Saturday, October 29, 2011

Ppink..

Allahuakbar..telalu banyak yang aku nak kongsikan...Tapi aku sendiri rasa tak stabil dengan kehilangan ni.. Macamana aku nak luahkan dengan kata-kata..semuanya bermain dekat dalam hati aku ni... Orang yang aku sayang bersedih lagi..baru berjaya bangun dari luka yang lama dengan hadirnya seseorang yang mampu membahagiakan dia..

Allah hanya akan bagi ujian yang mampu ditanggung oleh seseorang itu.. Semoga Allah anugerahkan kau syurga yang hakiki..semoga doa dari seorang kawan yang terlalu menyayangi kau ni dimakbulkan.. semoga hidup kau sentiasa dalam pemerhatian dan kasih sayang Allah.. Teruskan hidup dengan segala ilmu yang pernah dikongsikan oleh fendi.. Teruskan hidup dengan semangat untuk bersama fendi di syurga.. Teruskan hidup dengan bersangka baik kepada Allah...

Allah anugerahkan kau suami yang sangat baik pink... bersyukur pada Allah.. 11 bulan yang penuh dengan ilmu dan kasih sayang.. Allah anugerahkan kau suami yang baik dan soleh..juga anak yang soleh kepada ibunya..Allahuakbar..untung kau pink..

Aku doakan kau kuat hadapi saki baki usia.. gunakan dengan penuh rasa syukur..Allah sedang mencuci segala dosa-dosa kau yang aku rasa tak ada.. Allahuakbar..Entah-entah pencucian dosa kami berlaku di neraka sebelum masuk ke syurga..Nauzubillah.. Engkau Allah cucikan di dunia yang sementara  dengan segala ujian dan cabaran...untung kau pink..

Pink... aku sentiasa ada dekat sini.. untuk engkau.. mcmana engkau sentiasa ada untuk aku.. Aku doakan kau bahagia dunia akhirat pink....dan dapat setiap apa yang kau hajatkan...

Semoga roh fendi ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.. semoga kuburnya menjadi taman-taman syurga.. amin..Al-Fatihah...

Friday, October 28, 2011

Allahuakbar....

Doakan fareha@ppink tabah hadapi semuanya..dikuatkan iman..bahagia dunia akhirat.. semoga roh suaminya fendi (27 thn.meninggal pada 27/10/11 genap 11 bulan ulang thn pekahwinan) dicucuri rahmat dan di tempatkan bersama org2 yang beriman..amin...Al-fatihah....

orang yang baik memang Allah pinjamkan sekejap je dekat dunia ni.. N org yang baik akan terima cabaran dan dugaan yang sangat2 hebat utk di janjikan syurga...Allahuakbar...

Thursday, October 20, 2011

Peringatan Buat Kite Cousin2ku....


Aku yakin ramai rakyat Malaysia ingin tahu kenapa semua orang hanya mampu memandang dan langsung tidak berusaha membantu budak berumur 2 tahun yang dilanggar di China baru-baru ini.

"Okaylah, sejak petang semalam, memang kecoh pasal video budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli.Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat dek jek... Video tu mmg tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni... Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia.

Pagi ini pon HOT fm buat topik pasal ni...

Sekarang aku nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China... Kalau korang jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung,

sila jangan tolong..

Ye, benar2 kawan2. JANGAN TOLONG! Nak tahu kenapa? Sebabnya bila kau tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab engkau. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka ko yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb ko yang tolong dia...

Ataupun ko akan disaman oleh anak makcik tu sbb ko lah penyebab mak die jatuh...Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sbb kalau mereka tolongpun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya...

Serius wa cakap lu. Cerita ini diceritakan oleh ofismate aku yang membacanya dalam akhbar cina minggu lepas.

Dalam akhbar tu penulis bagitau ada seorang askar (kalau tak silap aku) menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba2.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tu..

Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama.Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu? Mula2kan die dah terlanggar budak tu and die berhenti kejap sbb perasan die langgar budak. Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati, die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup die kena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tu akan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgar hidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati..

Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni...

Jadinya kalau sampai di China ingatlah pesan aku ni...

JANGAN TOLONG kecuali family ko sendiri...

Kalau ofismate aku tu tipu maka tipulah aku...

Semoga perkara ini takkan terjadi di Malaysia tercinta ini...

Kesimpulannya, di mana saja, manusia semakin hilang pertimbangan diri.


Wahai cousin2 ku... Marilah kita berdoa dari sekarang semoga perjalanan kite dilindungi.. Semoga perjalanan kita ke sana Allah redha..Jauh dari segala musibah... Aminn...


nota kaki : Semoga selamat pergi selamat balik...



Wednesday, October 19, 2011

Hukum 'kasi' kucing

APAKAH hukumnya jika saya berhajat mengkasi kucing saya memandangkan ia kerap beranak iaitu tiga kali setahun. Adakah perbuatan itu berdosa?
Saya beberapa kali membatalkan hasrat untuk berbuat demikian kerana khuatir perkara itu dilarang dalam Islam dan kemungkinan ia dianggap menganiaya haiwan.

SYAZWANI
Kota Bharu

Jakim mengeluarkan satu ketetapan pada 2002 yang menyebut bahawa mengembiri (kasi atau memandulkan) haiwan kesayangan seperti kucing atau anjing hukumnya adalah harus dengan sebab tertentu iaitu bagi menjaga muslahat ummah.
Justeru, bagi menjaga maslahat kucing agar anaknya tidak terbiar serta menjaga kesihatan kucing itu, adalah harus berbuat demikian.


Fuhhh..Lega rasanya.. Ada yang marah bila aku kata kucing-kucing kat rumah aku tu kitorang sunatkan semuanya.. Semuanya? Bukan semuanya..Ada lagi yang belum dan aku nk bagi duit kat mak aku untuk kasikan semuanya.. Banyak sangat la kucing kat rumah aku tu... Mak aku ni tersangat-sangat la sayang kat kucing ni.. Jangan nak sentuh hal-hal kucing dia..Tu lah permata hati dia..

Selaku anak yang tak minat sangat dengan kucing-kucing ni.. Tapi masih kesian terhadap kucing-kucing ni dan nak biarkan diorang ada kehidupan yang selesa dan aku juga selesa tanpa diorang memancut sana sini... Keputusan yang harus dibuat adalah... Kasikan semua nya...!Emm..Atau pun...Aku senyap-senyap kumpulkan diorang satu guni, lepaskan kat pasar... Kompem wehhh..Kompem... Mak aku tak ngaku aku anak... -_-"

Kita dimata DIA

Suatu hari seorang penceramah terkenal membuka seminarnya dengan cara yang unik.
Sambil memegang wang RM100, dia bertanya kepada hadirin,

“Siapa yang nak duit ini?”.

Kelihatan ramai penonton angkat tangan menunjukkan ramai yang minat.

“Saya akan berikan ini kepada salah seorang dari anda , tapi sebelumnya perkenankanlah saya buat ni dulu.”


Dia berdiri mendekati hadirin. Wang itu diramas-ramas dengan tangannya sehingga renyuk.
Lalu bertanya lagi,

“Siapa yang masih mahu duit ini?”
Jumlah tangan yang mengangkat tak berkurang.

“Baiklah,” jawabnya,

“Apa jadinya bila saya melakukan ini?”

Ujarnya sambil menjatuhkan wang itu ke lantai & melenyek-lenyekkan dgn kasutnya. Meski masih utuh, kini wang itu jadi amat kotor,lusuh dan amat renyuk.

"OK, sekarang masih ada yang berminat?”.
Tangan-tangan yang angkat ke atas masih tetap banyak.

Hadirin sekalian, Anda baru saja menghadapi sebuah pelajaran penting. Apapun yang terjadi dengan wang ini, anda masih berminat kerana apa yang saya lakukan tidak akan mengurangi nilainya.

Biarpun renyuk,lusuh dan kotor, wang ini tetap bernilai RM100 juga..

Dalam kehidupan ini, kita pernah beberapa kali terjatuh, terkoyak, dan dipenuhi kotoran akibat keputusan yang kita buat & situasi yang menerpa kita dalam sesuatu keadaan dahulu.

Dalam keadaan seperti itu, kita merasa tak berharga, tak bererti.
Padahal apapun yang telah & akan terjadi, anda tidak pernah akan kehilangan nilai di mata mereka yang mencintai anda, lebih-lebih lagi di mata Tuhan.

Jadi walau bagaimana kotor pun anda, kita masih mempunyai nilai yang tersendiri. Sayangilah diri anda, bertaubat jika membuat dosa, terus berusaha jika gagal kerana diri kita sebenarnya amat berharga.

Dan jangan terlupa kita adalah makhluk Allah yang di pandang sama, hanya iman dan takwa yang membezakan kita.

nota kaki : Semoga Allah mengampunkan dosa2 ku yang seluas langit....Dengan rezeki yang tak terhingga ni...Syukur Alhamdulillah... Subhanallah...Allah Maha Penyayang....Masih menyayangi hambaNya yang hina ini... T_T Terasa diri begitu berharga...


sumber

Saturday, October 15, 2011

Woman...


nota kaki: bia sampai oang muntah nape asekk niiiiiiiii aje topik aku... Dah kena sound ngan Aini... entry asek gedik je skang ni.. -_-"

Wednesday, October 12, 2011

Doa Ku Untuk mu...

Seseorang menghadiahkan aku buku ni... 


Kompilasi dari 3 buah buku Ustaz Hasrizal atau Saiful Islam. Tajuk buku ni Aku Terima Nikahnya.. Sebelum ni ikuti blog ustaz ni dan jugak motovasi2 pagi dekat IKIM..Sekarang ni nak baca penulisan dia dekat buku pulak.. ^_^

Buku yang dah lama aku nak beli tapi aku tak nak beli selagi aku rasa belum ada seseorang untuk aku.. Tapi bila aku dah baca buku ni, tak semestinya orang yang dah nak kawen @ rasa dah jumpa pasangan hidup je boleh baca. Buku ni untuk semua.. Untuk yang masih mencari, bagi memperbaiki diri agar menjadi lebih baik. Untuk yang dah berpunya dan jugak untuk pasangan yang dah lama kahwin untuk menjadikan diri dan keluarga lebih baik dari sekarang...

Buku ni sebenarnya sepenuhnya mengisahkan jalan hidup ustaz Hasrizal sendiri.. Tapi cara dia kupas cerita ni membuatkan aku baca tanpa henti dan ada part yang tersentuh hati membacanya..Buku ni juga melibatkan kasih sayang ibu dan ayah dalam membesarkan anak-anak.. Apa yang ibu bapa perlu lakukan untuk membesarkan anak-anak agar menjalani hidup selari dengan hukum agama..

Apa yang perlu dilakukan dan tak perlu dilakukan oleh pasangan belum berkahwin dan sudah berkahwin yang akan mempunyai cahaya mata dan sudah mempunyai cahaya mata untuk membina keluarga yang bahagia..

Ishhh...Aku tak reti sangat nak cerita ni.. Boleh baca dekat sini.. Official website untuk buku ni..

Sama-sama kita menambah apa yang kurang..Memperbaiki hati dan jiwa agar sentiasa diredhai Allah ^_^v

nota kaki : Semoga Dia Tertulis Untukku....

Monday, October 3, 2011

I Luv You, Before I Met You

Ingin menyayangi dan disayangi adalah fitrah setiap manusia. Bohonglah sesiapa yang mengatakan "aku tak perlukan sesiapa dalam hidup... hidup matiku hanya untuk Allah." Rasullah sendiri pernah menegur seorang lelaki yang sanggup berlapar dan enggan berkahwin semata-mata ingin mengabdikan diri kepada Allah.

Kita semua memerlukan seseorang dalam hidup untuk berkasih sayang. Namun, janganlah keterlaluan sehingga menjadikan matlamat berkasih sayang sebagai satu-satunya matlamat dalam hidup. Misi kita dalam hidup ini perlu perlbagai. Sebagai hamba Allah, tentu sekali, matlamat utama adalah untuk menjadi seorang mukmin yang bertakwa. Maka, dalam perjalanan kita menjadi mukmin yang bertakwa, pastikan misi-misi kita yang lain juga seiring dalam mencapai matlamat yang utama. Ini termasuklah misi kita mencari pasangan yang terbaik.

Kebanyakkan wanita yang saya temui, menyayangi 'suami'nya lama sebelum mereka jatuh cinta. The idea of finding & marrying the best menyebabkan mereka mendambakan seseorang yang mempunyai sifat dan sikap yang baik dan terpuji. Kebetulan pula, contoh lelaki yang mereka lihat menepati ciri-ciri tersebut akhirnya benar-benar menjadi suami mereka. Wallahualam, ini perancangan Tuhan. Setiap orang sudah ditetapkan rezekinya (termasuk jodoh) dan Allah Maha mengetahui apa yang didalam hati setiap insan.

Berikut adalah beberapa wanita yang 'menyayangi suaminya' lama sebelum mereka jatuh cinta...

Kisah Kak R
Saya bertemu beliau di satu kursus dan kebetulan menjadi rakan sebilik saya. Entah macam mana terkeluar cerita kahwin. Saya tanya,"bagaimana boleh kenal?"

Menurut Kak R, mereka berdua satu universiti tetapi tidak pernah berbual. Kak R akui, suaminya semasa zaman pelajar adalah antara pemuda yang 'baik-baik'. "Ada satu kali, masa tengah bersembang dengan seorang kawan perempuan, dia (suami) lalu di tepi kami. Akak berbisik kat kawan, andai aku diberikan suami, nak yang macam dia...." beritahu Kak R sambil tersenyum.

Kisah H
H sepupu yang baru balik dari Syria. Saya bertandang ke rumah mereka untuk meraikan majlis walimah beliau dan abangnya. Malam itu, saya menumpang tidur sebilik. Saya bertanya,"bagaimana boleh kenal?"

Menurut H, dia sudah mengenali suaminya sepanjang pengajian di Syria dan kebetulan adalah kawan baik abangnya. Namun, mereka tidak pernah bersembang lebih dari urusan persatuan. Beberapa bulan balik dari Syria, si kawan abang masuk merisik. Akui H, "walaupun kami tidak pernah bersembang, saya kagumi sifat dan sikap beliau. Harapan saya masa kat Syria dulu, semoga saya memperolehi bakal suami sebaik beliau," beritahu H, tersipu.

Kisah A
Saya berjumpa A di satu Konvensyen Islam di Amerika. Usianya masih belasan tahun. Ketika itu, usia saya baru menginjak 22 tahun. Apabila mendapat tahu dia baru seminggu melangsungkan majlis walimahnya, sambil mengenggam tangannya dan gelak gembira, saya berkata,"I'm sooo jealous..."

A balas genggam tangan saya sambil memandang tepat ke mata, "you should not say that to a friend. You should say, I'm happy for you," dia tersenyum sambil menambah,"...and ask Allah to give me the same happiness."

Perancangan dan ketentuan Tuhan amat cantik, malah janjinya dalam surah An-Nur ayat 26 cukup tepat, "Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik."

Namun, tiada siapa dapat meramal siapa jodoh yang telah di tetapkan. Tetapi, the idea of finding & marrying the best, harus disematkan. Allah Maha Mengetahui apa yang dihati setiap manusia. Dan, Dia juga Maha Mengetahui apa yang terbaik.

Bagi saya, dari dulu (semenjak timbul keinginan untuk berkahwin), saya mendambakan yang terbaik untuk diri, keluarga, agama dan masa depan. Alhamdullilah, dalam perjalanan itu saya ditemukan dengan kawan-kawan yang memberi erti pada istilah terbaik...

Saya mendoakan agar kawan-kawan yang yang sedang mencari rezeki (jodoh) masing-masing supaya jangan putus asa. Allah mendengar isi hati anda. The idea of finding & marrying the best bukanlah sesuatu yang fairytales. Ia telah berlaku kepada beberapa pasangan dan InsyaAllah, ini juga boleh berlaku pada anda.

Saya akhiri dengan satu petikan dialog dari novel The Notebook oleh Nicholas Spark "The best love is the kind that awakens the soul and makes us reach for more, that plants a fire in our hearts and brings peace to our minds. And that's what you've given me. That's what I'd hoped to give you forever."

Artikel dari iluvislam

nota kaki : Kadang-kadang apa yang kita baca.. Apa yang kata hati kita mahukan dan iyakan.. Kadang-kadang boleh jadi kenyataan.. ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails