Friday, August 26, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri..



nota kaki : ok..gambar tak sesuai untuk raya.. tapi suka suasana dlm bas tu..haha...terima je lah eh.. =p




Wednesday, August 24, 2011

Central Market selepas 10 tahun..

Tak sangka.. Food court dia dah macamni..Dulu masa form 5 singgah makan dekat food court central market ni panas gila..tapi makanan dia sedap..nyum nyum

Harini berbuka dekat sini..Dah lama betul tak datang sini..Tak plan apa2 pun sebenarnya..Baby la.. pandai2 pulak balik dari Unisel Kuala Selangor sendiri. Dah dalam train cuak nak balik naik lrt sorang2.. Aku, selaku kakak yang baik terus la pergi menghadap jem untuk pergi amek dia dekat KTM KL.. Alang2 dah sampai sini pukul 7..Cari parking, buka sini dulu..hee

Ok,Jom berbuka! :)

Sent from Blackberry

Tuesday, August 23, 2011

Yesss...!


Sementara tunggu isyak, kita timbang dulu...! Yeyyyyyyy!! Turun turun (joget gembira)... Tudung ekspress yang sebelum ni kalau pakai pun ketat..Ni dah longgar.. Yeyy!! \0/ 

Tunggu raya..bagi aku seminggu je..Mesti gemok balik.... Ya Allah Ya Tuhan ku...Bantulah aku mengawal nafsu makan aku... Amin... T_T

Alhamdulillah...Berat turun... Tapiiiiiii...Napelah susah sangat aku nak menten kan eh..Berat aku nih... Tau nak makan aje T_T
Jangan lah kejap je lagi...Sedih la... Baju-baju sume tak muat... Tapi..Ni dah muat..yey yey... \o/

nota kaki : Eksaited sgt..lupa bagi salam..Assalamualaikum...


Adab Tidur dari Si Comel..




Untuk dapat anak sehebat ini..Kita kena berusaha jadi ibu yang hebat dulukan? Untuk menjadi ibu yang hebat, mesti di latih dari zaman muda remaja kan? Jangan tunggu kesempurnaan untuk menjadi sempurna.. Jangan tunggu dah jadi ibu baru nak jadi ibu yang baik.. Jangan nak tunggu dah jadi isteri baru nak jadi isteri yang baik... Allah melambatkan sesuatu tu sebab Allah tau kita belum bersedia untuk menjadi apa yang kita doakan... Bukan ke doa kita setiap hari untuk menjadi isteri yang solehah dan mendapat anak-anak yang soleh? Aku memandang diri aku sendiri.. Diri aku sendiri belum berubah untuk menjadi apa yang aku hajatkan... Jangan kan jadi isteri solehah... Jadi wanita solehah pun jauh lagi... Manapula nak mendapatkan anak-anak yang soleh... Ada orang dapat dulu, nanti-nanti baru Allah tunjukkan jalan... Mungkin aku Allah tunjukkan jalan dulu baru aku akan dapat apa yang aku hajatkan...

nota kaki : Tadi nak menulis mud ceria.. Ni tiba-tiba mud awan mendung.. Kat luar bilik ni diorang pasang lagu raya sedih-sedih pulak.. Adoii.. 

Friday, August 19, 2011

Terkena Percikan..


Tadi pergi kem.. Tengah semangat sound contractor yang bukak formwork tak sampai 3 hari untuk roof beam .. Tiba-tiba terasa macam kena percikan air..Ingatkan air dari atas pokok ke apa.. Sekali tengok belah kiri baju, seluar dengan belakang tudung penuh dengan percikan konkrit!!!Wuuaaaa!! Tengahari ni nak g shopping!!!Wuuaaa!! T_T

Takkan aku nak g jalan-jalan dengan baju bertompokan simen! Ok...Tabahkan hati... Pergi jugak macamni..Lantak lahh...

Tak..diorang bukan sabotaj..diorang tak sengaja... Pekerja yang duk bancuh simen atas bukit tu tak nampak aku ade kat bawah tu..huhu.. Redha je lah.. Adakah agar aku tak kuar berjalan? Nak jugak! Tak kire...





nota kaki: Logik tak kalau aku nak tuntut baju baru dari kontraktor?Ok..Tak logik  -_-" 

Monday, August 15, 2011

Erti Rindu


Aku membesar dekat Temerloh sampai tadika.. Lepas tu aku membesar dekat KL.. Sampai sekarang..Walaupun tinggal dekat KL, hujung minggu aku dihabiskan dekat Temerloh.. Paling kurang pun, tiga minggu sekali mesti balik Temerloh.. Jumpa permata hati aku..

"Allahummasolialasaidinamuhammad.." Terasa basah muka aku diusap dengan tangan yang masih basah berair..Aku pusing kebelakang..Uwo tersenyum nakal..Uwo baru sudah ambil air sembahyang.. Nak menuju ke bilik...Memang itulah rutinnya..Membasahkan muka kami cucu-cucunya yang masih kecil dengan air sembahyang...Doa dia semoga cucu dia yang masih kecil sentiasa ringan untuk bersolat...

"Solat..Solat..Berlari la kelian(korang) macam kena kejar harimau bila dengar azan..Tutup tv tu!" Ada yang buat muka selamba amek remote slowkan volume tv..Ada yang berlari pergi amek wudhu.. Ada yang tunggu uwo habes solat baru terjengket-jengket perlahan-lahan naik atas untuk solat..Sebelum kene ceramah dengan lagi panjang lebar..haha

Hari ni 15 Ramadhan..Kalau uwo ada lagi.. Mesti uwo dah mengaji sampai juz 16 @ 17.. Sehari satu juz atau lebih..Uwo akan tanye kitorang da berapa juz baca.. Tersenyum senyum kambing kitorang menjawab "Baru..err..Baru...juz 3" Haaaa..Dengar lah ceramah panjang lebar lagi... Atau pun dengan poyonye jawab "Dah juz 20 wo.." Padahal memang dah start dari tengah..Sambung aje yang memang dah baca dari dulu..kehkeh..Uwo tau.. Uwo senyum je..Janji anak cucu dia mengaji..

Teringat masa uwo kuat lagi dulu-dulu.. Masak dodol..Masak lemang..Rendang..Bahulu..Tempeyek.. Uishhh... Macam-macamlah..Rendang uwo..Takde siapa boleh lawan..Dengan masak ompok tempoyak.. Dengan sambal tumis petai... Dengan ayam berlada...Ahhhh!!!Insyaallah..Kalau kita dapat masuk syurga nanti..Kita boleh mintak ape je kan? 

Teringat dulu... Masa rombongan budak-budak Hells Engine datang menginggah rumah uwo.. Habis soalan cepumas uwo tanya.. Semua soalan maut punya.. Soalan yang paling aku tak boleh lupa.. "Siapa dekat sini tak suka sembahyang?" Melompat diorang suma tunjuk kat Aloi...Haha! Alhamdulillah.. Nasib baik diorang  layan je dengan soalan-soalan cepumas uwo tu.. Tanpa rasa kecik hati...(harap-harap lah sebab tengok sume balik muka hepi je..)kuikui...

Alhamdulillah... Impian Uwo untuk menghembuskan nafas dia yang terakhir depan anak-anak Allah makbulkan.. Enam-enam anak dia ada bergilir-gilir bisikkan syahadah keliling uwo.. Alhamdulillah... Uwo pergi senang sangat... Kulit uwo cerah.. Badan uwo wangi... Uwo pergi 9 Ramadhan.. Uwo rajin baca Quran.. Uwo tak pernah lupa berzikir 1000 kali setiap hari.. Uwo pernah hadiahkan aku kitab yang ada doa penghulu segala doa-doa bila aku kata aku nak sangat kerja JKR...Allah pasti bagi balasan yang terbaik untuk hambaNya yang baik.. Janji Allah itu pasti...

Takde apa yang menggembirakan hati kami yang ditinggalkan ni kecuali dengan tanda-tanda keimanan dari amalan yang uwo buat sepanjang hayat dia..Tinggallah kami yang masih kurang bekalan amalan... 

Tinggallah anak-anak uwo yang 6 orang dekat dunia ni.. Menghadiahkan doa tak putus-putus agar uwo bahagia di sana.. Uwo? Mungkin sekarang sedang berbahagia dengan anak-anaknya yang 4 orang meninggal sewaktu masih kecil... Yang dah menjadi bidadari dan bidadara syurga..Wallahualam..

nota kaki : gambar uwo waktu sihat dengan cicitnya yang paling bongsu Asyraf..

nota kaki 2: Hati asyik meronta-ronta... Macamana aku bila akhir nanti? Allahuakbar...


Tuesday, August 9, 2011

Doa utk nenek..

Bismillahirrahmanirrahim..
Ya Allah..
longgarkan lah kesakitan nenekku..
Hiburkanlah hatinya dengan menyajikan pemandangan dari syurga Mu..
Jauhkanlah dia dari bisikan dan hasutan syaitan..
Tetapkanlah keimanannya..
Kuatkanlah hatinya utk terus berzikir padaMu..
Kuatkanlah daya ingatannya utk terus melagukan ayat-ayat suci Mu sungguh pun dia sudah tidak mengenali kami anak cucunya..
Kami redha Ya Allah dengan setiap ketentuan Mu.. Namun tunaikan lah hajat nenekku utk pergi menemuiMu dalam keimanan Ya Allah.. Hajat yang sering dia sebut2kan kepada kami setiap kali ingin berpisah dengannya..('Doakan Uwo Mati Dalam Iman Ye'..Kata-kata yang aku sering dengar setiap kali sebelum balik ke KL..)

Perkenankanlah hajat kami Ya Allah..


Nota kaki: Nenek aku @ uwo sedang tenat di kampung.. Hanya doa,ayat2 suci mengiringinya dari sini.. Mak,abah, kakak semua dekat kampung..Aku? Tanggungjawab perlu diteruskan.. Apa yang pasti..Hati aku di Temerloh...
Sent from Blackberry

Monday, August 1, 2011

Membeli Belah Jom


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails