Thursday, April 30, 2009

Wujud ke AKU?

Assalamualaikum...

Pernah dengar lagu Cuba Faizal Tahir tak?
Aku selalu rase lagu tepat2 tul kene dekat aku..
Tapi,ade kawan aku ckp, aku cepat sensitif...
Emmm....Yeke aku cepat sensitif?

Korang ade tak kawan..Yang cari kita bila susah je...
Yang cari kita, bila ada masalah...
Yang cari kita bila dia rasa sunyi...
Yang cari kita bila dia rasa keseorangan...

Emmm..Tak kesah la..
Sebab pada aku,itu la guna nya aku sbgai kwn...
Ada..bila kwn memerlukan....

Tapi,satu je...
Yang kadang2 tu buat aku PENAT....

Bila diorang dah hepi....Dah dpt kehidupan diorang sendiri...
Nasrina bukan lagi siapa siapa utk diorg...
Aku..
Cuma wujud masa air mata takde siapa nk tolong seka..
Cuma wujud masa hati rasa tak keruan...

Tapi tak pe lah..
sebagai seorang kawan,
Ape lagi yang mampu aku buat...
Selain doakan kebahagiaan kwn sendiri...
N berusaha maafkan kesalahan orang lain..
Sebab kesalahan aku dekat kwn2 aku pun..tak terhitung byk nye...

Ni just rasa hati aku je....
Walaupun hati aku byk komplen...
Korang jugak la kwn aku dunia akhirat...
Aku tengah belajar maafkan orang lain..
Untuk pastikan..bila aku buat salah...
Orang akan maafkan aku jugak.. ^_^


Cuba kau dengar
Cuba kau cuba
Diam bila ku cuba
Tuk berbicara dengan kamu
Pernahkah kau ada
Bila ku perlu
Tuk meluahkan rasa hati
Dan bila kau bersuara
Setia ku mendengar
Agar tenang kau merasa
SiapaSebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bilaTiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku…
padamu
Cuba kau lihat
Cuba kau cuba
Renung ke mata aku
Bila ku kaku melihatmu
Pernahkah kau ada
Bila ku perlu
Tuk menyatakan rasa sakitDalam diri
Dan bila kau perlu
Setia ku menunggu
Agar senang kau merasa
SiapaSebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bilaTiada lagi teman bermain
Kau pulang tuk dapatkan aku
Itulah aku…
padamu
Maafkan kerana aku tak pernah
Terlintas tuk menulis pada mu
Salahkan kuTak mungkin lagi aku meminta
Untuk kau mendengar…
Untuk kau melihat ke mataku
SiapaSebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bilaTiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku… padamu

Monday, April 27, 2009

Hati Mati


Tanda-tanda hati mati Menurut Syeikh Ibrahim Adham, antara sebab atau tanda-tanda hati mati ialah:

*Mengaku kenal Allah SWT, tetapi tidak menunaikan hak-hak-Nya.
*Mengaku cinta kepada Rasulullah s.a.w., tetapi mengabaikan sunnah baginda.
*Membaca al-Quran, tetapi tidak beramal dengan hukum-hukum di dalamnya.
*Memakan nikmat-nikmat Allah SWT, tetapi tidak mensyukuri atas pemberian-Nya.
*Mengaku syaitan itu musuh, tetapi tidak berjuang menentangnya.
*Mengaku adanya nikmat syurga, tetapi tidak beramal untuk mendapatkannya.
*Mengaku adanya seksa neraka, tetapi tidak berusaha untuk menjauhinya.
*Mengaku kematian pasti tiba bagi setiap jiwa, tetapi masih tidak bersedia untuknya.
*Menyibukkan diri membuka keaiban orang lain, tetapi lupa akan keaiban diri sendiri.
*Menghantar dan menguburkan jenazah/mayat saudara se-Islam, tetapi tidak mengambil pengajaran daripadanya.

Thursday, April 23, 2009

Doa di penghujung malam..




Siapakah Kita?

Siapakah orang yang sombong?
Orang yang sombong adalah orang yang diberi penghidupan tapi tidak mahu sujud pada yang menjadikan kehidupan itu iaitu Allah Rabbul Alaamin, Tuhan sekalian alam. Maka bertasbihlah segala apa yang ada di bumi dan langit pada TuhanNya kecuali jin dan manusia yang sombong diri.

Siapakah orang yang telah mati hatinya?
Orang yang telah mati hatinya adalah orang yang diberi petunjuk melalui ayat-ayat Qur'an, Hadith dan cerita-cerita kebaikan namun merasa tidak ada apa-apa kesan di dalam jiwa untuk bertaubat.

Siapakah orang dungu kepala otaknya?
Orang yang dungu kepala otaknya adalah orang yang tidak mahu lakukan ibadat tapi menyangka bahawa Tuhan tidak akan menyiksanya dengan kelalaiannya itu dan sering merasa tenang dengan kemaksiatannya.

Siapakah orang yang kuat?
Orang yang kuat adalah orang yang dapat menahan kemarahannya ketika ia dalam kemarahan.

Siapakah orang yang lemah?
Orang yang lemah adalah orang yang melihat akan kemaksiatan di depan matanya tidak sedikit pun ada kebencian di dalam hatinya akan kemungkaran itu.

Siapakah orang yang bakhil?
Orang yang bakhil lagi kedekut adalah orang yang berat lidahnya untuk membaca selawat keatas junjungan Rasulullah SallAllahu Alaihi Wasallam.

Siapakah orang yang buta?
Orang yang buta adalah orang yang tidak mahu membaca dan meneliti akan kebesaran Al Qur'an dan tidak mahu mengambil pelajaran daripadanya.

Siapakah orang yang tuli?
Orang yang tuli adalah orang yang di beri nasihat dan pengajaran yang baik namun tidak diendahkannya.

Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman Alaihissalaam.

Siapakah orang yang bodoh?
Orang yang bodoh adalah orang yang beriya-iya berusaha sekuat tenaga untuk dunianya sedangkan akhiratnya diabaikan.

Hari ke 4..

yey!!!! ade khabar berite!! \0/

ok..wat keje blk.. ^_^

Tuesday, April 21, 2009

Tak sedap hati..

Aduiihhh...tak sedap hati pulak harini..
tghari td..Jumpa abg sedara aku...die tanye aku dpy Jkr mane..aku ckp Chan sow Lin...
Die terus call member die yg ade kt sana, n tanye cawangan ape yg ade..n macamane skop kerja...Masa tu,baru aku terfikir...haah ek..ni cawangan KL...mesti la skop kerja aku,dlm Kl je....

Ya Allah...Aku lupe... =( Aku nk kerja2 yg bole bwk aku kelua,tgk negeri org...Bukan la menetap dkt sana..Cukup la just pg sekali sekala tgk projek or miting...

Aku tak sedap hati bile fikir hal ni..Masalah kecik je kan? Macam tak bersyukur je kan?Bile dah dpt betis..Nak peha...naseb baik la..bkn kt Perlis...dah dpt Kl..tak bersyukur lg..huhu...

Aku taktau...ape yg terbaik utk aku..harap2..tak sedap hati ni..cepat hilang..aku xnk pikir benda bukan2..penat..huhu..

Monday, April 20, 2009

Rindu 6 hari...

Wuuaaa!!! :'( arini baru sehari...aku dah rase cannot go... lagi 5 arinih..huhu...

Sape penah rase rindu kat org tu...tapi die takleh nk luahkan?takleh nk tunjukkan?takleh nk bgtau org tu kite ingat die? angkat tangan!!!!!!! \0/

Nak buat2 bz?asal pergerakan aku lambat je nihhh....

Nak buat2 tido? kenape aku bole rase aku leh rse keadaan bilik aku nih? N bangun2,otak aku tumpu kt diee jee...

Adoihhh...mcm mcm la aku nih... hehe... Nway,selamat pergi selamat balik ye... ^_^

Jodoh di Indera Kayangan?

Khamis lepas,aku pergi lapor diri dkt Jkr HQ..Aku bg penangguhan sebulan, sbb nak bg notis sebulan dkt ofis sekarang nih...Ade member2 aku yang lain, masuk trus ptg tu..Diorg stay terus dekat Hq utk tau dpt penempatan dkt mane..Aku dgn Hawe,trus blk ofis...meneruskan kerja seperti biasa..Sebab kitrg amek half day je cuti...

Dalam pukul 3,kwn2 aku yg stay dkt Hq tu msg... 'Nas,nama ko dlm senarai dkt Perlis..'
Haa???!!!!!PERLIS???!!! dlm byk2 negeri dekat Malaysia nih..aku dpt Perlis??? Adehh..Betul ke aku bole pergi nih? Aku terus terbayang mak aku je nih..Aku belajar dkt Shah alam pun,berpuluh kali die cal..Kalau kat Perlis?Aku dh terbyg dah telefon ni melekat je kt telinga aku...haha!

Aku masuk2 je kereta ptg tu..Aku trus bgtau dkt mak aku..semua org x dpt dlm Kl..semua dpt jauh...Aku maybe Perlis,aku ckp...Sesaat je lepas aku bgtau...Aku dh x dgr suara die... (Aku tgk dr cermin sisi kereta,muka die dh masam gile..taktau nk ckp ape dh..) Senyapppp je dlm keta...Aku lg saje ckp..'Adik nak pergi sgt Perlis ni mak..' Dia lg emo..haha!!!

Malam tu,aku dh x senang duduk dah..pikir ape yg akan jadi..Hati mak,or kerja..Kalau aku nk pakse diri aku pegi,ok je..sbb 2thn je kan..hee...Malam tu,aku doa mintak petunjuk..aku xtau ape aku kena buat..aku dah buntu sangat...Hati aku mase tu,kalau mmg x dpt area sini, mungkin aku memang takde rezeki kerja Jkr..huhu...

Hari Jumaat, dalam pukul 8 aku dah sampai ofis.. Hawe suh aku cal satu nombor ni..Ade kwn die bg no org Jkr tu, die ckp..org tu baik..leh consider penempatan..aku pun laju, trus g cal.. Mula2,encik tu tanye..aku nak dkt mane..Laju je mulut aku ckp,Putrajaya..sebab aku pikir,situ mesti kosong x ramai yg nk..haha! Tapi aku tukar blk..cakap.. 'encik..kalau Kl,ade kosong x?'
die tanye 'kalau Jkr Chan Sow Lin nak?' Ya allah!!blakang umah je!!!Aku trus ckp 'Nakkk!!!!'
N die ckp ok..n suh aku cal blk..lepas setengah jam..die nk cek ade kosong ke tak..

setengah jam..... 'tak berangkat'
sejam...'mungkin die miting'
sejam setengah....'mungkin die bz'
3 jam.....'mungken semua dah full!!!!' wuuaaa!!hancor rase hati... =( sekali lagi..munken takdek rezeki keje Jkr..huhu...

Tapi..aku try jugak..cal ptg tu..dlm pukul 430..(xleh cal lg awal..sbb ade kerja urgent..) Sekali je ringing..Encik tu trus angkat...hehe..alhamdulillah...N die ckp,insyaallah..confirm dpt Chan Sow Lin tu...Sebab die dh usaha letakkan name aku kt situ..Yeyyy!!!! \0/ alhamdulillah..moga2,murah rezeki encik tu..tolong org yg die tak kenal pun.. ^_^

Petang tu,terus antar surat resign dgn senang hati..hehe... Harap2..rezeki aku makin bertambah n kerja yg bakal aku pegi ni,bole buat kan aku lg bahagia dunia akherat..amin.. ^_^

Ohh ye..berkenaan dgn tajuk post ni...ramai org galakkan aku pergi Perlis ni..kate diorg,maybe jodoh aku tgh tunggu dkt Perlis..haha!

Monday, April 13, 2009

Layout baru.. ^_^

hehe..comel x layout ni?berbunge bunge..hee... ^_^ Harini tak rehat... tak tau nak buat ape.. buat layout baru.. =p

Semalam pegi PC fair.. Mula mula taknak beli ape2..tp dh smpi sane,trus beli thumbdrive baru...beli ni pun sbb thumbdrive lama dah ilang dibawa arus...taktau kt mane dah... Comel je thumbdrive nih..Kaler puteh..n bole tukar2 sticker die...untuk permulaan ni..aku lekatkan sticker kaler hijau..jadi hijau putih..sweet sgt kaler nih... sticker pink pun ade...tapi nk tukar angin pulak...buat kaler hijau..hee... ^_^

Friday, April 10, 2009

Lima Belas Maksiat Yang Mengundang Bala

Maksud hadis : "Daripada Ali bin Abi Thalib r.a., Rasullulah s.a.w. bersabda: "Apabila umatku telah membuat lima belas pekara, maka bala pasti akan turun kepada mereka, iaitu :

1. Apabila harta negara hanya beredar kepada orang-orang tertentu.

2. Apabila amanah dijadikan suatu sumber keuntungan.

3. Zakat dijadikan hutang. 4. Suami yang menuruti kehendak isteri.

5. Anak derhaka kepada ibunya.

6. Sedangkan ia berbaik-baik dengan kawannya.

7. Ia suka menjauhkan diri daripada ayahnya.

8. Suara sudah ditinggikan di dalam masjid.

9. Yang menjadi ketua satu kaum adalah yang terhina di antara mereka.

10. Seseorang yang dimuliakan kerana ditakuti kejahatannya.

11. Khamar (arak) sudah diminum di merata tempat.

12. Kain sutera banyak dipakai (oleh kaum lelaki)

13. Para artis disanjung (menjadi pujaan).

14. Muzik banyak dimainkan.

15. Generasi akhir umat ini melaknat (menyalahkan) generasi pertama (sahabat).

Maka pada ketika itu hendaklah mereka menanti angin merah atau gempa bumi ataupun mereka akan di ubah menjadi makhluk yang lain." H.R. Tarmizi.

Dipetik daripada buku 40 hadis Peristiwa Akhir Zaman, Siri Pertama, susunan : Abu Ali Al-Banjari An-Nadwi.

Thursday, April 9, 2009

Bos dan Aku..

Aku saje nak paste kt sini..bagi bila aku kua nnti..aku hargai ape yg aku penah dpt...

You have received a message!
eh rasa2 bila awk nak antar surat resign...sy rasa x payahh laaaaa yaa...stay je siniiawk kat sana kontrak atau tetap?

You have sent a message!
tak anta lg...ingat nk anta mggu dpn..kontrak je...2 tahun.. huhu.. tp,tu la..saya mmg target gomen encik..alang2 dah dpt nih..takut mcm rugi pulak x pegi..takut x dpt peluang kedua..

You have received a message!
sy tahuu gomen tp kalu pekerja tetap kire terjamin jugak...sb kalu kontrak ni cmm2 bole jd..kalu ada apa2 dia akan tolak yg kontrak dulu...bkn nak tkt kan awk tp just ingatkan jee..mcm benifit utk loan k'jaan pun rasanya payah kot sb biasanya yg staf tetap baru bole dpt loan..

You have sent a message!
famili saya semua suruh pegi...saya pun dh solat,jwpnnya mcm suh pegi.. saya risau gak bab 2thn dgn department mane yg saya dpt nnti..takut wat keputusan salah.. sebab cni pun dah ok..Tapi tu lah..buat masa sekarang mmg mcm nk pegi,sbb takut x pergi, tolak rezeki pulak..huhu...

You have received a message!
ok laa kalu dah keputusan awk cam2..sy hanya bg pandangan jee..its okk sy still open..

You have sent a message!
hehe..time kasih..encik doa la saya buat keputusan betul.. risau jugak nih..

You have received a message!
insyallahhh kalu awk dah buat semayang istikharah..

You have sent a message!
hehe..dah n harap2 betul...time kaseh..=p

You have received a message!
okeiii..

Aktiviti Riadah Ku...

Assalamualaikum..

Dari dulu lg...Aku nak cari aktiviti2 yang boleh aku join,bagi mengisi masa lapang aku ni..sebab,life aku cuma setakat pergi kerja balik kerja...huhu...

Akhirnya..aku jumpa satu aktiviti yang best! Swimming! \0/ Sebenarnya,dari dulu lagi nak join swimming,tp x jumpa tempat yang sesuai. Tapi aku nekad nak join lepas balik dari Teluk Cempedak haritu. Dah puas swimming kat sana masa tu,nak belajar skill yang betul pulak..hehe...

Aku start search dalam intenet.Cari mana tempat yg dekat dgn rumah.And perempuan je dlm kelas tu...Yey!yey! jumpe.. \0/ Dekat je... dekat Consist,Ulu Klang.Kelas renang dia perempuan sahaja... ^_^

Kelas ni mlm sabtu..balik keje terus pegi..Esok nya cuti,so,kalau penat sgt..esok rehat.. =p Oh yee...ni bole dikatakan aktiviti riadah bersama famili.sebab aku,adik aku n dua org cousin aku join..hehe..best gile.. ramai2 mcm ni,tambah2 best jadi nya kelas kitorang... ^_^

Tak sabar nak tunggu Jumaat ^_^

Monday, April 6, 2009

Rezeki dari langit..

Assalamualaikum...

Betul la...rezeki dan dugaan Allah ni..boleh dtg bile2 masa.....Camni ceita nya...

Aku nak sangat kerja gomen...Nak sangat2...Dari belajar lg..kalau org tanye aku..ape aim aku?Memang aku akan ckp keje gomen...

Banyak gak suara2 aku dgr..Cakap aku nak masuk gomen,sbb aku nak keje rilek.. kerja x mencabar...Emm..x kesah la ape org nak ckp..janji,aku tau ape yg aku nak...

Tapi,belom ade rezeki...rezeki kwn2 aku dulu...Dah sampai satu tahap..Aku dah fedup..aku dah putus asa...Dua kali aku interview,still x berjaya...

Lepas setahun kerja sini,Aku dah mula fikir cara lain..aku ubah cara pemikiran aku.Sebab,kalau tak,aku buat keje x sepenuh hati..tak ikhlas..Emm..mungkin aku tak dapat gomen,sebab tak sesuai dgn aku...Dari aku duk pikir2 nak benda yg aku tak dpt...knapa aku x hargai ape yg aku ada sekarang...Aku belajar nk menghargai ofis aku sekarang...Environment x best?aku akan bestkan...Org x tegur aku?aku tegur dulu...Boring takdek kerja?Aku pegi mintak kerja..Aku kurang berckp dgn org2 kt department aku..aku berubah,aku startkan topik tiap hari..Sebab aku nak hidup aku ceria sikit..bukan diammm je..

Tiap2 hari aku doa..bukak la pintu hati bos aku nak hantar aku keluar pegi tgk site..Alhamdulillah..tak lame lepas tu,aku dpt rase pegi tgk site dekat Semenyih,join miting dekat Taiping, factory visit dkt Nilai,join CIDB convention... Semua ni aku dpt lpas aku dah serahkan sepenuh hti aku dekat ofis aku ni..aku dah tak nk fikir psl gomen...Aku nak hargai ofis aku sekarang...Aku nak kerja dgn ikhlas.

Tapi Allah ada rencana Dia sendiri...Lepas aku dah rasa selesa,Aku dah dpt sesuaikan diri..Aku dpt offer dr gomen...Alhamdulillah...Benda yg aku nak sgt2 dulu..Tapi sekarang..aku baca surat tu dgn separuh hati...

Aku x tau nak buat keputusan macamane..Aku takut aku tamak..Aku takut nak mulakan tempat baru..Yang tak tentu lagi aku akan hepi n ada life...

Aku x tau nak buat keputusan...Aku x tau masa depan aku macammane..Selesa ke aku dkt situ nanti?ok ke environment die?ok ke kerja dia,department mane aku dpt?cawangan mana?Semua benda ni buat aku risau..Takut salah buat pilihan.Untuk lepaskan rezeki yg dah lama aku idamkan..rasa macam susah pulak..

Baik aku serahkan masa depan aku ni..dekat Allah... ^_^ Aku wat solat istikarah.. and doa..Kalau betul keputusan aku utk pergi gomen nih,n kerja yg dpt jamin kebahagian dunia dan akhirat aku,harap2 semua org akan sokong aku pergi..Alhamdulillah...setakat ni,semua suruh aku pergi...Tak ade yang bantah... Termsuk bos aku..Die ckp,kalau tu keputusan terbaik utk aku..die terima..Alhamdulillah..flow semakin baik..^_^ Doa aku "Semoga bos aku ni murah rezeki n bahagia dunia akhirat.." Aku sgt2 kagum dgn die..tak pernah marah,tak pernah mengeluh,tak pernah tunjuk tension,buat kerja jujur n sepenuh hati..Aku harap sgt..kalau tak byk,tp sikit2 aku dpt belajar dari cara die uruskan sesuatu,,... ^_^

Setakat ni...Jawapan dari istikarah aku..pergi gomen..n harap2..aku x buat keputusan yg salah..Doakan aku ye.. ^_^

note: dulu,aku selalu doa..bia la aku dpt gomen ni,mase aku x suka ofis aku ni..bia aku dpt kelua sepenuh hati..Tapi..Allah dah tetapkan..Aku keluar dgn hati yg sayang kan ofis aku sekarang nih..ofis ni byk buatkan diri aku dkt dgn Pencipta aku sebenanye..sebab aku duduk dkt tempat yg tersorok..Takde kwn berckp..Aku byk berckp dgn Dia je tiap masa..(kalau tak,ym..hehe..)
aku harap2,dekat tempat baru nnti..Masa aku dgn Dia tetap ada..Insyaallah...

Wednesday, April 1, 2009

Destinasi seterusnya..

Nak pergi berjalan jalan lagi la...Tapi xtau lg nak pegi mana...
Tapi bukan nak pergi dalam masa yang terdekat ni..Duit tak cukup lg..masa pun x mengizinkan..
Cuma rase suka nak arrange satu satu program..hehe...
Sekarang ni..Dalam otak aku dah ada dua tempat nak pergi..Perak dgn Cameron..

Perak????haha!nak pegi tgk night safari,bukit larut,Lata kijang,mkn mee udang yum!yum!

Ehh..!!Cakap psl mee udang!aku x wat lg post aku g miting kt Perak smalam....x download gamba lg..hehe...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails