Thursday, December 29, 2011

My Pinky Peach E-Day..


Alhamdulillah..25hb December 2011 aku selamat menjadi tunangan orang... Kisah macamana kitorang dipertemukan aku dah cerita dalam entry yang lepas..

Majlis pertunangan yang aku harap2kan adalah majlis kecil-kecilan antara dua keluarga n kenalan rapat aku je and tertutup.. Tapi, perancangan aku tak menjadi.. Keluarga dari belah lelaki je dah datang 15 buah kereta..Saudara mara aku sendiri datang dari kampung dah ramai.. Jadi, kitorang decide untuk buat jugak satu khemah..Alang-alang dah buat khemah..Mesti la ikut tema..Kaler pink peach..Dah macam chewing gum dah aku tengok...Bila dah buat khemah, mesti lah ajak jiran-jiran kan.. Maka, jadilah majlis pertunangan yang dah tak tertutup dah...-_-" Tapi mesti ada hikmahnya kan..Ramai yang datang...Ramai lah yang doakan kita bahagiakan..Insyaallah.. =)

Tengok gambar jom..Biar gambar yang bercerita...

Kek dari pihak lelaki untuk aku..Cukup lah aku bgtau nama dia Shahril..N nak tau muka dia? Tunggu aku kawin nanti ye..Insyaallah...


Ini waktu sesi rundingan...Takde cakap banyak pun..Semua duk ok ok..setuju setuju..Yang lama nya sebab kitorang buat tahlil arwah sekejap..Lepas tu baru sesi sarung cincin..


Upacara menyarung cincin berlangsung..Mak dia bisik dekat aku time ni..Terima kasih sebab sudi terima Shahril n dalam masa yang sama dia menangis...Subhanallah...Aku yang patutnye cakap terima kasih sebab sudi terima aku jadi menantu... T_T 


Ini adalah orang kuat dibelakang tabir.. Yang tudung pink pemberi semangat kepada aku dan juga along kakaknya (yang pakai tudung cokelat). Along tolong buatkan hantaran untuk aku..N jadi mak andam haritu...Cantik tak?Sukenyeee... Thanks korang!\0/


Yang bawah ni pulak abang sedara aku..Photographer aku untuk haritu... Wife dia bagi pinjam 2 bijik dulang..Selebihnya pinjam dekat Hawa..


Yang paling aku suke adalah selendang aku..\0/ Punya lah susah hati sebelum majlis tu. Veil yang aku beli gila-gila punya tak sesuai dengan baju.. N alhamdulillah Allah gerakkan hati kakak sedara aku (baju n tudung purple kat bwh) untuk tanya aku ada apa-apa yang kurang lagi tak n aku mengadu dekat dia pasal veil yang tak cantik tu..Dia suruh aku tengok selendang dia masa tunang dulu n bila aku tengok..Sangat cantik dan sesuai dengan baju aku..Yey!!\0/ Sukanyaaaa!!Free! Yess!!


Ini makcik aku n anak bongsu dia Dila.. Makcik aku bagi kek Indulgence dari secret recipe..Katanya untuk makan2..Sodapnyeee....


Si kenit-kenit sewaktu majlis...


Oompa Loompa @ 8 delapan yang datang..Thanks korang! ^_^


My lovely sweet pinky peachy family...^_^ Abah comel je siap pergi kedai beli baju kaler peach.. Yang lain pakai baju yang memang ade dalam almari.. Oppss lupe nak cakap..Pelamin guna pakai dari barang yang dah sedia ada dekat rumah..Digubah sepenuhnya oleh kakak aku...


Belah kiri (peach) hantaran aku untuk dia..Belah kanan (silver) hantaran dia untuk aku...


Comel tak khemah chewing gum...hee


Tarraaa..Sekian dari saya...


Mak dengan abah pesan...Waktu bertunang ni dugaan kuat..Jaga hubungan ni baik-baik... Jaga hati dia..Jaga hati keluarga dia...Insyaallah baik-baik lah semuanya... Insyaallah mak, abah...

Terima kasih dekat...

Semua yang membantu..Ila yang bagi pinjam bunga tangan..Hawa yang tolong mengemas rumah yang super duper bersepah (kononnye)..Tolong teman pergi Jalan Tar..Tolong dengar segala kekalutan... Ili yang meminjamkan alas dulang yang sangat cantik yang aku memang dah aim dari hari ko kawen... Ppink yang support aku dari jauh.. Pink..aku rindu sangat kat ko... N dekat semua semua yang membantu di belakang tabir yang aku dah siap senaraikan kat gambar2 tu.. Dan juga yang tak disebut...  ^_^ v  Mak abah n adik beradik... Tengkiu.. =)   (dah macam sesi penghargaan dalam tesis dah...)

nota kaki : Alhamdulillah....Semoga kami dijodohkan sehingga ke syurga...

update : barang-barang atas dulang banyak yang di sponsor sebenanye.. sponsor @ sedekah.. terima kasih sangat2.. 

fonden kek (taktau eja) - TA aku, 
cupcake -dari kapten
halwa - technician aku
buah -makcik aku

Semoga Allah membalas semuanya... Alhamdulillah...Memang murah rezeki kalau kita nak melangkah ke alam barukan.. =)








Monday, December 19, 2011

Sukarnya untuk bersyukur..

Melakukan maksiat memang mengasyikkan,

kedurhakaan terlihat cantik dan mempesonakan,

lantaran syaitan menghiasinya dengan keindahan yang palsu, tidak berkekalan

justeru, berSABARlah pada menjauhi maksiat…

dan berSYUKURlah, kerana imanmu menjadi penyelamat dengan rasa malu pada-NYA.

(kedurhakaan terlihat mempersonakan..)


Melaksanakan ketaatan selalu terasa berat,

ibadah bagai beban,

memelihara kesolehahan bagai mengurung , menyekat dan menyesakkan…

justeru, berSABARlah pada melakukan ketaatan…

dan berSYUKURlah, kerana imanmu membangkitkan kesedaran bahawa ALLAH itu amat dekat.

(ibadah bagai satu beban..dah terlupa dengan banyak aku bertakbir sebelum inilah Allah mengubah takdir aku)


Dan, berSYUKURlah kerana ALLAH terus mendatangkan ujian cinta-NYA..

yang dengannya kita tahu bahawa kita masih memerlukan DIA

dengan berSABAR untuk meneruskan kelangsungan hidup di dunia....

tetapi, kasihanilah diri sendiri andai merasa setiap impian, hajat dan doa telah dikabulkan...

kerana bimbang, ia hanya habuan di dunia semata,

tanpa sedikit pun yang tersisa untuk kelangsungan hidup di akhirat sana.......

(kasihanilah diri sendiri andai merasa setiap impian, hajat dan doa telah dikabulkan..semua dibyr di dunia..apa yang ada utk bekalan di akhirat?)


Umpama dua cengkerang tiram yang melindungi sebiji mutiara bergemerlapan...

begitulah SABAR dan SYUKUR…..

keduanya adalah cengkerang yang melindungi jiwamu..

agar gemerlap taqwanya mampu menjulang dirimu ke sisi Yang Maha Esa....

(Mudahnya untuk bersabar...Sukarnya untuk bersyukur.. T_T)..




sumber

nota kaki : tulisan hijau adalah rasa hati aku...sedih... =(  

Friday, December 16, 2011

Rombongan datang rumah...

Kawan aku ckp dekat aku.. "Nas, tak sangka kan.. ko duk selalu meroyan kata nak kawen nak kawen...Tiba-tiba ada orang melamar ko..Aku pun nak macam tu jugak lah.. First time berkenalan terus ajak kawen..Ok, aku nak meroyan jugak"..

Meroyan???Haha! Siot!... Istilah meroyan amat menakutkan okei.. Actually aku selalu duk cakap2..Mana lah jodoh aku..Bila lah aku nak kawen eh.. Bila orang tanya aku bila nak kawen laju je aku akan cakap "Doakanlah" atau " ada ni nanti..Ada mesti ada..."

Aku takkan cakap" Belum masa lagi lah.." atau " Belum sedia lagi banyak lagi benda nak kejar" atau " Diam boleh tak??" Aku dan dia kenal dah lama.. 2 tahun...Sebab kerja dalam unit yang sama tapi berbeza cawangan..emm..Pernah buat kerja sekali tapi tu pun secara tak langsung.. Cuma sesi bertegur sapa secara sesaat dua.. Tapi aku dah kenal keperibadian dia dari tahun pertama aku mula kerja dekat JKR ni sebab seseorang selalu bercerita pasal dia dekat aku.. Dan kebanyakannya cerita-cerita positif je yang aku dengar..

Dan dia ni jugak kawan kepada cousin yang sangat rapat dengan aku..Dan rapat dengan suami cousin aku ni..

Selain dia ni, ada beberapa orang yang cuba bagi salam perkenalan. Tapi hati aku macam tertutup..Mulalah rasa aku belum rasa nak kawen..Dia bukan orangnya.. Ada jugak yang nak jadi orang tengah memperkenalkan aku kepada seseorang..Tapi aku selalu doa..Kalau dia bukan jodoh yang terbaik untuk aku..Beratkan mulut dia untuk melamar aku dan bagi aku rasa dia bukan orangnya..

Dia diperkenalkan oleh seseorang untuk aku..Bukan memperkenalkan sebenarnya..Tapi memulakan jalan untuk kitorang.. Perkenalan dimulakan dengan dia terus melamar aku untuk dijadikan isteri..Katanya kalau niat kita baik..Mesti Allah mudahkan..Tak perlu kawan lama..Kita kenal sewaktu proses untuk bernikah..Subhanallah... Mudahkan?Apa yang mampu aku buat? Nangis..Sujud syukur..Solat istikarah...Mohon jawapan dari Allah...Jawapan yang diterima melalui mimpi? Bukan..Cuma hati yang tak mampu untuk menolak..Hati yang rasa dialah orangnya..Fikiran yang terus berputar balik mengingat semula cerita-cerita dari seseorang tentang dia...Dan cuba selidik tentang dia dari kawan-kawan dekat ofis dan cousin aku sendiri..Semua bagi jawapan yang positif..

Aku tau..tarikh untuk kami diikat masih jauh..Tapi keajaiban yang Allah bagi untuk aku..Sangat-sangat membuatkan aku terharu..Doa aku termakbul..Seseorang yang menghargai aku dengan ikatan akad nikah..Seseorang yang boleh menjadi imam untuk aku dan anak-anak aku..Insyaallah..

Macam yang aku pernah cakap..Untuk umur aku ni, bukan zaman bercinta dekat taman bunga lagi..Tapi zaman bercinta yang diikat secara sah... Kenapa memandang orang yang gila nak kawen sebagai satu perkara yang memalukan? Sedangkan berapa banyak budak-budak umur belasan tahun gagal mengawal nafsu diorang? Kawen kan aje.. (Ok, tetiba jadi Ustaz Azhar Idrus...Kempen kawen awal..haha)

Doakan..Jodoh kami dipermudahkan..Doakan hubungan kami di berkati Allah..Doakan diberi kesihatan..Doakan kami pasangan yang dah ditakdirkan hingga ke syurga..Insyaallah...


nota kaki : 16hb December 2011..Jumaat...4.00 petang..Rombongan datang merisik..Alhamdulillah...






Sunday, December 4, 2011

Kami menang..Yey\0/

Assalamualaikum..

Alhamdulillah...Berbaloi-baloi rasanya penat lelah menjadi ketua kumpulan untuk 23 orang ahli yang datang dari 6 kem yang berbeza n pelbagai gred n pelbagai ragam..Alhamdulillah.. Kami juara!\0/

Berbeza sikit tahun ni n 2 tahun lepas..Bila masuk sebagai pertandingan dan bukan persembahan, tekanan lebih hebat.. Nak-nak lagi hadiah adalah RM 2000 daripada koperasi.. Siapa yang taknak kan..

Latihan cuma 2 jam sebanyak 6 kali.. Dengan masa yang sangat terhad sebab hujung tahun ni kerja yang bertimbun n nak kumpulkan semua orang yang dah dilantik secara paksa rela dari 6 kem tanpa boleh claim perjalanan adalah sangat susah.. Latihan kali ke 4 baru nampak kesungguhan peserta yang mana tak bagi komitmen aku keluarkan dari senarai n gantikan dengan nama yang lagi sekali secara paksa rela aku lantik dan dengan kejam nya keluarkan memo siapa yang tak bagi kerjasama kena bagi surat tunjuk sebab dekat ketua bahagian..(gertak je tu...padahal aku buat dek jugak sape yang tak dtg..huhu)

Alhamdulillah..beberapa nama baru yang aku lantik bagi kerjasama yang baik..N komitmen dalam setiap latihan yang dah ditetapkan..

Masa latihan terakhir, baru aku bagitau dekat semua ahli kumpulan yang ini adalah satu pertandingan bukan persembahan..Aku kata dekat diorang aku taknak diorang nk masuk sebab nak menang..Tapi buat yang terbaik untuk bahagian.. Tunjukkan semangat pasukan..N kalau ada rezeki menang, pasti akan menang.. N kalau takde rezeki menang, kita kalah dengan bermaruah...Ecceh...macam pakar motivasi.. Aku dah dicop sebagai Cik Nas Kuat Membebel..haha!Lantak la...

Jom tengok gambar jom...


 Time ni aku jaga meja pendaftaran jap


 Berdebar nak mula...Dah la aku yang akan naik dulu..gulp..


Berusahalah..!


Muka lega dah habis..Saspen tunggu keputusan pulak..


Apsal gambar ni macam terdabel?lantak lah....huhu


Ni cikgu dikir barat...En Yie..(Ni pon apsal jadi cmni gambau ni?)


Ila tak join sebab mengandung..Dah 7 bulan dah..Tapi sangat2 supportive..Banyak sangat membantu aku..


Kami 3 je pompuan yang masuk...


Alhamdulillah...Murah rezeki malam tu.. Dapat hadiah cabutan bertuah..Dapur masak...kuikui..  (Ini Ain, anak cousin aku. Mak dia yang kembar _angah yg pembaca dan pengkomen tegar kat blog aku nih...hehe...Aku angkut dia sekali dinner ni sebagai aktibiti rilek2 lepas PMR..hee)


Kami JUARA!!!yeyyy!!!


Seronoknyaaa!!Berbaloi sangat rasanya!

Alhamdulillah..Terima kasih Ya Allah...Murahkan rezeki kami.. N yang penting kami sangat-sangat ENJOY \0/ Bahagian Senggara Tentera memang best! Sangat-sangat best....!


nota kaki 1 : Nasrina..tolong lah jangan pakai tudung yang tak menutupi jaw anda yang lebar..! Macam talam dah muka itu -_-"

nota kaki 2: Akan ke Guangzhou n Shenzen 5 Disember ke 9 Disember.. Rombongan 11 orang..Doakan kami ye...^_^v

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails