Saturday, December 25, 2010

Dialog Hati Dan Akal Nasrina

Akal : Assalamualaikum...

Hati : Waalaikumussalam...

Akal : Apa khabar iman anda?

Hati terdiam...

Akal bertanya sekali lagi.

Akal : Apa khabar iman anda?

Hati : Kurang sihat mungkin.

Akal : Mengapa?

Hati : Aku merindui dia segenap jiwaku...

Akal : Dia yang mana, sahabatku?

Hati : Kedua dia. DIA yang hakiki, juga dia yang entah kemana akhirnya..

Akal : Tidak mengapa, Itukan fitrah manusia.

Hati : Tapi rinduku kepadanya kadangkala membuat jiwaku runsing. Fikiranku melayang terbang jauh ke angkasa. Kadangkala ketika beribadah juga aku teringat dia.

Akal : Cintamu padanya, juga cintamu padaNya, cinta padaNya kan yang lebih utama.

Hati : Tapi... Aku benar cinta dia. Aku benar rindu dia. Aku mencintainya kerana Allah. Kami saling menasihati kepada kebaikan. Aku mahu mengejar syurga bersamanya.

Akal : Apa makna cinta?

Hati : Kasih dan sayang.

Akal : Bagiku cinta itu gila.

Hati : Mengapa pula?

Akal : Apabila kita mencintai seseorang, kita asyik teringatkan dia. Apa yang dikata jangan, sebaik mungkin kita elakkan. Apa yang diminta, seboleh mungkin kita usaha. Bila ada yang lain mendekati, bergelodak rasa cemburu. Apa kau rasa begitu?

Hati : Ya. Begitu yang aku rasa.

Akal : Apa kau tahu apa pula ibadah?

Hati : Orang kata ibadah itu taat dan patuh.

Akal : Ibadah itu juga adalah cinta.

Hati : Bagaimana dimaksudkan begitu?

Akal : Ibadah itu cinta. Berkasih-kasihan dengan Tuhan.

Hati terdiam lagi...

Hati : Jadi... Apa sebenarnya yang ingin kau sampaikan wahai akal?

Akal : Fikirkan, kalau kau benar mencintai dia kerana Allah, apa kau ada mengadu kepadaNya?

Hati : Aku puas sudah berdoa. Aku mendoakannya empat puluh kali setiap hari. Siang dan malam! Tegas hati..

Akal : Apa kau berdoa kepadaNya hanya kerana apabila kau terasa jauh dengannya? Apa kau hanya melipatgandakan ibadahmu ketika jiwamu rasa tak tenang?

Hati diam dan tertunduk...

Akal : Bagaimana boleh kau katakan cintamu kerana Allah. Sedangkan kau mengabaikan DIA ketika cintamu dengannya sedang indah bercahaya. Sabarlah wahai hati. Doamu mungkin tidak makbul sekelip mata. Barangkali Allah akan memakbulkannya di lain masa. Barangkali Allah ada hadiah yang lebih berharga untukmu!

Aliran sungai merah terasa semakin deras mengalir ke kepala...

Akal : Cinta kepada manusia yang gila seperti itu, hanya layak disandarkan kepada Allah. Allah menarik cintamu kerana Allah lebih mencintaimu. Allah merindui doa dan tangisan hambaNya. Allah mahu kau kembali mengindahkan cintamu kepadaNya!

Hati Sepi... Kesal...

Cerita ni dari sini

Nota kaki: Kan best kalau boleh menulis best macamni... -_-"


Tuesday, December 21, 2010

Family Day N Family Gathering


Assalamualaikum...

Ok, sekarang nak bercerita pasal pergi join Family Day Unit Airport Ibu Pejabat dan jugak family gathering keluarga aku dekat Perak...Memula ni cerita pasal Family Day dulu eh..Dekat Suria Beach Resort, Cherating...Actually aku takde kena mengena pun dengan unit ni..Tapi Hawa, kawan aku dari unit ni mengajak join..Aku join sebab dapat g jalan2..Best! Rupa-rupanya Aini pun ikut..Ok, leh buat kepala sendiri la cmni..hihi...Sebab aku nih jenis tercover cover sikit kalau dengan orang yang tak kenal..Bila dah ade geng sekepala..Ok, cover tolak tepi.. Yippie!\0/
Aku cite sambil tengok gambar ye..

Suku dari lapan delapan...Jalan-jalan cari 'pemandangan'...
Taraaaa!! Kitorang mewarna batik...Cantik tak? Yang kanan sekali tu namanya Lina..dia dapat nombor dua mewarna batik..Lapan delapan??KALAH....Inilah lukisan saya yang kalah tu... -_-"

Apa yang paling menarik? Warna baju family day ni pink!!Ohh..Sangat suke! \0/ Alolololooo...Adik comel ni pun dapat jugak baju tu...Sangat cute!

Aku n Aini satu grup...Warna ungu...Dapat nombor dua \0/

Inilah...Barisan kita...

Tengok-tengok..first time main tarik tali menang \0/

Okei..Tu je dari cerita family day ni...Sangat best...Dengan semua staff yang join sangat friendly...Suka-suka.. ^_^ v

Sekarang nak cerita Family Gathering ke Perak pulak...Tengok gambar jugak eh...Jom!


Ni dekat Gunung Lang..Separuh je dalam gambar ni..Yang len dekat seberang tasik...Diorang malas naik bot...hehe

Lepas tu kitorang pergi Kuala Kangsar pergi tempat Labu Sayung...Sangat eksaited...Lalu terbeli satu dua labu sayung kecik untuk buat perhiasan...Sampai sekarang ade lagi dalam balutan surat khabar -_-"
Tepi jambatan pun mengada-ngada nak berhenti tangkap gambar...Takde pemandangan pun..Saje gedik -_-"

Ini masa dekat Cameron Highland...Sangat suka tengok topi dengat scarf tu...Oppss..Terbeli jugak... -_-" Err..Comel je kan... =p

Abaikan pakcik n makcik loving couple ni..Diorang memang suka jalan berdua sambil membiarkan anak-anak mereka -_-"

Emm..Tu aje kot...hee...Taktau nak cerita apa..Tapi nak update blog jugak....

nota kaki: Sila pergi Kalumpang Resort untuk mandi sungai..Sangat BEST!!Malas nak update pasal Kalumpang Resort..hee

Friday, December 10, 2010

Ini Kisah Hepi Saye...(dan inner tudung yang best)

Alhamdulillah....Jualan jubah memberangsangkan...
Alhamdulillah...Result exam menggembirakan...
Alhamdulillah..Menambah barangan baru untuk dijualkan...

Alhamdulillah..Dalam masa 3 minggu sebelum ni dapat berjalan ke Trolak Perak untuk berkursus,Johor Bharu untuk bermesyuarat,Cameron Highland untuk bercuti bersama sepupu dan keluarga,dan ke Kalumpang Resort untuk Hari Keluarga ofis...

Alhamdulillah diberikan rezeki yang tak terduga ini dan jalan-jalan yang tanpa perancangan tapi tiba-tiba datang menjemput..Alhamdulillah...


Perasaan sekarang?Heppi! ^_^ Terima kasih Ya Allah... ^_^

Ohh Yee...Nak kasi kredit dekat Ayunar sebab menjual inner tudung yang membuatkan kehepian saya semakin menjadi jadi!Thanks Ayun... ^_^v

Tengok2 anak tudung ni muncung ke depan kan??sesuei utk si muke bulat macam saye....Yey!boleh pakai selendang..Yippie!!\0/ Ini gambar masa beraktiviti bersama keluarga dekat Gunung lang Perak minggu lepas..

Ini pulak masa pergi tengok teater Natrah 2 dengan kanak2 ribena...Kawan-kawan baby...Yee yee..Saye selaku driver dan penjaga kanak-kanak...mengaku mengaku..-_-"

nota kaki: Jangan hepi sangat Nasrina..Nanti nangis padan muke!



Wednesday, December 8, 2010

Ppink N Pendi Wedding

Assalamualaikum...
28hb November..satu lagi BFF aku kahwin...Fareha @ Ppink.. Kahwin dengan En.Fendi yang aku baru first time jumpa masa wedding ni... Dari diploma bercinta.. Tapi si Ppink x pernah nak review sape pakwe dia.. Walaupun dah dipaksa secara meletakkan pisau dekat leher.. Tapi dia tetap berjaya mengunci rapat mulut dia.. Anda memang hebat Pink.. -_-"

Perkahwinan kawan yang rapat dengan kita bukan menandakan dia akan pergi jauh dari kita kan? Cuma.. Aku rasa, aku kehilangan orang yang selalu pinjamkan sesuatu yang berharga pada diri dia untuk aku.. Pink.. I'm gonna miss u so much!

Dia kawan yang paling aku rindu masa aku buat silent treatment dengan lapan delapan.
Dia kawan aku yang aku mula-mula aku cari untuk aku bercerita.
Dia kawan yang selalu ada waktu aku perlukan nasihat..
Dia kawan yang mula-mula aku cari untuk kongsi idea nakal aku.
Dia kawan yang aku mula-mula cari untuk tanya pendapat.
Dia kawan yang aku cari bila aku mula berkenalan dengan seseorang.
Dia kawan yang aku cari bila aku perlu membuat pilihan dalam hidup.
Dia kawan yang aku cari bila air mata aku laju mengalir dekat pipi..
Walaupun dari jauh, dia pasti dpt kesatkan air mata aku.. Dia tak cakap banyak. Dan dia jugak takkan bagi nasihat yang bersopan santun untuk telinga aku nak dengar.. Tapi dia akan cakap apa yang telinga aku perlu dengar. Memang itu apa yang kita perlukan dari seorang kawankan? ^_^v

Aku? Aku bukanlah kawan terbaik dia..Dan aku selalu gagal jadi yang terbaik untuk dia...Dan aku selalu kena sound direct dengan dia bila lama tak call dia sebab pada dia aku tengah bergembira dengan kehidupan aku..Pada dia..Dia cuma dengar suara aku bila air mata jadi peneman aku..Aku memang kawan yang gagal secara total..

Pink..Mak ko selalu cakap...Ayah aku sayangkan mak aku...Aku doakan.. Fendi sayang dekat kau macamana sayangnya ayah aku dekat mak aku ye.. ^_^v

Ok cukup sesi pengenalan siapa Ppink dimata aku... Jom tengok gambar jom..









Aku jadi pengapit Ppink..Tolong lap peluh..Tolong cantikkan mekap..Tolong kesatkan air mata...Air mata dia masa pelukan terakhir tu?Dia kesat sendiri sebab aku bz kesat air mata aku...kuikui...

Boleh tak siapa-siapa bagitau dekat aku, apa kesan jadi pengapit tiga kali???????!!-_-"

nota kaki : entry ni dibuat sehari selepas ppink kahwin..tapi hari ni baru berkesempatan nak publish. Niat nak tambah byk lagi gambar..Tapi intenet slow sgtlah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails