Thursday, April 21, 2011

Halwa Telinga

Mari kita menuju ke arah yang lebih baik... Saya nak kongsikan satu rakaman yang dapat membantu saya, kita menjadi orang dan kehidupan kita ni lebih baik InsyaAllah...

Jom dengar ^_^

klik kat sini, download, dan dengar ^_^v

nota kaki : bantu orang sebanyak mungkin kerana mengharapkan pertolongan Allah..

nota kaki 2: Mulakan mudah.. istiqamah sukarnya Ya Allah...

nota kaki 3 : Lepas ni bukan nak kongsi artikel je... Kongsikan audio jugak..


Monday, April 18, 2011

Niat berniaga..

Pagi tadi dengar Rakaman audio IKIM online.. Ada nasihat untuk si penjual tudung.. Tanya semula niat kita selaku penjual.. Adakah untuk menutup aurat atau berfesyen.. Y. Bhg. Prof. Dr. Muhaya Mohamad bagitau.. Ikut firman Allah dalam surah An-Nisa iaitu memakai tudung labuh menutup dada dan kalau menjual baju, jual baju yang menutup punggung dan tak ketat..


Baik! Insyaallah.. Akan memperjuangkan sunnah nabi s.a.w iaitu berniaga dan juga menjual barangan yang tak melanggar syariat...


Secara tak langsung..Membaiki fesyen pemakaian si penjual tudung ini juge..^_^


nota kaki : Perbaiki diri sendiri dulu.. Insyaallah yang baik akan datang lebih banyak..





Friday, April 15, 2011

Kisah VIRUS dan keajaiban..

Assalamualaikum..

Ya Allah... Aku ditimpa ujian demi ujian berkenaan dengan VIRUS ni.... Malam tadi aku ada presentation untuk subjek soil mechanics.. Sebelum mula kelas aku n geng2 aku lepak dulu dekat makmal komputer fakulti nak edit-edit apa yang patut.. Lepas tu aku pun save balik dalam hard disk aku n pergi kelas..

Dalam kelas, aku nak bukak lagi sekali dekat laptop kawan aku.. Badan aku terus menggeletar.. hujung-hujung kaki macam dah rasa tak jejak lantai dah... Folder aku semua dah jadi short cut!!!!! Semua 1KB je! Lailahaillallah.... Rasa nak nangis.. (Walaupun rasa hepi jugak sebab takyah present) Semua folder dalam tu!!

Nampak tak semua dah jadi short cut? T_T


Tadi pagi.. Aku scan antivirus... Laju je die delete semua folder-folder short cut tu.. T_T Semua nota-nota, asignment, projek untuk master part 1 n part2 ada dalam tu... ='( Ada lagi presentation yang dah siap nak hantar minggu depan.. Takkan nak kena buat balik... =( Aku taktau nak cakap apa perasaan aku.. Masa dah suntuk sangat dah untuk aku buat semua ni balik... Bukan tu je.. Nama pun hard diskkan.. Semua benda pun aku sumbat dalam tu.. Hal kerja..Hal berniaga.. Resume.. Haiii..semua lahh..

Yang mampu aku buat.. Aku yakin kan diri Allah pasti tolong aku... Masalah ni dari Allah.. Allah jugak lah yang dapat bantu aku... Aku pergi solat dhuha... Aku menangis mintak tolong.. Aku tau.. taklah berat sangat ujian aku ni... Tapi aku takut... Aku tak kuat.. Aku mohon Allah bagi aku jalan... Nota-nota Presentation untuk malam tadi yang tertunda esok, akan aku buat semula malam ni.. Tapi presentation yang dah selesai minggu lepas, tapi soft copy yang belum dihantar dekat lecturer aku takde hardcopynya sebab aku dah hantar.. Aku takde salinan.. Ya Allah... Semoga Allah beri aku keajaiban...

Tiba-tiba baru aku teringat... Lecturer aku ada save dekat desktop komputer kelas sebelum aku present haritu.. Aku call fakulti boleh tak dapatkan excess card untuk masuk bilik.. Dia kata ok.. Alhamdulillah... Setel satu masalah...

Aku cal kawan aku mintak emailkan spreadsheet untuk projek yang akan dipresent esok..

Waktu nak save file tu..Berlakulah satu kejaiban...



Path untuk save tu.. Keluar path >>computer>hard disk>master.. Padahal kalau bukak dekat hard disk memang dah kosong.. Kalau tengok properties pun mmg dah jadi 62 KB je.. Aku cuba save file-file tu...Ya Allah... Alhamdulillah..Boleh! N cuma folder master aku je yang wujud.. Kalau aku patah balik path tu, memang akan tunjuk folder empty... Folder-folder lain memang hangus..Tak dapat diselamatkan lagi... Tapi takpelah... Syukur sangat yang untuk belajar ni ada...
Ya Allah...Alhamdulillah... T_T Aku rasa benda yang terjadi ni sangat ajaib.. Aku dah cuba bukak dekat semua komputer.. Memang hard disk aku ni kosong... Ya Allah.. Terima kasih sebab membantu dalam cara yang tak disangka-sangka.. Alhamdulillah...Alhamdulillah.. T_T


nota kaki : Kita terlalu mudah untuk bersabar.. Tetapi terlalu sukar untuk bersyukur...



Wednesday, April 13, 2011

Virus merebak ke Facebook

Assalamualaikum..

Entry sebelum ni aku ada bagitau pasal YM n email aku yang kena hack dengan virus.. Rupa-rupanya virus ni bukan je menceroboh Ym dengan email aku tapi FB aku jugak...

Camni citenya..Aku dah dekat 2 bulan (yeke nk dua bulan?) deactivated akaun FB aku...Sebab konon2 akan activekan balik lepas habes final ni.. Aleh aleh.. Bila aku bukak email aku malam kelmarin, aku dapat email yang Hawa, ada post dekat wall aku.. Eh??Sejak bila pulak aku on FB ni?? Aku buat kesimpulan mungkin yang dulu-dulu punya ni kot.. (punyalah blur)

Semalam, dapat dari kapten pulak.. Post dekat wall "Selamat kembali ke dunia lagha!!" SAH!!SAH!! Virus yang kurang sopan ni dah berleluasa dekat FB aku pulak! Eiiii!!Geramnya!!! Aku try masuk FB...tak boleh..! Virus ni boleh pulak tukar password aku... EEii!!menyirap sunggoh ni! Aku pun apa lagi.. Buat la yang konon2nya lupa password n reset semula password... Ok..Settle pun akhernya.. Tukar password baru n babye la virus ooiii....

Sekali...Tadi..Adik aku BBM aku... "Anya!FB anya ada balik!!" Hahhh?????? Kurang ajar punya virus!!Password baru aku pun ko tau???? Geramnya aku! Aku masuk..Aku deactivate balik.. Mana bolehhh nak activekan.. Dah cita-cita nak on lpeas final.. Cita-cita perlu diteruskan...Huh! Geram betoi aku...

nota kaki : Esok... Kalau ada lagi FB aku angkara si virus ni..Siap laaa... Aku bom!



Monday, April 11, 2011

Virus dekat YM

Assalamualaikum

Ada masalah nk login YM dan email dekat BB aku ni...


Ceritanya macam ni.. Aku memang sentiasa login email n YM dekat BB aku ni melainkan ada masalah line baru lah tak on.. Semalam, ada satu virus yang tak dikenali yang menegur-negur dekat YM.. Selama ni kalau dapat je aku akan delete terus.. Tapi semalam masa nk delete aku tertekan satu huruf n ter send.. ZAP! tersign out habis YM aku.. Aku dah cuak dah.. Aku try masuk email aku pun x boleh.. Aku try masuk guna laptop pun tak boleh.. Password aku dah ditukar! Gile laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....... Berpeluh tu satu badan pikir macam mane nk buat sebab semua dalam email tu..

Aku n Maze bertungkus lumus cuba mengingatkan balik apa die security answer utk soalan-soalan yang aku dah set kan dulu-dulu mase buat email ni.. Lama dah email ni weh.. Macamane nak ingat balik...Try tu try ni tak berjaya jugak.. Last-last Maze try satu perkataan yang aku dengan dia pun terkejut macamna boleh lepas.. Yeeyy!! Alhamdulillah.. berjaya dapat balik email aku! \0/ Thanks Maze ^_^ Tapi... tulah..still x boleh on YM n email dekat BB ni..


Kepada semua..hati-hati dengan virus si penjahat dekat YM... Siapa tau macamana taknak bg virus tegor2 kite? Bahaya lah macamni... -_-"



Tuesday, April 5, 2011

Nak Lari...




Aku nak lari...Aku nak menyorok... Aku nak pergi sini...!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails