Friday, August 23, 2013

Homemade Lamb Chop

Assalamualaikum.

Semalam Shahril teringin nak makan ala-ala western. Orang puasakan.Terbayang yang sedap-sedap je. Hehe.. Dalam peti ais memang dah ada daging kambing yang dah diperap. Bukan buat sendiri ye. Beli je yang dah siap perap dekat AEON BIG Wangsa Maju tu. Hehe.. Dah banyak kali dah beli dekat situ. Sedap jugak diorang marinate. Tak payah susah payah nak buat sendiri dekat rumah.. Kehkeh.. Macam-macam ada tau. Ayam ada, daging lembu ada..Pilih je ikut tekak kita..

Haritu masa bulan puasa dah buat dah. Kambing bakar, whipped potato dan coleslow tapi black pepper sos tak buat sebab malas. Kihkih.. Malam tadi pulak, whipped potato pulak takde, tapi black pepper sos pulak aku buat. Ikut suka hati je kan? Haha!

Coleslow memang aku tak pernah buat. Shahril terer buat. Jadi dia yang buat.. Nyum nyum.. Sedap.. Haritu dia buat ayam cashewnut pun sedap.Ada rasa macam ayam cashewnut dekat Black Canyon. Paprik jangan cakap lah.. Dah banyak kali dah dia masak. Paprik dia lagi sedap dari aku buat. Dia tak masukkan pun sos nampla tu. Aku tanya dia mana dapat resipi-resipi ni? Soalan dengki tak?Haha! Dia kata dia search dekat TryMasak. Hamboi-hamboi.. Aku pun taktau kewujudan website tu. Bila dia tunjuk dekat aku, baru aku tau.. -_-"

Ok, jom aku share resipi black pepper sauce dengan coleslow tu ye.. Daging kambing dah siap marinate, jadi resipi ni bukanlah 100% homemade.. Separa homemade.. Hihi..Oh ye.. Daging kambing tu aku masak dalam pemanggang ajaib. Cepat empuk  daging kambing tu.. Sila beli ye pemanggang ajaib bagi sesiapa yang tak beli lagi. Sangat-sangat berguna. ^_^ Mak mertua aku, jangan kan masakan yang bakar-bakar..Kuih badak berendam, kuih bakar, semua pun dia masak pakai tu je... Melampau senangnya guna pemanggang ajaib nih..

Ok.. berbalik kepada resipi Homemade Lamb Chop tadi..

 


Coleslow

1 biji lobak merah
Kobis Ungu (Kobis biasa pun boleh)
1/2 biji bawang Holand
4 sudu Mayonis (lLagi banyak lagi sedap)
Lada hitam
1 biji Limau Nipis

Cara-caranya

Semua sayur dan bawang di parut memanjang.. Campurkan semua bahan. Garam dan gula secukup rasa.Gaulkan rata. Lepas tu masukkan dalam peti ais dalam satu jam. Nak bagi semuanya sebati..Kena masukkan dalam peti dulu tau. Kalau tak, tak berapa jadi. Siap! Yummeehh...
 
Black Pepper Sauce

3 sudu tepung Brown Sauce Mix jenama Knorr (beli dekat AEON BIG jugak)
Lada Hitam ditumbuk (kalau nak pedas, masuk banyak sikit)
1/2 biji Bawang Holand dipotong dadu
5 ulas bawang putih dipotong nipis
3 sudu mentega (untuk dijadikan minyak)
2 cawan air

Cara-caranya

1. Cairkan mentega (api kecil)
2. Tumiskan bawang putih dan bawang holand sampai naik bau. 
3. Masukkan lada hitam
4. Masukkan brown sos yang dah dikacau dalam air terlebih dahulu kalau tak, berketul-ketul nanti.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Kalau rasa pekat atau cair, adjust antara nak tambahkan  brown sauce atau air. 
7. Siap!

Inilah rupa packet brown sauce tu. -Dari Pakcik Google-


Kalau nak resipi Whipped Potato, boleh cari dekat resipi pie daging aku nih.. Dekat kentang lenyek tu.^_^



 

1 comment:

  1. Assalamualaikum. sedapnyaaa. sheila belum beli lagi pemanggang ajaib. tak sabarnya tgu kawan belikan next month :)

    ReplyDelete

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails