Tuesday, July 28, 2009

Jangan lupa asal usul~


Tak bangga dengan asal usul aku..
Aku orang Pahang...
Dari kecik~
Aku tak suka mengaku aku orang Pahang..
Sebab utama,aku tak suka loghat Pahang..
Bila dengar orang kampung ckp Pahang..
Tekak mula rasa loya~
Bukan dibuat buat..
Tapi semulajadi~
(kalau orang Pahang sejati bace post aku kali ni,confirm nak tikam aku 18 kali.. (-_-") )

***********

Tapi bila aku dah menginjak dewasa...Mula bercambah dalam ilmu pergaulan...Baru aku sedar..Banyak yang specialnya jadi Anak Pahang...

1. Yang paling penting bisnes famili aku berasaskan makanan popular negeri Pahang..Ikan Patin ^_^

2. Orang mudah n cepat mesra dengan aku bila tau aku anak Pahang..Terutama nya Kaki Pancing..Mula buat senarai tempat2 yang diorang pernah pergi mancing kat area Pahang..Aku cuma dengar dan mengangguk..Aku taktau pun dekat mana tempat2 yang diorang ckpkan.. (-_-") Walaupun aku menunjukkan respon x tau tempat2 tu..Diorang lagi suke..suke gelakkan aku.. (-_-")

3. Banyak orang yang berjaya,datang dari negeri Pahang..Tak kira la dari segi akademik,hiburan,politik, n sebagai nye...Otak aku cume leh bayangkan Siti Nurhaliza dengan Sudirman je nihh.. (-_-")

4. Aku suka mengaku aku anak bandar yang ada sikit asal usul dari kampung..Rasa fresh! ^_^ walaupun kampung aku...seriesly,TEPI HIGHWAY! (-_-")

5. Gembira bila rasa..."Hujung miggu ni xde plan apa2 kan?Jom blk Kampung! \0/ " Alhamdulillah..Aku ada kampung ^_^ Yang makan masa cuma 2 jam setengah.. ^_^

6. On the way nak blk kampung aku..Ada banyak gila tempat2 pelancongan..Kuala Gandah takpernah pergi...Genting Highland Last pergi darjah 1..Bukit Tinggi Tak pernah jejak...Sungai kat Hutan Lipur Lentang Last pergi sek rendah... (Abaikan suara kecil tu...) Memang BEST untuk jalan2 melancong..Bagi aku sekeluarga,baik lama jumpa nenek dari nyinggah kat situ.. =p Tapi one day..Aku akan pergi jugak jalan2 situ.. ^_^

7. Ramai kawan2 aku satu kampung rupenye...\0/

Walau macamana pun..Aku tetap cannot go ngan loghat Pahang..Sebab aku cuma tau loghat Kampar..haha!Apa2 pun...Jangan lupa asal usul~


note : Takde kerja nak buat..Jap lagi nak pegi Kem Kinrara..Nak check besi...*_*

Saturday, July 25, 2009

Steamboat di Tupai tupai Restoran


Entry sebelum ni, aku ade ceritakan yang geng2 aku akan pegi makan steamboat..Siap search gile2 dalam intenet n dah setuju nak makan dekat Terminal Seafood..Tapi..Setelah diselidik selidik,Terminal Seafood tu dah tutup..So,Dengan sepantas kilat nye,aku sebagai event manager,cepat2 search tempat lain..N tersearch la Restoran Tupai Tupai

Siang,sebelum g makan2 tadi,aku,Aiza n kakak aku join geng2 adik yang 10 org g tengok Harry Potter dulu..My fav muvi..Tapi,saket hati dengan hasilnye,sebab lain dari buku!!!!!Ish!saket la hati!!Tapi, still boleh terime lagi sebab semua pelakon2 die makin cantek n makin hensem...\0/ Nanti kalau ada masa,aku akan buat entry pasal Harry Potter je..Kalau rajin.hehe..Aku memang sangat2 suka jalan cerita Harry Potter ni..Memang pandai si JK Rowling tu buat cerite..Respect respect..^_^

Ok,balik kepada cerita steamboat..Naj x dapat dtg atas alasannya tersendiri..So,aku dengan kejamnya,bawak adik aku n kawan dia,Maze..(Walaupun Aiza yang kene belanja,aku kejam...aku bwk gak diorg..ahakss~)

Ok..tengok gmba la eh..perut dah penuh sangat la..tak sabar nak tido..(-_-")

Yey!dah sampai!!\0/

Tangkap gamba meja dulu..=p

Rambang mata nak pilih seafood.. *_*

Sup ni ada dua jenis..belah kanan tu sup kelapa n belah kiri tu sup tom yam..Sedap!!\0/
_Berebut makanan..gambar pun jadi blur (-_-")

Sanji n Kapten tengah busy berebut makanan

Sanji malam ni agak 'pendiam' sebab die cuba menahan diri dia dari mengkomplen setiap makanan yang dihidangkan selepas mendapat pesanan penaja dari Aiza iaitu jgn komplen makanan..haha! Tapi dia cuma mampu mendiamkan diri beberapa saat je lepas aku bagitau yang Aiza tak kesah die nk komplen..(-_-")

Kenyang~amek gambar pun bersandar...huhu~

note: Thanks Aiza~opss..lupe..thanks kapten secret rec aritu..^_^ (baguskan diorg?dpt bonus blanje kitorang makan \0/)

Friday, July 24, 2009

Safety Shoes~

Yey!!\0/ Kegembiraan meluak luak di hati~ \0/
Dapat Safety Shoes untuk projek tender cerun yang sedang di monitor oleh aku..No no no~ bukan rasuah..Termasuk dalam kos projek yee..Iaitu membeli kelengkapan untuk pegawai penguasa ^_^ Malang la diorang dapat PP yang masih tak punye ape2~ (-_-")
Oleh sebab kasut ni dibawah projek cerun..So,tanah cerun la yang akan merasmikan tapak kasut ni dulu..Pagi2 lagi dah pegi tgk cerun..(Walaupun xdek workers pun yang keje harini sebab ada masalah teknikal apentah..=p)
Keadaan kasut aku masa baru dibeli...

Keadaan kasut selepas pulang dari site.. (-_-")


Best2..Projek cerun ni,first projek besar yang aku involve..Yang lain2 tu semua projek kecik2 je..Banyak yang aku belajar dari sini..Kasut ni akan jadi one of my thing yang sangat2 akan ada sentimental value..^_^

Balik dari tengok cerun,aku terus g check besi dekat roof beam..


ohh ye..tu bukan aku..tu TA aku..aku gayat~

(aku cume mampu panjat sampai anak tangga ke4 tu je..haha!!)

note: emmm...aku rasa kene ade syllibus panjat memanjat la dalam salah satu subject dekat U..(-_-")

Sunday, July 19, 2009

Hari Ahad Yang Lapar~

Bangun2 pagi..Aku tengok semua orang tengah landing..Sedap je lagi tido.. Aku tengok YM,kosong..Takde yang on9..Aku amek kertas n mula conteng2..Buat kira2 apa yang nak di buat dengan gaji aku nanti...(-_-")

Tiba tiba teringat...Aktiviti makan2 akan dibuat minggu depan..!!\0/ Makan2 kali ni ditaja sepenuhnya oleh Aiza sebab dia dapat bonus..=p Idea buat masa ni,dia nak belanja kitorang steamboat..\0/ Aku yang memang tengah lapar pagi2 ni,terus msg Aiza,n suruh dia on9...Sebab aku tak sabar2 nak tau dekat mana dia nak belanja kitorang nanti..hehe..

Bila dah on9..Kitorang pun surf la intenet bersama sama..Untuk cari,restoran steamboat mana yang paling best dekat area KL ni..Aiza asyik tersurf restoran yang tak halal je..(-_-")semata mata gambar2 yang diorang letak dekat blog ngn web diorang tu memang la sangat2 boleh meleleh beb...


Nama restoran pun dah ala2 tak halal...(-_-")

Search punye search, Sampai la datangnya idea tuk g makan kat Melaka..Semata mata ada restoran steamboat ni,amat la menggiurkan...haha!Tapi bila fikir2 balik..Rase x logik pulak pergi n balik semata mata nak makan steamboat...hee

Restoran Nelayan pun ok jugak..Tapi Aiza x nak sebab Ucu(makcik Aiza) cakap tak best..Aku sebagai pembantu orang yang nak belanja,aku follow je pendapat dia..Janji perut penuh di isi dengan makanan yang Yummy \0/


Bukan leh wat terliur gak ke Restoran Nelayan nih..hee..

Cari punya cari...Kitorang kembali ke plan asal...(dah ada plan asal sebenarnye..tapi still jugak nak puaskan hati cari yang TERBAIKKK.hee) iaitu...dekat TERMINAL SEAFOOD!!!Dekat Bukit Anatarabangsa..Aiza n Ucu dah pernah pergi situ n diorang cakap best gilo...hasil dari pencarian aku dekat intenet ni...Aku pun rase ini yang TERBAIK untuk aku cuba...\0/ Sebab ada ikan pelbagai rase..Yumm Yumm \0/ Menu2 nya aku akan bagi lepas aku dah g cuba nanti la yee... ^_^





Yummy!!!\0/ Harap2 la rasa seindah rupe..\0/

*********

Ohh yee..Aiza dah membuat pesanan maut...Jap ye..aku pastekan pesanan dia...

Aiza: weh..ko btau kat dorng eh.. awal2 bgtau..
: x sedap jgn komplen depan2 aku tau!
: nie tmpt aku n uchu n k ayie
: so..akan sedih klo dgr komplen
: especially khairul izwan
Nas :Yeee... aku akan bg pesanan mealalui blog dan msg :D
Aiza : view x cun jgn komplen yer
: if suddenly x sedap pon jgn komplen yer
: sume2 jgn komplen!!!!!!!!!!!!

p/s kepada semua Nakama...Sila amek perhatian yang tegas kepada pesanan penaja ni...Aku tak nak kena basuh pinggan kat restoran tu woi!!!!

Thursday, July 16, 2009

Tips Temuduga ^_^

Ishh...layak ke aku nak bagi tips temuduga ni??Ok la..Tukar tajuk..Pengalaman ditemuduga dan persediaan temuduga yang pernah dibuat oleh Nasrina ^_^

Aku ni, bukan la diantara orang yang terer dalam menjawab soalan soalan penemuduga ni.Kalau diorang bagi soalan, aku bukan la orang yang boleh menjawab secara spontan dan boleh bagi idea idea yang hebat..No..Aku bukan orang yang hebat tu (-_-") Oleh itu,aku nak cerita dekat korang,apakah persediaan yang aku buat sebelum interview...

Setakat 2 tahun selepas aku graduate dari Uitm shah Alam ni,aku berjaya dapat 4 pekerjaan..(dari beratus kompeni yang aku pernah pegi temuduga..Tak la hebat pun..haha!) 4 kompeni tu adelah :

1. Perunding ZNA : Yang ni memang kebetulan nak sangat orang..Hari ni aku temuduga,esok dah kena kerja..(-_-") Walaupun tak best,tapi ada hikmah yang banyak yang boleh aku belajar masa kerja dekat sini...

2. Sumatech Oil & Gas : Yang ni aku dapat position QS..Aku tolak,sebab aku nak jadi Jurutera..huhu..(skema lak jurutera =p )

3. BW Perunding : Selepas 4 bulan kerja dekat ZNA,aku keluar pastu kerja dekat sini..Dapat better offer..Siapa yang taknak kan?hee..Banyak ilmu design yang aku blaja kat sini,aku gunakan masa nak luluskan drawing dari kontraktor dekat JKR ^_^

4. JKR : Tepat tepat setahun aku kerja dekat BW, aku dapat offer dekat JKR..Walaupun Kontrak,aku takkan lepaskan peluang ni.. ^_^

Ok..Habis dah senarai tempat2 kerja yang aku pernah dapat...Jangan cerita la dah berapa banyak air mata keluar untuk 96 kerja yang aku tak berjaya dapat tu..Tapi aku tetap bersyukur dengan hikmah bahawa aku tak layak dapat kerja situ =p

*********

Persediaan diri sendiri sgt penting..Jangan la melampau sangat nak pergi interview dengan ilmu yang kosong..Betul tak? Soalan soalan wajib yang kita kena bersedia sebelum temuduga adalah:

a) Cerita pasal diri kita sendiri (hentam la cerita apa2 pun..Janji best..^_^)

b) Ceritakan apa pekerjaan kita sekarang..Apa yang kita buat..Kalau fresh graduate,ceritakan apa special nya tesis korang..^_^

c) Kenapa nak sangat masuk kompeni yang korang pegi temuduga tu..Peringatan!!Sila jangan kutuk kompeni yang korang kerja sekarang dekat penemuduga tu..Attitude yang tak baik..Walaupun kompeni korang sekarang tu memang sangat2 hampeh,fikirkan je jawapan lain..Contohnya,nak cuba bidang lain ke..Nak kerja dekat kompeni yang lagi hebat and menyediakan kemudahan yang baik untuk pekerjanya ke..apa apa je la,yang membuatkan penemuduga tu rasa,kompeni dia tu best di mata orang lua.. =p

d) Buat persediaan tentang kompeni tu...

4 benda ni adalah perkara penting yang korang kena bersedia untuk pergi temuduga..Hafal je la jawapan jawapan ni sampai muntah..hee...

Ok,sekarang...Aku nak bagi tips yang paling berkesan... ^_^

Soalat hajat dan berdoa tanpa henti...Korang mesti ada target nak kerja kompeni yang macamane kan?So,dari sekarang,start la berdoa..Start solat hajat..Insyaallah...Allah takkan sia siakan usaha korang ^_^ Walaupun korang agak cuak masa temuduga tu nanti,tapi jangan risau...Allah akan mudahkan perjalanan temuduga tu nanti..Soalan pun automatik jadi senang dan dapat penemuduga yang friendly ^_^

Aku bukan orang yang pandai bercakap masa temuduga..Aku la orang yang cepat je menjawab 'taktau' dan berpeluh satu badan sebab gabra yang amat sangat masa temuduga..(-_-") Tapi aku yakin.Aku dapat kerja2 ni semua dengan pertolongan Allah.. ^_^

Hargai pekerjaan sekarang,walaupun memang amat menyiksakan..Yela,dah hati tak suka..macamane nk maintain cool kan..aku sangat2 faham perasaan tu..Tapi,percaya la..Bila korang dah keluar dari kompeni korang tu..Ilmu yang korang dapat,memang takkan sia sia..Tak kira la walaupun korang beralih ke bidang yang lain..

Yang penting...Doa banyak2 n andai kata takde rezeki untuk kali tu,redha je..N kena terus doa..ada lah hikmah kenapa tak dapat,n adalah tempat yang paling baik untuk kita..Yang paling penting,kena sangka baik selalu kat Allah.. ^_^

p/s Aku rindu nak tulis blog tapi taktau nak buat entry ape, last2 cite pasal inteview pulak tibe2.. hehe..

Saturday, July 4, 2009

Hati Berbintang~

"Start fikir Nas...Hidup bukan makin muda.Nak nak nya kita ni perempuan.."

"Sampai bila ko tak nak cari? Kang dah tua xde sape yg nak.."

"Bukak mata n hati tu..Kalau asyik tutup je..Memang la sampai bila2 tak jumpa..."

"Semua orang dah nak tunang..Dah nak kahwin..Awak bile dik?"

"Ish!Ko ni Nas...Ada orang nak,ko taknak..Ko nak ape sebenarnya???"


Haisshh...Kalau selalu kena tanya macam ni..Bosan jugakkan?hehe...Tapi mungkin sebab diorang concern pasal aku..Jadi.. setiap soalan diorang aku akan jawab sambil senyum..

"Doakan la..Kalau tak doakan,macamna jodoh tu nak cepat datang.." ^_^

**********

Jauh dalam sudut aku ni..Still lagi mengharap petunjuk dari Allah..Aku berasal dari tulang rusuk siapa..

Cinta datang dan pergi...Mungkin cara letak duduk aku sebagai tulang rusuk belum sepadan dengan lelaki yang pernah singgah sekejap dalam hidup aku sebelum ini..Janji Allah tu pasti...Dia takkan bagi sesuatu pengalaman tu pada kita dengan sia sia..Betul tak? \0/

Ok..Sebenarnya..I'm waiting for someone..That's why I'm single but very much not available..hehe..(Tiba tiba sesi confession la pulak.. (-_-") )

Taktau la..Jodoh kitorang ni jauh atau dekat..Doakan aku boleh? ^_^ Kalau dia bukan jodoh untuk aku..Cepat2 la diberi petunjuk untuk dijauhkan dan dapat yang lagi baik dari dia..Allah kan Maha Tahu..Dia tau siapa yang sesuai untuk kita..Perasaan suka kita ni kadang2 boleh butakan hati kita untuk tak terbuka dekat orang lain..Mungkin itu apa yang aku tengah alami...

Allah dah jadikan aku n hati aku untuk SETIA pada seorang sahaja dalam satu masa..Selagi orang tu wujud dalam hidup aku..Kesetiaan aku ni,memang susah untuk berpindah randah..Dah hampir 3 tahun..'Dia' still wujud dalam hidup aku..Taktau tahun keberapa 'dia' akan betul2 hilang dari diri aku, atau betul2 kekal menetap dalam hati aku..Cuma aku still mengharap,kalau bukan 'dia' akan ada 'dia' yang lain yang akan muncul.. ^_^

Doakan aku... Doakan aku akan jumpa orang yang terbaik untuk aku..Doakan ada cahaya yang terang dekat hati aku..Macam ada bintang~ ^_^

Aku ada doa yang boleh kita kongsikan bersama.. ^_^

Ya Allah… Seandainya telah engkau catatkan… Dia milikku tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagian antara kami…. agar kemesraan itu abadi… Dan ya Allah… ya tuhanku yang maha mengasihi… Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ketepian yang sejahtera dan abadi…

Tetapi ya Allah… Seandainya telah engkau takdirkan… dia bukan milikku… Bawalah ia jauh dari pandanganku… Luputkanlah ia dari ingatanku… Dan peliharalah aku dari kekecewaan….

Ya Allah ya tuhanku… Pasrahkanlah aku dengan takdirmu… Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan… Adalah yang terbaik buat ku… kerana Engkau maha mengetahui… Segala yang terbaik buat hamba Mu ini…
Ya Allah… Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku… Di dunia dan di akhirat… Dengarlah rintihan dari hamba Mu yang daif ini… Jangan engkau biarkan aku sendirian… Di dunia ini mahupun di akhirat… Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran…

Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman… Supaya aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup… Ke jalan yang Engkau redhai… dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh….
Amin.. Ya Rabbal A’lamin


Surah al-mu'min ayat 60 yang bermaksud:

“Dan Tuhanmu berfirman: Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu.”

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails