Saturday, January 31, 2009

Famili Bisnes ^_^

Assalamualaikum....

Lame dah tak tulis..takde ape2 cte pun nak dikongsikan...Emm...Nak cerita pasal catering la kali ni...Hehe...Parents aku included my sister buat bisnes catering...dulu kecil-kecilan je...Tetibe sekarang ni...dah buat utk majlis kawen pulak...Alhamdulillah... ^_^

Tadi ade satu wedding..Emm...wedding yg ke 5 or ke 6 kot lepas dah dalam 3 thn involved dlm bisnes ni..Selalunya,catering kitorang buat utk ofis,tunang,akikah,tahlil,bungkus2 utk ape2 majlis n byk lagi la...Cuma wedding je tak byk,sbb maybe org belum percaye lagi dekat kitorang.Yela, catering yg baru nak bertapak,n nak buat utk buat majlis bersejarah utk diorg... Emmm...Takpe la..Slow n steady...Hope,satu hari nanti orang dah mula percaya,bila kitorang buat all out setiap kali incharge wedding orang.. ^_^ Insyaallah... ^_^

Tadi..Wedding anak kawan ayah aku...And adik pengantin tu,kawan aku... ^_^ Emm...Anggap je la ayah aku dah bekwn dgn uncle ni,dari aku darjah 1,start aku mula duduk dekat Cheras Indah n sekarang aku dah 25 tahun...25-7= 18 tahun kenal n kawan...Pergghhh..Lame2...Thanks Uncle,sebab percaye dekat Abah n suruh catering kitorang incharge wedding anak sulung uncle...N first kenduri kawen dlm famili uncle...Thanks sangat2..^_^ (Jemputan nye bukan orang2 biase je...Ade gak VVIP..So,kene buat yang TERBAIK secare melampau2..hehe..) Emm..Aku ngn anak die yg no 3..Kawan dari ...emmm...f4 kot...penah la nmpak mase f2..Tapi kenal sebagai anak kwn ayah aku..Aleh2,f4 satu sekolah Teknik...N kawan sampai sekarang...Aku cikgu LK utk awek die!!!!hehe... ^_^ Eit..thanks sebab tolong bungkus tadi..walopun ko saket..Ape name saket ko ek..Cikukuniya..Chinguya...Ntah la..Kinokuniya kot...Thanks... ^_^

Ni aku letak gambar2 setting utk wedding tu.......Gambar pengantin x dpt la..segan nak g sebok2..huhu...

Meja VVIP.....(sebelum)


Meja VVIP... (Selepas)

Setting Meja kek

Eh ehhh...Penat limau ni wat keje..huhu...

Meja Beradap........(sebelum)

Meja Beradap...(Selepas)


Lagi satu selepas....^_^

Eating Timee!!!!!!! Yosshhhh!!!(kamera kakak aku..blur je gamba..huhu)

Lupe nak cakap..napkin2 tu...aku yang lipat... \(",)/ memule x jadi gak..last2 jadi!!!! ^_^ Best2...Waiter2 tu dah bepengalaman..Kutip ilmu dari diorang..hehe...Emmm...Lepas ni nak selalu sebok2 mase jage wedding la..Bole improve communication skill aku yg hampeh ni jugak =p Wedding je la bole..sebab weekend..hari biase kerja..huhu...ok...Assalamualaikum.. Jaaaa.... ^_^

Monday, January 26, 2009

Rama rama dan Wanita

Lihatlah rama-rama, ia cantik. Apabila pandangan kita dihiasi rama-rama, kita menjadi suka dan ceria. Hampir semua orang akan tersenyum melihat rama-rama. Ia mengindahkan alam dan menyempurnakan sekuntum bunga. Seindah mana pun bunga tanpa rama-rama mahu hinggap di situ, tentu ada sesuatu yang tidak kena.

Cubalah tangkap dan pegang rama-rama itu dengan sayapnya. Lihat apa yang melekat di jari anda,warna dan corak rama-rama itu telah berpindah ke jari-jari anda. Kemudian lepaskan kembali, ia terbang tapi lebih terbuai oleh angin. Siapa pun yang akan menangkapnya kembali tidak tertarik padanya lagi. Harganya telah tiada untuk dikagumi, disimpan mahukan diawetkan.

Rama-rama ibarat wanita. Ia indah untuk dipegang tetapi nilainya cepat turun setiap kali ada tangan- tangan yang tidak wajar hinggap pada tubuhnya. Memang fizikalnya tiada apa-apa yang kurang, tapi harga diri dan maruah telah mula tercemar. Begitulah wanita. Ia bagaikan rama-rama yang terbang membawa corak-corak indah, apabila corak-corak itu telah pudar ia tidak dipedulikan lagi. Harga rama-rama terletak pada warna dan coraknya; harga wanita terletak pada apakah tubuhnya masih tulen tatkala dia didampingi oleh suaminya.

Rama-rama terpaksa berjuang untuk memulakan hidupnya. Dia terpaksa membebaskan diri daripada kepompong. Bukan mudah untuk keluar daripada kepompong yang mengikat itu. Sedangkan sepanjang berada di dalam kepompong tiada siapa pedulikannya, malah tatkala bergelar ulat ia lebih dibenci.

Sulitnya untuk akhirnya bergelar rama-rama. Terpaksa melalui kitaran dan evolusi bentuk. Daripada sesuatu yang menjijikan akhirnya bertukar menjadi sesuatu yang amat menyenangkan. Rama-rama adalah contoh terbaik wanita untuk sedar betapa bernilainya kehidupan mereka. Sewaktu anda dipuja, usah terlalu mabuk sebaliknya kenang-kenang kehidupan serba susah sebelum itu. Sewaktu anda digoda, dihambat dan dirayu usah terlalu mudah menyerah sebab ingatlah mereka yang bersusah payah memastikan anda dapat bangkit sebagai manusia sempurna hari ini. Anda tidak muncul sendiri, sebaliknya anda adalah lambang pengorbanan ibu bapa.

Usah jadi rama-rama yang di dalam bingkai gambar, indah dipandang tetapi diri sendiri menanggung beban. Hiduplah dengan bebas dan terjemahkan kebebasan itu kepada nilai-nilai murni yang perlu dipertahankan. Hak anda ialah memelihara kehormatan. Selama mana anda memelihara kehormatan dan maruah diri anda berada pada terbaik, sebaik sahaja anda tidak peduli kepada siapa maruah itu hendak diberikan, anda sudah kehilangan masa depan. postman-butterfly Kalaulah rama-rama tahu dia cantik dan sentiasa memukau penglihatan manusia, dia tentu tidak mudah-mudah terbang ke sana sini. Sebab setiap kali ia mengibarkan sayapnya, ia sentiasa terdedah pada bahaya. Namun rama-rama tidak pernah tahu dia itu indah dan sentiasa menjadi sasaran manusia. Jika anda tidak pernah tahu kewanitaan anda itu adalah sasaran terpenting sang penceroboh, anda ibarat rama-rama yang tidak sedar diintai bahaya.

Mahalkan harga diri anda. Semakin sukar anda dimiliki semakin mahal nilai anda di sisi lelaki. Lelaki perosak hanya inginkan kuasa memiliki tetapi tidak mahu setia apalagi memelihara dan melindungi anda. Usah terperangkap ke dalam tangan yang hanya akan meleraikan warna-warna anda. Setelah warna- warna itu hilang anda dibiarkan. Jadilah wanita angun yang punya nilai dan maruah diri, anda akan lebih dihormati. Nilai anda bukan terletak pada berapa ramai lelaki yang ingin memiliki anda tetapi berapa ramai yang benar-benar sanggup menyintai anda. Cinta itu terjemahan pada kasih sayang dan belaian sayang penuh ikhlas. Selama mana anda belum menemuinya anggaplah diri anda masih berhak terbang bebas bagaikan sang rama-rama.

Jadilah rama-rama yang mengindahkan alam, jadilah wanita yang membanggakan semua org...^_^





Sunday, January 25, 2009

Mak's B'day Celebrations.....




Kacau la asap nihhhhhh...memburukkan gambau jeeee....huhu....Anyway,yang botak tu my beloved abah...n baju merah tu my beloved emak... ^_^ gamba blur je...sebenanye nk kasi nmpak terang lamb chop tu..hehe...



Malam ni KakAni ngn Abg Shahril pon join..Haa ngan Maze...(kwn yg sayang sgt kt baby..=p)Sebok je...adiah tak nak bg...Ehhh..ade2..die bg LIMAU...(mujur sedap n juicy..sbb yg ade kt umah ni x sedap..=p)


Epi Besdei Mak..Slamat panjang umur..dimurahkan rezeki..Dari anak mak yang tongkau tp cute nih..hehe...(mak aku antare pembace blog aku nih..^_^)

Gamba bwh ni..aku nye fav kalau g mkn situ..sizzling steak..Yummy!!! \o/ Tapi..malam tu..aku dpt daging yg liat gile..huhu..kunyah 40 kali pon mmg tak cukup la..last..aku telan je bebuku buku tu...(esok nye...smpai tengahari rase cm daging tersekat...adeehhh) =( Tp mlm tu jeee...selalu nye ok je..lembut,tak liat,enak dimakan dgn sekali dua kunyahan sahajeee... =D







Nadia (cousin aku) dah berubah.... =(

Aku ade cite sedih..isk..isk...Nadia ni cousin aku...Dari kecik lg..ktrg mmg rapat..die sebaye akak aku...Mase kitorg kecik2..org selalu konpius..ingat kitrg adik beradik..Sebab akk aku tinggi sgt kot mase die kecik..(aku ngn nadia ni pendek aka bulat putih gebu..haha!)Dulu..mase aku duduk umah sewa kat Shah Alam..Die gak jadi housemate aku..Tapi sekarang..Kitorg dah jarang jumpe...Last aku jumpe die,duluuuu...Lame dah......Mase die tunang..Pastu dah tak jumpe2 dah...isk isk... =(

Aku tertanye2 jugak..mane die menghilang..Tak sangke..Lepas dah lame tak jumpe..Tadi baru aku jumpe die..

Die dah...Die dah...Die dah...Jadi...... IKAN!!!!!!!!!




Hahahahhahahahaaa!!!!!actually nadia wujud jee..saje wat gempak...hahahaha!! Die ni kitorg panggel parrot dr kecik..sebab idung dieeee...mcm...mcm...mcm..... PARROT!!Haha!!
Nadia!!sori..haha!!Gomenne... ^_^

Saturday, January 24, 2009

My Birthday Wishlist \(",)/

Wajah mu kerap ku mimpi
Wajah mu sering ku puja
Buatku terasa sepi
Kala ku bukakan mata
Kau masih belum pun ku punya
Rinduku masih kau tak peka
Cintamu kerap ku mimpi
Cintamu sering ku damba
Buatku terasa sedih
kala ku bukakan mata
Kau masih belum pun ku dakap
Rinduku masih kau tak singkap
Bila nak saksiKau datang terkulai
Bila nak saksiKau datang membelai
Bila nak saksiCintaku sampai
Dirimu kerap ku mimpi
Dirimu sering ku khayal
Aku angan-angankanKau dapat bersama
Nyatakan cinta yang terpendam
Membina istana tersergam
Bila nak saksiKau datang terkulai
Bila nak saksiKau datang membelai
Bila nak saksiCintaku sampai
Bila nak saksiCintamu kugapai

1) PEDANG AGAMA!!!! YOSSSHHHHHHH!!! ^_^


2) A HONDA!!!!!!!!!!! Yummy!!! ^_^

Ekkk???Dua ni je aku nak utk arijd aku???Bia betol... =p TAkpe..ni pon susah nak dpt nih...Jiayou!!!! \o/ Aku akan berusaha!!!!! Doakan yeeee.... ^_^

So...start 27hb January 2009...Saye akan berusaha!!!Yoosshhh!! ^_^



Asma Allah

Allah

Huhu...taktau cmne nk letak kat side bar nih..jadi post pulak...dah try mcm2..die ckp broken file..adehh..ade sape2 tau????tolong ajar!!! \o/

Thursday, January 22, 2009

Alhamdulillah...



Alhamdulillah.....Bernafas lagi hari ni...Alhamdulillah...ade famili lg arini...Alhamdulillah....Ade dpt job catering lagi esok...Alhamdulillah..makan kenyang arini..Alhamdulillah...Dapat pegi Exhibition arini...Alhamdulillah....Keje takde masalah arini...Alhamdulillah...Aku masih teringat nk ucapkan Alhamdulillah... ^_^ Sebaik2 nye doa,ade lah Alhamdulillah...Dan Sebaik2 nya zikir adelah Lailahaillallah...

Jom kita praktikkan sama2...Buat sementara muda n sehat..Jangan bila dh saket n byk nikmat dh ditarik balik,baru nk berubah...Nasihat utk diri sendiri jugak nih...^_^

Ada sorang kawan aku ni,die selalu ckp,kalau senang je dunia ni..Takde motif la wujudnya Syurga Neraka...Yup..mmg betul..Tp,Pada pendapat aku..Hati kita ni kene kuat befikir yang,biar la wujudnya neraka tu,untuk jadi tempat syaitan,firaun,namrud,abu lahab,n sekutu2nye..Kenapa pulak kita nk sama2 dgn diorg kalau kita bole usaha nk ke syurga... Yang penting...usaha ke syurga..Bukan anggap kita salah sorang penyebab neraka Allah wujud kan...Jadi...Jiayou!Jiayou!!! \o/ "Berikan kami petunjuk dan hidayah Mu Ya Allah...Bawakan kami ke jalan yang Engkau redhai..." Amin... ^_^

KENALI POKOK GHARQAD YAHUDI

Nabi saw bersabda dalam sebuah hadis sahih yang diriwayatkan
oleh Imam Bukhari, Muslim dan al-Tirmidhi bermaksud: " Tidak akan
berlaku kiamat sehinggalah akan berlaku peperangan di antara orang
Islam dan Yahudi, maka pada waktu itu (tentera) Yahudi akan dibunuh
oleh (tentera) Islam, sehingga apabila orang Yahudi berselindung di
sebalik batu dan pokok, lalu batu dan pokok itu akan bersuara dengan
katanya: 'wahai muslim, wahai hamba Allah, di belakangku ini ada
Yahudi, marilah bunuhnya', kecuali POKOK GHARQAD (yang tidak
bersuara), kerana sesungguhnya ia merupakan pokok Yahudi ".

Hadis ini menceritakan tentang peristiwa akhir zaman iaitu waktu
hampir kiamat. Pada waktu ini tentera Yahudi yang dipimpin oleh Dajjal
akan berperang dengan orang Islam. Dalam peperangan ini, orang Islam
akan dapat membunuh dan menewaskan orang Yahudi sehinggakan apabila
mereka berselindung di sebalik mana-mana batu dan pokok untuk
menyelamatkan diri, maka dengan izin Allah pokok dan batu akan
memberitahu tentera Islam tentang Yahudi yang berlindung di
sebaliknya. Akan tetapi satu pohon yang tetap berdiam diri dan akan
bersekongkol dengan Yahudi iaitu pohon yang bernama Gharqad.

Saya telah dimaklumkan bahawa orang Yahudi pada waktu ini sedang
giat menanam pokok Gharqad secara berleluasa di Negara Haram Israel
sebagai suatu persediaan menghadapi tentera Islam pada akhir zaman.
Ini juga bermakna bahawa orang Yahudi sebenarnya memang tahu dan sedar
tentang kebenaran Islam dan kebenaran hadis nabi saw...keegoaan dan sikap bongkak mereka menyebabkan mereka tidak menerima ajaran Islam, sebaliknya terus berusaha memerangi umat Islam dari semasa ke semasa.

Ramai juga yang bertanya tentang bagaimanakah pokok Gharqad. Ada
yang menyatakan bahawa ia pokok Krismas, dan ada pula yang menyatakan
bahawa ia pokok ru, pokok kaktus dan sebagainya. Moga gambar pokok
Gharqad yang dipapar di atas dapat menyelesaikan kekeliruan tentang
gambaran pokok Gharqad. Dan yang pastinya pokok Gharqad tidak sesuai
dengan iklim di Malaysia dan ia tidak tumbuh di tempat kita.
Wallahu'alam.


Ditulis oleh PUTRA
Khamis, 11 September 2008



Penting Sangat ke Isu Palestin??

"Teruk aa orang Palestin nih, berdamai je la dengan Israel ni, habis
cerita "
"Apa pulak masalah kita ? ni masalah rakyat Palestin !"
"Ishh…tak habis2 depa ni berbunuh2an, bila nak tamat cerita
Palestin-Israel ni?"
"Apa penting sangat Palestin ni ? Kita kat sini dapat cukup makan pakai
dah laa "
…antara skrip biasa rakyat Malaysia bila di tanya isu Palestin. Maszlee
Malek memberikan dalil kenapa umat Islam sedunia perlu membuka mata dan
menggerakkan minda dan tenaga untuk membebaskan bumi Palestin dari rejim
Zionis

Kedudukan Palestin Di Dalam Islam
Oleh : Maszlee Malik

Bumi Palestin mempunyai kedudukan yang istimewa di dalam hati setiap
orang Islam. Jika dirujuk kepada al-Quran dan sunnah :

1. Ianya merupakan tanah Para Anbiya'. Bahkan ramai para anbiya yang
disebut di dalam al-Quran, telah dilahirkan, dibesarkan dan disemadikan
di bumi ini (lebih 50 orang kesemuanya). Antara mereka ialah Nabi
Ibrahim (dimakamkan di Khalil Hebron) , Nabi Ismail, Nabi Ishaq, Nabi
Yaaqub, Nabi Syuib, Nabi Musa, Nabi Zakaria, Nabi Yahaya, Nabi Isa dan
lain lain lagi. Semoga Allah memberkati mereka semua.

2. Bumi ini dianggap suci dan diberkati kerana terdapatnya Masjid
al-Aqsa

i- masjid yang kedua dicipta oleh Allah S.W.T di muka bumi ini,
Berdasarkan hadith Abu Dzar dalam sahih al-Bukhari dan Muslim :
Rasulullah S.A.W pernah ditanya :Mesjid apakah yang pertama
dibangunkan di atas muka bumi ini, Baginda S.A.W menjawab :Masjid
al-Haram, Selepas itu masjid apakah pula, Baginda S.A.W pun
menjawab: Masjid al-Aqsa

Ramai aktivis Palestin masih ditahan sekarang, apa sumbangan kita ?

ii- menjadi qiblat pertama untuk orang Islam sebelum mereka bersolat
menghadap ke Masjidil Haram di Mekah.
Ini berdasarkan hadith yang mutawatir (banyak sekali) dari para sahabat,
dan di antaranya ialah Hadith dari al-Barra Bin Azib seperti yang
terdapat di dalam Sahih al-Bukhari dan Muslim :Sesungguhnya Rasulullah S.A.W bila tiba di Madinah, baginda telah berjumpa dengan saudara maranya di kalangan Ansar, dan baginda
bersolat mengadap ke Baitul Maqdis selama 16 bulan atau 17 bulan sehingga akhir hadith.

iii- merupakan masjid yang ke 3 paling suci bagi orang Islam.
Berdasarkan hadith Abu Hurairah dan Abu Said al-Khudri yang diriwayatkan
oleh al-Bukhari dan Muslim :
Rasulullah S.A.W bersabda : Janganlah kamu bersusah payah untuk
bermusafir kecuali untuk menuju ke tiga tempat : Masjid al-Haram,
Masjidku ini (Masjid Nabawi) dan Masjid al-Aqsa

iv- Di masjid ini jugalah kejadian Isra' (Perjalanan Malam) berlaku, di
mana Nabi Muhammad daripada bumi suci itu melakukan pengembaraan malam
yang penuh keajaiban ke langit yang dinmakan mikra (Naik ke langit).
Firman Allah S.W.T :Yang bermaksud :
Maha suci Allah yang telah mengisrakan (membawa pada perjalanan malam)
hambanya dari masjid al-Haram ke masjid al-Aqsa yang telah kami berkati
sekelilingnya untuk kami perlihatkan kepadanya tanda tanda kekuasaan
kami (Surah al-Isra : ayat 1)

v- Barangsiapa yang bersolat di masjid ini akan mendapat 500 kali ganda
pahala.
Berdasarkan hadith : Sabda Rasulullah S.A.W : "Solat di masjidil Haram
bersamaan 100,000 solat, bersolat di masjidku bersamaan dengan 1000
solat, dan bersolat di masjid al-Aqsa bersamaan dengan 500 solat".
Hadith ini diriwayatkan oleh al-Tabrani dan dikategorikan sebagai
Hassan.

3. Berdasarkan perspektif Islam, tempat ini merupakan padang Mahsyar
selepas Kiamat dan merupakan pusat keamanan sejagat.
Ini berdasarkan Hadith Maimunah Binti Saad yang telah diriwayatkan oleh
Imam Ahmad dalam musnadnya dan juga Ibn Majah : Maimunah telah bertanya
kepada Rasulullah S.A.W : Ya Rasulullah berikan kami fatwa berkenaan
Baitul Maqdis?, Lantas baginda menjawab : Ianya adalah bumi Mahsyar dan
Kebangkitan .

4. Orang yang tinggal di sana kerana Allah diibaratkan seperti orang
yang berjihad di jalan Allah. Dan dinamakan sebagai "Ardh Ribath", iaitu
bumi pertahanan jihad.

Atas dasar inilah Rasulullah s.a.w mengisyaratkan kepada kaum muslimin
bahawa mereka akan mendudukinya dan berpusat di sana. Sebab itulah di
zaman Saidina Omar tidak sedikit sahabat yang syahid untuk
membebaskannya dari tangan kerajaan kristian Rom. Selepas itu ianya juga
pernah jatuh ke tangan tentera salib Eropah sehinggalah Salahuddin
al-Ayubi membebaskannya. Begitu juga di zaman Tatar, mereka hamper
sahaja menawannya sehinggalah mereka dikalahkan oleh Sultan Qutz. Dan
sekarang ini ianya dijajah oleh Yahudi dan jihad akan berterusan di sana
selaras dengan janji Rasulullah S.A.W sehinggalah har i kiamat nanti.
Ini selaras dengan hadith riwayat Abu Darda : "Ahli Syam akan berterusan
dalam jihad dan ribath di jalan Allah "
Hadith ini diriwayatkan oleh al-Tabrani.Al-Haithami menyatakan perawi
perwainya semuanya thiqah dan ianya disokong oleh hadith hadith yang
lain.

5. Bumi Palestin juga dianggap sebagai pusat untuk kumpulan-kumpulan
yang sentiasa teguh menegakkan kebenaran dan hak orang Islam sehingga ke
hari kiamat.

Ini berdasarkan hadith yang diriwayatkan oleh Abu Umamah al-Bahili
bahawa nabi S.A.W bersabda : Sekelompok dari umatku akan tetap berada
dalam kebenaran yang nyata dan akan mengalahkan musuh musuh mereka,
dan mereka tidak akan disakiti oleh musuh musuh mereka kecuali apabila
mereka ditimpa kesusahan , dan sehingga dating pertolongan dari Allah
dan keadaan mereka akan kembali seperti sedia kala,,Para sahabat
bertanya : Di manakah tempat mereka itu ya Rasulullah S.A.W, Baginda
S.A.W menjawab : Di Baitul Maqdis dan di aknaf (bawah lindungan)
Baitul Maqdis.

Hadith ini diriwayatkan oleh Abdullah ibn Ahmad dalam Musnad Ahmad, dan
al-Haithami dalam Zawaidnya telah memberikan komentar : Hadith ini
diriwayatkan oleh Abdullah Bin Ahmad (anak Imam Ahmad Bin Hanbal) dan
juga al-Tabrani, dan perawinya adalah orang orang yang thiqah
(dipercayai).

6. Ianya juga merupakan bumi yang diberkati Allah. Samada dengan
banyaknya para anbiya yang telah diturunkan di sana, jihad yang
berterusan dan juga dari sudut kesuburannya. Malah di dalam surah al-Tin
Allah S.W .T telah mengisyaratkan bumi tersebut dengan buah tin dan buah
zaitun menurut tafsiran majoriti ulama tafsir- kerana banyaknya
terdapat buah tin dan buah zaitun di sana seperti yang telah
diriwayatkan oleh Ibnu Kathir di dalam "Tafsir al-Quran al-Azim"nya.

Antara ayat ayat yang menunjukkan keberkatan bumi tersebut ialah
firman Allah S.W.T :
"Maha suci Allah yang telah mengisrakan hambanya pada waktu malam dari
masjidil Haram ke masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya
(bumi tersebut) , untuk kami tunjukkan kepadanya tanda tanda kekuasaan
kami" ( al-Isra : ayat 1)

dan juga firman Allah S.W.T :
"Dan kami selamatkan dia (Ibrahim) dan Lut ke bumi yang kami berkati
untuk sekelian alam" ( al-Anbiya : ayat 71)

Yang dimaksudkan dengan bumi yang diberkati di sini ialah bumi Palestin.

Dan juga firman Allah S.W.T :
"Dan bagi Sulaiman (kami tundukkan) baginya angin kencang yang menurut
perintahnya ke negeri yang telah kami berkati" ( al-Anbiya : ayat 81 )

Yang dimaksudkan dengan bumi yang diberkati di sini ialah Baitul Maqdis.
Dan banyak lagi ayat ayat lain berkenaan fakta tersebut.

7. Di sini jugalah akan didirikan ibu negara umat islam di akhir zaman ,
dan kemajuannya akan membawa kepada tanda tanda akhir zaman.
Ini berdasarkan hadith Rasulullah S.A.W seperti yang telah diriwayatkan
oleh Nuaim Bin Hammad salah seorang syeikh kepada Imam al-Bukhari dalam
kitabnya "al-Fitan" :
Sabda Rasulullah : " Pembangunan Baitul Maqdis membawa kepada kehancuran
Madinah (kerana diserang wabak)?" sehingga ke akhir hadith.

8. Di bumi ini jugalah banyak peristiwa besar pada akhir zaman akan
berlaku seperti yng telah diisyaratkan oleh Rasulullah S.A.W dalam
hadith hadith sahih dan hassan, antaranya :

i- Pusat pemerintahan imam Mahdi dan Nabi Isa A.S.

ii- Dajjal dibunuh oleh nabi Isa di Lud, sekarang ini terdapat lapangan
tentera Israel di Bandar tersebut.

Berdasarkan hadith Rasulullah riwayat Majma' Bin Jariah, sabda
Rasulullah S.A.W : "Ibn Maryam akan membunuh Dajjal di pintu kota Lud"
Hadith riwayat Imam Ahmad, Abu Daud, al-Termizi, al-Humaidi, Ibn Hibban,
dan al-Tabrani dan diklasifikan sebagai sahih lighairihi.

iii- Pertempuran besar antara umat islam dengan Yahudi di bawah pimpinan
Dajjal akan berlaku di sini.
Berdasarkan hadith Ubadah Bin Somit, Rasulullah S.A.W bersabda : "Akan
kekal di kalangan umatku sekumpulan yang berjihad menegakkan yang haq
dan mengalahkan mereka yang menentangnya sehinggalah di kalnagan mereka
akan membunuh Dajjal"

Hadith riwayat Imam Ahmad dan al-Tabrani dan dikategorikan oleh al-Hakim
sebagai sahih menurut syarat al-Bukhari dan Muslim.

Berkaitan dengan pembunuhan pengikut pengikut Dajjal di Baitul Maqdis
pula diceritakan dalam hadith Ibn Umar, bagaimana selepas Dajjal
dibunuh, mereka pula akan dibunuh oleh orang islam sehingga jika mereka
bersembunyi di sebalik batu dan kayu , batu dan kayu akan memberitahu
orang islam untuk membunuh Yahudi yahudi tersebut.

Hadith ini diriwayatkan oleh Imam Ahmad, dan dikategorikan sahih oleh
Ahmad Syakir.

Wednesday, January 21, 2009

Layak ke aku?uhuk..uhuk..

Assalamualaikum....

Adoyaaaiiiiiii.....Ni yang buat aku asek nak buat sujud syukur nihh....
Tadi kt opis.Aku wat hal lagi.Ade satu building nih,aku kene design..Chlorination Building..Tak la susah mane pon sebenanye..Gune software ORION.Tp yang mengcomplecatedkan..Adelah..aku sendiri..yang suke wat koje sambel main2..Adeh...
JAdi la koje tu dr simple..Jadi..... X_X

Ok,berbalik semule nape nk sujud syukur td...Projek nih,kene siapkan secepat mungkin.Sbb dah nk sampai mase constructnye pon.Aku yang jenis kalut ni pon,wat la secepat mungkin..tak la cpt pon..seminggu gak..haha! Lepas je design..bg kat draft..Emm..draft buat ade la dlm due tige ari..Lepas dh dpt dr draft,cek punye cek..ade la salah sket..aku anta kt draft blk..Bile aku dah rase..Yesss...dah siap..leh bg kt bos dah..(dgn muke bangge..bg kt bos)

Tadi,bos aku pggil...mase die tgh2 cek..Skali...Aku design,Konsep lari!!!!!Yeee..KONSEP!!!Berdebar gile jantung aku...Hati ni berdoa je..Aku ni dah la jenis cepat sedih...Tp,byk mane pon salah aku..Encik aku tu ckp baik2 je..kewl gile die..Die ckp.."xpe..edit je mane yg bole..saye akan betulkan kat cni..saye akan lebihkan besi nye..Lepas ni..Jgn buat dah.." Uhuk uhuk..terharunyeeee.....Yang wat kan aku x sedap ati..sbb projek ni dah siap..N aku rase,kesalahan aku tu..kesalahan yg dr awal..dah kene tau.. =( (ni aku bgtau psl yg bos aku ckp psl konsep salah je..Yang bos aku tegur sbb byk sgt salah2 yg aku wat sbb x series pon byk jgk..huhu)

Aku bukan nye ape...Aku ni pemarah..Aku cepat naik angin...Aku slalu rase,kene marah org yg wat salah tu..KAlau tak marah..die takkan nk dgr ckp kte..Tapi,bile kene batang idung sendiri.Tak sanggup kene marah....hehe...Alhamdulillah...Betul la..Sabar n tahan marah..LAgi buatkan org berfikir n nak berubah..LAgi satu..terime kasih sgt kt bos aku nih..sbb tak marah2..ye r..cube kalo die marah2..tak ke aku dh takde mood nk wat keje.. =p

Keadaan ni wt kan aku hormat gile kt bos aku..(Harap2 akan dtg pon die tak marah2..huhu..Jangan la bg die ilang saba ngn aku...takutnyeeee)Encik!!saye akan berubah!!! \o/ hehe...

Alhamdulillah...Doa aku seakan akan termakbul utk dpt kerja yang dpt buatkan aku byk belajar (dlm engineering n kehidupan..) n tempat yg dpt bg aku mase lebih dgn Allah..(tempat setiap waktu,aku mohon keredhaan Allah dlm setiap perbuatan aku...Aku xnk la tempat yg aku byk berhibur n main2...Cukup la dulu...)

P/s Aku tak suke dsgin structure ni sebenmanye..hehe...Tp dah due kali tukar tmpat keje..dpt strcture jugak..Mesti ade hikmah di sebaliknye...Aku kene yakin n saba... Kalau ade rezeki aku dkt tempat lain,n bidang lain..Allah Maha Mengetahui tempat nye,n bile mase yang sesuai utk aku dpt...Aku kene yakin!!Insyaallah... ^_^

Hepi Besdei MAK!!!!! ^_^

Assalamualaikum....

Cantek tak tarikh arijadi mak aku..210161...Sume ade satu tu belakang die..(err..maksud aku..sedap bile disebut..hehe)Abah aku lak,090109 \o/

Kitorang 3 beranak lahir bulan Januari Yeyy!!Senang nak celebrate..Tapi,parah bab kuakan duit tuuhhh...Ye r..nak belikan adiah..Memang padan muke sape2 yang kene bg adiah tu.. =p (tp wujud ke org nk bg adiah..huhu..)

Arijadi abah ritu,tak bg pape pon..celebrate pon tak..cian abah...Tapi..malam ni nak celebrate arijadi mak..Abah nk blanje mkn..Kak Moni pon ikut...Yeyy!! \o/
Tp..balik2 tempat yg sameeeee gak..adehh...Western kat Kg Baru tu..Balik2 ctu...tp takpe...sedap...(alamak!asal asek telan liur nih..) Baby ckp..Maze pon nak ikut...Appa bg ke??????Takpe2..Jgn eksaited...Kang x dpt ikut lg.. =p

Emm...nak bg adiah ape ek kt mak ngn abah...Dah takdek idea dah..Mcm2 dh penah bg...Emmmm...aaaaa.....eeemmm..... X_X

Ahhaa!!!!Dpt Idea!!!! ^_^ Blanje pegi Vacation!!Lame dah diorg nk pegi..Tp asek bz je..huhu...Kebetulan,opis aku ade nk wat trip pg Cameron...1st Week of Feb...Yey!Yey!
Leh bwk family!!Lantak la..dr opis trip..jd famili trip..hehe..Emm..leh wat Besdei present nih...Skali la ngn besdei baby 5 Feb..Ngan Akak aku 29 oct thn lepas.. =p Okeh..Perfecto!

Tp...Takkan aku nak taje byk2..Emm..di luar kemampuan tuhh...Taja bilik dh la.. =p
Ok la tu kan? ^_^ So,Besdei present utk famili aku adelaahhhhh 'Rooms For Family Vacations!!!!' (Romms sbb aku book 2 bilik twin..kehkeh...murah r..dr famili room...=p)


ok...Jaaaa...Assalamualaikum...Doakan jadi ye....Insyaallah....
Kite hanye merancang..Allah yg akan tetapkan... =D

Tuesday, January 20, 2009

Kenape private gamba kt fs?


Assalamualaikum…
Ramai jugak yang tanye..nape aku privatekan gamba dekat fs aku… ^_^
Sbb aku ade terjumpe artikel ni..Yang terase terkena batang hidung sendiri..hehe…jom kte bace same2… Insyaallah ade sesuatu yg boleh kite kongsikan…

Tp sebelum tu,aku xde la nak ckp yg aku takkan letak gamba smpi bile2 dkt fs tu..aku pun manusia biase yg nk berkongsi cerita n pengalaman…Cume,takde la posing lebih2 yang boleh menimbulkan fitnah mata..=p Harap2 aku kuat dalam melakukan perubahan dekat diri aku sendiri.. Insyaallah… ^_^ (ntah2 esok aku dh tak privatekan..haha! =p)

(Artikel ni dipetik dari blog WEWR ~khabar dari urdun~)

MUQADDIMAH
Terkadang bila melayari weblog-weblog rakan, menjelajah ke dalam dunia maya bagi manusia yang memayakan diri mereka, saya merasa hairan melihat sesetengah weblog muslimah, yang bertudung, yang menutup aurat, tidak segan silu pula untuk memaparkan gambar masing-masing.
Tiadalah terlalu salah untuk memaparkan gambar anda, ya muslimah sekalian, namun, sayangnya, anda terlupa bahawa gambar yang anda posting itu adalah gambar sebesar skrin 17 inci! Setiap butir jerawat dan bulu halus di muka anda terpampang rapi!

MUSLIMAH & GAMBAR : ADA APA DENGANNYA?
Tidaklah tujuan saya mengaibkan kalian. Saya adalah rakan kamu. Sahabat kamu. Yang enggan melihat wajah-wajah anda itu, dipaparkan sewenang-wenangnya kepada orang. Biarpun wajah bukan aurat mengikut sesetengah mazhab, namun tatkala fitnah mengundang, tidakkah ia melayakkan ianya ditutup dari pandangan umum? Muslimahku, Dunia internet semakin berkembang maju. Satu hari, satu weblog, mungkin berjuta-juta orang yang melihatnya setiap hari.
Di kalangan mereka ada yang bagus, yang menundukkan pandangan selaras firman Allah dalam Surah An-Nur “Katakanlah (Wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki Yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; Sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuannya tentang apa Yang mereka kerjakan. ”
Namun, kita harus akui, bahawa di kalangan jutaan orang itu, ada yang hatinya sakit, ada yang jiwanya perit menanggung kesakitan akibat terlihat wajah-wajah kamu biarpun kamu bertudung litup. Muslimahku, Kalau kita lihat dunia gambar bukan main maju lagi. Dahulu, cuma setakat kamera yang perlu dicuci gambarnya. Kini, telefon juga menjadi kamera. Kamera pula lebih dahsyat, lebih instant, sesegera mee segera yang sama kerosakan yang dibawanya, penyakit hati.

Alangkah malangnya, kalau wajah-wajah anda yang terpamer itu, mengundang gejolak rasa di jiwa insan bernama lelaki, yang beriman akan beristighfar dan memujuk hati, manakala yang sakit jiwanya, akan mula mengganggu anda. Mula memburu anda dengan SMS, telefon, hatta mungkin mendekati anda, dengan tujuan memiliki anda….
Hanya kerana satu kesilapan yang mungkin anda tidak terniat, wajah anda terpampang besar di internet! Gambar adalah bayangan realiti. Namun mungkin juga ia fantasi. Kadangkala tertipu juga lelaki pada fantasi Photoshop, Fireworks dan seribu satu pengedit gambar lagi. Kalau itu memang tujuan anda, anda tanggung sendirilah. Tapi kalau niat anda cuma berkongsi, dengan tanpa sedar mengajak fitnah bertandang, maka amaran saya, hati-hatilah!


PENYELESAIANNYA….

Andalah sahaja yang mampu menyelesaikannya. Bukan orang lain. Diri anda, andalah yang harus menjaganya. Apa tujuan anda bertudung dan menutup aurat? Bukankah kehendak syariat dan ingin menutup pandangan orang kepadamu? Maka, soalan saya, menundukkan pandangan bukan kehendak syariatkah? Memaparkan wajah anda besar-besar menutup pandangan orang terhadap andakah? Kerana weblog-weblog dan web foto itu milik anda, seharusnyalah anda kecilkan wajah-wajah anda dengan mengecilkan saiz gambar itu.

Banyak cara boleh dilakukan menggunakan perisian pengedit gambar. Belajarlah daripada yang tahu. Hindarkanlah aksi-aksi dan posing-posing yang hanya akan menambahkan lagi kerosakan jiwa masyarakat. Sekiranya niat anda hanya ingin berkongsi dengan rakan muslimah anda, lakukanlah secara tertutup. Elakkan posting yang boleh dilihat oleh segala macam jenis orang. Kalau lebih mudah, anda kirim saja emel bergambar pada rakan muslimah anda itu.

Ingat, wajah anda, anugerah Allah.
Anugerah Allah itu hanya layak dilihat berkali-kali oleh yang layak sahaja...
Wallahu A’lam..
Wanita solehah, Itulah sebaik-baik hiasan...

Nak buat tajuk ape nih?Jodoh???

Assalamualaikum… ^_^

Tahun ni,ramai gile kwn2 aku mengakhiri zaman bujang…Kalau tak kahwin pon,diorg tunang tahun ni…Ade jugak la peningkatan idupnye..hehe...dari aku,yang still lg mencari n menunggu… =p
Selagi aku belum jumpe orang yang betul2 buatkan hati aku nekad, die la jodoh aku,Insyaallah..Aku akan cool lagi.. ^_^ Tp..kalau dh jumpe orgnye…aku yg akan propose die dulu..haha! ^_^

Janji Allah…’Lelaki yang baik..untuk perempuan yang baik,perempuan yang baik,untuk lelaki yg baik’..
Dan firman Allah“Berdoalah kepaku nescaya akan kumakbulkan.” Aku berdoa tiap hari,untuk dpt lelaki yg baik…Mungkin aku belum jumpe,mungkin sudah…Tp,selalu aku befikir..’aku dah jadi orang yg baik ke utk aku dpt lelaki yang baik?’ Allah tu Maha Adil,Maha Bijaksana...Mungkin die lambat kan sesuatu tu,bersebab n kita yang diberi akal fikiran yang kene selalu bersangka baik dgn Allah ni,kene la berfikir secara memuhasabah diri…Yakin dengan semua Qada dan Qadar yg dh ditetapkan utk kte.. Jadi dulu orang yang baik,tp bukan je utk dpt lelaki yg baik..tp dgn ikhlas kerana Allah Ta’ala ^_^

Allah ta’ala sudah berfirman bahawa ketika kita berusia 6 bulan di dalam rahim ibu kita sudah ditetapkan kepada kita 3 perkara yakni persoalan ajal maut,rezeki dan akhir sekali jodoh, maka selayaknya persoalan ini kita sandarkan pada Islam yang sentiasa menjadi pemudah dan pedoman hidup mukmin sejati. Disambung lagi dengan sabda Rasulullah SAW yang menggariskan 4 perkara utama yang perlu pada pemilihan pasangan hidup iaitu rupanya,hartanya,keturunanya dan agamanya. Maka selayaknya menjadi pilihan utama adalah pasangan yang mencintai agama kerana seseorang mukmin secara langsung akan terserlah sifat soleh dan solehahnya. Dengan itu secara langsung sifat kecantikannya, kekayaanya, kebijaksanaanya jua akan terserlah sama. Insyaallah… ^_^





Jadi,mesti la aku kene menunggu n mencari lagikan?Sementara tunggu n mencari ni,aku akan berusaha baiki akhlak dulu..Yang kekadang pada pandangan mata aku,jaauuuuuhhhhhh lagi nk jd wanita solehah… =(



Ini salah satu Azam Maal Hijrah aku utk tahun ni..berhijrah ke arah yang lebih baik…Tp mmg susah..Sbb sejak azali,gosip mmg dh jd ektiviti seharian..haha! Tp harap2,kalau tak dapat 100% buang,atleast tahun ni dgn azam baru utk jadi yg terbaik,dpt la kurangkan 80% kegiatan gossip menggosip aku nihh.…=p “Pimpin lah aku dlm keredhaan Mu Ya Allah..Pimpin lah aku menuju jalan yg Engkau Redhai…Amin...”
Saya akan berusaha jd lebih baik!!!!Jiayou!!! \o/

Monday, January 19, 2009

Best lak berBEKAM nih...

Assalamualaikum.....

Hari tu aku g bekam..hehe...nak tambah satu lagi sunnah nabi.. Berbekam.. ^_^
Cuak gak memule tu..ye r..kua darah cm byk je kalau tgk dr gamba2...akak aku ckp..siap toreh2 lg..Lagi satu sbb aku nk try,sbb buang darah kotor n toksin dr badan..nk mkn ubat2 maleh r aku...bek buang tros..haha!

Emm...Mase dalam kete dah gigil2 dah..Sampai2 je tempat tu..Haji,tuan punye pusat rawatan bekam tu..trus ckp..'Haa..kamu..masuk bilik tu..'(sambil suruh anak pompuan die yg baru umur,emm..dlm tingkatan 2, g bekam aku..) n ckp..Bekam akak tu,kepala dgn pinggang....haaa????!!!! kepale???Takutnyeeeee!!!PAstu..budak tu cukur kepale aku...yang bakal di bekam...(Badan dh gigil dh nihh..)..Botak sket kepale aku..(Salah satu hikmah..aku bertudung n x kesah la ape jd pon...n dlm hati aku..Nabi s.a.w pun berserban..Tak la nmpak kesan baru sudah berbekam..Subhanallah...sumenye ade rahsia tersembunyi..Wallahualam..)

Pastu....die tekap bekas tu kt kepale aku n pinggang...lame..die tanggal n tetibe..zap zap..adehh..peritnyee...die toreh rupenyee!!wuuaa!!!pastu die tekap blk bekas tu..n sedut kua darah...3 kali die ulang..pastu dah...(sebenarnye,tak la saket pon..aku saje je wat sound effect lebih2 sket..=P yg toreh tu pon..dkt surface lua kulit kite ni...tak rase..)^_^

Mase blk tu..sehari gak la..kepale aku xleh tersandar kt mane2..ye la..mcm lebam kan..sehari due ari,elok dah..Haji tu suh aku dtg lg...treatment ni kene wat satu badan lengkap..ade sistemnye..maybe aku kene dlm 5 kali..

Kelmarin,aku g lagi...And aku gigil lg skali sebelom masuk..haha!mmg cuak abeh...Tp,kali ni..Alhamdulillah...ok je..x rase langsung mase toreh2 tu..Balik tu pun,takde rase saket mcm 1st treatment..Yang kali ni,lepas bekam, ringan je badan..Mesti la kan..dah Nabi s.a.w kite ckp Bekam ni elok..kompem la mmg elok.. ^_^

Tp yg kali kedua ni..bkn kt kepale dh tau...dh tuka tempat..kat belakang n....LEHER!!haha!!Gile rr...mcm kene sembelih mase die nk toreh tu...(perasaan je..=p)Mmg cuak abeh..dah la budak kecik tu lg yg buat.. =p


1) Sebagaimana sabda Nabi SAW :

Aku tidak berjalan di hadapan sekelompok malaikat pun pada malam ketika aku diisraqkan, kecuali mereka berkata,wahai Muhammad, perintahkan ummatmu agar berbekam!(Shohiihul Jaami:5671)

2) Bekam merupakan sebaik-baik pengobatan dan penyembuh dari berbagai penyakit. Sebagaimana sabda Nabi SAW :

Ini (bekam) adalah sebaik-baik cara pengobatan yang digunakan oleh manusia(Al-Bashiyyin :19237,shohih)

Jadi.......kalau Nabi dah ckp elok..nape kte tak cube...Semoga ade keberkatan dlm tiap ape yg kite lakukan dan usahakan dlm membuat salah satu sunnah nabi ni... Insyaallah... ^_^

Sunday, January 18, 2009

Kegagalan Israel

Kegagalan Israel

Ketahuilah, Palestin kini secara politiknya ada dua bahagian, Genting Gaza (Gaza Strip) & Tebing Barat (West Bank).

Secara haknya, seluruh kawasan 'Israel' (secara tegas saya nyatakan negara ini tidak wujud) dan 2 bahagian ini ialah wilayah Palestin yang sebenar.

Bagaimana Gaza mendapat namanya?

Bayangkan kalau seluruh rakyat Pahang dihalau dan disuruh masuk ke kawasan Kuantan dan sekitarnya, maka akan terbentuklah Genting Kuantan. Maka, bandar terbesar di Genting ini ialah bandar Kuantan.

Begitulah juga dengan Gaza dengan bandar utamanya iaitu Gaza City. Gaza ni kecil sahaja, lebih kecil daripada Perlis, dan besar sikit daripada bandaraya Kuala Lumpur (ibu kota Malaysia).



Dulu apabila saya membaca kepadatan penduduk dunia, maka dikatakan kawasan terpadat di dunia ialah Macau la, Malta la, Monaco la. Rupanya Gaza lebih padat lagi. Bayangkan dalam kawasan sekecil tu, ada 1.5 juta orang penduduk!

Memang Israel hendak menjadikan Palestin sebagai ground Zero. Mungkin mereka telah 'berjaya' menghapuskan anak muda (setakat ini 30% terbunuh ialah kanak-kanak). Mungkin ramai wanita-wanita yang hilang suami dan sebaliknya.

Namun yang gagal dihalang Israel ialah;

i) dunia semakin tahu akan kedajalan Israel
ii) dunia semakin kenal watak jahat AS dan bagaimana badutnya Bush (dan Obama yang dua kali lima)
iii) dunia semakin tahu akan kehebatan HAMAS
iv) Gaza semakin terkenal
v) ummat dunia terutamanya Muslim bertambah sedar akan isu Palestin

Komen editor: Kita perlu sedar bahawa serangan Israel laknatullah terhadap Gaza merupakan isu kemanusiaan. Bayangkan sebuah 'tempat' kecil yang dikelilingi oleh tembok buatan Israel dan dipenuhi jutaan orang, diserang dengan kapal terbang perang, Apache dan kereta kebal. Bayangkan jika Kuala Lumpur (Gaza hanya sebesar Kuala Lumpur) diserang begitu oleh Israel. Sebab itulah kita dapat lihat response seluruh masyarakat dunia, tidak kira Muslim atau bukan Muslim.

Artikel ini disunting dari blog firdausrahim.iluvislam.com

Saturday, January 17, 2009

Muslim Ilusi VS Yahudi Realiti

Menjawab persoalan mengapa umat islam tidak dapat berbuat apa-apa dikala pengganasan yahudi berleluasa, saya teringat kepada apa yang telah diungkapkan oleh Abu al-Hasan Ali al-Nadawi di dalam bukunya Ila al-Islam Min Jadeed (Kembali Semula Kepada Islam). Di bawah tajuk “Antara Ilusi dan Realiti” (Bayna al-Soorah wa al-Haqiqah), al-Nadwi telah memberikan suatu analogi yang sangat baik untuk difikirkan bersama.

Al-Nadwi membayangkan bagaimana seorang pemimpin hebat yang telah mati, dikenang oleh pengikutnya dengan membina sebuah patung yang besar dan amat menyerupai rupa pemimpin itu semasa hayatnya. Tetapi pada suatu hari, seekor burung datang bertenggek di atas hidung “pemimpin”tersebut dan melepaskan najisnya. Patung yang besar dan gagah itu tidak mampu berbuat apa-apa terhadap burung yang kecil itu, walaupun di kaki patung itu terpahat nama seorang pemimpin yang semasa hidupnya digeruni kawan dan lawan.

Mengapakah keadaan itu boleh berlaku? Mengapakah pemimpin yang hebat itu terhina hanya oleh perilaku seekor burung yang kecil?

Al-Nadawi mengulas analogi ini dengan mengemukakan konsep ilusi versus realiti.Patung itu walaupun besar, gagah dan hebat, malah mewakili peribadi seorang pemimpin yang agung semasa hidupnya, adalah hanya “seorang patung”. Ia hanya sebuah gambaran. Sebuah ilusi.

Manakala burung tersebut, walaupun kecil dari segi saiznya, ia adalah burung yang hidup. Burung itu walaupun kecil, namun ia adalah realiti.Sunnatullah telah menetapkan bahawa realiti sentiasa mengalahkan ilusi.Beginilah perihalnya kita ketika berhadapan dengan musuh.

Jika kita membuka lembaran al-Quran dan mengkaji tentang Yahudi, maka kita akan dapati bahawa keterangan al-Quran tentang karakter Yahudi amat selaras. Kelakuan penakut mereka yang hanya membolehkan mereka menyerang di sebalik tembok, sifat takabbur, dendam kesumat terhadap orang-orang yang beriman, semuanya menepati realiti. Maka orang-orang Yahudi hari ini adalah orang Yahudi sejati.

Pertembungan kita dengan Yahudi adalah pertembungan kita dengan sebuah realiti.Jika kita membaca al-Quran dan meneliti ayat-ayat tentang Nasrani, kita akan dapati bahawa orang-orang Kristian hari ini amat menepati watak mereka seperti yang digambarkan oleh al-Quran. Maka orang-orang Kristian hari ini adalah orang Nasrani sejati. Mereka adalah realiti.


Pertembungan kita terhadap mereka adalah pertembungan kita dengan sebuah realiti.Namun, jika kita amati keterangan al-Quran tentang ciri-ciri orang Islam dan Mukmin, apakah hasil pengamatan kita itu?Al-Quran menjelaskan bahawa orang-orang Mukmin itu bersaudara. Al-Quran juga menjelaskan bahawa orang Mukmin itu saling menjadi pembantu kepada Mukmin yang lain. Orang Mukmin bersatu padu berpegang dengan tali Allah, mereka tidak berpecah belah ketika mendirikan agama, mereka pengasih sesama mereka dan keras terhadap Kuffar dan pelbagai lagi senarai ciri Mukmin yang diterangkan oleh al-Quran.


Namun, perhatikanlah realiti umat Islam hari ini. Berapakah jarak di antara diri idaman mereka seperti yang digambarkan al-Quran, dengan diri sebenar mereka di dalam realiti kehidupan?Muslim ilusi berdepan dengan Nasrani realiti.Muslim ilusi berdepan dengan Yahudi realiti.Realiti sentiasa mengalahkan ilusi.Ramainya kita hanyalah sebuah ilusi.

Hakikatnya kita sedikit, dan jumlah itu semakin sedikit apabila saudara-saudara kita berbondong-bondong murtad meninggalkan kita.Kayanya kita hanyalah sebuah ilusi. Hakikatnya kita miskin. Kita miskin jiwa, miskin daya juang dan kemiskinan itu semakin miskin apabila saudara-saudara kita tidak mampu mengawal jual beli harta mereka sendiri yang selama ini mengkayakan musuh.Cerdiknya kita hanyalah sebuah ilusi. Hakikatnya kita bodoh.

Kita masih dibelenggu oleh persoalan-persoalan yang bodoh dan tidak langsung menghasilkan sebarang hasil. Kebodohan kita menjadi semakin bodoh apabila kita tenggelam dalam tajuk-tajuk debat sesama kita yang langsung tidak menggambarkan yang kita sedang berada di medan perang.Bersatunya kita hanyalah sebuah ilusi. Hakikatnya kita berpecah. Hati-hati kita terlalu mudah untuk diungkaikan ikatannya.


Penyakit hati kita sangat menjijikkan. Berpecah belah hanya kerana secawan kopi. Pecah belah rumahtangga, pecah belah jiran tetangga, pecah belah masyarakat sedesa, pecah belah antara negara, perpecahan kita dari hujung daun hingga ke akar umbi.Ya, jika al-Quran yang menjadi pengukurnya, maka Yahudi di Palestin itu adalah realiti.

Nasrani di Rumah Putih itu adalah realiti. Namun umat Islam yang mengelilingi Rumah Hitam di Masjidil Haram itu hanyalah ilusi. Dan ilusi akan terus dikalahkan oleh realiti.Selagi kita tidak berusaha untuk membentuk diri menjadi Mukmin sejati, selagi itulah kita tidak akan diizinkan oleh Allah untuk melihat pembebasan Palestin dan Masjidil Aqsa.


Tragedi di Gaza adalah seruan Allah untuk kita kembali kepada Islam.Islam yang tulen.Ibu bapa didiklah anak menjadi Muslim, jangan dibiarkan mereka menjadi Yahudi, Nasrani atau Majusi.Kenalkan kepada anak-anak kita apa itu Islam dan apa itu Jahiliyyah. Fahamkan mereka siapa Yahudi dan Nasrani dan mengapa mereka dikutuk Allah. Ajarlah anak-anak mencintai kebenaran, keadilan dan memusuhi kezaliman. Agar dengan jiwa tulen seorang putera Muslim dan puteri Muslimah, Yahudi tulen akan dikalahkan oleh Muslim tulen.

Dipetik dari artikel : Khutbah Palestin Memanggil Kamu Pulang Kepada Islam (www.iluvislam.com)

My 1st Post

Assalamualaikum....Emmm...orang sebok buat blog,aku pon sebok nk buat blog...Saje..nak cari satu tempat..yang aku boleh kongsi2 cerite n kongsi2 pendapat...

Sebelom ni aku suke bukak2 blog org lain..cari info...macam2 tema blog ade..ade yang islamik..best..mcm2 ilmu aku dpt..Moga Allah berkati usaha diorang dlm nk share ilmu Allah ni..Emm..Blog yg mcm diari pon ade,abeh pasal diri die..kite leh tau..haha!ok gak tu..kongsi pengalamn dgn org luar kan..mcm2 jenis blog lg ade..

Aku nak buat blog pasal ape???Maybe campur..Ikut mood aku..hehe..Tp yang penting..Ape yang aku rase nak share dgn semua org..

Buat mase sekarang ni..banyak sgt info psl Palestin...Semua orang pun doakan keselamatan rakyat Palestin..Bukan yang Islam je..Orang bukan Islam pun berpiket,boikot barang Israel dgn Amerika semata mata nk tunjukkan kita benci dgn kekejaman Israel membunuh sesuka hati....
Orang bukan Islam tentang diorg sebab kemanusiaan...Kita orang Islam?Kita boikot kenapa?Kita berpiket kenapa?Kita lahirkan rasa marah kita kenapa? semata2 sifat kemanusiaan jugak?Kita takut dan sedih bila tgk ramai kanak2 dan wanita kena bunuh..?
Kita laung bebaskan Palestin...Adakah kita tau kisah sebenar tentang Palestin?Atau kita cuma xnk ketinggalan dgn isu semasa?

Alhamdulillah...Allah bg aku perasaan nk tahu dgn lebih mendalam pasal
isu Palestin ini..dan Allah mudahkan pencarian aku...Pada awal blog ni..aku akan perbykkan isu pasal Palestin..Tp maybe akan selang seli dgn cerita pasal diri aku sendiri..haha! ^_^
Tp buat masa sekarang nih...semangat aku tgh kuat betul nk berkongsi cerita psl saudara2 kita yg tengah berjuang menegakkan agama Allah kat bumi Anbiya tu...Insyaallah...saya akan post kan kt cni..buat tambahkan ilmu kita....Insyaallah... ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails