Friday, July 13, 2012

Ikan Siakap 3 Rasa...


Assalamualaikum...

Jom main masak-masak lagi....^_^v

Hari sabtu haritu Shahril pergi Carefour Wangsa Maju..Balik2 dia kata "Saya ada beli ikan siakap..Nanti kita buat ikan 3 rasa eh"... Gulp! Aku teringat dulu aku pernah buat sekali..Guna resipi yang superb sedap dari housemate aku Ila dulu.. Tapi bila aku buat sendiri tak jadi...Dah terbayang-bayang dah tak jadi jugak kali ni.. -_-"

Petang semalam, mak mertua dah siap-siap siang ikan tu dah. Sebab aku tak reti macamana nak siang ikan besau..Huhu.. So balik kerja semalam tinggal masak je.. Selepas menggodek-godek resipi kat internet dan mencampur adukkan resipi Ila dulu..Kitorang pun bertungkus lumus kat dapur...

Yess!Yess!! Jadi kali ni! \0/ Jadi, tanpa segan silu....Ambillah resipi ini.... \0/ Resipi yang telah digabungkan..\0/ Marilah mari...Kita memasak...

Oh yee... Nah..sekali lagi..Gambar daripada pakcik Google .. =p




Bahan-bahan:
Utk ikan:
1 ekor Ikan Siakap
Tepung jagung - untuk di lumur pada ikan
Garam - untuk lumur pada ikan
Minyak untuk menggoreng ikan

Utk kuah:
1 biji bawang besar - potong dadu
5 biji bawang putih - ditumbuk
10 biji cili padi - potong kecik-kecik
1 inci halia - dihiris kecik
1 biji tomato - potong dadu
Segenggam nenas - yang dipotong dadu
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili    
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu limau nipis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
Ikan dibersihkan dan ditoskan
Lumurkan ikan dengan Garam. Pastikan semua bahagian di lumur rata
Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur ke dua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam
Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali
Pastikan minyak betul-betul panas barulah di masukkan ikan tadi
Goreng terendam ikan tersebut
Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
Panaskan minyak dalam kuali yang lain
Tumiskan cili padi, halia dan bawang putih
Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan
Kacau sebentar
Masukkan bawang besar, tomato dan nenas
Masukkan air sedikit dan perahkan limau nipis
Tambahkan garam, gula 
Biarkan kuah mereneh seketika
Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi

Peringatan : Makesure sos tomato sikit je..sebab kalau banyak akan jadi masakan sweet n sour.. Banyakkan bawang putih..nyum nyum...

nota kaki : Dalam peti ada sotong pulak....Emmm.... Kelas tengah cuti, marilah kita memasak....Mari.. \0/



3 comments:

  1. kamonn nass... letak gambar dari hasil sendiri pulak.. nk tgk takat mane air liur aku meleleh.. hahahahah

    ReplyDelete
  2. haha!

    Gambo kawen ruby dari kamera ni pon tak transfer2 lagi.. kalo ade tangkap gamba makanan pon, taktaulah bila akan masuk dalam blog ni ha.. =p

    Anggap je sama seperti di atas kejayaan masakan aku tuh...kehkeh =p

    ReplyDelete
  3. ya Allah drooling tgok gambar pakcik google tu!!!petang ni bukak poser nak try buat nie...

    ReplyDelete

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails