Thursday, June 24, 2010

Pencarian Kerja Secara Besar-Besaran!!

Aku dapat tahu dari kawan aku, kemungkinan besar, kontrak kitorang akan ditamatkan secara pukal! Pukal bermaksud, 600 orang yang masuk haritu, akan ditamatkan bersama-sama.. Bila? Kemungkinan tahun depan.. Wallahualam..

Ok..kepada semua orang, kalau tahu ada iklan nak cari kerja kosong..Bagitahu aku ye..Kesian la dekat insan yang masih mencari sesuap nasik tapi nak sambung belajar dan ada hati nak kawen nih.. haha!


Okei tu je..Bye!


Nasrina..Rezeki di mana-mana..Don't give up!!\0/

Wednesday, June 23, 2010

Barangan Terbaru di Nas Boutique ^_^

Assalamualaikum..

Perniagaan terbaru dekat Nas Boutique adalah menjual beg kertas/paper beg yang comel dan cute miut.. Beg kertas ni boleh dijadikan sebagai goody beg masa jamuan harijadi, atau majlis kahwin atau majlis-majlis yang lain..

Dengan corak yang pelbagai.. Korang boleh pilih mana-mana yang berkenan di hati mengikut citarasa sendiri.. Okei..Silalah lawat ke Nas Boutique ye.. ^_^

Nas Boutique juga ada menjual brooch yang comel lote..Bole dibeli secara borong dengan harga yang special.. ^_^



nota kaki: Nasrina dah mula konfius apa maksud butik..Sebab dalam kepala fikir nama blog tak sesuai dengan barang yang dijual... -_-"

Tuesday, June 22, 2010

Kenapa Asyik Nak Berbisnes

Dulu-dulu..Masa tingkatan 2..Orang tanya aku nak jadi apa, aku cakap aku nak jadi Computer Engineer...Sebab aku terbayang aku nak setting-seting wayar belakang komputer, install software komputer semua..Bukak kedai internet sekali dengan jual komputer n perkhidmatan baiki komputer...

Masa dekat Teknik, aku dah tukar cita-cita aku..Aku nak jadi civil engineer tapi major dalam highway..Sebab aku membayangkan aku boleh bukak kilang jual perkakas kat jalan raya..Signboard, mata kucing, kon, buat kerb...Macam-macam la..Yang bila sekarang ni baru aku tau perlu ke jadi engineer kalau nak bukak kilang tu..Janji duit banyak je.. -_-"

Bila aku dah masuk U, aku rasa alam pekerjaan aku nanti, aku akan habiskan dengan berbisnes jugak nanti... Sekarang ni, baru je berapa tahun aku kerja makan gaji, aku dah mula nak berbisnes kecil-kecilan..

Aku taktau kenapa.. Mungkin sebab keturunan aku memang datang dari bisnes agaknya.. Atuk belah ayah, memang bukak kedai elektrik..Satu-satunya kedai elektrik kepunyaan orang melayu dekat kampung aku dulu..Nenek belah ayah pun berniaga pinggan mangkuk dekat Pasar Pagi... Atuk belah mak, yang boleh dikatakan aku memang mewarisi sifat-sifat dia sebab aku lahir lebih kurang 40 hari lepas tarikh kematian dia.. Termasuk air muka aku.. Famili aku cakap banyak ikut dia.. Atuk aku ni peniaga kain..Pandai menjahit dengan tengok je baju tu..(Aku boleh jahit tapi malas) Pandai bertukang (Setakat ni, kalau kerja-kerja yang melibatkan pasang-memasang memang kerja aku kat rumah ni)

Ayah aku pun lepas pencen pegawai bank terus bukak bisnes katering. Adik beradik ayah aku boleh dikatakan semua ada bisnes sendiri.. Nak kata semua pandai bercakap? Senyap je aku tengok masing-masing.. Skill yang masih aku cari-cari selama ni..Macamana nak berbisnes tanpa perlu bercakap sangat..hee..

Aku bukan nak kaya tapi cukup lah senang.. Aku terngiang-ngiang ayat pakcik rombongan aku masa umrah haritu.. "Allah sayang hambanya yang fakir yang sentiasa mengingatiNYA tetapi Allah lagi sayang hambanya yang kaya tapi sentiasa mengingatiNYA"




nota kaki: Sentiasa bersemangat cari idea nak berbisnes..

Monday, June 21, 2010

Ada Integriti Ke Aku?

Jumaat lepas dengar ceramah SPRM... Penceramah tu kata:-
  • Jangan gunakan waktu pejabat untuk urusan peribadi
  • Kalau ada yang sambung belajar, jangan gunakan peralatan pejabat untuk kegunaan belajar. Printer,kertas A4,pen,dll.

Banyak yang dia cakap..Tapi yang dua ni memang betul-betul kena dekat batang hidung sendiri... Terkenang balik masa interview haritu..

"Kenapa awak nak masuk kerajaan?Apa istimewanya awak berbanding orang lain?"

"Macam yang kita sedia maklum, kerajaan sekarang berdepan dengan masalah intergriti...Saya diantara orang yang mempunyai tahap intergriti yang tinggi. Insyaallah, kalau saya masuk dalam kerajaan, saya akan memastikan orang di bawah jagaan saya memiliki sikap yang sama."

Ecceh..eccehh..Poyo gile beb.. Takdela aku ajwab seskema tu..Tapi lebih kurang lah isinya.. Tapi memang itulah yang aku tefikir masa tu.. Bila dah masuk sini.. Baru aku rasa.. Nasrina..Ko mampu ke nak buat apa yang ko janjikan? Dah setahun lebih dalam ni.. Berusaha!Jadi orang yang baik.. \0/

Okei...Nak jadi student ni.. Wiken ni nak shopping printer,laptop,kertas A4 banyak-banyak, pen,kertas, segala benda tuk stadi..Fuyyoo!!Kaya beb aku..Angan-angan tak ingat.. Ok Nasrina..Cukup bermimpi!!!

nota kaki: Berusahalah Nasrina! Beli sikit2..Harap-harap dapat la pakwe kaya yang boleh sponsor.. hee~

Saturday, June 19, 2010

Never Say Never..(Ujian Itu Rahsia Allah)

Assalamualaikum..

Hari ni, pagi-pagi lagi aku dah bangun n sampai dekat Shah Alam dalam pukul 8 pagi..Teruja bangat ni nak daftar..Aku pergi dengan adik aku sebab famili aku sibuk ada katering kahwin. So, kami pun pergi berdua..Adik aku dah siap buat perjanjian awal-awal dengan aku kena belanja dia tengok Karate Kid..Mesti dekat Pavilion..Adui..Mahal tu..13 ringgit!! Okei..Tak boleh kedekut..Sebab mak memang dah bagi duit belanja -_-"

Sampai-sampai je dekat Dewan Sri Budiman, aku nampak banner tulis "Postgraduate...Preparing For Life" Yup..Betul..Tujuan aku ambil Master ni sebagai persediaan untuk menghadapi hari-hari seterusnya dalam hidup aku...Aku pernah berbincang-bincang dengan kawan aku merangkap sifu aku merangkap penguat semangat merangkap orang yang rasa aku boleh ambil Master dalam Geotech ni yang aku sendiri pun tak yakin lagi dengan kekuatan diri aku ni..Kitorang bincang pasal kenapa nak ambil Master ni.. Masa tu, aku tak dapat jawab banyak..Yang berlegar-legar dalam kepala aku ni kenapa aku nak ambil Master sebab:-
  1. Aku cuma kerja kontrak dekat JKR sekarang ni..Aku kena ada satu backup plan untuk diri aku sendiri untuk apa yang bakal berlaku..
  2. Kalau-kalau aku berkahwin dengan orang yang kerjanya mungkin dicampak-campak ke negeri lain, mungkin aku boleh jadi lecturer atau tutor dengan Master aku ni..
  3. Hampir separuh penduduk Malaysia ni merupakan Degree Holder.. Aku nak cuba bersaing dengan orang sekeliling dan diri aku sendiri..Cuba memuaskan hati aku sendiri..Cuba nak uji kemampuan diri aku sendiri..


Series..3 ni je yang aku dapat fikir..Sifu aku, bagi senarai panjang kenapa kena ambil Master. Salah satu dalam senarai yang dia cakap, 'Untuk nak tambahkan ilmu..Sunnah Rasulullah..Dahagakan ilmu sentiasa..' Betul-betul..Kenapa aku boleh lupa niat yang perlu ada n sentiasa ada dalam diri kita ni? Buat sesuatu ikut sunnah dan ajaran Rasulullah.. Baru lah setiap apa yang kita buat tu jadi satu ibadah.. Setiap apa yang kita buat tu, macam kita sedang berjihad di jalan Allah.. Ya Allah..Aku lupa lagi.. Aku memang kena ada orang yang selalu ingatkan aku.. -_-"

Kesimpulan kenapa nak ambil Master Nasrina? "I'AM PREPARING FOR MY LIFE AND THE END OF THE DAY" Semoga tiap-tiap langkah aku di kira sebagai ibadah dan jihad...

Lepas daftar tu, aku n adik aku pergi tengok karate kid.. Lepas habis je tengok cerita ni, aku rasa kenapa aku mesti rasa lagu never say never ni untuk perjalanan masa aku belajar nanti? Kenapa aku tak gunakan sepanjang aku bekerja ni? Alam pekerjaan aku yang aku rasa aku dah tak bersemangat dah nak teruskan.. Satu persatu aku rasa aku di uji.. Aku tau ilmu aku masih cetek..Aku tau aku takde ketegasan dalam membuat keputusan..Hati aku selalu meronta-ronta aku tak layak bergelar Jurutera.. Aku selalu lemah dan rasa dipijak dan ditolak.. Hati aku rasa sakit bila dijadikan bahan lepas geram...

Allah takkan uji manusia diluar kemampuan sesorang tu.. Ya..Aku selalu mengingatkan diri aku sendiri yang Allah tahu aku mampu menerima dugaan-dugaan ni.. Allah tahu dugaan apa yang sesuai dengan kemampuan aku..Semoga Allah menguatkan keimanan aku.. Mungkin juga apa yang terjadi dekat aku ni, sebagai pusingan semula dekat aku.. Allah tu adil..Mungkin aku pernah buat benda yang sama dekat orang lain..Mungkin kawan-kawan aku sendiri.. Moga-moga aku dimaafkan.. Cuma.. Kadang-kadang aku takut...Aku tak mampu menghadapi dugaan demi dugaan ni..Dan dosa aku semakin bertambah... Berikanlah aku keimanan dan kesabaran yang kuat Ya Allah...




nota kaki: Terima kasih Ya Allah..Dugaan ini membuatkan aku lebih banyak menadah tangan kepada Mu.. Jadikan lah aku manusia yang sentiasa menadah tangan kepada Mu dikala susah dan senang...

Friday, June 18, 2010

Dah Buat Keputusan Besar Dalam Hidup

Assalamualaikum...

Ok, esok hari Sabtu persamaan dengan 19hb Jun 2010.. Aku dah buat satu keputusan yang besar dalam hidup aku.. Cuak gila.. Takut tak mampu..huhu.. Kadang-kadang terfikir jugak..Kenapa aku buat keputusan ni? Apa yang aku nak dalam hidup ni sebenarnya? Betul ke keputusan yang aku buat ni?

Aku tak boleh berpaling ke belakang dah lepas hari esok.. Jadual hidup aku juga mungkin akan berubah..

Aku sedang cuba untuk bersaing dengan diri aku sendiri..Aku sedang mencari apa yang terbaik untuk hidup aku.. Berusahalah Nasrina!!! \0/ Doakan aku berjaya ye.. ^_^

Lagu tema aku untuk 2 tahun 1/2 ni... =p





Never say never
Yeah Yeah
Never ever ever ever ohh

See I never thought that I could walk through fire.
I never thought that I could take the burn.
I never had the strength to take it higher,
Until I reached the point of no return.

And there's just no turning back,
When your hearts under attack,
Gonna give everything I have,
It's my destiny.

I will never say never! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up up up,
And never say never.

Ne-Never say never
Ne-Never say never
Ne-Never say never
Never say it never never say it

I never thought I could feel this power.
I never thought that I could feel this free.
I'm strong enough to climb the highest tower.
And I'm fast enough to run across the sea.Ohh

And there's just no turning back,
When your hearts under attack,
Gonna give everything I have,
Cause this is my destiny.

I will never say never! (I will fight)(never say never)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up, up, up,
And never say never.

Here we go!
Guess who?
JSmith and JB!
I gotcha lil bro.
I can handle him.
Hold up, I
I can handle him.

Now he's bigger than me,
Taller than me.
And he's older than me,
And stronger than me.
And his arms a little bit longer than me.
But he ain't on a JB song with me!

I be trying a chill
They be trying to side with the thrill.
No pun intended, was raised by the power of Will.

Like Luke with the force, when push comes to shove.
Like Cobe with the 4th, ice water with blood. (let's go)

I gotta be the best, and yes
We're the flyest.
Like David and Goliath,
I conquered the giant.
So now I got the world in my hand,
I was born from two stars
So the moon's where I land.

I will never say never! (I will fight)
(never say it never never say it)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up, up, up,
And never say never.

I will never say never! (I will fight)
(never say it never never say it)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up, up, up,
And never say never.

Ne-Never say never
(never say it)
Ne-Never say never
(never say it)
Ne-Never say never
(never say it)
And never say never
Ne-Never say never
(never say it)
Ne-Never say never
(never say it)
Ne-Never say never
(never say it)And never say never

Terima kasih kepada budak ni sebab sebok mencari lagu ni..Dan aku cilok..hee..

Thursday, June 17, 2010

Pengalaman Di Kota Suci Makkah 3

Assalamualaikum.. Harini aku nak cerita tentang aktiviti ziarah sewaktu dekat Makkah..Aku bercerita sambil kita tengok gambar ye..

Ini bas kitorang sepanjang 13 hari dari aktiviti ziarah dekat Makkah dan Madinah...Condition bas yang sangat selesa..Siap ada peti ais lagi..Alhamdulillah, kitorang diberi peluang untuk sama-sama dengan ahli rombongan yang sporting dan tak lokek berkongsi makanan yang diorang beli dan sentiasa bagi semangat di antara satu sama lain untuk tingkatkan mutu dan memperbanyakkan ibadah..
Ini sewaktu kitorang melintasi jalan yang nampak Jabal Nur@ Bukit Nur yang terletaknya Gua Hira' dipuncak bukit tu.. Gua Hira' adalah gua dimana Rasulullah s.a.w menerima wahyu yang pertama iaitu surah Iqra. Kitorang tak panjat sebab memerlukan separuh hari jugak untuk panjat bukit yang tinggi tu.. Tapi ada juga ahli rombongan kitorang yang pergi naik dihari yang lain untuk ziarah Gua Hira' tu.. Kitorang satu famili tak naik sebab nak kumpul kekuatan buat umrah..Takut kalau naik nanti lutut masing-masing dah semput..hee

Yang ini pulak Jabal Thur yang terletaknya Gua Thur. Gua Thur ni adalah gua yang Rasulullah s.a.w dan Abu Bakar r.a bersembunyi dari kaum kafir quraisy sewaktu mula-mula nak berhijrah ke Madinah..Subhanallah..Tinggi sangat bukit ni..Lagi tinggi dari Jabal Nur..Terbayang macamana Rasulullah berjuang untuk agama Allah..Kitorang naik bas untuk pergi Madinah, yang dah sedia highway yang cantik tu pun makan masa 8 jam.. Terbayang kesusahan Rasulullah...Terkenang diri sendiri yang tak mengenang budi T_T Kawan-kawan..Jangan lupa ye..Kita kena selalu hadiahkan selawat salam untuk Rasul kita.. Subhanallah...Alhamdulillah..

Yang ini pulak dekat Jabal Rahmah.Terletak dekat Padang Arafah. Jabal Rahmah ni, tempat pertemuan nenek moyang kita iaitu Nabi Adam a.s dan Hawa setelah beratus tahun dipisahkan oleh Allah setelah dikeluarkan dari syurga. Bukit ni juga dikenali sebagai Jabal Jodoh. Insyaallah, siapa-siapa yang berdoa dekat sini, siapa yang bujang dipermudahkan jodohnya..Siapa yang sudah berkahwin, dipanjangkan jodohnya..Insyaallah.. Alhamdulillah, aku diberi peluang naik dan berdoa untuk diri sendiri, keluarga dan kawan-kawan.. ^_^

Depan Muzium
Depan Telaga Zam Zam dulu-dulu (tahun tak ingat..)
Depan Pintu Kaabah dulu-dulu jugak

Ini sewaktu kitorang pergi melawat Muzium untuk Masjidil Haram dan Masjid Nabawi. Tapi tak perasan pulak sejarah Masjid Nabawinya..Mungkin dia tutup bahagian tu..Sekejap je dapat masuk..Tengok-tengok, n baca sikit-sikit.Tangkap gambar n keluar. Tempat ni dikawal rapi. Kenapa?Wallahualam..

Lepas tu, kitorang ke ladang unta..Aktiviti di ladang unta?Apa lagi..Rasa susu unta la..Mutawir kitorang cakap, unta ni adalah binatang yang paling sabar..Banyak-banyakkan minum susu unta atau daging unta untuk tingkatkan kesabaran...


Aku minum susu unta..Nyum nyum!Aku tak suka susu..Tapi oleh sebab nak jugak rasa..Terpaksa memberanikan diri cuba jugak..Fresh lagi..Panas-panas orang tu baru perah..Emm..Rasa dia? Macam aiskrim Magnolia..hee..Yang fresh ni je la aku minum..Yang kitorang beli botol tu..Aku tak sentuh langsung..takut..huhu..

Okei..Sekian sahaja ziarah di Kota Suci Makkah.. ^_^ Dekat atas ni, burung-burung merpati yang banyak dekat depan Masjidil Haram..Yang ajaib nya?Subhanallah..Sepanjang jalan takde tahi burung..Terbang laju-laju atas kepala kita..Alhamdulillah..Still bersih tanpa najis burung ^_^ Subhanallah..

Dan yang terakhir sekali...Gambar dekat bawah ni aku ambik masa baru je selesai buat umrah yang ke 3.. Baru je dapat tempat duduk dekat tingkat atas, kakak sedara aku tunjuk sorang ni..aku pun ambik gambar curi-curi..Hee..Sori ye kepada tuan punya gambar.. Muka dia?Licin gileee...Air muka dia?Kompem la air muka sedih..Tapi tenang.. Dia mencari kekuatan di Rumah Allah...Kita sama-samalah doakan dia supaya diberi kekuatan iman ye... Insyaallah... ^_^



Nota kaki:Lepas ni entry dekat Madinah..Insyaallah...

Saturday, June 12, 2010

Pengalaman Di Kota Suci Makkah 2

Assalamualaikum..Harini nak kongsikan sedikit gambar-gambar di sekitar Masjidil Haram..Jom tengok.. ^_^ Subhanallah..Tenang je..Orang tak pernah putus-putus setiap masa setiap saat beribadat..

Di Dalam Masidil Haram




Di Sekitar Baitullah





Masjidil Haram Dari Luar



Subhanallah..Cantikkan? Aku doakan kita semua akan dimurahkan rezeki jejakkan kaki ke sana.. Sampai sekarang terasa rindu lagi dengan Baitullah..Betullah orang cakap..Sekali nak pergi, mesti nak pergi lagi..Lambaian Baitullah tu memanggil-manggil je sepanjang masa..Moga-moga dimurahkan rezeki lagi..

Masa dekat sana, memang terasa betul..

'Nasrina, kalau engkau rasa engkau cukup hebat amalan..Kau tengok kat sini beribu-ribu..Berjuta-juta orang lagi yang buat amalan sejuta kali lebih lagi hebat dari engkau..'

'Kalau engkau rasa engkau nak merebut Jannah Allah..Kau tengok dekat sana, beribu-ribu lagi yang berebut inginkan Jannah Allah..Jangan sesekali nak rasa kita dah cukup bagus dekat mata Allah..Terlalu ramai hamba Allah yang jauh lagi baik dari kita, yang jauh lagi layak dari kita..'

Berlumba-lumba aku nak buat ibadat dan amalan kebaikan untuk merebut Jannah Allah..

Bila beberapa hari dah balik dekat sini..Aku terfikir.."Apa amalan yang aku dah buat untuk Allah hari ini?" Selain dari solat 5 waktu yang sengaja di lambat kan, takde apa amalan aku untuk Allah..Astaghfirullahalazim..

Cepat nya aku terlupa dan leka...



Thursday, June 10, 2010

Pengalaman Di Kota Suci Makkah 1

Assalamualaikum..

Tak sabar rasanya nak kongsikan pengalaman aku sepanjang dekat Tanah Suci Makkah dan Madinah.. Insyaallah aku akan kongsikan pengalaman aku sekali dengan ilmu-ilmu yang aku tau dan pengalaman aku sepanjang mengerjakan umrah..Sebab sebelum aku pergi menunaikan umrah, aku sendiri tertanya-tanya apa beza haji dan umrah..Aku memang cetek ilmu..Masih mencari-cari ilmu untuk ditambah..Puas aku search dalam internet. Banyak menceritakan pengalaman sendiri dekat sana atau pun banyak bercerita tentang rukun-rukun haji..Mungkin ada tentang umrah..Tapi biasalah..Satu pengalaman dan pembelajaran tu kita akan lebih faham bila kita dah buat sendiri..Insyaallah..Aku akan cuba buat satu entry yang lengkap dengan ilmu dan sekaligus menceritakan pengalaman aku dekat sana...
Ini detik-detik akhir dekat depan rumah aku..Kitorang sewa van besar ni untuk angkut kitorang 7 orang sekali dengan beg2 yang banyak untuk pergi KLIA. Kereta sendiri tak muat. Ada jugak saudara mara yang offer untuk hantar..Tapi tak sampai hati nak menyusahkan.

Singgah dekat rumah Mak Long untuk ambil sepupu aku suami isteri yang ikut sekali dan peluk cium mak long n cousin-cousin yang ada..

Ini masa taklimat sebelum check pasport semua. Kitorang join Irna Yakin Travel & Tours. Alhamdulillah, ahli rombongan seramai 29 orang dan disertai sekali oleh Dato' Hj. Zuhir satu keluarga yang merupakan salah seorang ahli lembaga pengarah dalam agensi ni yang merupakan jiran kitorang sebenarnya..Ahaks..Alhamdulillah..dapat special diskaun..Murah rezeki dia.. ^_^
Kitorang dah siap-siap dalam ihram dari dekat KLIA lagi.. Lelaki je ada pakaian ihram khas iaitu kain putih dua helai n perempuan boleh pakai apa sahaja yang menutup aurat. Bagi perempuan, penutup muka dan sarung tangan tak boleh dipakai..Itu salah satu larangan ihram.. Untuk kita yang datang dari luar Mekah n naik kapal terbang, kita akan Niat Umrah dekat Qarnul Manazil. Pramugara akan annaunce bila kapal terbang sampai dekat kawasan tu.. Bila kita dah niat umrah, bermula lah pantang larang ihram kita...Memang agak cuak jugak masa ni..Yelah..Risau, kalau-kalau dah terlanggar pantang larang.. Masa ni kita dah mula bertalbiah tanpa henti..(Kalau tak tidur la.Aku banyak lagi tidur..hampeh..huhu)

Hamba Mu datang menyahut panggilan Mu
Hamba Mu datang menyahut panggilan Mu
Hamba Mu datang menyahut panggilan Mu
Tuhan yang tiada sekutu bagi Mu
Sesungguhnya segala pujian,nikmat dan pemerintahan adalah kepunyaan Mu
Tidak ada sekutu bagi Mu
Ini masa dekat Airport Jeddah.Kitorang sampai dalam pukul 7.30 ptg waktu Jeddah atau 12.30mlm waktu Malaysia.. 8 jam perjalanan dari Malaysia ke Jeddah..Penat jugak duduk dalam kapal terbang lama. Tapi MAS memang best.Nanti akan buat satu entry kebestan MAS..hee..Dari Jeddah, kitorang terus ke Makkah.. Perjalanan mengambil masa 1 jam lebih.. Dalam bas..Setiap masa diisi dengan bertalbiah sebanyak-banyaknya..
Semakin dekat dengan Tanah Haram, hati semakin sayu..Hati semakin teruja..Hati semakin ternanti-nanti.. Bas turunkan kitorang betul-betul depan Masjidil Haram..Kitorang sempurnakan umrah kitorang yang pertama malam tu jugak..

Masuk-masuk je dalam Masjidil Haram.. Subhanallah..Tersergam indah Baitullah.. Subhanallah.. Air mata tak berhenti-henti mengalir..Terasa diberi anugerah sebegitu indah di usia begini..Subhanallah..Subhanallah..Aku insan yang hina diberi ganjaran sebegini rupa..Menyahut seruan Ilahi di kali usia sebegini muda sebegini kuat..Terima kasih Mak, Abah..Semoga Allah membalas segala jasa mak dengan abah..Menyimpan hasrat sebegitu lama untuk bawa kitorang pergi sana. Alhamdulillah dikabulkan dalam waktu kita sekeluarga masih sihat..Alhamdulillah...
Kitorang mulakan dengan rukun yang ke2 iaitu Tawaf 7 pusingan. Setiap bacaan doa aku, aku cuba untuk menghentikan deraian air mata yang jatuh..Tapi tak berjaya.. Setiap doa-doa aku laju bersama air mata.. Air mata kesyukuran..Air mata kegembiraan..Air mata terima kasih Ya Allah... Masa tawaf ni, kita perlu jaga air sembahyang kita sebab tawaf ni hukumnya dan ibadatnya sama macam kita melakukan solat..

Hijir Ismail (Ni gambar pancur emas..Aku ambil masa dekat dalam Hijir Ismail)Hadapan Multazam
Sesudah tawaf, kita kena buat solat sunat tawaf..Tempat yang sebaik-baiknya adalah di dalam Hijir Ismail atau di depan Multazam atau di belakang Makam Ibrahim..Tempat-tempat yang mustajab doa..
Selesai je tawaf, kita sempurnakan rukun yang ke3 iaitu Saie dari Bukit Safa ke Bukit Marwah sebanyak 7 kali pergerakan ulang alik.. Perjalanan ni dianggarkan sejauh 3.8 km... Selain daripada melakukan rukun umrah, kita jugak buat eksesaiz secara tak langsung.. Jauh tu 3.8 km..Tapi bila tengok nenek2, datuk2, budak2 kecik lagi laju berjalan dari kita.. Jadi tambah semangat nak habiskan saie ni sambil baca doa-doa.. Saie ni adalah bagi mengenang peristiwa Siti Hajar mencari air untuk Nabi Ismail yang masih lagi baby masa tu..Subhanallah..Kasih sayang dari seorang ibu untuk anak..Sanggup berlari berulang alik dari satu bukit ke satu bukit yang lain untuk mencari air..Kalau kita? Tak ditamponye anak tu suruh diam??

Alhamdulillah..selesai je saie..Kita pun bercukur atau bergunting atau bertahalul.Memadai menggunting 3 helai rambut..Bercukur ni menandakan kita dah selesai satu umrah dan dah terlepas dari larangan ihram..Haa..dah boleh buat dah apa yang korang suka..Sila-sila..

Masjid Tana'im
Masjid Jaranah
Masjid Hudaibiah

Selesai je buat satu umrah..Kita boleh buat umrah lagi dan lagi selagi kita masih diberi kekuatan oleh Allah Taala.. Untuk niat ihram semula, kita perlu lah pergi ke Masjid Tana'im atau Masjid Jaranah atau Masjid Hudaibiah. 3 Masjid ni berada ni Tanah Halal yang terletak di sempadan Tanah Haram..Ketiga-tiga Masjid ni ada kisah-kisah Rasulullah yang tersendiri.. Masjid yang paling dekat dengan Masjidil Haram ialah Masjid Tana'im iaitu 7km. Kalau naik teksi 10 riyal satu kepala (RM10) pergi dan balik...

Buat lah Umrah sebanyak mungkin kita tak tahu bila lagi kita diberi kekuatan untuk ke sana.. Lagi satu, jangan buat untuk diri sendiri je..Ustaz masa kursus umrah tu bagitau, arwah mak, ayah, nenek dan moyang kita sangat eksaited bila tau kita nak pergi umrah. Diorang mengharapkan ada hadiah umrah untuk diorang.. Peruntukkan beberapa umrah untuk dihadiahkan untuk diorang.. Umrah ni dikenali sebagai Umrah Badar. Satu umrah untuk satu arwah sahaja.. Pahala bagi orang yang membuat umrah badar adalah 10 kali ganda dari pahala umrah untuk diri sendiri..

Dekat Masjidil Haram..Semua orang berlumba-lumba membuat ibadat dan kebaikan sebab satu pahala digandakan 100 ribu..Subhanallah...








nota kaki 1: Gambar ni merupakan koleksi aku sendiri..Setiap gambar yang diambil membawa cerita tentang aku di sana...

nota kaki 2 : Warna hijau merupakan Rukun Umrah. Rukun yang ke 5 adalah TERTIB iaitu mengikut turutan

nota kaki 3 : Kalau ada salah dan silap dalam memberi penerangan dekat atas, sila bgtau aku.Akan dibetulkan..

nota kaki 4: Nonet, aku ada belikan untuk ko..Ko YM aku ye.. nashoney27

nota kaki 5 : Banyak lagi cerita bakal menyusul...Entry ni makan masa 2 hari..sob sob..
nota kaki 6 : Sori kalau entry ni tak lengkap mana..

Tuesday, June 8, 2010

Alhamdulillah...Selamat Tiba..

Alhamdulillah...Dah selamat sampai dekat tanah air ^_^ Sampai pukul 11 pagi tadi n sekarang dekat rumah Mak Long dari KLIA tadi. Lepak sini kejap.

Pengalaman yang super duper hebat.. Tempat yang kita tak terjangka macam itulah pemandangannya..Walaupun dah selalu tengok dekat tv atau gambar..Tapi lain bila kita sendiri yang jejak kaki dekat sana.. Subhanallah..Kebesaran Allah..

Terima kasih dekat semua atas doa selamat pergi, selamat balik, dan kesihatan aku yang tip top dekat sana. Aku memang diberi kekuatan oleh Allah. Tanpa sakit tekak, demam,batuk, sakit kaki, sakit urat semua sepanjang mengerjakan ibadat dekat sana walaupun cuaca mencecah 44 darjah celcius.. Dan sakit urat betis aku yang memang dah sedia sakit sejak 10 tahun yang dulu, Alhamdulillah dekat sana sihat walafiat..

Alhamdulillah..hari terakhir dekat Madinah iaitu kelmarin, baru start sakit tekak...Mata dah mula pedih nak demam..Sampai sekarang ni..(Adakah alasan nak ponteng kerja esok???)

Nak update gambar..Tapi takde pulak card reader. Insyaallah akan update secepat mungkin ^_^ Akan mencari kekuatan line intenet yang hebat untuk update gambar dan video..hee..

Oh yee..Kepada kawan-kawan yang mengirim salam kepada Rasulullah dan mengirim doa..Alhamdulillah..Aku dah laksanakan amanah tersebut..Terima kasih jugak sebab doakan aku.. Semoga Allah menerima doa-doa kita..Berdoa pun salah satu usaha yang Allah tuntutkan? ^_^



Okei..Sampai sini dulu..Insyaallah akan update lagi...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails