Friday, January 18, 2013

Trip Ke Penang Bersama Yang Tersayangs [Day 1]


Assalamualaikum....


Hehe.. Mulakan dengan gambar di tepi sawah padi yang menghijau..Angin sepoi-sepoi bahasa... Fuuhh..memang nyaman betul... Ok.. Mulakan cerita...

Pada suatu hari yang hening.. Shahril balik kerja n tanya aku " Cuti tahun baru nanti, bos saya nak kawenkan anak dia..Kita pergi nak?" Dengan muka toya malas-malas aku tanya.. "Dekat mana?" .... "Penang..." Tanpa memerlukan pengkiraan saat yang lebih dari satu detik, aku terus jawab "Nak!!" Dia pulak bermuka toya sambil jawab "Dah agak dah.." kuikui...

Sebenarnya memang impian tempat bercuti-cuti kalau ada rezeki adalah dekat Sabah dengan Penang.. Tapi masa tak mengizinkan.. So, honeymoon kitorang pun dekat Melaka dengan PD je.. Kenapa pilihan Penang? Sebab Shahril dulu belajar dekat USM... So dia rasa macam Penang tu banyak tempat best merangkap terer lah tu konon dengan jalan-jalan dekat sana... hehe

Oleh sebab kitorang memang plan nak berjalan-jalan ni sejak Julai lagi, kitorang pun buat lah tabung jalan-jalan..Kumpul sehari RM2 sorang... Kononnya nak simpan dari Julai sampai Disember.. Tapi oleh sebab aku masa bulan September asyik nak beli itu ini, kitorang buat kesimpulan.. Takyah g jalan-jalan n duit yang dah terkumpul tu buat beli benda lain... Tapi..... Nak buat macamanakan.. Kalau Allah kata ada rezeki untuk berjalan, berjalan lah jugak akhirnya... So, berbekalkan duit hampir RM300 dalam tabung tu, kami dah ke Penang! \0/ Duit tu dapat jugak cover minyak, tol,tambang feri sepanjang 4 hari 3 malam tu.. Dah save dekat situ  =)


Tengoklah haa...Jangan lupa boleh jadi jalan lupa..Eksaited sangat -_-" Bila Shahril buat tanda soal kat jalan tu..Baru aku perasan aku tulis salah.. -_-"


Okei.. Percutian ni, hari pertama je kitorang berdua.. Hari kedua sampai lah keempat.. Dengan famili aku... Seronoknyee!! Tak pergi sekali sebab hari first tu kenduri kawennye n kitorang kena pergi awal.. Famili aku pergi lewat sehari sebab ada catering...





Pagi-pagi lagi dah bangun untuk menyediakan bekalan makanan untuk sepanjang perjalanan... Pagi ke? Ok, tak pagi sangat sebenanarnya.. Stat pukul 7.. Nasik goreng Shahril masak.. Naget Shahril masak.. Cekodok Mak metua masak... Aku? Sambal tumis.. Nak jugak pedas-pedas...Nyumm nyumm..

Inilah yang kitorang makan sepanjang perjalanan kalau rasa lapar.. Sebab memang target tak nak berhenti kecuali nak pergi toilet... Nak cepat sampai..hehe...


Kitorang bertolak dalam pukul 10.30 pagi n sampai dalam pukul 4 petang.. Terus pergi kenduri.. Kenduri ni dekat belah darat.. Lepas tu, kitorang naik feri pergi pulau...


Pilihan hotel kitorang adalah Tune Hotel.. Sebab pertama, semua hotel dekat Batu Feringgi dengan George Town dah penuh.. Dan kalau ada pun, Yang harga RM300 ke atas semalam... Jangan lupa..Ini adalah percutian tiba-tiba kami..Jadi, Duit yang berlebihan untuk dibazirkan adalah tak ade.. Jadi, malam pertama, Tune Hotel.. Sebab kedua.. Aku nak tau gak..ok ke tak Tune Hotel ni.. Kalau ok, lepas ni pergi Tune Hotel je lah aku..Haha! Yang ketiga sebab kitorang nak duduk tengah-tengah bandar... Senang nak ke sana sini.. Esok nya bila famili aku datang, kitorang dah booking Hotel Sri Malaysia dekat Bayan Lepas.. Jauh sikit untuk ke bandar..

Kitorang decide untuk ambik pakej yang paling basic.. Yang tahap kipas je n toiletris pun takdek.Tv apekan lagi...Hehe.. Aku memang tak suka sejuk.. Kalau dekat rumah pun, kipas tak ngadap aku pun.. N kalau Penang tengah panas time tu, baru kitorang decide nak suruh tambah pakej aircond.. So far, pada aku.. kipas pun dah cukup...Tu pun pasang no 1 je... kalau yang tak tahan panas, kompem pasang no. 3 kot... N kipas die pun yang elektronik tu.. bukan lah yang cikai-cikai punya...

Okey, katil memang best... Toilet pun ok, bersih... Interior design die memang cantik... Cuma satu masalahnya pada aku... Jarak katil dengan dinding cuma sekaki setengah...Uiisshhh...Sempit weh nak solat...  Itu yang buat aku bepikir gak kalau nak g Tune Hotel lagi.. Huhu.... 



Malamnya kitorang pergi Batu Feringgi Night Market... Gambar atas ni aku google.. heee.. Ntah nape malas sangat nak amek gambar malam tu.. Dengan laparnya lagi.. Dengan tengok kiri kanan mamak dengan kedai arab saje.. Arrgghhh!!! Saya adelah geram.. Nak tomyam!! Akhirnya, sampai satu kedai dekat Batu Feringgi tu, tulis masakan Thai.. Penuh gila orang.. Aku nak jugak.. Sebab tak lalu malam tu nak makan mamak... Oleh sebab lambat ordernya sampai.. Kitorang oder chicken cop.. Sedapnye!! harga RM10 je.. Mintak maaf takdek gambar.. Ntah mana semangat aku malam tu...Lepas tu, aku tibai pulak nasi goreng dengan tomyam..Kongsi dengan Shahril.. Puas hati aku dah kenyang...Alhamdulillah...hehe

Lepas kekenyangan, nak tengok night market dekat tepi-tepi pantai tu pun aku dah tak larat... Nak balik hotel tido.. Shahril tahap kuku besi, berhentikan jugak kereta.. Katanya tak baik dah kenyang terus tido.. Aku pun heret lah badan nak kene berjalan.. Panjang tu.. T_T Tapi bila tengok kedai DVD murah-murah terus eksaited... hehe...Yang latest, yang tak latest semua ada... Satu CD RM4...Ok le tew... Gambar pun cantik...

Dekat sini ada jual perhiasan bilik, jam tangan, hand beg, souvenir untuk bawak balik,macam-macam lah kesimpulanya..Banyak gerai-gerainya.. Bukak awal jugak.. Lepas maghrib kot.. Pukul 12 malam dah tutup.. Bukan macam Uptown dekat KL yang bukak sampai lewat pagi... 

Okei, sekian dulu eh untuk entry pergi Penang ni.. Nanti aku sambung untuk hari kedua... Bawah ni teaser untuk hari kedua... Sarapan pagi kitorang.. Nasik Kandar yang lauknya ayam goreng je.....hihi.... 













2 comments:

  1. salam. hai kak !
    cuti sem ni sy dgn member2 plan nak pegi penang. ramai jugak suggest tune hotel.
    tune hotel ni bilik dia memang takde kipas kena tambah air cond ke macam mana ? heh. tq

    ReplyDelete
  2. salam..hai dik..

    kipas mmg ada..kiranya untuk basic pakej tune hotel, kipas tu mmg include.. tapi kalau kite mmg suka sejuk dan nyaman.. add on aircond..So, akan ada service kipas n aircond utk bilik tu.. masa kita booking online tu, tambahkan service aircond..

    Selamat bercuti.. ;)

    ReplyDelete

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails