Sunday, August 26, 2012

8 Things Which Strengthen The Marriage IN SHA ALLAH:


1) Good Attitude - A Muslim must always have a positive attitude toward life. We say, "Al Hamdulillah" (Praise be to Allah) for whatever He gives us (or doesn't give us).

2) Help - Our prophet, peace be upon him, stressed the importance of men helping their wives and Allah tells us the importance of women being mates and helpers to their husbands. This is a real "win-win" situation, if we just follow it.

3) Trust - Muslims, men and women are ordered to be trustworthy and follow the example of our prophet, peace be upon him, as the "Trustworthy".

4) Respect - You get respect, when you give respect. This is mandatory for all Muslims toward all people, how much more toward the spouse?

5) Joy - Our prophet, peace be upon him, used to entertain his wife, Ayesha and she used to play and race with him. She said, "I used to out-run him, but then when I got heavy he used to outrun me". He told us to play with our wives.

6) Forgiveness - Clearly, this is one of the most important aspects of Islam. Whoever does not forgive - will not be forgiven. This comes from Allah, Himself. We must learn to forgive each other's mistakes so we won't it against us.

7) Time - Spend time, alone - together. Go for walks. Take a bus ride. Visit a friend or someone who is ill (you get big rewards for that). Fast together on Mondays & Thursdays if you can. Make hajj - this is a great way to get a "new start" on life. Trust me.

8) Worship - connection with Allah through ritual of prayer, petition and peace while moving together in the salat is something a non-Muslim can never really appreciate. Our prophet, peace be upon him, used to lead his wife in salat, even though he lived connected to the mosque. He told us not to make our homes like grave yards. We should offer some of our sunnah prayers at home. A sister gains the most rewards at home, in her room, behind a screen. 
Jom like FB Pure Matrimony =)

Thursday, August 23, 2012

Semua Pun Nak Di Update...

-Situasi Di Chicken Rice Shop-

Pakwe n makwe tengah tunggu makanan sampai...Tiada perbualan cuma masing-masing sebok menggodek2 handphon.... 

Makanan sampai, masing-masing tangkap gambar makanan...

Upload......(Mungkin dalam facebook)

Sambil makan, juga tiada sebarang perbualan.. 

*Ting!ting!* Bunyi notification.... Cepat2 balas....

Dua-dua muka senyum-senyum masa balas....

Mungkin diorang punya status dekat facebook "Sedang makan bersama awek/pakwe"

Kawan-kawan balas "Perghhh..untunglah...Best tu korang..."

Tapi perkara sebenar yang berlaku? Pertemuan yang tiada langsung perbualan... Muka takde beramah mesra bagai pun...Duk sebok dengan henfon....Apa kualiti pertemuan diorang haritu? 

************

Peliklah dunia sekarang... Semua pun nak diupdatekan dekat satu dunia..Siapa yang lebih membahagiakan kita? Membahagiakan orang dihadapan kita ataupun berita up-to-date kita yang kita rasakan terlebih bahagia berbanding orang lain yang perlu di updatekan dekat facebook atau twitter...

Mungkin waktu kita update memakan masa 1 ke 2 minit..Tapi waktu melayan soalan-soalan kawan-kawan... Puji-pujian... Yang mungkin mengembangkan hati kita... Itu dah makan masa berapa lama... Apa sebenarnya yang kita mahukan masa kita update satu-satu status tu... Pernah tak bertanya dekat diri sendiri? 

Sama jugak macam aku... Sebelum nak update blog... Bertanya dekat diri sendiri apa yang aku cuba sampaikan dekat orang lain... Setakat bermegah-megah... Takde input langsung..Kadang-kadang geram jugak dengan diri sendiri sebab gagal untuk mengawal penulisan....

Masih sedang belajar....Mengawal penulisan... Mengawal diri untuk tidak mengongsikan perkara yang sepatutnya menjadi hal peribadi.. Mengongsikan perkara yang sepatutnya tidak lah penting untuk orang lain tapi hanyalah kepuasan untuk diri sendiri yang ingin memberitahu org lain yang diri ini mempunyai segala-galanya berbanding orang lain...

Sekarang Allah bagi kita waktu gembira... Suatu hari nanti tak mustahil kita akan rasa waktu diduga... Waktu itu, adakah kita akan berkongsi dengan juga semua orang ? Pikirkanlah...

Hargai waktu dan orang disekeliling kita....

Jom kita tulis entry yang bagi manfaat dekat orang lain... Dalam 1000 patah perkataan tu, satu ayat pun jadilah untuk dijadikan panduan dan ilmu untuk orang lain... =)


nota kaki : Sedih bila ada isteri yang mengupdate dalam facebook bahagianya hubungan diorang suami isteri.. Tapi sebenarnya yang suami masih ingat dekat makwe lama... Nauzubillah.... 



Tuesday, August 14, 2012

Aktiviti Di Bulan Ramadhan


Assalamualaikum...

Fuhh fuhh..Dah lama dah tak update... Nak update, tapi kerja menimbun sangat lahhh..Kerja menimbun dan sebok mencari kerja lain... Doakan lah rezeki aku ye...  Nak jugak merasa gaji naik, ada epf, socso.. Ehhh..tetibe membebel...abaikan...hehe

Ok, apa yang nak diceritakan eh..kena tulis cepat2 ni..Petang ni ada meeting pulak.. hadoyai... Sempena raya yang bakal tiba ni, aku memang melompat kegirangan tak sabar nak rasa beraya dengan orang baru n insyaallah raya first dekat KL.. Orang sebok nak balik kampung, aku sebok eksaited nak beraya kat KL..hehe.. Persiapan raya? Hampir tiada langsung.. Tiada baju baru..Tiada kasut baru..Tiada aksesori baru... Hanya orang baru.. ^_^v Sebab apa takde pemakaian yang baru? Dah terlalu banyak kena pergi wedding yang ada tema tahun ni..So dah belambak baju baru...Takyah lah nak membazir.. Pakai ajolah yang tu..Baru pakai sekali je pon.. Baik gunakan duit untuk kegunaan yang lain.. ^_^ 

Di bulan Ramdhan ni, orang berlumba-lumba mencari rezeki... Ramai mencari rezeki lailatulqadar.. Aku pun sebok mencari rezeki...Antaranya,rezeki duit..Gaji aku tak banyak..Tapi terasa nak bagi lebih dekat mak dengan abah tahun ni merangkap nak bagi mak ayah mertua sekali..Ehhh..Tak sangka pulak bila kita ada niat macamtu, Allah mudahkan pulak urusan pencarian rezeki ni.. Apa yang aku buat? Aku gatal-gatal jual kuih semprit.. Satu jenis je pun...Tak larat nak buat banyak-banyak...Alhamdulillah...Dapat lah jual dalam 30 balang... \0/

Dekat ofis terjual separuh, n separuh lagi dekat kawan-kawan aku... Kat ofis memang ada testing.. Aku buat sebelum raya.. Dekat kawan-kawan aku takde testing.. Tahap berani mati punya diorang buat oder..Haha. Thank you la weh... Sayangggg korang! (Bila dh beli baru sayang...kehkeh)

Begini kisah pembuatan kuih tersebut yang mengambil masa 4 hari.2 kali sabtu ahad...Sesi adun mengadun dan membakar pun bermula......


Mujur ada pemberi modal, tukang potong, tukang letak coklat rice, tukang celup coklat, tukang masuk kan kuih dalam bekas... N yang paling penting tukang bagi semangat bila 4 tray kuih hangus sekali gus bila terlalu ralik buka puasa.. "Boleh..boleh...Kita buat lagi...Sikit je lagi nih... ", kata dia bila tengok muka aku macam nak nangis..

Berenti kejap untuk terawikh...Lepas terawikh, sambung lagi... dan lagi...dan lagi...Sampai siap....Yelah yelah... aku tipu je.. Shahril je pergi kat surau..Terawikh aku burn 2 hari... uhuk! -_-"

Siang, aku dengan Shahril je buat dua orang...Lepas terawikh, baru mak ngan abah tolong... Tolong cuci semua peralatan... Siot kan aku? Pandai buat tak pandai kemas...-_-"



 Ekspidisi pembungkusan (pembungkusan ke eh?)

Yang ni semprit versi biasa..


Yang ini pulak semprit versi coklat celop...


Siaaapppp!! Sekarang acara menghantar kuih kepada rakan-rakan.. Insyaallah malam ni nak hantar dekat Aini dengan Ppink dekat Shah Alam.. Tiada tambahan kos.. Saje gedik nak pergi Shah Alam sebab nak pergi berbuka berdua je dengan Shahril.. Sepanjang Ramadhan ni.. Belum pernah lagi berbuka berdua...Lama dah tak dating... =p

Kepada yang oder kuih, harap sangat korang puas hati... Takutnyeeeeeeeeeee!! Mana tau terlemau ke.. Ter tak sedap ke.. jangan lah tak oder lagi ye kalau aku buat...kihkih...=p Kalau nampak ala-ala tak sama saiz tu, maapkan lah ye..anggap je home made cookies yang tukang masaknye first time nak buat cookies merangkap tak cukup peralatan tapi sebok nak buat bisnes =p

*******************

Ohh ye... Dah 10 hari terakhir Ramdhan dah kan...Masa aku kenduri haritu, doorgift aku,aku bagi buku Yassin dengan buku solat sunat... Korang dapat yang mana? Kalau korang dapat buku solat sunat, sudi-sudikanlah ye gunakan masa bulan Ramadhan ni..Untuk qiamulail...Ada cara solat, dan yang paling aku suka, semua solat sunat disertakan dengan doa-doa yang lengkap..Sebelum ni, untuk semua solat, aku print dari internet, n aku bukukan sendiri.. Tapi bila ada buku ni, Alhamdulillah aku guna buku ni je... ^_^






Saja nak berkongsi pahala...Semoga mengalir sikit dekat aku. n family aku...Sharing is caringkan..hihi ^_^v

Okei...Sekian daripada saya.... Semoga kita sama-sama mencari redha Allah dalam bulan Ramadhan ni... Semoga Ramadhan  kita tahun ni lebih baik dari tahun sebelum ni... 

nota kaki : Lama gila tak berbisnes... 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails