Tuesday, December 11, 2012

Jom kita shopping-shopping...

Assalamualaikum...

Harini nak cerita pasal shopping-shopping... Lama dah kumpul gambar nih...kehkeh... Okei... Oleh sebab diriku ini makin gemok bam bam semua baju pun ala-ala dah menjerit mintak tolong supaya  aku jangan sarungkan takut mereka bakal terkoyak, terpaksalah aku mengepau orang yang sepatutnya untuk membelikan aku baju.. Yelah..mano dapek lagi gaji kat opis baru... Badan dah lame dah gomukkannnn....

Ini baju jubah yang aku beli harga RM49 je... Nyesal tak beli banyak...Sedappppppp pakainyee..Huhu... Beli masa ni sebab kenduri kahwin sepupu Shahril dekat Penang tema hijau... Lantas terus jadi baju raya lantas terus dipakai masa Hawa kahwin...hehe... Baju ni macam jubah yang kalau angkat lengan/ tangan ada yang macam baju kelawar tuh...aihh...susah la nak ckp.. paham ke eh? -_-"


Gambar kat bawah ni adalah gambar masa anak saudara Shahril bertunang... Temanya warna kuning... Sangat susah nak cari baju kuning yang berkenan dihati dan memang taknak beli baju kurung sebab adalah malas nak pikir esok-esok tak muat lagi... -_-" Lalu aku pun membeli blaus labuh kain lycra dengan cardigant kuning... Tudung memang dah stok yang ada dalam almari... Duk cari-cari takdelah pulak gambar tengah berdiri yang berkenan di hati untuk aku kongsi dengan korang.. Jadi, tolong lah bayangkan macamana baju kat bawah ni kalau aku berdiri ye... Balus yang labuh... =p Total harga untuk dua helai ni adalah RM 105... kainnya sedap....Ini adalah baju mix n match..Series tak ingat kalau pecahkan harga berapa harganya tiap satu... Total je ingat -_-"  (Aku perasan sekarang ni aku sangat suka hijau...)



Kat bawah ni pulak gambar kat dapur... Haha! Nak edit pun malas.. Lantaklah yee... Ni gambar sebelum pergi kenduri kahwin family Shahril.. Banyakkan sedara dia? Memang banyak betullah kenduri kena attend.. Memang famili besarrrr sangat diorang ni... Bagus-bagus.. Senang dapat baju baru kalau badan gomuk..Bagi je alasan takdek baju yang muat..kehkeh... Kat bawah ni harga baju RM39.. Series murah gila..Selalunya aku nampak atas RM50.. Jadi, sila beli untuk dipakai dengan skirt labuh yang memang dah ada kat rumah.. Skirt labuh tu aku beli RM49.. Dah dua bulan dah beli.. Sebenarnya ada getah.. Oleh sebab dah ketat.. Kita gunakan kepakaran kita membuangkan getahnya supaya kita selesa untuk memakainya dalam jangka waktu yang panjang...Muahaha...


 
Okei...Dekat mana aku beli semua baju-baju ni? Boleh flash back jap tak? Ting ting tinggggggg........

Dulu, setiap kali nak raya, memang famili aku lah yang paling tak pedulikan baju baru... Mak, Abah, Kakak, Aku, Baby.... Sama je...Tak dek pon nak berebut-rebut beli kain ke...Ngamuk kat tukang jahit siap lambat ke.. Awal-awal puasa dah pikir nak tema apa ke... No no no... Dari zaman sekolah memang rilek je beli baju raya dah siap... Selalunya minggu last nak abeh puasa tu, baru abah akan lepas kan kitorang dekat shopping kompleks mana-mana untuk pilih baju raya, bila dah pilih abah tunggu kat kaunter je untuk bayar... Muahaha..syok2... Tapi jangan harap lah nak berpasang-pasangkan...Sorang dapat sepasang je... Raya sehari je.Esoknya dah pergi lawat kubur je..Itu jelah aktiviti raya kitorang.Kehkeh... 

Dulu-dulu..Zaman sekolah selalu pergi beli dekat Ampang Park...Tapi sebab makin lama makin mahal baju-bajunya dan over the meriah baju raya kau berlabuci sana sini..Kami yang simple mimple ni adalah tak berkenan sampailah kitorang dah mula berubah angin pergi beli baju raya tiap tahun dekat Carefour Wangsa Maju....Wahhhhh... Oleh sebab murah...Dah tak beli sepasang-sepasang dah... Selagi mampu untuk menampung berat baju yang diletakkan kat atas bahu..Selagi tu kitorang akan ambik... (ok tipu...-_-") beli ala kadar je lah... Tapi dah bijak dah... "Ala Mak, Abah...Boleh la... Tiga ni jeeeeeeee.... Boleh bawak g kelas/kerja......" sambil mata bling bling bercahaya..... Kehkeh... 


Ok..sekian perenggan flash back.. Kembali ke topik asal... So, kat sini aku nak kongsikan korang tempat aku selalu shopping baju-baju labuh, muslimah, skirt, baju kurung, baju raya, baju melaram, dan baju-baju yang lain... Tadddaaaaa... Dekat Cafefour Wangsa Maju... Nak nak lagi rumah mertua 10 minit je memang dah sampai Carefour ni..Lagilah kan... Esok kenduri pun malam ni boleh pergi cari baju baru..hehe..




Nak baju jubah versi murah? Adeeeeeee.....Nak baju kurung versi ok ok harganya?? Adeeeee...Gambar kat bawah ni....


Nak tudung? Adeeeee.......


Nak baju semurah ini? Adeeeeeeee...Series aku dah rembat satu..Haha!

Cantek tak? Pada aku murah la RM39...Kalau korang tau ada blouse lagi murah dari ni..Tolong bagitau aku ye...hehe...


Aku adalah peminat tegar baju-baju blouse labuh...Aku ni bukan orang yang suka barang-barang yang mahal sebab aku rasa dari aku beli satu harga beratus..Aku boleh dapat 5 helai kot baju yang murah-murah..Ok, dari segi kualitinya... Sila lah tengok dulu kain tu..Banyak baju yang murah gila tahap kainnya nya pun jarang, nipis....Tak pasal-pasal sebab nak beli murah jugak, terbeli kain yang nipis.. No no..Sila elakkan.. Dan sila perhatikan dulu.. Masukkan jari jemari anda dalam baju tu.. Kalau nampak warna kulit..Sila cakap babai kat baju tu walaupun naluri meleleh nak beli.. hehe...

Ok, sekian dahulu entri shoppings shopping dari si suka membeli tapi kedekut taknak beli barang mahal...Haha!


 

Okei...Piala apa pulak kat atas ni? Si gemok masuk pertandingan kah? No no... Aku adalah seorang yang sangat tak aktif... Piala yang ada kat rumah aku, hasil titik peluh aku ada dua je.. Pelajar terbaik tadika dengan Kumpulan Nasyid Terbaik..Kahkah! Dua je... Apa daaaa...

Kawasan rumah mak mertua aku ada buat Famili Day Sabtu lepas.. Pastu ada sukaneka.... Korang rasa sapa yang masuk? Mak mertua aku okei... Siap menang dapt no 3 lagi.... Acara apa yang ko rasa seorang yang dah berumur 72 tahun boleh menang? Ce teka ce teka...Masuk benang dalam jarum! Gila respekkkk.... Umur aku 28 tahun ni pun nak masukkan benang dalam jarum terkulat-kulat....T______T

Mak mertua aku ni memang sangat aktif.. Alhamdulillah.. Allah bagi kekuatan, dan kesihatan dekat dia.. Sangat aktif..Sangat rajin.. Dapat menantu macam aku adalah sangat kasihan dekat dia sebab aku adelah lembik.. Ohhhh...Semoga aku berubah menjadi aktif jugee... Mak mertua aku ni korang memang takkan dengar dia marah... Asyik gelak je.. Happy saje... Cool dan asyik pikir positip je... Kegembiraan dia dengan pokok-pokok bunga dia..Pokok-pokok sayur dia..Kucing dia....Dengar dia bergosip? Selama aku berkahwin ni tak pernah dengar lagi.... Bezakan dengan aku? Kaki gosip.... Aku akan berubah... -_-" (ngehngehngeh)

Okei..Sekian saja entri untuk kali ini... Sehingga ketemu lagik!



Nota kaki : Ce tengok entry sebelom ni.... Ada orang tu cube nak komen...Sekali kua nama aku...kompem-kompem la guna laptop kat umah ni...Kantoiiiiiiii.....haha..

Sunday, November 25, 2012

Kebab Super Sedap

Assalamualaikum...

Tadi pergi Uitm. macam biasalah..Sifat yang tak pernah berubah iaitu suka menyusahkan orang sekeliling. Tu la perangai buruk aku...huhu....Suka buat kerja last minit. Baru tadi hantar draft proposal thesis dekat supervisor. Taktau lah apa pandangan supervisor akua kat proposal tu.. gila cuak..Poposal yang betul kena hantar Rabu ni...Adoooilaaahhhh...Kelam kabut sungguh....

Tapi makan jangan dilupekan ye kawan-kawan...Makan perlu makan... Dah lama tak makan kebab aka roti pita ayam dekat PKNS... Dulu time belajar selalu makan...nyum nyum nyum... Tadi lepas hantar draft proposal tu, pergi PKNS... Hilangkan keinginan utk makan kebab itu... Kesedapannya masih menjilat jari.... Rasa macam nak oder dua.. Tapi aku cuba menahan nafsu aku sebab lepas tu nak pergi kenduri kawen kawan Shahril dekat Intekma Resort. Last2 mujur tak oder dua... kenyang gila... Kat kendui makan buah tembikai je beberapa potong....

Lepas balik kenduri, Sharil ajak tengok Pontianak vs Orang Minyak.. Mesti le kene tengokkannn... Kitorang berdua peminat setia Johan.. Kehkeh... Pergi tengok dekat Wangsa Walk.. Pukul 5.45 pulak lah stat.. Lambat lagi... Lepak jap kat Octopus... Makan lagi... Yang ringan-ringan ajo.. Makan sushi dengan sotong goreng tepung... Sodap tau... Sushi yang sotong tu Shahril punya yang ketam tu aku punya... Sila cuba yang ketam tu... Kegaingan ketamnya dengan masam2 masam mayonis dicicah pula dengan kicap beserta wasabi... Perghhhhh!!! Mak metua lalu pun tak sempat nak pelawa.....

Ok sekian... Nak tengok bola Malaysia lawan Singapore jap lagi... Tak pasal pasal aku sekarang ni dah hebat bab jadual2 bola ni... Kalau tak game Malaysia, game Arsenal.... Tapi aku tetap tak penah layan sampai 90 minit tuh... Kompdm kejap je mata dah kuyu... Tido depan tv... Bila dah abeh duk tanya sape menang... ( Mak aku emo bila tau aku tido dpn tv... Katanya aku tak malu tido bersepah kat umah mak metua.. Tak reti nak cun cun katanye... Nangesss... T_T)

Ok sekian... Layan gambar makanan yeeeee......






Tuesday, November 20, 2012

Semuanya Baru....

Assalamualaikum...

Dulu... Aku selalu pelik... Kenapalah Abah ni... Pukul 9 sampai ofis call mak kata dah sampai.. Pukul 12 call lagi kata nak keluar pergi makan.. Balik makan call lagi... Petang, nak balik akan call mak kata dah nak balik n masa tu mak kelam kabut kemas rumah, masak, suruh kitorang mandi standby kejap lagi abah balik nak makan sekali ramai-ramai.. Apa yang peliknya? Ayah aku tu...Dah kenapa asek je call mak aku? Kadang-kadang mak aku bergayut kat telefon punyalah lama..Terkekeh kekeh gelak.. Cerita pasal kucing lah.. Jiran sebelah rumah lah..Sedara tu lah..Sedara ni lah...Duk bercerita.. Bukan dengan kawan-kawan nya...Tapi dengan ayah aku.. -_-" Tu jelah pon kawan mak aku...-_-"

Nanti bila ayah aku dah dekat rumah.. Tak habes-habes jugak bercakap nya... Kalau dalam kereta? Borak je manjang.. Bla bla bla bla bla bla... Tak habes-habes cerita....

Tu kisah dulu-dulu.. Kisah sekarang ni pulak.. Kalau takde catering.. Tak lekat kat rumah pon..Berdating berdua.. Pergi Tesco lah.. Pergi Carefour lah.. Wangsa Walk lah.. Alasan cari makanan kucing..Pasir untuk kucing... Barang kat rumah dah habis... Macam-macam alasannya..

Tulah cerita mak dengan ayah aku.. Dah 31 tahun kahwin..Apsal tak pernah habis cerita diorang? Apsal tak pernah masam muka merajuk lama-lama? Apsal tak pernah ada rasa bosan? Semuanya macam baru untuk diorang...Pasangan yang sangat-sangat boleh dijadikan contoh untuk aku...

***************
Dulu-dulu aku selalu buat kesimpulan... Diorang macamtu mesti sebab diorang tak pernah bercinta sebelum kahwin... Abah kawan kepada abang mak... Tiba-tiba masa abah pergi rumah kawan dia, dia nampak mak... Baru dia tahu kawan dia ada adik perempuan.. Balik rumah, Abah bagitau dekat nenek (mak abah), dia nak kahwin... Nenek dengan atuk belah mak dengan abah memang kawan semasjid.. Perbincangan antara diorang dekat masjid..Tiba-tiba dah jadi... Mak taknak kahwin lagi sebab mak muda sangat masa tu.. Baru 18 tahun... So, diorang bertunang 2 tahun.. 

Sepanjang bertunang, sekali je pernah jumpa... 

Lepas kahwin.. Abah kerja dekat KL mak duduk Temerloh... Sampai lah kakak darjah 3 n aku darjah 1 barulah kitorang pindah KL... Baru lah hidup bersama-sama... 

Mungkin... Sebab tu keromantikan diorang tak pernah menipis.... Lama berjauhan... N banyak lagi perangai mak yang abah nak tau n perangai abah yang mak baru nak tau...Mungkin..Diorang takde istilah AWAK NI DULU MASA BERCINTA LAIN... MASA DAH KAWIN LAIN....Semuanya baru untuk diorang.....

*****************

Yup...Betul...Sekarang bila aku dah kawen dengan seseorang...Seseorang yang aku akan kenal lebih lepas berkahwin... Tiada ayat DULU MASA BERCINTA LAIN LEPAS BERCINTA LAIN untuk kitorang... Semuanya baru.. Tak ada pujuk memujuk selepas kahwin? Tak perlu nak diungkit sebab memang takde kenangan dipujuk sebelum berkahwin... Kurang atau lebihnya perhatian yang diberi selepas berkahwin? Akan sering terasa lebih nya perhatian tu sebab tak pernah tahu selebih mana perhatian sebelum kahwin... Kurang lebihnya bilangan SMS atau panggilan telefon yang bersifat tiba-tiba hanya untuk menyatakan rasa rindu selepas kahwin? Akan tetap rasa manisnya walau bilangan sikit sebab tak pernah ada pun perbuatan tu sebelum kahwin...

Semua perkahwinan pasti akan di uji..Ujian dari DIA mesti yang mampu untuk kita tempuh untuk menguji tahap keimanan... Itu janji Allah.. Semoga walau apa pun ujian yang datang.. Perkahwinan ni tetap utuh sampai ke syurga dan iman diperkuatkan....Amin...

******************

Lain orang..Lain kisah hidupnya... Ada yang bercinta lama sebelum berkahwin tetap kukuh dan utuh perkahwinannya sebab masing-masing masih mengekalkan kemanisan waktu bercinta... Ada juga yang seperti aku dan mak yang perkenalan kitorang dengan suami lebih banyak selepas kahwin... Cita-cita aku untuk jadi macam mak aku...Menerima baik dan buruk pasangan yang dah ditetapkan... Menerima takdir Allah dengan hati yang terbuka... Semoga Shahril macam Abah.... Menerima baik dan buruk aku... Tak reti mengemas nya aku... Tak berdikarinya aku... Selebetnya aku...Haha!

 Masa ni jalan-jalan dekat PD.. Abah memang tak reti senyum kalau nk amek gambau -_-" Bila tunjuk gambar yang lepas amek pastu bising-bising kata abah ni tak senyum lahhhh! Baru lah dia senyum n gelak.. Eh boleh pulak senyum... -_-"

Ni gambar terbaru..Makan-makan sebelum tengok Istanbul Aku Datang....(Jerawat bertepek kat muka) -_-"



nota kaki : Nak kan layanan yang baik dari pasangan kita... Kaji semula layanan kita untuk pasangan kita....



Thursday, November 15, 2012

Acara makan-makan...

Dah lama tak buat acara makan-makan macamni...Ni masa cuti Deepavali aritu. Lepas balik dari ofis Shahril... Dekat Taman Melawati.. dah dekat 4 bulan rasenye tak makan macam ni.. walaupon 2 orang je, nak jugak siakap 3 rasa, tomyam ayam, telur bistik...telur bistik dia superb gila... Masam-masam manis...Sodappppppp.... Oder air carrot susu...nyum nyum.... Air kosong kegemaran ku dah tak boleh masuk sangat dah sekarang ni.. Nak yang manis atau masam sajoh... Baru aku paham kenapa orang kata air masak tu tak sedap... Kuikui...Dulu aku pelik sangat kenapa orang susah sangat nak minum air masak....

Ni first time try upload pakai I-pad nih...Ehh poyo bagitau dah ade I-pad...kuikui... Ada rezeki lebih... Shahril beli sebab nak buat kerja dari rumah....Terlebih rajin...Last-last cuti pon ko g opis jugak....Haaaa... ni aku kat opis dia lagi nih... Super duper busy ngalahkan menteri..Menteri cuti pon lepak umah... -_-" Aku yang memang terlebih eksaited bab2 gadget ni, yeyyyyyyy!!! Boleh buat cam harta sendiri tanpa keluarkan duit!yey!yey!\0/

Tak kira... ni aku dah tempah online tiket wayang...3 tiket...untuk adik aku sekali...Insyaallah petang ni nak tgk Istanbul Aku Datang...Baby siap nk tengok 2 kali...best sangat katanya.... Shahril dah buat muka sebab kena tengok cite jiwang..haha..naseb la... Ikut jo lah yooooooo....

Sekiannnn.....


Tuesday, November 13, 2012

Di Waktu Cuti, Kita Ke Mana?

Assalamualaikum....

Fuyyooo... Lama tu tak update blog.. Adakah kesibukan melanda? emmm... Tak jugak.. Tapi dah nak dekat 2 minggu kerja.. \0/ Cepatkan masa berjalan? Rasa baru je kot baring-baring malas-malasan atas katil selama sebulan yang tak terasa apa-apa tu... Tiba-tiba dah sampai dah pun minggu yang ditunggu-tunggu... Apa yang ditunggu-tunggunya? Minggu yang banyak cuti tapi aku tak cuti pun...Haha! Ok apa, perasaaan yang ok hari ni kerja esok cuti lagi...Best gile... =p Nak cuti macam membazir je sebab memang tak pergi mana-mana pun...Jadi, marilah kita bekerja...

Tapi macam biasa, kita hanya mampu merancang Allah yang menentukan...Kita merancang untuk bermalas-malasan hari ni, tapi Allah dah tentukan yang ko kena keluar jugak dari rumah... Kat mana aku sekarang ni? Dekat opis Shahril.. Katanya bertimbun kerja..Kena masuk opis... Ayat first aku.." Leh tak nak tompang komputer lain, nak search internet la..Nak cari info untuk thesis proposal.." Suci tak ayat nak ngikut laki g opis tp taknak melangut je tgk die buat keje? Haha! Hasil nyaaaaaaa.Saya berada di opis beliau! Ok, sebab tu blog ni terupdate hari ni..Kuikui...

Ok, sedikit sebanyak mengenai opis baru aku... Alhamdulillah, doa aku untuk Allah memberikan hati aku ni selesa dengan environment dan orang sekitarnya Allah makbulkan... Dan rakan sekerja yang boleh mengajar aku yang ibarat kosong ilmu pengetahuan pasal design geotech ni Allah mudahkan. N doa aku untuk Allah bagi aku jalan untuk pilih tajuk thesis aku dekat ofis baru aku ni Allah mudahkan... Supervisor aku setuju dengan tajuk yang aku cadangkan..Alhamdulillah... Mana lah aku ada idea... Aku sebelum ni buat senggaraan tiba-tiba nak cari idea untuk buat thesis.. Supervisor aku memang nak kitorang cari tajuk sendiri sebab katanya kitorang kena cari tajuk yang kitorang minat n yang boleh kitorang senang cari infonya.. Ada betulnya jugak.. Kang dia bagi tajuk dia, aku yang kuat komplen ni komplen jugak.. Kata tak kena dengan jiwa lah apa lah....Macam-macam pe'el aku nih..

Masa sesi perkenalan dengan semua staff, berjalan-jalan ke department-department lain yang agak menyemputkan aku tuh, semua terkejut bila dengar aku dari JKR.. Kuikui.. Semua pelik napa pulak dah masuk gomen lepastu keluar pergi swasta.. Bila aku kata aku kontrak baru panjang ooooooo nye.... Antara kata-kata semangat yang diberikan.. " Dari JKR? Bagus tu, awak awak ada fundamental yang baik. Banyak sebenarnya yang kita boleh belajar dekat JKR.. " Kata bos bahagian Mekanikal yang pernah kerja JKR lepas tu join kompeni ni dah 28 tahun... Dia masuk JKR sebab bonding dengan kerajaan lepas belajar.. Ada jugak yang kata "Dont have to worry, kamu duduk dekat department yang sangat bagus.. You will learn a lot here".... Dan banyak lagi kata-kata perangsang yang aku dapat... Bos-bos nya ramai Chinese.. Alhamdulillah attitudenya sangat berbeza dengan apa yang selalu ditanamkan dalam diri kita ' Diorang tu kedekut ilmu' Bila aku tengok rakan sejawat aku yang baru setahun tapi ilmunya dah banyak, tahulah aku dari mana ilmunya tu.. Nak-nak nya dia selalu kata "Bos kita ni memang suka mengajar n mengkaji" Doa aku adalah.... Semoga aku rajin belajar dan mengkaji...Haha! Aku ni satu hal jugak... Sifat pemalas tu tak terbuang-buang lagi... Semoga aku berubah....-_-"

Ada ke orang rajin baca entry aku ni? Gila banyak ayat... Shahril suh banyak letak gambar...Tengok banyak ngat tulisan bepinau mata.. Haha! Alahhhhh malas lah nak uplod uplod...Nak pilih gambau yang cantek lagi... Aku dah la debab sekarang nih....(motif letak gambar sendiri?)

Oh yee...Lagi satu, untuk ke department aku... Naik tangga sampai tingkat tiga, jalan sampai hujung, lepas tu turun balik ke tingkat dua... Ha...Sampailah department aku.. Dah sampai, dan lah 5 minit stabilkan pernafasan dulu...hehe...

Okei...Sekian dahulu..Nak pergi makan pulak.. Dah search untuk thesis ke Nasrina? Errrrrrrr.....


nota kaki : Kamera yang menghasilkan gambar2 yang cantek telah dipulangkan kepada opis lama.. Antara sebab kenapa kurang pengambilan gambar sekarang ni....


 

Wednesday, October 24, 2012

Suri Rumah VS Bekerja

 "Seorang isteri dan ibu adalah ustazah,manakala rumah adalah sekolah.Jika mereka bersedia menjadikan diri mereka sebagai ustazah dan rumah sebagai sekolah,insyaAllah ia akan menghasilkan keluarga yang cemerlang dan gemilang dunia akhirat."

##Tapi dah jadi trend sekarang, bila kita (wanita) berpendidikan tinggi dan tidak bekerja, tapi menjadi suri rumah, mulalah ramai yang akan bert
anya " Eh tak kerja ke?..Rugilah belajar tinggi-tinggi duk umah je.." itulah pandangan negatif sesetengah pihak..

Bukankah menjadi tanggungjawab seorang isteri untuk mentaati suaminya, menjaga kebajikan anak-anak dan suami. saya begitu kecewa dengan seseorang yang merendahkan martabat suri rumah. Wallahuallam
 Sumber daripada FB Bercinta Selepas Nikah

Masa aku kerja haritu... Staf aku berpangkat Pekerja Rendah Am atau PRA memang ramai termasuklah technician... Bahagian Senggarakan.. So khidmat diorang dekat bahagian senggara memang sangat-sangat diperlukan.. Selalu jugak borak-borak dengan diorang tanya wife kerja apa anak berapa orang... Anak  4 5 orang atau lebih... Isteri tak kerja.. Anak, ada yang dah besar-besar belajar dekat oversea atau universiti-universiti tempatan.. Gaji PRA dengan technician.. Kerja puluh tahun, baru sampai gaji engineer yang fresh ni... 

Selalu buatkan aku terfikir... Cukupkan duit diorang? Dengan suami je yang bekerja.. 

Aku rasa mungkin kehidupan dulu dengan sekarang sangat jauh beza... Dulu kita tak terliur bila pandang orang sebelah main Tab atau I-phone.. Sebab memang tak wujud pun gadjet-gadjet yang diluar kemampuan kita tu.. Sekarang? Dengan minat dekat barangan gadjet yang asyik bertukar dan up to date membuatkan kita gunakan gaji kita lebih banyak ke arah yang kita mahu daripada barang yang kita perlu...

Memang tak dinafikan... Barang semua dah mahal...Orang dulu-dulu boleh lah... Barang murah... Tapi... Mungkin ada sesuatu yang menyebabkan segalanya cukup makan pakainya... Isteri yang redha dengan barangan dapur yang seadanya... Anak-anak membesar dengan mainan yang bersifat lebih semulajadi di luar rumah bukan mengadap gadjet-gadjet atau playstation... Dan suami yang pulang kepenatan ke rumah tapi tersenyum gembira bila makan pakainya cukup sempurna disediakan oleh isteri....

Isteri isteri zaman sekarang...Ramai yang belajar tinggi... Hutang yang kita pikul sewaktu menuntut ilmu universiti... Tak akan mengizinkan kita untuk menjadi suri rumah dan membebankan pula suami kita yang juga baru nak membina kerjaya... Hutang kereta yang kita beli sewaktu kita masih bujang... Juga takkan dibiarkan terbeban di kepala suami....Mungkin... Lagi satu perbezaan isteri dulu dan isteri sekarang...

Biarlah..... Siapalah kita untuk menuntut cita-cita murni menjadi suri rumah jika kita tau ia mungkin akan menjadi salah satu faktor masalah ekonomi kita... Ikut flow kata orang... Selagi mampu, selagi Allah bagi jalan untuk sama-sama menjana ekonomi keluarga... Jom! Jadi pekerja yang baik disamping jadi isteri, ibu, menantu dan anak yang baik....

Ya Allah.... Permudahkanlah segala urusanku... Aku tahu... Engkau tidak akan membebankan aku sesuatu perkara yang aku tak mampu.....



nota kaki : Aku yang dah mula risau... Waktu kerja aku 8.30-5.30... Dari Damansara ke Shah Alam makan masa berapa lama? Untuk pergi kelas pukul 6.30...Apa yang lebih mengkalutkan aku adalah.. Shahril yang akan jemput hantar... Berpusing jalannya...Bangun awal pagi...Kalau ke kelas, balik lewat malam..Poyo je kan? Ada orang lagi teruk kot susun atur jadual dia tiap-tiap hari dengan anak berderet.. Berjaya jugak hidup dan keluarga dia... =|


Jiayou!!!! Yang penting sebenarnya... Buat kerja on time dan rajin sebenarnya.. Barulah tak kalut... Aduh la Nasrina....Berubahlah....~






Thursday, October 11, 2012

Cerita Adam Dan Hawa...


First time tengok cerita ni malam semalam..Dah episod 24 kot tak silap... Selalu lepas tengok je Master Chef 2, terus masuk tido.. Malas nak layan Adam Hawa ni..Sebab setengah jam setengah jam pastu 80 episod..Adoi..Tak tahan aku nak menunggunya.. Tapi oleh sebab kelmarin cousin aku Nadia kata dia tak sabar nak tunggu cerita ni utk episod seterusnya, aku pun sebok-sebok lah jugak nak tengok.. Nak-naknya bila tengok iklan dia scene dekat Mekah..aduuuuuhhh..rindunyeeee....

First tengok cerita ni terus komen kat shahril

"Apelah kan...hensem-hensem macam ni punnnn gaduh-gaduh taknak... Kalau saya lah...."

Shahril pandang menyampah kat aku.... Buat muka 'ko laki hensem sume ko nakkkkk'... Pastu sambung tengok tv sambil kunyah-kunyah tulang ayam, sikit suara sehalus suara semut pun aku tak dengar... Ok, aku buat kesimpulan...No komen lah tu dengan komen mata keranjang aku tuh... -_-"

Aduihhh laaa...gurau-gurau manja pun tak dilayan... kuikui... Komen-komen selepas tu hanya berkisar "Haaa, saya pernah pergi situ!"... "Kat situ lah mak bla bla bla...".... "ehhhh...Dah lain dah bangunan-bangunan kat Mekah nihh..." Sampai apa dialog cerita tuh dah tak dengar sangat.... -_-" 

Shahril dah naik haji...Tahun 2008... Aku Alhamdulillah...Dah pergi umrah tahun 2010... Mungkin tak? Doa tahun 2008 dan 2010 dekat Jabal Rahmah atau depan kaabah... Dimakbulkan Allah tahun 2012.... Doa untuk bertemu dengan jodoh terbaik hingga ke syurga... Penantian satu penyiksaan? Penantian satu kemanisan laa...  ^_^






Sedap je kalau tajuk drama Adam Hawa kan? Cuba kalau tajuk Saiful Nita? Tak komersial langsung rasa nak tengok............................ Perasaan aku je eh?



Okei, sekarang ni berpindah kepada cerita yang lain.... Ada idea tak nak buat thesis tajuk apa? Oleh sebab aku belum lagi masuk opis baru..aku tak dapat nak merelatekan tajuk thesis aku dengan projek yg mungkin aku tengah buat... Insyaallah akan buat site investigation...Tak nak buat site..Taknak buat lab..Tak nak buat software... Logik ke? Buat comparison data je... emmm....Macam kena buat software jugak je....





ok sekian....bebelan untuk hari ni....




Friday, October 5, 2012

Menggodek godek album lama...

Assalamualaikum....

Hari ni tak buat apa-apa kat rumah... Lepak sahaja menunggu kekasih hati balik insyaallah petang ni... Lama gilakan meeting? Telepon? Dua kali je.Yang len msg..Ahdoi la...Tak rindu rinduan ke kat bininye yang comel lote nih? kehkeh... Camno nak telepon...Dia urusetia..Habis buat rumusan paper pun pukul 4.30 pagi.. Bangun pagi kena masuk balik miting dengar orang bentang paper pastu buat rumusan...Takpe takpe..Saya bini yang sangat memahami.. Ecceh...Padahal tido 24 jam kat umah nak kesah apo kan tipon ke tak..-_-"

Shahril ni memang...Dari sebelom kawen lagi memang takdek rajin-rajin mesej ngat ke..Telipon ke..Kalau dia tengah ala-ala busy jangan ko rajin-rajin nak tengok tipon dengan harapan yey!yey! ade msg! memang ko akan tengok je la wallpaper tipon tuh... -_-" Oleh sebab tiada kemanjaan dan kengada-ngadaan repot merepotan yang lebih lebihan dari sebelum kahwen, jadi dah terbiasa.. Yang penting-penting sajoh akan dimsgkan... Dulu-dulu pernah gak macam nak buat amukan.. Tapi oleh sebab amukan tak dilayan.. Aku pun dah jadi terbiasa.. =p Sangat bezakan ngan aku? Lagi busy lagi rajin buat blog...Lagi busy lagi rajin update FB...haha.

Tapi dia sangat-sangat suka buat seperais... Itu yang aku suka tu... Selalu buat benda-benda di luar jangkaan aku.. Kat situ la romantiknya laki aku nih...Kadang-kadang tiba-tiba tadaaaaaa ada hadiah... Tadaaaaa... Bawak g makan tempat yang aku tengah tepikir-pikir nak makan (camne dia dia tau aku nak makan tu eh?) Taadddaaaaaaa... Tetibe duit dalam bank bertambah....Taddaaaaaaa... Macam-macam lagi lah... Dah! Tak payah nak tau sangat...!haha.

Tadi duk tengah bosan-bosan...Godek-godek lah folder-folder album yang bertimbun dalam hard disk aku nih... Tiba-tiba dalam first picture tahun 2010 ada gambar nih....


Apa laki aku buat dekat kem aku??? Gambar first pulak tuh untuk folder nih... emmm... Sape yang amek gambau nih? Bukan aku rasa nya... Emmm...Tapi kamera aku...Emmmm....

Time ni ada Jamuan Hari Raya merangkap serah projek dekat pelanggan tu yang besau sikit majlis nih.. N bos besau untuk projek ni HQ.. Sebab tu mereka-mereka dijemput... Kecoh je aku.. =p Aku dah cerita pun pasal jamuan ni dulu.. Tapi masa tu gambar ni diabaikan n antara nak delete ke taknak sebab tambahkan berat dalam hardisk je rasanya...hahaha. Ok tak, aku tipu -_-"


Ok sekian...Mari menyambung menggodek album lama....

nota kaki : Sebenarnya tengah cari gambar masa pergi Ghuangzhou dulu..Tak jumpa langsung nih...Uhuk... Kat mana eh...Habis semua Laptop, hardisk kat rumah ni dah cari... Tak jumpe pon.. Ntah-ntah dalam laptop baby yang kene curi haritu.... T_T 





Wednesday, October 3, 2012

Menjadi Suri Rumah Selama Sebulan...

Assalamualaikum....

Dari isnin iaitu kelmarin... Bermulalah episod aku menjadi suri rumah tangga..Insyaallah selama sebulan... Yippiee!\0/ Memang itulah cita-cita aku dari dulu.. Duduk rumah jaga suami jaga anak-anak sambil buat bisnes...Perghhhh...Heaven je kan perasaan tuh?hehe.. Tak boleh berangan lama-lama... Hidup secara realiti Nasrina.. Banyak tanggungan lagi..hutang kete, insurans yang ko dah commit tuh...Dengan hutang PTPTN ko tuh sape yang nak tolong bayaukan? *bedebusshh!!* ok simbahan air.... Tersedar dari mimpi.. -_-"

Ni tengah lepak kat umah mak..Seminggu lepak sini...Shahril pergi outstation.. Oleh sebab ada kelas dua hari.. Si suri rumah tak boleh nak ikut pergi hotel nak baring-baring landing-landing secara mengada-ngada masa laki pergi miting.. Jadi, kena balik Ampang... Mak ngan abah melaksanakan tugasnye seperti dulu-dulu menghantar aku ke kelas.. hehe.. Sian kat mak ngan ayah metua duk dua orang je kat Setapak.. Semoga sehat-sehat je dekat sana...

Nak tengok gambar farewell party aku tak? Ofis aku buat dekat Tupai-Tupai Restoran... Makan tengahari.. RM25 ++ sekepala.. Ni first time aku pergi tengahari. Kalau malam dia buat steamboat. Lagi best pada aku.. Tengahari? Aku tak rekemen sangat.. Mahal je lebih..Makannya biasa-biasa je..Lepas tu, kalau tak silap aku, sekali je boleh amek..Tak logik lah..Nama buffet...Tapi oleh sebab makan free.. Diam sajoh..hehe..

Jom jom...Tengok gambar...



Bagi ucapan dulu.... Bagi semua orang terkenang-kenang...ecceh... Cakap time kaseh kat itu kat ini... Mintak maaf... Muke sungguh-sungguh bagi ucapan... Last nihhhh..Lepas gian...Pasni ntah-ntah dah kecut perut balik nak bercakap depan orang ramai...hehe...


Hadiah pertama... Dapat pen yang ada tulis nama sendiri...Hadiah standard tapi sangat berguna.... ^_^v


 Hadiah dari kem wardieburn... Dapat kain cotton sepasang... ^_^


Ada lagi nih...Mana ntah..semua dah berkeliaran...Tak sempat nak panggil...Yang ado jo....wiieehhuuu...Apsal pulak aku pandang tempat len...-_-"

Ok...Itu cerita farewell party dekat Restoran Tupai-Tupai... dekat Kem Sungai Besi, aku buat special sikit..aku belanja makan n panggil semua staff Kem Sungai Besi.. Ini Kem yang aku jaga dari mula aku masuk, sampailah aku keluar dari JKR ni..Memang rapat dengan semua staff.. Dari segi tolong-tolong masa kenduri kahwin pun, memang dari kem nilah... Pengalaman duk banyak-banyak ngamuk pun kat kem ni lah jugak..haha.


Dapat hadiah lagi..Yey!\0/ Sape suruh pergi tanya aku nak hadiah apa... Aku tengok punya tengok...Handbeg aku dah lunyai...Ahha!! Saya nak handbeg..!Aku kata kat diorang.. Hamek ko..Dapat handbeg Polo Ori punye.. Tapi biasa lahkan..Taste-taste budak lelaki...Redha jelah keKESKEMAan beg tuh...haha.. Tapi so far, aku suka je..Tak sabar nak pakai handbeg baru..hehe...

Technician aku yang aku rapat, bagi handbeg jugak lagi...Katanya sebab nampak handbeg aku dah lunyai.. Adoi..rezeki..Baru minggu lepas duk ngeneng-ngeneng kat Shahril kata nak handbeg baru... Rezeki dia ke rezeki aku yang takyah kuarkan duit beli handbeg baru nih?kuikui...Alhamdulillah..rezeki terpijak... =p

Dapat dua helai lagi kain ela...Fuuhhh fuhhh..Memang cantek n berkualiti kainnya.. Tak sabar nak pergi tempah..Akak tu beli dekat Gulatis.. Aku tanya napa bagi banyak ngat ni kak.. Takpe..Rezeki Cik Nas katenye..(panggilan yang memang diorang taknak ubah walaupun aku dah kawen..Takpo..Rase muda...hehe) Wiieehhuuu!!\0/ Alhamdulillah... Sesi mengutip hadiah telah tamat...

Sekian sahaja berita dari si suri rumah yang spatutnya buat assignment sebab malam esok nak kena hantar n siap ada presentation lagi.. 


nota kaki : Boleh tak siap tukar layout blog nih? Punyalah taknak buat assignment!

























Taknak buat esaimen!!!!!!!!!!!taknak!!!!!!! T_T



Friday, September 21, 2012

Apa Yang Boleh Membantu Kita Bekerja Dengan Gembira..


Ini pendapat aku...Mungkin pendapat orang lain berbeza... Pada aku, untuk bekerja dengan gembira, yang paling penting adalah keselesaaan tempat kerja dan jugak orang atasan dan bawahan dan setara dengan kita menggembirakan kita.. Mungkin ada yang tak sekepala dengan kita tapi boleh dikatakan cuma segelintir je..Jadi, tak mengganggu sangatlah kan...

Aku pernah dibebankan dengan kerja yang sangat-sangat memerlukan masa dan komitmen yang tinggi... Boleh dikatakan setiap minggu perlu memberi laporan kepada pihak atasan mengenai status kerja dan laporan baki peruntukan... Setiap minggu nak kena ada progress yang melampau-lampau dekat tapak.. Setiap minggu ditekan.. Setiap hari bergaduh dengan kontraktor yang degil..Setiap hari mengadap pelanggan bagi memastikan kerja mengikut kehendak dia...Dan memastikan pelanggan bagi kerjasama dekat kontraktor...Bekerja dengan tentera melibatkan kawalan keselamatan yang agak ketat dan kadangkala function-fuction yang tiba-tiba diadakan yang menambahkan lagi punca-punca kelewatan kontraktor.

Tapi waktu tu aku tak rasa terbeban pun...Tapi eksaited.. Dengan team yang sangat-sangat best dan membantu..Dari staff dekat kem sampailah dekat ofis.. Buat kerja memang menyeronokkan betullah... Walaupun beban kerja yang sangat banyak..Yang kadang-kadang kena stay dekat ofis sampai tengah malam, hari sabtu kena datang.. Tapi takpe.. Semua orang yang best2 tu ada..So buat kerja dengan gembiranya...

Tapi sekarang..Lepas 3 tahun.. Dah ramai yang bertukar... Setiap keputusan yang dibuat oleh orang yang sepatutnya membuat keputusan bukan lagi membantu tapi lebih menyesakkan pemikiran...Benda yang jadi sesimple ABC cara penyelasaiannya disesakkan dengan penyelesaian sesusah buat kira-kira berformula... Yang bila kita bagi pendapat...Pendapat kita dianggap macam sampah...Padahal pendapat dia lagi ditolak bulat-bulat oleh semua orang dan akhirnya pendapat kita diguna pakai semula...

Aku tau...Aku yang sebenarnya kena berubah... Jangan terpengaruh dengan sekeliling.. Buat kerja seikhlas mungkin...Tak kiralah apa yang berlaku.. Kita kena jadi yang terbaik...Tapi aku hanyalah manusia biasa yang mempunyai tahap kebosanan tersendiri...Kiranya dah sampai maksimum... Dan sebelum banyak lagi dosa umpat umpatan yang dibuat, biarlah aku berlalu pergi...haha..

Nota kaki : Tinggal satu minggu.... Satu habuk pun aku tak kemas lagi barang-barang dekat ofis ni... Banyak sangat..Taktau nak mula dari mana.. -_-"

Friday, September 14, 2012

Nasrina Si Jurutera...

Assalamualaikum...

Tinggal lagi 2 minggu....Jumaat depan n Jumaat satu lagi... N insyaallah haritu adalah hari last aku dekat JKR nih... N mungkin memang rezeki aku dekat JKR ni takde langsung atau lambat lagi.... Sebab interview untuk ditempat kan oleh SPA haritu aku tak dapat pun panel JKR tapi kementerian yang lain.. Jadi, mungkin jodoh aku dengan JKR jauuuuhhhhhh lagi atau mungkin tak ada langsung....

Sekarang ni sebab-sebab untuk aku amek master haritu tercapai jugak.. Iaitu kalau tak dapat tetap aku akan move on ke tempat lain... Alhamdulillah... Aku dapat offer Geotech Engineer dekat satu consultant ni... Consultant yang dah agak establish and insyaallah akan aku rembat ilmu secukup-cukupnya dalam tu nanti...

Terus terang aku sendiri tak pernah dengar nama consultant ni... Tapi kalau siapa-siapa yang pernah buat project melibatkan environment atau water yang combine dengan consultant-consultant besar macam Zaidun Leeng, Minco mungkin pernah dengar.. Contoh nye Ila opismate aku pernah kerja dengan Zaidun Leeng dia kata opis yang bakal aku masuk ni memang dah lama n buat project besar..Memang antara kompeni yang disebut sebut..Shahril pulak ex-Minco dia kata dulu project dia memang ade join dengan opis tu jugak.. Okei, sekurang kurangnya taklah masuk kompeni yang kokak sangat kan..(ayat penyedap hati...hehe)

Kenapa aku amek Geotech... Sebab pengalaman aku jadi engineer structure sedikit membosankan aku.. Kiranya aku mengharapkan Geotech ni memberi aku pengalaman yang tak membosankanlah kiranya nih... Ke aku sendiri yg memang taknak buat design lantas menganganggap semuanya adelah bosan... Adoiiii...Dah nak dekat 4 tahun dekat JKR... Jadi agensi pelaksana merangkap pemantau... Wohooiii cmne kehidupan aku lepas ni yang lebih menjadi golongan pemikir yang sebenanye aku ni memang malas memikir... Ahdoi laaahhh...

Takpelah... Kalau Allah dah kata itulah tempat aku walaupon dah berpuluh tempat aku hantar dan cuba nasib,   munkin inilah jawapannya.. Doa aku, mana yang terbaik dapatlah.. Kalau tak terbaik jangan dapat langsung... Sebab aku taknak berbelah bagi... Terus terang aku akan amek mana yang akan bagi benefit paling banyak tanpa memikirkan apa yang aku nak jadi sebenarnya..huhu... Jadi kalau inilah jawapan yang Allah nak bagi untuk masa depan aku, grab sajoh... DAN! Nasrina!!! Sila berubah menjadi orang yang lebih rajin...!!!! Udah-udah la menjadi golongan yang pemalas..!!! -_-"

Ohh yee... Berita baik di bulan Syawal yang ingin dikongsikan lagi satu adelah.......

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

GAJI PEGAWAI CONTRACT NAIK RM300!!!! Wiieeehuuu!!!Alhamdulillah... ^_^

Untunglah sapa yang still sambung tuh... Aku insyaallah dapatlah merasa dari bulan Jun sampai bulan September je... Sebab diorang akan back date dari bulan Jun... Rezeki jugak tu kan? Yeyyy! Yeeyy!! \0/
Perkara ni takkan jadi jadi kalau Allah tak kata Kun Fayakun.. Dah 5 tahun gaji pegawai kontrak tahap tu jeh.. Kerja melampau..Kadang2 tu mengalahkan yang tetap..Aiihhh..Ok stop bebel... =p Mana aku tak happy..Berita ni dapat betul-betul dua tiga hari lepas aku hantar resign letter... Merasa jugaklah rezeki ni... Apa-apa pun, gaji kat tempat baru lagi masyuk...hehe...

Banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sangat pengalaman aku dekat sini.. Daripada tak reti handle meeting.. Alhamdulillah... Dah Beratus kali jadi chairman walaupun melibatkan ranking-ranking tinggi tentera... Takut nak bercakap dengan beratus-ratus kontraktor..Alhamdulillah kalau tiba-tiba diorag tanya soalan on the dot pun masa lawatan tapak dah boleh jawab insyaallah... Betul ke aku boleh jadi leader..? Alhamdulillah staff bawahan ada dekat 80 orang n boleh dihandle dengan jayanya setakat ni.. Alhamdulillah kerja-kerja dekat kem semuanya dapat disettlekan dengan baik setiap tahun..Alhamdulillah hubungan baik bukan dekat bahagian aku je tapi melibatkan Mekanikal, Elektrikal n sampai ke HQ..Kalau tak takkan bos dekat HQ yang rekemenkan jodohkan? kehkeh...(Ok poyo...)

Alhamdulillah pernah dapat Anugerah Pekerja Contoh daripada Ketua Pengarah JKR Ir. Judin...

Kenapa tak dapat tetap? Munken tahap kehampehan aku menjawab masa inteview gagal menunjukkan yang aku ni boleh buat kerja... kehkeh... Apa-apa pun, rezeki dekat tangan Allah... Kita buat sajoh kerja kita... Selebihnya, biar Allah yang tentukan.. We Do The Best... Let Allah Do The Rest... Allah Maha Tahu apa yang sesuai untuk kita... ^_^v


nota kaki : Ohhhh...Tiada lagi jalan-jalan ke Jalan TAR selepas ini..... Bermulalah episod Nasrina Si Jurutera Skema.........


Thursday, September 13, 2012

Merdeka Raya JKRWPKL

Jamuan raya opis ^_^ Tema tahun ni warna biru..

Tahun last sambut jamuan raya dekat JKR Wilayah..

Sent from Blackberry

Monday, September 10, 2012

Homestay di Temerloh, Pahang

Homestay di Temerloh Pahang

Anda nak cari rumah penginapan untuk kenduri kahwin? Melancong? Atau berjalan-jalan untuk mencari ikan patin yang super duper lazat di Temerloh?

Family aku ada menyediakan perkhidmatan homestay....

Rumah teres dua tingkat di Taman Bahagia Makmur.
Berdekatan dengan Bandar Temerloh, Mentakab, Pasar Tani Temerloh...Kesimpulannya dekat tengah bandarlah... 

Kelengkapan dalam rumah :
- Mempunyai 4 bilik
-TV
- Mesin Basuh
- Kelengkapan katil dan almari di setiap bilik
- 3 Tandas
- Dapur
- Pinggan Mangkuk

Satu malam berharga RM200 sahaja...! Murahkan?Murahkan? 

Sila hubungi Rafar/Linda (pakcik dengan makcik aku selaku penjaga homestay) :                            012-9493818/01119436534 

atau contact aku direct SMS 019-3613164 atau email nashoney27@yahoo.com... ^_^v







Wednesday, September 5, 2012

Cerita Raya Aku...

Eh eh... Tahun ni tahun pertama aku beraya sebagai seorang isteri... Lambat pulak nak mengupdatenye ye... 

Di pagi 1 Syawal, beraya dekat Setapak dulu... Petang baru balik Temerloh.. Beraya kat Temerloh sampai raya ke-3..Wiihhuuu \0/ Raya ke 4 pulak balik Seremban... Kampung Shahril..

Di malam raya, Shahril bakar satay kat belakang rumah... Satay  ayam n daging yang diperap sendiri bahan-bahannya..Sodap gak...Rasa macam kat kedai..Nyum nyum...Terer terer.... Lepas bakar satay, plan asal untuk merayap ke jalan TAR ditukar kepada merayap ke JJ Wangsa Maju... Aku malas naik LRT..huhu...

Dua malam dekat Temerloh, aku dengan Shahril tak tido rumah nenek aku.. Tapi kitorang tido dekat Hotel Sri Malaysia.. Gedik tak? Gedik tak? hehe.. Makcu aku belanja.. Katanya, "Kan makcu tak bagi hadiah  kawen lagi... Makcu belanjalah tido dua malam dekat hotel. Pengantin baru lagikan..." Yeeyyy!! Kata orang rezeki jangan ditolak... \0/

Oh ye..Tiada sebarang gambar sebab nak tengok ke gambar sorang pakai baju hijau, sorang pakai baju biru?Gila tak sedondon di pagi raya..Kehkeh.. N tangkap gambar pun dalam henpon je... Tak save dalam komputer pun lagi...Sempoiii...

Raya aku tahun ni amatlah berbeza dengan tahun-tahun sebelum ni... Si Pemalas telah menjadi Si Rajin. \0/ Bayangkanlah..Sebelum ni mana lah ada sangat orang datang beraya dekat rumah aku.. N kitorang pun bukanlah jenis rajin sangat beraya dekat rumah orang.. Tahun ni? Gulp...! Orang datang tak putus-putus...
Orang putus je datang, kitorang pulak pergi rumah orang lain... Famili Shahril memang jenis yang beraya n menyambut/meraikan tetamu gila-gila punya.. Kalau orang datang pagi atau petang? Siap lah mee goreng/Mee kari/Mihun 2 3 bungkus siap terhidang... Kalau orang datang tengahari atau malam? Siaplah nasik putih dengan lauk yang pelbagai.. Belum lagi segala kuih, kek, kerepek, air pelbagai perisa yang dihidangkan... Gulp! Agak kejutan budaya aku... Kenapa kejutan budaya? Sebab tahun-tahun sebelum ni mana korang rasa watak aku? Dalam bilik tengah tido... zzzZZZzzzz....~ Atau pun tengah main komputer... =D

Tahun ni agak berbeza... watak aku banyak dekat dapur... Pewwwiitt... Bangga ngan diri sendiri.. Masak air.. (Paling hebat pun teh o je) Masak lauk pauk yang setakat ni kalau lauk yang aku masak mesti licin n dipuji kesedapannye.. :"> Adoi riak lak... N kadang-kadang standby pizza dalam peti ais.. Kalau orang datang, bakar je... Sebagai tambahan menu...Hihi genies tak aku...?

Apa lagi eh cite aku? Dah lah... Sekian cerita raya aku... 


nota kaki : Ada tak lebih kurang cerita raya Aaron Aziz..kehkeh....




Sambungan cerita....
.
.
.
.
.
Minggu lepas, pergi beraya dekat rumah kawan-kawan Shahril... Ramai betul yang tegur kata muka kitorang ni masuk... Yeke? Ada adik kawan dia siap tanya.. Korang ni adik beradik ke sepupu ke ape eh? Bila cakap husband n wife dia tanya kenapa sama sangatttttttt!... Yeke???? Tang mana yang samanye? Ramai yang kata kalau muka serasi, jodoh nya panjang... Insyaallah...Doakan ye... Semoga panjangggggggg hingga ke syurga... ^_^v


Ok dah abes dah cerita.... ^_^

Eh ada lagi satulah..... Alhamdulillah...Mencurah-curah rezeki Ramadhan dan Syawal aku... Semoga aku sentiasa menjadi orang yang bersyukur... Terima kasih Ya Allah... Nanti aku akan bagitaulah eh berita gembira tuh... Belum tiba masanya untuk dikongsikan dekat sini...

Apa yang aku pelajari buat waktu sekarang ni... Bila kita berniat yang baik-baik untuk mak dengan ayah kita... Rezeki yang Allah bagi memang mencurah-curah... Subhanallah... Alhamdulillah....^_^ Siapa yang takde mak ayah, cari lah adik beradik mak ayah kita atau atuk dan nenek kita... Janji Allah itu PASTI... =) 


Sunday, August 26, 2012

8 Things Which Strengthen The Marriage IN SHA ALLAH:


1) Good Attitude - A Muslim must always have a positive attitude toward life. We say, "Al Hamdulillah" (Praise be to Allah) for whatever He gives us (or doesn't give us).

2) Help - Our prophet, peace be upon him, stressed the importance of men helping their wives and Allah tells us the importance of women being mates and helpers to their husbands. This is a real "win-win" situation, if we just follow it.

3) Trust - Muslims, men and women are ordered to be trustworthy and follow the example of our prophet, peace be upon him, as the "Trustworthy".

4) Respect - You get respect, when you give respect. This is mandatory for all Muslims toward all people, how much more toward the spouse?

5) Joy - Our prophet, peace be upon him, used to entertain his wife, Ayesha and she used to play and race with him. She said, "I used to out-run him, but then when I got heavy he used to outrun me". He told us to play with our wives.

6) Forgiveness - Clearly, this is one of the most important aspects of Islam. Whoever does not forgive - will not be forgiven. This comes from Allah, Himself. We must learn to forgive each other's mistakes so we won't it against us.

7) Time - Spend time, alone - together. Go for walks. Take a bus ride. Visit a friend or someone who is ill (you get big rewards for that). Fast together on Mondays & Thursdays if you can. Make hajj - this is a great way to get a "new start" on life. Trust me.

8) Worship - connection with Allah through ritual of prayer, petition and peace while moving together in the salat is something a non-Muslim can never really appreciate. Our prophet, peace be upon him, used to lead his wife in salat, even though he lived connected to the mosque. He told us not to make our homes like grave yards. We should offer some of our sunnah prayers at home. A sister gains the most rewards at home, in her room, behind a screen. 
Jom like FB Pure Matrimony =)

Thursday, August 23, 2012

Semua Pun Nak Di Update...

-Situasi Di Chicken Rice Shop-

Pakwe n makwe tengah tunggu makanan sampai...Tiada perbualan cuma masing-masing sebok menggodek2 handphon.... 

Makanan sampai, masing-masing tangkap gambar makanan...

Upload......(Mungkin dalam facebook)

Sambil makan, juga tiada sebarang perbualan.. 

*Ting!ting!* Bunyi notification.... Cepat2 balas....

Dua-dua muka senyum-senyum masa balas....

Mungkin diorang punya status dekat facebook "Sedang makan bersama awek/pakwe"

Kawan-kawan balas "Perghhh..untunglah...Best tu korang..."

Tapi perkara sebenar yang berlaku? Pertemuan yang tiada langsung perbualan... Muka takde beramah mesra bagai pun...Duk sebok dengan henfon....Apa kualiti pertemuan diorang haritu? 

************

Peliklah dunia sekarang... Semua pun nak diupdatekan dekat satu dunia..Siapa yang lebih membahagiakan kita? Membahagiakan orang dihadapan kita ataupun berita up-to-date kita yang kita rasakan terlebih bahagia berbanding orang lain yang perlu di updatekan dekat facebook atau twitter...

Mungkin waktu kita update memakan masa 1 ke 2 minit..Tapi waktu melayan soalan-soalan kawan-kawan... Puji-pujian... Yang mungkin mengembangkan hati kita... Itu dah makan masa berapa lama... Apa sebenarnya yang kita mahukan masa kita update satu-satu status tu... Pernah tak bertanya dekat diri sendiri? 

Sama jugak macam aku... Sebelum nak update blog... Bertanya dekat diri sendiri apa yang aku cuba sampaikan dekat orang lain... Setakat bermegah-megah... Takde input langsung..Kadang-kadang geram jugak dengan diri sendiri sebab gagal untuk mengawal penulisan....

Masih sedang belajar....Mengawal penulisan... Mengawal diri untuk tidak mengongsikan perkara yang sepatutnya menjadi hal peribadi.. Mengongsikan perkara yang sepatutnya tidak lah penting untuk orang lain tapi hanyalah kepuasan untuk diri sendiri yang ingin memberitahu org lain yang diri ini mempunyai segala-galanya berbanding orang lain...

Sekarang Allah bagi kita waktu gembira... Suatu hari nanti tak mustahil kita akan rasa waktu diduga... Waktu itu, adakah kita akan berkongsi dengan juga semua orang ? Pikirkanlah...

Hargai waktu dan orang disekeliling kita....

Jom kita tulis entry yang bagi manfaat dekat orang lain... Dalam 1000 patah perkataan tu, satu ayat pun jadilah untuk dijadikan panduan dan ilmu untuk orang lain... =)


nota kaki : Sedih bila ada isteri yang mengupdate dalam facebook bahagianya hubungan diorang suami isteri.. Tapi sebenarnya yang suami masih ingat dekat makwe lama... Nauzubillah.... 



Tuesday, August 14, 2012

Aktiviti Di Bulan Ramadhan


Assalamualaikum...

Fuhh fuhh..Dah lama dah tak update... Nak update, tapi kerja menimbun sangat lahhh..Kerja menimbun dan sebok mencari kerja lain... Doakan lah rezeki aku ye...  Nak jugak merasa gaji naik, ada epf, socso.. Ehhh..tetibe membebel...abaikan...hehe

Ok, apa yang nak diceritakan eh..kena tulis cepat2 ni..Petang ni ada meeting pulak.. hadoyai... Sempena raya yang bakal tiba ni, aku memang melompat kegirangan tak sabar nak rasa beraya dengan orang baru n insyaallah raya first dekat KL.. Orang sebok nak balik kampung, aku sebok eksaited nak beraya kat KL..hehe.. Persiapan raya? Hampir tiada langsung.. Tiada baju baru..Tiada kasut baru..Tiada aksesori baru... Hanya orang baru.. ^_^v Sebab apa takde pemakaian yang baru? Dah terlalu banyak kena pergi wedding yang ada tema tahun ni..So dah belambak baju baru...Takyah lah nak membazir.. Pakai ajolah yang tu..Baru pakai sekali je pon.. Baik gunakan duit untuk kegunaan yang lain.. ^_^ 

Di bulan Ramdhan ni, orang berlumba-lumba mencari rezeki... Ramai mencari rezeki lailatulqadar.. Aku pun sebok mencari rezeki...Antaranya,rezeki duit..Gaji aku tak banyak..Tapi terasa nak bagi lebih dekat mak dengan abah tahun ni merangkap nak bagi mak ayah mertua sekali..Ehhh..Tak sangka pulak bila kita ada niat macamtu, Allah mudahkan pulak urusan pencarian rezeki ni.. Apa yang aku buat? Aku gatal-gatal jual kuih semprit.. Satu jenis je pun...Tak larat nak buat banyak-banyak...Alhamdulillah...Dapat lah jual dalam 30 balang... \0/

Dekat ofis terjual separuh, n separuh lagi dekat kawan-kawan aku... Kat ofis memang ada testing.. Aku buat sebelum raya.. Dekat kawan-kawan aku takde testing.. Tahap berani mati punya diorang buat oder..Haha. Thank you la weh... Sayangggg korang! (Bila dh beli baru sayang...kehkeh)

Begini kisah pembuatan kuih tersebut yang mengambil masa 4 hari.2 kali sabtu ahad...Sesi adun mengadun dan membakar pun bermula......


Mujur ada pemberi modal, tukang potong, tukang letak coklat rice, tukang celup coklat, tukang masuk kan kuih dalam bekas... N yang paling penting tukang bagi semangat bila 4 tray kuih hangus sekali gus bila terlalu ralik buka puasa.. "Boleh..boleh...Kita buat lagi...Sikit je lagi nih... ", kata dia bila tengok muka aku macam nak nangis..

Berenti kejap untuk terawikh...Lepas terawikh, sambung lagi... dan lagi...dan lagi...Sampai siap....Yelah yelah... aku tipu je.. Shahril je pergi kat surau..Terawikh aku burn 2 hari... uhuk! -_-"

Siang, aku dengan Shahril je buat dua orang...Lepas terawikh, baru mak ngan abah tolong... Tolong cuci semua peralatan... Siot kan aku? Pandai buat tak pandai kemas...-_-"



 Ekspidisi pembungkusan (pembungkusan ke eh?)

Yang ni semprit versi biasa..


Yang ini pulak semprit versi coklat celop...


Siaaapppp!! Sekarang acara menghantar kuih kepada rakan-rakan.. Insyaallah malam ni nak hantar dekat Aini dengan Ppink dekat Shah Alam.. Tiada tambahan kos.. Saje gedik nak pergi Shah Alam sebab nak pergi berbuka berdua je dengan Shahril.. Sepanjang Ramadhan ni.. Belum pernah lagi berbuka berdua...Lama dah tak dating... =p

Kepada yang oder kuih, harap sangat korang puas hati... Takutnyeeeeeeeeeee!! Mana tau terlemau ke.. Ter tak sedap ke.. jangan lah tak oder lagi ye kalau aku buat...kihkih...=p Kalau nampak ala-ala tak sama saiz tu, maapkan lah ye..anggap je home made cookies yang tukang masaknye first time nak buat cookies merangkap tak cukup peralatan tapi sebok nak buat bisnes =p

*******************

Ohh ye... Dah 10 hari terakhir Ramdhan dah kan...Masa aku kenduri haritu, doorgift aku,aku bagi buku Yassin dengan buku solat sunat... Korang dapat yang mana? Kalau korang dapat buku solat sunat, sudi-sudikanlah ye gunakan masa bulan Ramadhan ni..Untuk qiamulail...Ada cara solat, dan yang paling aku suka, semua solat sunat disertakan dengan doa-doa yang lengkap..Sebelum ni, untuk semua solat, aku print dari internet, n aku bukukan sendiri.. Tapi bila ada buku ni, Alhamdulillah aku guna buku ni je... ^_^






Saja nak berkongsi pahala...Semoga mengalir sikit dekat aku. n family aku...Sharing is caringkan..hihi ^_^v

Okei...Sekian daripada saya.... Semoga kita sama-sama mencari redha Allah dalam bulan Ramadhan ni... Semoga Ramadhan  kita tahun ni lebih baik dari tahun sebelum ni... 

nota kaki : Lama gila tak berbisnes... 

Friday, July 20, 2012

Selamat Menyambut Ramadhan



Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak... Mohon maaf atas segala kesilapan..Tersalah bahasa sepanjang penulisan dekat blog ni.. Terkecilkan hati sesiapa..  Terbelagak tanpa ada niat nak berlagak pun.. Tercakap benda-benda yang tak perlu... Terbagi ayat-ayat puisi yang orang tak paham pun apa yang nak disampaikan...Dan ter ter yang lain...

Selamat menjalani ibadah puasa dan berterawikh... Semoga kita menjadi insan yang bertaqwa... ^_^ Insyaallah...

Wednesday, July 18, 2012

Panjangkan sedekah...

Assalamualaikum... 

Jom kita panjang kan sedekah...Lebih-lebih lagi sempena Ramadhan ni...Fynn Jamal, satu nama yang aku tau dari kawan aku Shida... Lagu-lagu dia berbentuk puisi... Punyalah ramai yang mintak derma, napa pulak Fynn Jamal ni aku nak letak dekat blog... Fynn Jamal ni wife kepada kawan aku masa dekat Teknik Cheras/ KL dulu... Satu kelas masa form 4...Dah lama dah pun tak jumpa n berita ni pun aku tau dari Ili... Tak salah panjang-panjangkan beritakan... Mana tau ada yang sudi membantu... Ini status dekat FB Fynn Jamal yang aku copy dari Beautifulnara.

assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.
nama saya fynn jamal, dan saya meminta jasa baik sesiapa sahaja yang sudi untuk membantu saya mencari dana untuk anakanda saya Bakti Arjuna Fitri untuk pembedahan jantung.
kami perlu mencari rm 35 ribu dalam masa terdekat ini sebelum jantung anakanda saya bengkak. anakanda saya berumur 1 bulan 2 minggu dan besarlah harapan saya kalau2 ada sesiapa yang sudi menderma walau sekecil mana. jenis pembedahannya adalah seolah bypass di mana dadanya akan dibuka utk memperbetul lubang di jantungnya.
kalau mahu diganti, berilah nama dan jumlah. saya berjanji akan memulangkan wang tuan / puan bila saya ada wangnya. insyaAllah sebelum hujung tahun ini.
panjang2kanlah rayuan saya ini. moga2 ada yang dapat membantu kami anak beranak.
nur affina yanti binti jamalludin
maybank
164810008992
terima kasih.


Jom menderma... Semoga Allah merahmati kita.. Insyaallah.. ^_^v    

Tuesday, July 17, 2012

Pizza Home Made...

Assalamualaikum...

Rutin pagi-pagi hari Ahad adalah pergi pasar tani bersama keluarga membeli keperluan dapur.. Tapi hari Ahad lepas, aku ngan Shahril skip aktiviti ni sebab ada cousin dari Putrajaya datang n dia yang nak pergi pasar merangkap bawak sekali mak ngan ayah metua pergi pasar...

Di kala ketiadaan orang di rumah, aku n Shahril buat home made pizza... Yippie!!\0/ Bahan-bahan nya adalah...

Roti Arab
Tomato Puri
Chicken Slice
Daging yang diperap dengan sos tiram, kicap n black paper. Rebus kejap pastu cincang (Fully idea Shahril..Ntah mana ntah dia dapat idea nih..)
Bawang Holland yang dipotong dadu
Cili Capsicum (Tak tau eja..malas google..hehe)
Nenas (Tapi aku xnak letak..Bahan-bahan yang akan menyebabkan xleh ngandung jgn makan..no no no..hehe)
Mozarella Cheese..

Tabur kesemuanya atas roti arab tu.. Pastu bakar pada suhu 180 darjah celcius.. Pastu tunggu 15-20 minit tengok lah sampai cheese dah cair n bahan-bahan tu dah kaler gold..sambil-sambil tunggu boleh la potong semua bahan untuk disimpan dalam peti bila rasa nak buat lagi, tabur je atas roti tuh...

Tetibe sambil sambil potong bahan sambil tengok cite katun sambil kejap jenguk dah masak ke tak tetibe TING! Yesss...Dah masak...\0/ Bila rasa.... Haaaa!!!Sedapnyee!!!Wiieehhuuu...

Nak dijadikan cerita lagi, ada pulak kawan mak mertua datang secara tiba-tiba..Apalagi..ehem... Aku pun hidanglah pizza home made dengan muka berlagaknya.. Hehe.. Mujor mereka kata sodap..Kalau tak ahdoi...-_-"

Ok, ini memang gambar sebenar...Tidak diambil dari Google ye.. ^_^ Abaikan tudung periuk itu... -_-"






Macam biasa... Mana boleh masak benda yang lain sikit tapi tak bagi mak rasakan.. Siap balik Ampang petang tu untuk bagi mak ngan abah rasa.. Singgah sekejap je..Bagi, lepas tu terus pergi rumah mak long..Untuk rumah mak long x bagi sebab tunggu raya lah...menu raya insyaallah..hihi...Lepas 5 minit masuk kereta...Mak telefon..Mak macam biasa.. "Dik, kurang masam sikit lah..Nanti letak banyak sikit tomato puri tu..Cheese ni pun, kalau adik nak bagi sedap lagi, adik tambah jugak cheddar cheese tu..Macam adik buat pai daging tuuuu...Mesti lagi sedap.. Ehh dik, mak dah abeskan semua.. Mak tak tinggalkan lah eh untuk kakak ngan baby..Ni jap lagi nak basuh bekas nih.. Tak nak diorang perasan mak ngan abah ada makan pizza... "

Haha! Adoi lah mak...Haaaaa... Tulah mak aku...-_-" Komplen...Pastu ajar cara yang lebih sodap.. Pastu abeskan macam tiada masalah kesedapan terhadap makanan tuh...kehkeh...Tapi ye jugakkan..Macam-macam jenis cheese letak atas pizza tu..Mesti lagi sodap..Nyum Nyum... Cuba lah... ^_^v



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails