Sunday, November 25, 2012

Kebab Super Sedap

Assalamualaikum...

Tadi pergi Uitm. macam biasalah..Sifat yang tak pernah berubah iaitu suka menyusahkan orang sekeliling. Tu la perangai buruk aku...huhu....Suka buat kerja last minit. Baru tadi hantar draft proposal thesis dekat supervisor. Taktau lah apa pandangan supervisor akua kat proposal tu.. gila cuak..Poposal yang betul kena hantar Rabu ni...Adoooilaaahhhh...Kelam kabut sungguh....

Tapi makan jangan dilupekan ye kawan-kawan...Makan perlu makan... Dah lama tak makan kebab aka roti pita ayam dekat PKNS... Dulu time belajar selalu makan...nyum nyum nyum... Tadi lepas hantar draft proposal tu, pergi PKNS... Hilangkan keinginan utk makan kebab itu... Kesedapannya masih menjilat jari.... Rasa macam nak oder dua.. Tapi aku cuba menahan nafsu aku sebab lepas tu nak pergi kenduri kawen kawan Shahril dekat Intekma Resort. Last2 mujur tak oder dua... kenyang gila... Kat kendui makan buah tembikai je beberapa potong....

Lepas balik kenduri, Sharil ajak tengok Pontianak vs Orang Minyak.. Mesti le kene tengokkannn... Kitorang berdua peminat setia Johan.. Kehkeh... Pergi tengok dekat Wangsa Walk.. Pukul 5.45 pulak lah stat.. Lambat lagi... Lepak jap kat Octopus... Makan lagi... Yang ringan-ringan ajo.. Makan sushi dengan sotong goreng tepung... Sodap tau... Sushi yang sotong tu Shahril punya yang ketam tu aku punya... Sila cuba yang ketam tu... Kegaingan ketamnya dengan masam2 masam mayonis dicicah pula dengan kicap beserta wasabi... Perghhhhh!!! Mak metua lalu pun tak sempat nak pelawa.....

Ok sekian... Nak tengok bola Malaysia lawan Singapore jap lagi... Tak pasal pasal aku sekarang ni dah hebat bab jadual2 bola ni... Kalau tak game Malaysia, game Arsenal.... Tapi aku tetap tak penah layan sampai 90 minit tuh... Kompdm kejap je mata dah kuyu... Tido depan tv... Bila dah abeh duk tanya sape menang... ( Mak aku emo bila tau aku tido dpn tv... Katanya aku tak malu tido bersepah kat umah mak metua.. Tak reti nak cun cun katanye... Nangesss... T_T)

Ok sekian... Layan gambar makanan yeeeee......






Tuesday, November 20, 2012

Semuanya Baru....

Assalamualaikum...

Dulu... Aku selalu pelik... Kenapalah Abah ni... Pukul 9 sampai ofis call mak kata dah sampai.. Pukul 12 call lagi kata nak keluar pergi makan.. Balik makan call lagi... Petang, nak balik akan call mak kata dah nak balik n masa tu mak kelam kabut kemas rumah, masak, suruh kitorang mandi standby kejap lagi abah balik nak makan sekali ramai-ramai.. Apa yang peliknya? Ayah aku tu...Dah kenapa asek je call mak aku? Kadang-kadang mak aku bergayut kat telefon punyalah lama..Terkekeh kekeh gelak.. Cerita pasal kucing lah.. Jiran sebelah rumah lah..Sedara tu lah..Sedara ni lah...Duk bercerita.. Bukan dengan kawan-kawan nya...Tapi dengan ayah aku.. -_-" Tu jelah pon kawan mak aku...-_-"

Nanti bila ayah aku dah dekat rumah.. Tak habes-habes jugak bercakap nya... Kalau dalam kereta? Borak je manjang.. Bla bla bla bla bla bla... Tak habes-habes cerita....

Tu kisah dulu-dulu.. Kisah sekarang ni pulak.. Kalau takde catering.. Tak lekat kat rumah pon..Berdating berdua.. Pergi Tesco lah.. Pergi Carefour lah.. Wangsa Walk lah.. Alasan cari makanan kucing..Pasir untuk kucing... Barang kat rumah dah habis... Macam-macam alasannya..

Tulah cerita mak dengan ayah aku.. Dah 31 tahun kahwin..Apsal tak pernah habis cerita diorang? Apsal tak pernah masam muka merajuk lama-lama? Apsal tak pernah ada rasa bosan? Semuanya macam baru untuk diorang...Pasangan yang sangat-sangat boleh dijadikan contoh untuk aku...

***************
Dulu-dulu aku selalu buat kesimpulan... Diorang macamtu mesti sebab diorang tak pernah bercinta sebelum kahwin... Abah kawan kepada abang mak... Tiba-tiba masa abah pergi rumah kawan dia, dia nampak mak... Baru dia tahu kawan dia ada adik perempuan.. Balik rumah, Abah bagitau dekat nenek (mak abah), dia nak kahwin... Nenek dengan atuk belah mak dengan abah memang kawan semasjid.. Perbincangan antara diorang dekat masjid..Tiba-tiba dah jadi... Mak taknak kahwin lagi sebab mak muda sangat masa tu.. Baru 18 tahun... So, diorang bertunang 2 tahun.. 

Sepanjang bertunang, sekali je pernah jumpa... 

Lepas kahwin.. Abah kerja dekat KL mak duduk Temerloh... Sampai lah kakak darjah 3 n aku darjah 1 barulah kitorang pindah KL... Baru lah hidup bersama-sama... 

Mungkin... Sebab tu keromantikan diorang tak pernah menipis.... Lama berjauhan... N banyak lagi perangai mak yang abah nak tau n perangai abah yang mak baru nak tau...Mungkin..Diorang takde istilah AWAK NI DULU MASA BERCINTA LAIN... MASA DAH KAWIN LAIN....Semuanya baru untuk diorang.....

*****************

Yup...Betul...Sekarang bila aku dah kawen dengan seseorang...Seseorang yang aku akan kenal lebih lepas berkahwin... Tiada ayat DULU MASA BERCINTA LAIN LEPAS BERCINTA LAIN untuk kitorang... Semuanya baru.. Tak ada pujuk memujuk selepas kahwin? Tak perlu nak diungkit sebab memang takde kenangan dipujuk sebelum berkahwin... Kurang atau lebihnya perhatian yang diberi selepas berkahwin? Akan sering terasa lebih nya perhatian tu sebab tak pernah tahu selebih mana perhatian sebelum kahwin... Kurang lebihnya bilangan SMS atau panggilan telefon yang bersifat tiba-tiba hanya untuk menyatakan rasa rindu selepas kahwin? Akan tetap rasa manisnya walau bilangan sikit sebab tak pernah ada pun perbuatan tu sebelum kahwin...

Semua perkahwinan pasti akan di uji..Ujian dari DIA mesti yang mampu untuk kita tempuh untuk menguji tahap keimanan... Itu janji Allah.. Semoga walau apa pun ujian yang datang.. Perkahwinan ni tetap utuh sampai ke syurga dan iman diperkuatkan....Amin...

******************

Lain orang..Lain kisah hidupnya... Ada yang bercinta lama sebelum berkahwin tetap kukuh dan utuh perkahwinannya sebab masing-masing masih mengekalkan kemanisan waktu bercinta... Ada juga yang seperti aku dan mak yang perkenalan kitorang dengan suami lebih banyak selepas kahwin... Cita-cita aku untuk jadi macam mak aku...Menerima baik dan buruk pasangan yang dah ditetapkan... Menerima takdir Allah dengan hati yang terbuka... Semoga Shahril macam Abah.... Menerima baik dan buruk aku... Tak reti mengemas nya aku... Tak berdikarinya aku... Selebetnya aku...Haha!

 Masa ni jalan-jalan dekat PD.. Abah memang tak reti senyum kalau nk amek gambau -_-" Bila tunjuk gambar yang lepas amek pastu bising-bising kata abah ni tak senyum lahhhh! Baru lah dia senyum n gelak.. Eh boleh pulak senyum... -_-"

Ni gambar terbaru..Makan-makan sebelum tengok Istanbul Aku Datang....(Jerawat bertepek kat muka) -_-"



nota kaki : Nak kan layanan yang baik dari pasangan kita... Kaji semula layanan kita untuk pasangan kita....



Thursday, November 15, 2012

Acara makan-makan...

Dah lama tak buat acara makan-makan macamni...Ni masa cuti Deepavali aritu. Lepas balik dari ofis Shahril... Dekat Taman Melawati.. dah dekat 4 bulan rasenye tak makan macam ni.. walaupon 2 orang je, nak jugak siakap 3 rasa, tomyam ayam, telur bistik...telur bistik dia superb gila... Masam-masam manis...Sodappppppp.... Oder air carrot susu...nyum nyum.... Air kosong kegemaran ku dah tak boleh masuk sangat dah sekarang ni.. Nak yang manis atau masam sajoh... Baru aku paham kenapa orang kata air masak tu tak sedap... Kuikui...Dulu aku pelik sangat kenapa orang susah sangat nak minum air masak....

Ni first time try upload pakai I-pad nih...Ehh poyo bagitau dah ade I-pad...kuikui... Ada rezeki lebih... Shahril beli sebab nak buat kerja dari rumah....Terlebih rajin...Last-last cuti pon ko g opis jugak....Haaaa... ni aku kat opis dia lagi nih... Super duper busy ngalahkan menteri..Menteri cuti pon lepak umah... -_-" Aku yang memang terlebih eksaited bab2 gadget ni, yeyyyyyyy!!! Boleh buat cam harta sendiri tanpa keluarkan duit!yey!yey!\0/

Tak kira... ni aku dah tempah online tiket wayang...3 tiket...untuk adik aku sekali...Insyaallah petang ni nak tgk Istanbul Aku Datang...Baby siap nk tengok 2 kali...best sangat katanya.... Shahril dah buat muka sebab kena tengok cite jiwang..haha..naseb la... Ikut jo lah yooooooo....

Sekiannnn.....


Tuesday, November 13, 2012

Di Waktu Cuti, Kita Ke Mana?

Assalamualaikum....

Fuyyooo... Lama tu tak update blog.. Adakah kesibukan melanda? emmm... Tak jugak.. Tapi dah nak dekat 2 minggu kerja.. \0/ Cepatkan masa berjalan? Rasa baru je kot baring-baring malas-malasan atas katil selama sebulan yang tak terasa apa-apa tu... Tiba-tiba dah sampai dah pun minggu yang ditunggu-tunggu... Apa yang ditunggu-tunggunya? Minggu yang banyak cuti tapi aku tak cuti pun...Haha! Ok apa, perasaaan yang ok hari ni kerja esok cuti lagi...Best gile... =p Nak cuti macam membazir je sebab memang tak pergi mana-mana pun...Jadi, marilah kita bekerja...

Tapi macam biasa, kita hanya mampu merancang Allah yang menentukan...Kita merancang untuk bermalas-malasan hari ni, tapi Allah dah tentukan yang ko kena keluar jugak dari rumah... Kat mana aku sekarang ni? Dekat opis Shahril.. Katanya bertimbun kerja..Kena masuk opis... Ayat first aku.." Leh tak nak tompang komputer lain, nak search internet la..Nak cari info untuk thesis proposal.." Suci tak ayat nak ngikut laki g opis tp taknak melangut je tgk die buat keje? Haha! Hasil nyaaaaaaa.Saya berada di opis beliau! Ok, sebab tu blog ni terupdate hari ni..Kuikui...

Ok, sedikit sebanyak mengenai opis baru aku... Alhamdulillah, doa aku untuk Allah memberikan hati aku ni selesa dengan environment dan orang sekitarnya Allah makbulkan... Dan rakan sekerja yang boleh mengajar aku yang ibarat kosong ilmu pengetahuan pasal design geotech ni Allah mudahkan. N doa aku untuk Allah bagi aku jalan untuk pilih tajuk thesis aku dekat ofis baru aku ni Allah mudahkan... Supervisor aku setuju dengan tajuk yang aku cadangkan..Alhamdulillah... Mana lah aku ada idea... Aku sebelum ni buat senggaraan tiba-tiba nak cari idea untuk buat thesis.. Supervisor aku memang nak kitorang cari tajuk sendiri sebab katanya kitorang kena cari tajuk yang kitorang minat n yang boleh kitorang senang cari infonya.. Ada betulnya jugak.. Kang dia bagi tajuk dia, aku yang kuat komplen ni komplen jugak.. Kata tak kena dengan jiwa lah apa lah....Macam-macam pe'el aku nih..

Masa sesi perkenalan dengan semua staff, berjalan-jalan ke department-department lain yang agak menyemputkan aku tuh, semua terkejut bila dengar aku dari JKR.. Kuikui.. Semua pelik napa pulak dah masuk gomen lepastu keluar pergi swasta.. Bila aku kata aku kontrak baru panjang ooooooo nye.... Antara kata-kata semangat yang diberikan.. " Dari JKR? Bagus tu, awak awak ada fundamental yang baik. Banyak sebenarnya yang kita boleh belajar dekat JKR.. " Kata bos bahagian Mekanikal yang pernah kerja JKR lepas tu join kompeni ni dah 28 tahun... Dia masuk JKR sebab bonding dengan kerajaan lepas belajar.. Ada jugak yang kata "Dont have to worry, kamu duduk dekat department yang sangat bagus.. You will learn a lot here".... Dan banyak lagi kata-kata perangsang yang aku dapat... Bos-bos nya ramai Chinese.. Alhamdulillah attitudenya sangat berbeza dengan apa yang selalu ditanamkan dalam diri kita ' Diorang tu kedekut ilmu' Bila aku tengok rakan sejawat aku yang baru setahun tapi ilmunya dah banyak, tahulah aku dari mana ilmunya tu.. Nak-nak nya dia selalu kata "Bos kita ni memang suka mengajar n mengkaji" Doa aku adalah.... Semoga aku rajin belajar dan mengkaji...Haha! Aku ni satu hal jugak... Sifat pemalas tu tak terbuang-buang lagi... Semoga aku berubah....-_-"

Ada ke orang rajin baca entry aku ni? Gila banyak ayat... Shahril suh banyak letak gambar...Tengok banyak ngat tulisan bepinau mata.. Haha! Alahhhhh malas lah nak uplod uplod...Nak pilih gambau yang cantek lagi... Aku dah la debab sekarang nih....(motif letak gambar sendiri?)

Oh yee...Lagi satu, untuk ke department aku... Naik tangga sampai tingkat tiga, jalan sampai hujung, lepas tu turun balik ke tingkat dua... Ha...Sampailah department aku.. Dah sampai, dan lah 5 minit stabilkan pernafasan dulu...hehe...

Okei...Sekian dahulu..Nak pergi makan pulak.. Dah search untuk thesis ke Nasrina? Errrrrrrr.....


nota kaki : Kamera yang menghasilkan gambar2 yang cantek telah dipulangkan kepada opis lama.. Antara sebab kenapa kurang pengambilan gambar sekarang ni....


 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails