas tu nangis sebab tak selesa.. Kesian aku tengok.. Huhu..

Esoknya aku bagi ubat pun Aisyah muntah lagi.. Yang tu memang super banyak.. Alhamdulillah... Nampak Aisyah pun selesa lepas tu... 

Harini selsema Aisyah dah makin ok... Dia ligat main balik dah... Kalau tak, asyik nak melepek aje.. Kalau nak nampak dia aktif pun time mandi jelah.. Ligat asyik nak berdiri je macam tak sakit.. Ha sekarang dah makin sihat.. 24 jam asyik nak praktis berdiri lepaskan tangan nak duduk mencangkung... Makin tak boleh ditinggalkan.. Kena depan mata 24 jam...



Ni gambar pagi seemalam... Alhamdulillah... Dah sehat... ^_^



Wednesday, December 11, 2013

Jajan Aisyah

Assalamualaikum...


Hepi tak muka Aisyah? Aisyah dah dapat jajan baru... Aku la ni... Baru dapat idea nak bagi Aisyah kunyah-kunyah apa.. Selama ni kalau aku nak bagi biskut, mesti tunggu mood aku sebab nanti Aisyah comot..Haha. Selalunya aku bagi Aisyah makan biskut sebelum mandi.. 

Kalau Aisyah lapar, aku bagi makan bubur nasik.. Kalau lapar di waktu bukan waktu makan, aku sumbat nenen..Hehe..

Weekend haritu join seminar keibubapaan dengan Ili.. Ili bawak Faqeeh.. Aku tengok Ili standby kismis dalam tupperware kecik.. Haahkan! Adeh... Tak terpikir pulak... Ok, balik rumah terus suruh shahril belikan kismis.. 

Try bagi Aisyah makan suka pulak dia.. Bagus-bagus.. Dah dapat jajan untuk Aisyah.. Selain mudah dan tak mencomotkan, kismis makanan sunnah yang banyak kebaikan.. Adeh.. Macamana boleh lupa? Kurma pun bagi aisyah makan masa awal-awal dulu je.. Okei, kena berubah...-_-"



Kismis untuk Aisyah..

Kepada Ili.. Tengkiu Li! Aku curi idea ni diam-diam.. Kihkih... ^_^v


.

.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.



Faqeeh : Patut la auntie sebok ambik gamba saya tengah makan ye?











Sunday, December 8, 2013

Contest Kasih Ephyra ~ Phase 1

Assalamualaikum..

Ini kali ke 3 aku join contest Ephyra ni.. Yang sebelum ni takde rezeki.. Ni menunjukkan betapa nak nya aku cuba produk ni.. Haha. Nak bagi cukupkan 3 kali percubaaan. Hihi... Korang belum join? Jom lah join.. Kali ni Mama Kasihs pulak yang buat contest ni.. Haruslah joinkan.. Dah jadi silent reader dari tahun 2010.. Peminat tegar ni..Hehe



Ok, kenapa aku beria sangat nak try produk Ephyra ni.. Aku dah bagitau dalam entry aku yang lepas.. Contest Pertama yang aku join dan Contest kedua ni.. Kali ni aku bagitau lagi ya.. Dengan lebih detail.. 

Pertama sekali aku nak cuba produk ni sebab aku tertarik dengan testimoni ramai pengguna yang dah cuba produk ni dalam mencantikkan kulit.. Sangat-sangat perlu untuk aku.. Siapa taknak kulit mulus tulus suci dan murnikan.. Meh aku share contoh testinya eh...




Apa Ephyra ni sebenarnya?

Ephyra ni adalah antioksida dan jugaEphyra ialah sejenis minuman antioksida berasaskan kolagen, yang paling sedap, dalam bentuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul dari alam semula jadi di seluruh dunia, (L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi & Serbuk Tomato)yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.

Apa yang membezakan Ephyra dengan Colagen yang lain?

  • EPHYRA menggunakan kolagen ikan laut dalam jenis “white fish” yang hidup di laut dalam. Sebab ikan dekat perairan laut dalam ni bebas pencemaran. 
  • Kolagen terhidrolisis tu terdiri daripada pecahan asid amino yg kecik, yang mudah diserap oleh badan.
  • Kolagen dalam Ephyra mudah diserap – part ni yang paling penting. Tau tak kenapa ramai amik collagen tapi lambat nampak kesan? Sebab berat molekul collagen yg tinggi, so badan susah nak serap. Berat molekul collagen sesuatu brand tu diukur dalam unit DALTON (Da).It’s not about how many mg collagen content, tapi how small the protein is. Semakin cepat diserap, semakin cepatlah nampak kesan kat badan.

  • Fakta penting! : Berat molekul collagen Ephyra = kurang dari 1500DaltonSize collagen EPHYRA = kurang dari 1500Dalton, sangat mudah diserap oleh badan. Sebab tu dgn minum EPHYRA kita dah boleh nampak kesan seawal 7 hari. Most collagen di pasaran sekarang 3-4 kotak pengambilan baru nampak kesan.Kandungan kolagen EPHYRA cukup untuk keperluan badan. Badan manusia tidak memerlukan kuantiti collagen yang banyak sekali ambil tapi amount yang sedikit tp berterusan.Hati-hati ya kawan-kawan, Lebihan kolagen yang diambil boleh membebankan buah pinggang! Akibatnya, boleh buat kegagalan buah pinggang!
  • EPHYRA ialah skin supplement, (minuman tambahan utk kecantikan kulit) ,tetapi bukan kulit sahaja yang akan dapat manfaat. Ada macam2 lagi manfaat lain selain kulit jadi cerah dan anjal. 
Haa..Itu kalau bab cantik kan kulit.. Lagi satu sebab kenapa aku nak cuba produk ni sebab dah diakui sendiri oleh Memey duta produk ni bahawasanya produk ni boleh dijadikan milk booster.. Sangat diperlukan oleh aku yang menyusukan Aisyah..Baguskan kalau kita boleh dapat dua kebaikan sekali gus dalam satu produk? Tak payah nak ada berderet suppliment untuk lain-lain kebaikan dia.. Jadi malas nak makan nanti..Hihi..

"Ephyra bukan saja utk kulit Mey yg jadi lebih bersih glowing, tp juga dpt byk kan susu, sgt bagus utk Mey yg masih menyusu badan..baby awish pun jadi lebih sihat kulit baby awish jadi lebih gebu! " ~ sharing drpd Memey Suhaiza..


Oh ye.. dekat Youtube pun ada banyak cerita pasal kebaikan Ephyra ni.. Ini salah satunya..





Kita tengok bahan yang terkandung dalam produk ni pulak ya..

1.Kolagen Ikan Laut Dalam
- kolagen tulen yang dihasilkan daripada spesis ikan putihlaut dalam dari PERANCIS
- Mengembalikan keremajaan kulit anda
- Mengandungi agen antioksida semulajadi yang melindungi sel-sel daripada radikal bebas.
- Menyokong penambahan lapisan kolagen untuk mengekalkan keanjalan kulit yang sihat dan dan tegang.

2. Buah Acai
- Buah Keajaiban dengan manfaat yang besar, seperti anti-penuaan, anti-bakteria, anti-kanser, anti-radang dan  menguatkan sistem kardiovaskular
- Kaya antioksida, mampu untuk mengurangkan risiko mempunyai kanser dan membantu melambatkan proses penuaan.
- kaya dengan sumber vitamin dan mineral, termasuk kandungan tinggi omega 6 dan omega 9
- Kaya dengan serat pemakanan, membantu untuk meningkatkan kesihatan sistem kardio vaskular, saluran penghadaman dan membantu mengawal paras kolesterol.

3. Gam Akasia
- Membantu meningkatkan tahap kolesterol HDL (kolesterol baik) dalam badan
- Membantu menyingkirkan toksin berbahaya yang terkumpul dalam sistem pencernaan
- Kaya dengan Serat yang menyerap toksin yang kemudiannya dikeluarkan melalui proses penghadaman

4. L-glutathione
- memperbaiki kulit untuk menjadi lebih lembut,halus dan dan lebih muda
- Satu agen yang kaya antioksida yang melindungi kulit terhadap kerosakan sel hasil proses pengoksidaan sekaligus melambatkan proses penuaan.
- Mengurangkan proses pembentukan pigmen , memberikan kulit anda penampilan yang lebih cerah dan berseri
- Membuang toksin dari dalam badan untuk meningkatkan sistem imunisasi

5. Asthaxanthin
- Memulihkan kesakitan sendi,sakit otot dan arthritis.
- Sangat bagus untuk mengurangkan kedutan dan garis halus, meningkatkan tahap kelembapan dan keanjalan kulit, menjadikan kulit lebih halus dan cerah berseri
- Meningkatkan daya tenaga dan stamina dalam badan


6. Serbuk tomato
- Mengandungi banyak vitamin A dan C
- Berkhasiat tinggi untuk meneutralkan radikal bebas yang berbahaya dalam aliran darah
- Membantu pesakit kencing manis untuk menjaga tahap gula darah mereka di bawah kawalan
- Vitamin A dalam tomato akan membuat rambut anda kuat dan berkilat,juga bagus untuk mata, gigi dan tulang.

7. Acerolla ceri
- Meningkatkan sistem imunisasi dalam badan , menguatkan hati, memperbaiki keadaan kulit  dan meningkatkan keupayaan badan untuk memulihkan dan memperbaharui tisu dengan cepat
- kandungan vitamin C yang tinggi dapat meransangkan pembentukan kolagen dalam badan, yang dapat menggantikan sel kulit menjadi sihat, halus dan lebih anjal.
- Membantu menguatkan sistem imunisasi dalam badan dan melindungi daripada penyakit kardiovaskular dan  masalah mata

8. Marigold bunga ekstrak
- Mengandungi pelbagai  karotenoid antioksida 
membantu melindungi sel-sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas, atau molekul berbahaya.
-berkesan dalam merawat pelbagai masalah kulit radang, kulit berjerawat dan eczema
- Menstabilkan kelembapan pada kulit anda, sekali gus ini bermanfaat bagi mereka yang mempunyai kulit yang sangat kering dan sensitif

9. Superberry
-diketahui mengandungi kandungan antioksida yang sangat tinggi.
-melindungi sel dari pengoksidaan dan meneutralkan radikal bebas.
-sumber terbaik untuk Vitamin C, Zat Besi, dan Potassium.


See! Macamana lah aku tak mempunyai perasaan yang membuak-buak untuk mencuba produk ni.. Haha. Banyak betul bahan-bahan semulajadi yang memang kita selalu dengar tentang kebaikannya.. Oh ya... Banyak lagi tau kebaikan minum Ephyra ni.. Ini antara kebaikannya:-
  1. Membantu menjadikan kulit kita lebih anjal, halus dan cerah berseri.
  2. Merangsang penghasilan kolagen yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
  3. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah seperti jerawat dan jeragat. 
  4. Membantu memulihkan masalah kulit ekzema (kegatalan dan kemerahan).
  5. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di wajah.
  6. Menghindari kita daripada penyakit barah, tekanan darah tinggi, diabetes dan masalah kulit kerana ianya mengandungi supplemen anti oksidan Astaxanthin.
  7. Menguatkan rambut dan melambatkan uban.
  8. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar.
  9. Melancarkan sistem pencernaan dalam  badan, menurunkan berat badan dan mengawal nafsu makan.
  10. Mengurangkan kadar kolesterol dan menjauhkan kita daripada risiko mendapat sakit jantung.
  11. Membantu seimbangkan tekanan darah.
  12. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan.
  13. Meningkatkan sistem ketahanan badan.
  14. Melindungi retina dan mencegah penyakit mata akibat kerosakan termasuk faktor usia.
  15. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis.
  16. Melegakan kesakitan pedih ulu hati dan gastrik.

Insyaallah, kalau ada rezeki untuk contest ni, dapatlah aku mencuba jaya produk ni dan share dengan korang ^_^ Semoga adalah rezeki kali ni.. Fuhhh fuuhh..Hehe



Contest ni dianjurkan oleh KasihAleeya dan oceanlife2u


Friday, December 6, 2013

Banjir...

Aku duduk dalam rumah ni...Aku pandang keliling aku... Ada almari baju,penuh dengan baju.. Ada almari buku, penuh buku2, Al quran dan kitab2.... Pandang meja yang ada laptop, ada printer...

Dekat depan ada tv,kerusi, meja dan almari... Dekat dapur penuh dengan barang-barang kegunaan harian..

Allah... Tak terbayang musibah yang sedang dialami saudara mara kita di Pahang, Terengganu,Kelantan,Johor dan Melaka...Semua harta benda hilang sekelip mata...

Semoga mereka semua tabah dengan musibah yang Allah berikan.. Semoga musibah ini untuk memberi mereka berlipat kali ganda pahala bagi mereka yang sabar...

Jom berkongsi rezeki dengan mereka.. Lebih2 lagi di hari Jumaat yang penuh berkat ini.. Semoga dengan banyak memberi, banyak yang akan Allah beri kepada kita Insyaallah.. ^_^

Thursday, December 5, 2013

Menyerah kalah...

Jangan menyerah kalah sebelum berjuang...

Tiada daya upaya yang mampu aku lakukan melainkan dengan pertolonganMu Allah... Moga Engkau membantu setiap kesusahan dan keluh kesahku..

Tiada tuhan melainkanMu Ya Allah... Sesungguhnya aku yang menzalimi diri aku sendiri.....Aku sendiri... T_T

Allahuakbar....

Wednesday, December 4, 2013

Kerusi/meja makan Aisyah


Assalamualaikum...

Alhamdulillah semalam Aisyah dah 7 bulan.. Cepatnya masa berjalan... Maknanya dah 7 bulan jugaklah aku jadi full time housewife.. Sampai bila? Tak tau lagi..Hihi...

Alhamdulillah Aisyah sehat, membesar dengan baik di bawah jagaan Allah... 

Kelmarin keluar dengan atuk dengan neni sebab nak cari kerusi makan untuk Aisyah.. Senang sikit.. Dudukkan dia dekat kerusi tu, sambil suap makan takyah lah nak berpangku.. Most of the time aku tengok Aisyah lagi banyak makan kalau ada orang lain pangku dia makan dan aku suap berbanding kalau aku pangku dan aku suap.. Jadi, marilah belikan kerusi/meja makan untuk Aisyah supaya dia makan banyak..Hehe..


Eksaited tunggu atuk dengan neni datang sambil tengok tv..


Lama sangat sampai bosan macamni ha.. Haha!


Tak bawak stroller, jadi pinjam stroller dekat JJ Wangsa Maju tu.. Seronok betul Aisyah naik stroller tu.. Sebab laju kot.. Haha

Nak pilih kerusi ni kitorang suruh Aisyah duduk.. Nak tengok mana yang dia selesa.. Sebelum ni aku dengan Shahril dah pergi dekat Manjaku dah.. Banyak pilihan berbanding dekat JJ ni.. Tapi sebab yang kitorang nak tu ada jugak dekat JJ ni dengan harga yang sama pulak tu, baiklah beli dekat JJ... Dapat point.. Haha.



Muka berpikir nak pow yang mana.. Hehe

Sementara tunggu salesgirl pergi ambik stok yang baru, dudukkan Aisyah dekat walker yang ada dekat situ.. Saje-saje je.. Taknak beli pun.. Bagi Aisyah testing-testing aje.. =p



Masa nak bayar tu, berebut rebut dengan atok sape yang nak bayar.. Shahril dah awal-awal bagi duit dah.. Atok dengan neni semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa pun diorang nak belikan kot... Akhirnya aku berjaya paksa atok dengan neni ambik duit separuh sebab alasan aku, "Jangan risau,mak dengan abah belikan barang-barang Aisyah yang nak dibeli lepas ni, banyak lagi list nih.." Terus diorang ambik duit.. Hahahaha. Senangkannn main ugut-ugutan.kehkeh..

Shahril balik kerja terus pasangkan kerusi/meja makan tu.. Oh ye aku beli ni brand Sweet Cherry harga dia RM159.. Boleh lipat dua.. Agak-agak taknak guna dah nanti, boleh lipat simpan dalam stor.. Hehe.. 

Bagi Aisyah makan.. Suka dia duduk situ.. Banyak jugak dia makan.. Lepas tu nak bagi dia ralik, aku bagi dia makan biskut coklat.. Dia suka makan! Ok, boleh beli lagi biskut coklat tu...^_^







Haha! Habis comot satu badan dah....








Monday, December 2, 2013

Resipi Masak Asam Ikan Patin Emak

Assalamualaikum...

Sebelum ni aku ada cerita pasal aku berjaya masak asam ikan patin versi mak aku kan? Aku share dekat FB ada kawan aku mintak resipi.. Jadi, marilah aku share dekat sini.. Biar berkongsi seantero dunia.. Kihkih...



Masak Asam Ikan Patin

Bahan A
4 ketul isi ikan patin
10 keping asam keping (besar setengah inci je.. kalau besar, kurangkan bilangan)

Bahan B
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai
5 biji cili padi
2 biji cili merah
1 inci kunyit hidup

Kisar bahan B dengan air yang banyak sebab itulah kuah kita nanti. Masakkan bahan yang dikisar dulu.. Dalam 5 ke 6 minit masukkan ikan dengan asam keping (Bahan A). Masukkan garam dan gula secukup rasa..Masakkan sehingga ikan masak...

Eh!Dah siap! Haha. Aku tak letak tempoyak sebab aku lagi suka masak asam kosong lepas tu makan dengan sambal tempoyak. Lagi meletop!

Nak resipi sambal tempoyak jugak?Ok nah..

2 ulas durian ( yang baru)
5 biji cili padi
Garam dan gula secukup rasa
Tumbuk semua bahan..siap!Makan dengan nasi panas..Adoi laaa... Sedapnyaa....

Ok.. Ikan patin ni ikan sungai... Ada sesetengah orang tak lalu makan ikan sungai sebab hanyir dan ada rasa lumpur kalau silap cara basuh dan dari mana ikan ni hidup. Sungai atau lombong.. Macam aku, aku boleh makan ikan patin ni kalau dari Temerloh aje.. Kalau yang jual dekat KL ni, memang aku tak makan.. Terasa sangat rasa lumpur.. Huhu.. Tapi ada sesetengah orang, dia tak tau pun ada rasa lumpur tu.. Dia makan aje.. Aku memang sensetip sikit rasa-rasa pelik dekat ikan patin ni.. Maybe sebab aku dari kecik dah biasa makan yang fresh dari sungai kot... Tu yang cepat je tangkap kalau ada rasa pelik... Kalau ikan patin ni fresh, bila korang masak, dan bila dah sejuk, tetap tak berlemak berminyak masakan korang tu.. Kalau korang perasan kalau ada jual dekat kedai-kedai makan, berminyak-minyak lemak-lemak ikan bertakung tu, mesti tak fresh sangat ikan tu..Mesti rasa lumpur sampai ke kuah-kuahnya...-_-" Macam terer sangat je aku kan? Haha.


Ha.. Kalau ada sesiapa nak ikan patin fresh dekat KL atau Selangor ni, contact je aku eh.. Sebab famili aku selalu je balik Temerloh jadi, sesiapa yang nak pesan ikan patin boleh sajoh pesan dekat aku.. Hepp hepp! Temerloh bandar ikan patin ok.. Tak boleh disangkal kesegarannya..Nyum nyum nyum... ^_^

Ok, selamat mencuba.. ^_^v





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails