Wednesday, October 24, 2012

Suri Rumah VS Bekerja

 "Seorang isteri dan ibu adalah ustazah,manakala rumah adalah sekolah.Jika mereka bersedia menjadikan diri mereka sebagai ustazah dan rumah sebagai sekolah,insyaAllah ia akan menghasilkan keluarga yang cemerlang dan gemilang dunia akhirat."

##Tapi dah jadi trend sekarang, bila kita (wanita) berpendidikan tinggi dan tidak bekerja, tapi menjadi suri rumah, mulalah ramai yang akan bert
anya " Eh tak kerja ke?..Rugilah belajar tinggi-tinggi duk umah je.." itulah pandangan negatif sesetengah pihak..

Bukankah menjadi tanggungjawab seorang isteri untuk mentaati suaminya, menjaga kebajikan anak-anak dan suami. saya begitu kecewa dengan seseorang yang merendahkan martabat suri rumah. Wallahuallam
 Sumber daripada FB Bercinta Selepas Nikah

Masa aku kerja haritu... Staf aku berpangkat Pekerja Rendah Am atau PRA memang ramai termasuklah technician... Bahagian Senggarakan.. So khidmat diorang dekat bahagian senggara memang sangat-sangat diperlukan.. Selalu jugak borak-borak dengan diorang tanya wife kerja apa anak berapa orang... Anak  4 5 orang atau lebih... Isteri tak kerja.. Anak, ada yang dah besar-besar belajar dekat oversea atau universiti-universiti tempatan.. Gaji PRA dengan technician.. Kerja puluh tahun, baru sampai gaji engineer yang fresh ni... 

Selalu buatkan aku terfikir... Cukupkan duit diorang? Dengan suami je yang bekerja.. 

Aku rasa mungkin kehidupan dulu dengan sekarang sangat jauh beza... Dulu kita tak terliur bila pandang orang sebelah main Tab atau I-phone.. Sebab memang tak wujud pun gadjet-gadjet yang diluar kemampuan kita tu.. Sekarang? Dengan minat dekat barangan gadjet yang asyik bertukar dan up to date membuatkan kita gunakan gaji kita lebih banyak ke arah yang kita mahu daripada barang yang kita perlu...

Memang tak dinafikan... Barang semua dah mahal...Orang dulu-dulu boleh lah... Barang murah... Tapi... Mungkin ada sesuatu yang menyebabkan segalanya cukup makan pakainya... Isteri yang redha dengan barangan dapur yang seadanya... Anak-anak membesar dengan mainan yang bersifat lebih semulajadi di luar rumah bukan mengadap gadjet-gadjet atau playstation... Dan suami yang pulang kepenatan ke rumah tapi tersenyum gembira bila makan pakainya cukup sempurna disediakan oleh isteri....

Isteri isteri zaman sekarang...Ramai yang belajar tinggi... Hutang yang kita pikul sewaktu menuntut ilmu universiti... Tak akan mengizinkan kita untuk menjadi suri rumah dan membebankan pula suami kita yang juga baru nak membina kerjaya... Hutang kereta yang kita beli sewaktu kita masih bujang... Juga takkan dibiarkan terbeban di kepala suami....Mungkin... Lagi satu perbezaan isteri dulu dan isteri sekarang...

Biarlah..... Siapalah kita untuk menuntut cita-cita murni menjadi suri rumah jika kita tau ia mungkin akan menjadi salah satu faktor masalah ekonomi kita... Ikut flow kata orang... Selagi mampu, selagi Allah bagi jalan untuk sama-sama menjana ekonomi keluarga... Jom! Jadi pekerja yang baik disamping jadi isteri, ibu, menantu dan anak yang baik....

Ya Allah.... Permudahkanlah segala urusanku... Aku tahu... Engkau tidak akan membebankan aku sesuatu perkara yang aku tak mampu.....



nota kaki : Aku yang dah mula risau... Waktu kerja aku 8.30-5.30... Dari Damansara ke Shah Alam makan masa berapa lama? Untuk pergi kelas pukul 6.30...Apa yang lebih mengkalutkan aku adalah.. Shahril yang akan jemput hantar... Berpusing jalannya...Bangun awal pagi...Kalau ke kelas, balik lewat malam..Poyo je kan? Ada orang lagi teruk kot susun atur jadual dia tiap-tiap hari dengan anak berderet.. Berjaya jugak hidup dan keluarga dia... =|


Jiayou!!!! Yang penting sebenarnya... Buat kerja on time dan rajin sebenarnya.. Barulah tak kalut... Aduh la Nasrina....Berubahlah....~






Thursday, October 11, 2012

Cerita Adam Dan Hawa...


First time tengok cerita ni malam semalam..Dah episod 24 kot tak silap... Selalu lepas tengok je Master Chef 2, terus masuk tido.. Malas nak layan Adam Hawa ni..Sebab setengah jam setengah jam pastu 80 episod..Adoi..Tak tahan aku nak menunggunya.. Tapi oleh sebab kelmarin cousin aku Nadia kata dia tak sabar nak tunggu cerita ni utk episod seterusnya, aku pun sebok-sebok lah jugak nak tengok.. Nak-naknya bila tengok iklan dia scene dekat Mekah..aduuuuuhhh..rindunyeeee....

First tengok cerita ni terus komen kat shahril

"Apelah kan...hensem-hensem macam ni punnnn gaduh-gaduh taknak... Kalau saya lah...."

Shahril pandang menyampah kat aku.... Buat muka 'ko laki hensem sume ko nakkkkk'... Pastu sambung tengok tv sambil kunyah-kunyah tulang ayam, sikit suara sehalus suara semut pun aku tak dengar... Ok, aku buat kesimpulan...No komen lah tu dengan komen mata keranjang aku tuh... -_-"

Aduihhh laaa...gurau-gurau manja pun tak dilayan... kuikui... Komen-komen selepas tu hanya berkisar "Haaa, saya pernah pergi situ!"... "Kat situ lah mak bla bla bla...".... "ehhhh...Dah lain dah bangunan-bangunan kat Mekah nihh..." Sampai apa dialog cerita tuh dah tak dengar sangat.... -_-" 

Shahril dah naik haji...Tahun 2008... Aku Alhamdulillah...Dah pergi umrah tahun 2010... Mungkin tak? Doa tahun 2008 dan 2010 dekat Jabal Rahmah atau depan kaabah... Dimakbulkan Allah tahun 2012.... Doa untuk bertemu dengan jodoh terbaik hingga ke syurga... Penantian satu penyiksaan? Penantian satu kemanisan laa...  ^_^






Sedap je kalau tajuk drama Adam Hawa kan? Cuba kalau tajuk Saiful Nita? Tak komersial langsung rasa nak tengok............................ Perasaan aku je eh?



Okei, sekarang ni berpindah kepada cerita yang lain.... Ada idea tak nak buat thesis tajuk apa? Oleh sebab aku belum lagi masuk opis baru..aku tak dapat nak merelatekan tajuk thesis aku dengan projek yg mungkin aku tengah buat... Insyaallah akan buat site investigation...Tak nak buat site..Taknak buat lab..Tak nak buat software... Logik ke? Buat comparison data je... emmm....Macam kena buat software jugak je....





ok sekian....bebelan untuk hari ni....




Friday, October 5, 2012

Menggodek godek album lama...

Assalamualaikum....

Hari ni tak buat apa-apa kat rumah... Lepak sahaja menunggu kekasih hati balik insyaallah petang ni... Lama gilakan meeting? Telepon? Dua kali je.Yang len msg..Ahdoi la...Tak rindu rinduan ke kat bininye yang comel lote nih? kehkeh... Camno nak telepon...Dia urusetia..Habis buat rumusan paper pun pukul 4.30 pagi.. Bangun pagi kena masuk balik miting dengar orang bentang paper pastu buat rumusan...Takpe takpe..Saya bini yang sangat memahami.. Ecceh...Padahal tido 24 jam kat umah nak kesah apo kan tipon ke tak..-_-"

Shahril ni memang...Dari sebelom kawen lagi memang takdek rajin-rajin mesej ngat ke..Telipon ke..Kalau dia tengah ala-ala busy jangan ko rajin-rajin nak tengok tipon dengan harapan yey!yey! ade msg! memang ko akan tengok je la wallpaper tipon tuh... -_-" Oleh sebab tiada kemanjaan dan kengada-ngadaan repot merepotan yang lebih lebihan dari sebelum kahwen, jadi dah terbiasa.. Yang penting-penting sajoh akan dimsgkan... Dulu-dulu pernah gak macam nak buat amukan.. Tapi oleh sebab amukan tak dilayan.. Aku pun dah jadi terbiasa.. =p Sangat bezakan ngan aku? Lagi busy lagi rajin buat blog...Lagi busy lagi rajin update FB...haha.

Tapi dia sangat-sangat suka buat seperais... Itu yang aku suka tu... Selalu buat benda-benda di luar jangkaan aku.. Kat situ la romantiknya laki aku nih...Kadang-kadang tiba-tiba tadaaaaaa ada hadiah... Tadaaaaa... Bawak g makan tempat yang aku tengah tepikir-pikir nak makan (camne dia dia tau aku nak makan tu eh?) Taadddaaaaaaa... Tetibe duit dalam bank bertambah....Taddaaaaaaa... Macam-macam lagi lah... Dah! Tak payah nak tau sangat...!haha.

Tadi duk tengah bosan-bosan...Godek-godek lah folder-folder album yang bertimbun dalam hard disk aku nih... Tiba-tiba dalam first picture tahun 2010 ada gambar nih....


Apa laki aku buat dekat kem aku??? Gambar first pulak tuh untuk folder nih... emmm... Sape yang amek gambau nih? Bukan aku rasa nya... Emmm...Tapi kamera aku...Emmmm....

Time ni ada Jamuan Hari Raya merangkap serah projek dekat pelanggan tu yang besau sikit majlis nih.. N bos besau untuk projek ni HQ.. Sebab tu mereka-mereka dijemput... Kecoh je aku.. =p Aku dah cerita pun pasal jamuan ni dulu.. Tapi masa tu gambar ni diabaikan n antara nak delete ke taknak sebab tambahkan berat dalam hardisk je rasanya...hahaha. Ok tak, aku tipu -_-"


Ok sekian...Mari menyambung menggodek album lama....

nota kaki : Sebenarnya tengah cari gambar masa pergi Ghuangzhou dulu..Tak jumpa langsung nih...Uhuk... Kat mana eh...Habis semua Laptop, hardisk kat rumah ni dah cari... Tak jumpe pon.. Ntah-ntah dalam laptop baby yang kene curi haritu.... T_T 





Wednesday, October 3, 2012

Menjadi Suri Rumah Selama Sebulan...

Assalamualaikum....

Dari isnin iaitu kelmarin... Bermulalah episod aku menjadi suri rumah tangga..Insyaallah selama sebulan... Yippiee!\0/ Memang itulah cita-cita aku dari dulu.. Duduk rumah jaga suami jaga anak-anak sambil buat bisnes...Perghhhh...Heaven je kan perasaan tuh?hehe.. Tak boleh berangan lama-lama... Hidup secara realiti Nasrina.. Banyak tanggungan lagi..hutang kete, insurans yang ko dah commit tuh...Dengan hutang PTPTN ko tuh sape yang nak tolong bayaukan? *bedebusshh!!* ok simbahan air.... Tersedar dari mimpi.. -_-"

Ni tengah lepak kat umah mak..Seminggu lepak sini...Shahril pergi outstation.. Oleh sebab ada kelas dua hari.. Si suri rumah tak boleh nak ikut pergi hotel nak baring-baring landing-landing secara mengada-ngada masa laki pergi miting.. Jadi, kena balik Ampang... Mak ngan abah melaksanakan tugasnye seperti dulu-dulu menghantar aku ke kelas.. hehe.. Sian kat mak ngan ayah metua duk dua orang je kat Setapak.. Semoga sehat-sehat je dekat sana...

Nak tengok gambar farewell party aku tak? Ofis aku buat dekat Tupai-Tupai Restoran... Makan tengahari.. RM25 ++ sekepala.. Ni first time aku pergi tengahari. Kalau malam dia buat steamboat. Lagi best pada aku.. Tengahari? Aku tak rekemen sangat.. Mahal je lebih..Makannya biasa-biasa je..Lepas tu, kalau tak silap aku, sekali je boleh amek..Tak logik lah..Nama buffet...Tapi oleh sebab makan free.. Diam sajoh..hehe..

Jom jom...Tengok gambar...



Bagi ucapan dulu.... Bagi semua orang terkenang-kenang...ecceh... Cakap time kaseh kat itu kat ini... Mintak maaf... Muke sungguh-sungguh bagi ucapan... Last nihhhh..Lepas gian...Pasni ntah-ntah dah kecut perut balik nak bercakap depan orang ramai...hehe...


Hadiah pertama... Dapat pen yang ada tulis nama sendiri...Hadiah standard tapi sangat berguna.... ^_^v


 Hadiah dari kem wardieburn... Dapat kain cotton sepasang... ^_^


Ada lagi nih...Mana ntah..semua dah berkeliaran...Tak sempat nak panggil...Yang ado jo....wiieehhuuu...Apsal pulak aku pandang tempat len...-_-"

Ok...Itu cerita farewell party dekat Restoran Tupai-Tupai... dekat Kem Sungai Besi, aku buat special sikit..aku belanja makan n panggil semua staff Kem Sungai Besi.. Ini Kem yang aku jaga dari mula aku masuk, sampailah aku keluar dari JKR ni..Memang rapat dengan semua staff.. Dari segi tolong-tolong masa kenduri kahwin pun, memang dari kem nilah... Pengalaman duk banyak-banyak ngamuk pun kat kem ni lah jugak..haha.


Dapat hadiah lagi..Yey!\0/ Sape suruh pergi tanya aku nak hadiah apa... Aku tengok punya tengok...Handbeg aku dah lunyai...Ahha!! Saya nak handbeg..!Aku kata kat diorang.. Hamek ko..Dapat handbeg Polo Ori punye.. Tapi biasa lahkan..Taste-taste budak lelaki...Redha jelah keKESKEMAan beg tuh...haha.. Tapi so far, aku suka je..Tak sabar nak pakai handbeg baru..hehe...

Technician aku yang aku rapat, bagi handbeg jugak lagi...Katanya sebab nampak handbeg aku dah lunyai.. Adoi..rezeki..Baru minggu lepas duk ngeneng-ngeneng kat Shahril kata nak handbeg baru... Rezeki dia ke rezeki aku yang takyah kuarkan duit beli handbeg baru nih?kuikui...Alhamdulillah..rezeki terpijak... =p

Dapat dua helai lagi kain ela...Fuuhhh fuhhh..Memang cantek n berkualiti kainnya.. Tak sabar nak pergi tempah..Akak tu beli dekat Gulatis.. Aku tanya napa bagi banyak ngat ni kak.. Takpe..Rezeki Cik Nas katenye..(panggilan yang memang diorang taknak ubah walaupun aku dah kawen..Takpo..Rase muda...hehe) Wiieehhuuu!!\0/ Alhamdulillah... Sesi mengutip hadiah telah tamat...

Sekian sahaja berita dari si suri rumah yang spatutnya buat assignment sebab malam esok nak kena hantar n siap ada presentation lagi.. 


nota kaki : Boleh tak siap tukar layout blog nih? Punyalah taknak buat assignment!

























Taknak buat esaimen!!!!!!!!!!!taknak!!!!!!! T_T



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails