Saturday, February 28, 2009

Derita Yang Mengundang Bahagia

Kisah ini berlaku di sebuah kampung yang terletak di daerah Muar, Johor. Puan Salmah (bukan nama sebenar), kalau sekali pandang pada raut wajah yang tenang dan lembut itu, tentu kita tidak sangka beliau pernah menanggung penderitaan yang amat hebat.

Segalanya bermula selepas dia dikahwinkan dengan seorang pemuda pilihan orang tuanya di kampung tersebut. Pada awal perkahwinan mereka, rumahtangganya aman dan harmoni. Tetapi sejak kelahiran anak sulung, suaminya mula berubah sikap.

Suaminya itu menjadi seorang penagih dadah dan banyak menghabiskan masanya bermain judi. Bila kalah berjudi, dia akan pulang ke rumah dan meminta duit daripada isterinya. Kalau tak diberikan, dia akan dipukul, disepak dan diterajang tanpa rasa belas kasihan walau sedikit pun. Begitulah setiap hari dilaluinya dengan perasaan takut, cemas dan menderita mengenangkan nasib diri serta keluarganya.

Akhirnya kerana tak tahan melihat penderitaan Salmah, ibunya menyuruh suami Salmah menceraikannya. Salmah pun diceraikan dan pulanglah dia ke rumah ibunya. Tidak lama selepas penceraian itu, datang pula seorang pemuda melamarnya. Kalau diikutkan rasa hati, dia sudah serik untuk berkahwin lagi. Tapi memikirkan masa depan anaknya, dia bersetuju.

Bak kata pepatah harapkan pagar, pagar makan padi. Lelaki yang diharapkan dapat membela nasibnya, rupa-rupanya menjadi pengikis hartanya pula. Nasibnya tak ubah seperti keluar dari mulut harimau masuk ke mulut buaya. Suami keduanya juga panas baran dan suka main perempuan. Seringkali dia menjadi mangsa sepak terajang kerana tak mahu memberinya duit. Sehingga lembik tubuh dikerjakan, barulah dilepaskannya.

Saban hari begitulah nasib yang akan diterimanya. Badannya semakin kurus, matanya cengkung, mukanya pucat dan badannya sudah tak bermaya lagi. Tubuhnya calar-balar dipukul dengan kayu ataupun penyangkut baju. Tak terkata betapa hancur hatinya ketika itu. Namun dia sendiri pun takut untuk mengadu kepada sesiapa. Pernah dia mengadu pada jirannya, bila suaminya dapat tahu, lagi teruk dia dibelasah. Sejak hari itu dia takberani lagi mengadu pada sesiapa pun.

Tetapi dia masih ada tempat pergantungan. Di sanalah dia mencurahkan segala penderitaan batin yang ditanggungnya selama ini. Seringkali dibisik-bisikkan pada dirinya; walau berat mana pun penderitaan yang ditanggungnya, masih ada lagi orang di dunia yang nasibnya lebih buruk lagi. Itulah saja yang diulang-ulangkan demi memujuk hati yang remuk itu.

Pasti Allah tidak sezalim itu untuk membiarkannya sebegitu. Tentu ada sesuatu yang berharga di sebalik penderitaan yang ditanggung selama ini. Saban malam sewaktu suaminya keluar berfoya-foya dengan perempuan lain, Salmah sujud mencurahkan rasa hati pada Allah s.w.t.. Dia rasa tenang, dapat berbisik-bisik dengan ‘Kekasih’nya tanpa diganggu. Tidak pernah dirasakan ketenangan yang sebegitu rupa dalam hidupnya. Tenang kerana dapat tempat yang sewajarnya. Dia dapat rasakan cintanya berbalas.

Kini barulah dia memahami apa erti di sebalik kisah hidupnya yang terlalu tragis itu. Mengapa dua kali dia dipertemukan dengan suami yang panas baran? Rupanya, Allah mahu dia meletakkan rasa cinta dan tempat pergantungannya pada Dia. Bukan pada makhluk yang serba lemah itu (suaminya). Kepada isteri-isteri yang sedang menghadapi masalah seperti puan Salmah ini ataupun menderita akibat dimadukan oleh suami, jadikanlah penderitaan puan Salmah ini sebagai iktibar.

Sejak hari itulah puan Salmah mula berjinak-jinak dengan ceramah agama. Selama ini dia terlalu jahil dalam selok-belok agama. Mungkin kerana kegagalan memikat hati suami menyebabkan suaminya mencari perempuan lain.

Setiap kali belajar agama, dia cuba mengamalkannya. Setiap kali suaminya pulang ke rumah, dia sudah bersiap dengan pakaian yang mengghairahkan, senyuman yang manis dan bersedia untuk memenuhi hajat suaminya. Suaminya terkejut besar melihatkan perubahan pada isterinya itu. Macam-macam dikata pada isterinya. Buang tabiatlah, sengaja nak gunakan ilmu sihirlah dan berbagai-bagai lagi dikatanya. Tapi Salmah tetap melayani suaminya seperti mana yang dipelajarinya.

Walaupun dia telah berusaha memujuk suaminya, namun suaminya masih tergila-gilakan perempuan jalanan yang mengikis poketnya dari melayani isterinya di rumah. Bagi Puan Salmah memanglah tidak semudah itu seseorang boleh berubah. Walau bagaimanapun dia masih tetap bersabar dan memberi masa untuk suaminya berubah. Dia yakin suaminya juga sedang membuat perubahan diri. Buktinya suaminya sudah kurang memukul, menerajang mahupun menamparnya sejak kebelakangan ini. Kalaupun dia marah, dia akan terus keluar rumah dan tak balik-balik sampai dua tiga hari.

Walaupun puan Salmah mengetahui suaminya masih ‘main perempuan’, tapi bila tiap kali suaminya pulang ke rumah, dia akan berhias untuk suminya, berwangi-wangi dan melayan suaminya dengan manis muka. Sampaikan ibunya turut memprotes, “Kau ni dah gilakah? Apalah yang engkau layan sangat suami yang curang begitu. Dia bukan sayangkan engkau lagi. Dia tak heran dengan layanan engkau tu. Di luar pun dia boleh dapat lebih dari itu.”
“Biarlah dia buat begitu. Dia kan masih suami saya. Saya wajib melayaninya dan taat padanya. Dosa yang dibuat tu, itu antara dia dengan Allah.”


Begitulah saban hari dilayani suaminya sehinggalah akhirnya suaminya berubah hasil kesabaran dan akhlaknya itu. Sewaktu pihak kami menziarahinya, masih kelihatan parut-parut di tangannya, tapi dia cuba melindunginya kerana tidak mahu kami melihatnya. Dia juga tidak mahu gambarnya diambil.

Bila ditanya apakah rahsianya boleh melayani suaminya walaupun mengetahui perangai buruknya itu, dengan selamba dia menjawab, “Saya terhutang budi padanya. Kerana sikapnya itulah saya mendapat hidayah dari Allah.”

Begitulah sebuah kisah benar yang berlaku dalam masyarakat kita hari ini. Masih ada lagi wanita yang berjiwa besar seperti Siti Asiah, sanggup bersabar menghadapi suami yang zalim. Walaupun mungkin penderitaannya tidak seberat penderitaan yang ditanggung oleh Siti Asiah yang berhadapan dengan kejahatan Firaun yang menghukum bunuh sesiapa yang tidak sujud padanya. Bagaimana dengan wanita-wanita hari ini yang bergelar isteri-isteri? Ramai wanita yang bertuah dikurniakan seorang suami yang penyayang dan bertanggungjawab. Sepatutnya setiap wanita mensyukurinya, jangan pula hanya pandai merungut, memendam rasa dan sering bermasam muka bila berdepan dengan suami. Tepuk dada, tanya iman.
Wallahu a’lam.

Sunday, February 22, 2009

Macam ade bende yg hilang....

Lame dah x update blog nih...Nak kate xde cerita,ade je sebenanye...Tp seminggu dua ni,rase mcm lost..Rase mcm ade something yang hilang..Ape dia...aku sendiri pun taktau... Rase mcm aku sekor semut...Dekat tengah2 hutan yg tebal...gelap...aku sorang2...huhuuuuuuu..... Dengar je la lagu ni...cmni la aku skang...


Sunday, February 15, 2009

ZZZzzzZZZZzzzz~~~

Ngantoknyeehhh!!!!!!!!! ZZzzzZZZZzzzzzzzzzzzzz.........

Peristiwa Bulan Rabiul Awal

Pengertian

Bulan Rabiulawal bermaksud bulan dimana bermulanya musim bunga bagi tanaman. Mengikut kebiasaannya di Tanah Arab, sewaktu bulan Rabiulawal pokok buah-buahan mula berbunga dan seterusnya berbuah.Maka nama bulan ini diambil sempena musim berbunga tanaman mereka. Dan setelah kedatangan Islam, Rasulullah saw telah mengekalkan nama Rabiulawal ini sehinggalah sekarang.

Peristiwa-Peristiwa Penting Bulan Rabiul Awal

Ada banyak peristiwa penting yang telah dicatatkan oleh sejarah jatuh bangunnya tamadun Islam di dalam bulan Rabiulawal ini dan diantaranya ialah;

1. Kelahiran junjungan besar kita, Nabi Muhammad Rasulullah saw.

Mengikut sumber-sumber mengatakan bahawa Nabi lahir pada 12 Rabiul Awwal tahun gajah bersamaan 23 April 571M. Ini adalah sumber yang masyhur dan menjadi amalan umat Islam di Malaysia mengadakan sambutan Maulidurrasul pada 12 Rabiul Awwal di setiap tahun sehinggalah sekarang. Walau bagaimanapun ada sumber yang lain mengatakan bahawa nabi lahir pada 9 Rabiul Awwal tahun Gajah. Perbezaan pendapat ini akan disentuh lebih lanjut di bahagian Maulidur Rasul.

2. Perlantikan Nabi menjadi Rasul.

Dibulan Rabiulawal inilah Nabi Muhammad saw diangkat menjadi Rasul. Ketika ini Nabi Muhammad saw berumur 40 tahun. Maka dengan ini bermulalah dakwah baginda secara rasmi di Makkah al-Mukarramah.

3. Hijrah

Tarikh hijrah adalah tarikh tibanya Rasulullah di Madinah al-Munawwarah pada ketika itu di sebut Yatsrib. Rasulullah sampai di Quba' pada hari Isnin 8 Rabiulawal dan Baginda sampai di Kota Madinah pada hari Jumaat 12 Rabiulawal dan Baginda menunaikan solat Jumaat yang pertama.

4. Peperangan.

Banyak peperangan yang telah terjadi pada zaman Rasulullah saw diantara tentera Islam dan tentera kuffar. Diantara peperangan yang berlaku di bulan Rabiulawal ialah peperangan Safwan (Badar pertama), Bawat, Zi Amar (Ghatfan), Bani An-Nadhir, Daumatul Jandal dan peperangan Bani Lahyan.

5. Wafatnya junjungan besar kita, Muhammad Rasulullah saw.

Rasulullah telah wafat pada hari Isnin 12 Rabiulawal 11H bersamaan 7 Jun 632M. Baginda wafat di rumah isterinya Aisyah ra dan dikebumikan di Madinah al-Munawwarah.

6. Abu Bakar ra. menjadi khalifah

Pada hari Rasulullah wafat, para sahabat tidak mahu menangguh urusan pentadbiran kerajaan dan segera membai'ah saidina Abu Bakar r.a di Dewan Bani Sa'idah. Ini adalah kerana urusan pentadbiran negara tidak boleh terhenti walau seketika dan ia adalah nadi sesebuah kerajaan. Sebahagian sahabat pula menguruskan pengkebumian jenazah Rasulullah saw yang diketuai oleh Saidina Ali ra Ahli Bait Rasulullah saw.

7. Pembukaan Iraq

Tentera Islam yang dipimpin oleh Khalid Ibni Walid ra telah memasuki Iraq dan bermulalah pemerintahan Islam di bumi Iraq di zaman saidina Abu Bakar ra.

8. Pembukaan Baitul Muqaddis

Salahuddin al-Ayubi telah memimpin tentera Islam menewaskan tentera Salib dan seterusnya membuka pintu bagi pembukaan Baitul Muqaddis pada tahun 583 H.

9. Kejatuhan Empayar kerajaan Islam Sepanyol

Kubu terakhir tentera Islam di Andalusia telah ditumbangkan oleh tentera Sepanyol yang dipimpin oleh Ferdinando dan Isabella pada tahun 897H. Bermulalah kemusnahan tempat-tempat bersejarah warisan umat Islam, masjid-masjid ditukar menjadi gereja dan muzium dan tiada lagi suara azan di negara tersebut.

Sumber

Thursday, February 12, 2009

Aduhai Hati..

Aduhai hati,
alangkah sukar mendidikmu
mengawalmu,dan mensucikanmu…

bilamana engkau sudah menghampiri-NYA,
banyaklah datang segala ujian
setan tak putus asa untuk
mengodamu, menodaimu, juga mengotorimu…

bilamana engkau sudah bersih,
setan itu bijak mengatur langkahnya
untuk menyesatkanmu
dilontarkan benih-benih cinta padamu
kemudian disemainya benih itu
lalu bercambahlah cinta itu…

bilamana cinta itu sudah tumbuh,
maka dicampurkannya pula antara kebenaran dan kebatilan
agar engkau hanyut dibawa panahan sebuah cinta

bila engkau mengingati Rabb dengan menyempurnakan
suruhan dan menjalankan kewajipan seorang islam
maka engkau akan dihanyutkan
dengan dicampurkannya pula kerinduan…

bila kerinduan itu datang,
engkau mudah cenderung kepada jalan-jalan yang salah
itulah kejahilan yang nyata
sebab engkau mengetahui
ianya salah dan dosa
tapi engkau tetap melakukan
demi hanya sebuah cinta…

bilamana engkau sudah dipertengahan jalan hanyut,
maka dengan limpah kurnia dan rahmat yang Maha Penyayang
diseru dan dipanggil mu setiap masa
kembali kepada-NYA seperti dahulu…

untuk memanggilmu kembali,
diturunkan dengan dihujanimu
beribu masalah dan ujian didalam cinta itu
agar celiklah matamu yang telah buta dek cinta
itulah bukti DIA Maha Penyayang diantara yang Menyayangi…

bilamana engkau telah celik,
peliharalah dirimu sebaiknya
kerana engkau terlalu lembut
dan amat mudah untuk terpesong
pada kenikmatan dunia yang hanyalah sebuah fatamorgana
hanya iman yang dapat menyelamatkanmu
mintalah pada-NYA agar ditetapkan iman…


“Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau sesatkan hati kami seteah Engkau beri petunjuk yang benar dan berilah kami rahmat. Sesungguhnya Engkau Maha Pemberi” ( Surah Ali-Imran: 8 )

sumber

Sunday, February 8, 2009

Jumpe Komander A'Coy... ^_^

Assalamualaikum...^_^

Petang hari Jumaat,6hb Feb...Matun..Member komander kesatria satu intake dgn aku,cal...Ajak join komander kompeni buat BBQ dekat Bagan Lalang mlm Sabtu...Yang join nnti,Komander yg still ade dkt Uitm tu,dengan Alumni..Aku yang dh cancel pegi Cameron,pon trus setuju...Sebab dah lame gile x jumpe dgn budak2 kompeni...Yey!!Matun akan amek aku kat umah esok nye...^_^

Pukul 7 ptg baru kua rumah..sbb Matun kerja..N kitorg trus straight pegi Bagan Lalang..Jam dekat Kesas, 2 jam baru smpi..huhu..Jumpe Sheng dekat Tol Nilai..N continue our journey..

Sampai2 trus makan BBQ!!!Yey!\(",)/ Yummy!! Lepak Tepi Laut,dengan khemah2 diorg penuh kt keliling tu...Aku tengok keliling,tepi2 pantai tu...Emm..meriah jugak Bagan Lalang ni mlm2...Ramai bwk famili..N dtg dlm grup yg besar....(Tak mcm dekat Port Klang..semua duduk due2..huhu..) Aku n budak2 kompeni aku chatting2 n tukar2 cerita..Ramai jugak Alumni yg join..Ade yang sanggup amek cuti n dtg.Actually diorg semua tido kat situ..Berkhemah..Aku ngn Matun blk jugak sbb Matun ade kelas pagi Ahad tu..N aku,pagi2 lagi nk blk kg dah..(Ni nk blk dh la ni..tunggu mak aku ckp jom...hehe)..Oppss..sambung cite..

Pukul 1030 mlm..baru la bebudak tu nk buat Ice Breaking..Keliling unggun api n sesi2 kenal2 dgn Alumni..Adehh..Mak aku dah ngamuk nih..tak blk2 lg..Jauh nk blk Ampang nih..Memalam pulak tu..Tapi x kan nk tgglkan majlis mcmtu je..mcm x best pulak..Aku pon teruskan je la dgn selambenye,join Ice Breaking tu..Alang2 dah join..Takkan separuh jln..hehe...

Baru la tau..Sekarang dah Intake 43..Aku?Intake 33.huhu..10 intake dah berselang..Nampak tuanye..=p Intake 33, 4 org je..Aku,Matun,Sheng n Haidi..Intake2 lain..Ramai..ade yg bebelas...Time kitrg je...4 ketul..hehe...

Emm..flash back blk...Ape yg aku dpt eh join komander ni..Dpt g dinner every sem!!haha!! \(",)/
tu..one of that la.. =p Yang penting..Aku join komander ni..Tambah kan sikit berani aku..Dalam handle program n handle situasi..Tapi tetap bukan 100% berubah..Maybe sebab lahir2 je kat dunia ni mmg penakut ngn org kot..huhu..Anyway,Alhamdulillah dr 100% hampeh..kurang la dlm 40% kot..haha! ^_^

Lagi satu yang bestnye,kene handle budak2 bwh...Memang mcm2 perangai..N mcm karenah..Kene pandai2 handle la..Janji sume kerja beres..(ppssttss...oleh sebab Matun pegang jawatan dekat atas Padang Kawad,die dh set kan aku tuk jage Platun Mechi...yey yey!yey yey!!^_^)

Satu lg advantage jd komander ni,dpt ramai kenal org,n tambah kwn..sampai sekarang ada yang still keep in touch..Matun pun ckp die still keep in touch dgn bdk2 bwh..Emm..Maybe sbb ktrg bukan antare "Komander Poyo" haha!perasan lak.. =p

Tu je lah..Nak ready blk kpg ni..bek cepat..sebelom Mak bukak channel die pagi2 ni..huhu...Ok..Jaaaa....Daaa...

Dosa yang Lebih HEBAT dari ZINA

Pada suatu senja yang lenggang, terlihat seorang wanita berjalan terhuyung-huyung. Pakaiannya yang serba hitam menandakan bahawa dia berada dalam duka cita yang mencekam. Kerudungnya menangkup rapat hampir seluruh wajahnya. Tanpa rias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang tengah meruyak hidupnya.

Ia melangkah terseret-seret mendekati kediaman rumah Nabi Musa a.s. Diketuknya pintu pelan-pelan sambil mengucapkan salam. Maka terdengarlah ucapan dari dalam "Silakan masuk". Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus merunduk. Air matanya berderai tatkala dia berkata, "Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya, Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya." "Apakah dosamu wahai wanita ayu?" tanya Nabi Musa as terkejut. "Saya takut mengatakannya." jawab wanita cantik. "Katakanlah jangan ragu-ragu!" desak Nabi Musa.

Maka perempuan itupun terpatah bercerita, "Saya ......telah berzina." Kepala Nabi Musa terangkat, hatinya tersentak. Perempuan itu meneruskan, "Dari perzinaan itu saya pun......lantas hamil. Setelah anak itu lahir, langsung saya....... Cekik lehernya sampai......tewas", ucap wanita itu seraya menagis sejadi-jadinya. Nabi Musa berapi-api matanya. Dengan muka berang dia mengherdik perempuan tersebut. "Nyah kamu dari sini! Agar siksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku karena perbuatanmu. Pergi!"...teriak Nabi Musa sambil memalingkan mata karena jijik.

Perempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu, hancur luluh segera bangkit dan melangkah surut. Dia terhantuk-hantuk ke luar dari dalam rumah Nabi Musa. Ratap tangisnya amat memilukan. Ia tak tahu harus ke mana lagi hendak mengadu. Bahkan dia tidak tahu mahu dibawa ke mana lagi kakinya. Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya?

Terbayang olehnya betapa besar dosanya, betapa jahat perbuatannya. Ia tidak tahu bahawa sepeninggalnya, Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa. Sang Ruhul Amin Jibril lalu bertanya,"Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertobat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya?" Nabi Musa terperanjat. "Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita pezina Dan pembunuh itu?" Maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril. "Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu?" " Ada !" jawab Jibril dengan tegas. "Dosa apakah itu?" tanya Musa kian penasaran. "Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar dari pada seribu kali berzina. Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya. Ia mengangkat tangan dengan khusuk untuk memohonkan ampunan kepada Allah untuk perempuan tersebut.

Nabi Musa menyedari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahwa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya. Berarti mereka seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan seolah-olah menganggap Tuhan tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya. Sedang orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman didadanya dan yakin bahwa Allah itu berada di jalan ketaatan kepada-Nya. Itulah sebabnya Tuhan pasti mahu menerima kedatangannya.

Dalam hadis Nabi SAW disebutkan : Orang yang meninggalkan solat lebih besar dosanya dibanding dengan orang yang membakar 70 buah Al-Qur'an, membunuh 70 nabi Dan bersetubuh dengan ibunya di dalam Ka'bah. Dalam hadis yang lain disebutkan bahwa orang yang meninggalkan solat sehingga terlewat waktu, Kemudian dia mengqadanya, maka dia akan disiksa dalam neraka selama satu huqub. Satu huqub adalah delapan puluh tahun. Satu tahun terdiri dari 360 Hari, sedangkan satu Hari di akhirat perbandingannya adalah seribu tahun di dunia.Dasyatnya azab neraka.

Demikianlah kisah Nabi Musa Dan wanita pezina Dan dua hadist Nabi, mudah-mudahan menjadi pelajaran bagi Kita Dan timbul niat untuk melaksanakan kewajiban solat dengan istiqamah.Insyallah.

Saturday, February 7, 2009

Jom tengok nih..


TAK SUKE POLITIK?TGK YANG NI....^_^


TAK PUN YANG NI...^_^ (banyak gile kenangan lagu ni..Rindu pulak kat TIKL...^_^ Giv Full of Wonderful and Great Memories..N Letakkan aku dekat mane aku sekarang..Alhamdulillah...^_^)

Dah stat letak gamba daahhhhhh....

Assalamualaikum...

Ish...Dulu x nk letak gamba...ni asek nak letak gamba je...Hangat2 ayam tol..
Aku dah siasat...(poyonye ayat..) Aku dah surf byk blog2 n website yg islamik.. diorang letak je gamba..Tapi ramai2..n bak kate kwn aku.."Letak je gamba yang ramai2 n kecikkan gamba tu..nk cari pon susah.."haha!

N certain2 orang,die tak suke membace..die punye mouse tu,scroll down duk mencari gamba je..(cousin2 aku la ni,bile aku suh diorg bukak blog aku..diorang malas nk bace,nak ngadap kom..hehe..)So,aku letak jugak la gamba...ramai2..tp x kecikkan....kehkeh.. ^_^ Nak bg cousin2 aku tu tgk jugak la gamba n kalau ade info2 n topik yg diorg rase menarik..mane la tau leh tarik ati diorg tuk bace.. ^_^

Tu je..hehe...Jaaa..

Lepas Gaza,Kite ke PERAK....

Tak tau kenapa..rasa nak paste yang aku baca dari harakahdaily ni.. Apapun,pada aku apa yang jadi mesti bersebab..Allah akan bagi ujian atas seseorang tu..Setimpal dengan keupayaan dia..Untuk lebih kuat Iman die dekat Allah..Emm..Pada aku,Allah pilih Nizar,mesti sbb Allah tau dia yang paling kuat n bole terima kenyataan..Wallahualam... Well..Whatever it is..Senjata Makan Tuan...Huhu... Islam Tetap Dijunjung..Bukan Bangsa Yang Kita Perjuangkan...


"Serah pada Allah" - Nizar
Johari Jaafar Thu Feb 05, 09 4:57:38 pm MYT


IPOH: 5 Feb (Hrkh) - Menteri Besar Perak, Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata beliau menyerahkan urusan pembubaran Dun Perak kepada Allah setelah berusaha dengan berbagai cara yang betul mengikut lunas undang-undang dan syarak.

Beliau turut menyeru seluruh rakyat solat hajat dan berdoa kepada Allah memohon supaya kerajaan Pakatan Rakyat Perak dapat diselamatkan.
Malam tadi penyokong-penyokong Pakatan Rakyat kelihatan begitu ramai berkumpul di sekitar kediaman Menteri Besar Perak.
Beliau menasihati orang ramai supaya bertenang, tidak menimbulkan kekacauan, provokasi dan tidak melanggar batas undang-undang.
"Serahkan kepada kebijaksanaan kepimpinan menyelesaikan kemelut ini," ujar Nizar.
Menurut Setiausaha Politik Menteri Besar Perak, Misbahul Munir Masduki difahamkan 'agen-agen BN' telah memperdaya Adun Bota yang membawanya keluar dari rumahnya kononnya Raja Muda ingin bertemu.
Sepatutnya malam itu Nasarudin bersama semua Adun Pakatan Rakyat berada di rumah Menteri Besar.
Rupanya beliau dibawa ke Putrajaya dengan kawalan yang sangat ketat.
Menurut isterinya yang menceritakan kepada pimpinan PKR Perak sambil menangis suaminya dipaksa untuk menyertai semula BN.
Beliau sempat menghantar mesej pada suaminya dengan mengingatkan supaya jangan menjadi pengkhianat, tetapi mesej tersebut tidak berjawab.
Rumahnya di Ipoh dikawal dengan ketat oleh orang-orang yang tidak dikenali.
Peringkat awal, rumah mereka dikawal oleh petugas-petugas PKR.
Oleh kerana ramainya orang-orang yang tidak dikenali menceroboh masuk ke halamannya rumahnya, petugas-petugas PKR terpaksa mengundur diri kerana bimbang berlaku perkara yang tidak diingini.
Mohamad Nizar menyeru seluruh rakyat Perak bersabar dengan cubaan jahat Umno ini.
Mohamad Nizar memberitahu ketika beliau melangkah keluar dari pintu Istana, Baginda Tuanku berpesan kepada beliau dengan membaca petikan ayat al-Quran yang berbunyi "Innallaha ma'assobirin"._



Surprise Party for My Lil Sis

4hb Febuari tibe2 Maze Ym,n ckp nak buat surprise party utk baby (panggilan utk adik aku yg x abeh2 lg manje nye smpai sekarang..Mentang2 bongsu... =p)
Buat la conference dlm Ym..dengan MAze,Najah n Mas.Bincang2...N setel terus..nak buat mlm esok nye...5hb Febuari..Tarikh harijadi nye.. ^_^

Aku pun buat la cite,stat berlakon...Konon2,Nak g lepak dengan member aku,Aishah mlm esok...And die yang mmg bosan tak buat ape2 kat umah,nak ikut...Yeess...menjadi plan..hehe.. Pastu konon2,suruh die ajak Maze,bole la sambut beirthday secare kecil kecilan..5 orang termasuk kakak aku..And bole tak?Mak aku dari siang dah duk suh baby pakai baju lawa2 utk kua mlm tu.Adehh..mak aku nih..mcm nak mengkantoikan pulak..Pelik dah adik aku..asal pulak nk jumpe kwn aku,kene pakai baju lawa2..Konpius2...Tapi...die blur lg..And bagi die kene gak pakai baju cantek sebab kan nk sambut b'day die secare kecil2an n nak gambo lawa..hehe....

Kua umah pukul 8.30 pm G beli kek lak dulu..beli dekat kedai kek dlm Bukit Indah ni..Gile tak cantek design die..Tapi mujur sume ckp sedap...(Tapi x tau la,sbb aku yg taja kek tu..diorg amek ati ckp sedap..haha!)

Sampai2 je kat sane,Maze dah ready kat bwh..Konon2 muke baru sampai(padahal die dah lepak lame kt dlm kedai tu).Kitorang trus amek port kat tingkat atas n meja yang duduk bersila,Baby asek tanye..kak Aishah mane..aku trus je jalan..N...tadaaa....Kawan2 die dah ramai kt situ..
N...SURPRISEEE!!!!!!!!!! ^_^

Dah..cukup..tgk je gamba ni...hehe......




Port yang baik punyeeee.....

Tiup kek!!!!!!!Ehh..jap..tangkap gamba dulu.. ^_^

Senyummmm..^_^


Makan ramai2..Bayar sorang2....kehkeh... Takde org yg follow nih!!hampeh dak2 ni..mujo duit dh ulur.. =p




Sistersssss...^_^


Comelnye kek ni..name die PETIT...so cute....uncle yg jual ni pun hepi sgt mmg pandai die wat marketing..."Whose the b'day girlllll...??" (dgn slang omputehnye....)



Baby nye makanan....Aku oder ciken cop...hehe...Yummyyy \(",)/


Epi besdei Baby...^_^ Hope u will succes in ur SPM... Dah la byk main..huhu..menakutkaannnnn.
Kalau korang nak kronologi cerita yang lagi complete..klik sini ..Lagi complete jalan citenye..hehe

Friday, February 6, 2009

Celebrating Jan and Feb B'day In My Office.. ^_^

Letak gamba je leh x..Maleh gile nak naip..Penat..baru blk keje..tp gatal2 x saba nk update blog..hehe...









Birthday Girls and Boys...^_^


Monday, February 2, 2009

My Beloved Frenssssss


Aku rindu la dekat kwn2 aku...hehe..Rindu sgt...Lame dah x jumpe n kumpul same2...Last jumpe mase konvo..Lame tu..tahun lepas..Tambah2 rindu,bile bulan besdei aku ni..Teringat balik ape yang diorg buat utk aku..Sweet sgt...Dari Diploma,sampai la degree..Tak pernah miss sekali pun kitorang celebrate... ^_^

Diploma Part2 : Emm...Kitorang bekumpul dekat McD seksyen3,Mase ni ramai jugak..Dalam 13 orang..Baru 1st year,so,takde sape2 pun yang ada transport..Suma pergi naik bas..ramai2..Bestnyeee...Abes mkn dlm pukul 1030mlm..Berlari kejar bas,sebab dah bas yang terakhir..Bas tu berenti dekat Kolej Delima sebab jln lain pak guard dah tutup gate..Pergghhh..jauh nk napak tu malam2 ni,nak sampai ke Mawar..N pagar dah tutup...EEkkk...Ape lagi..lompat pagar la kitorang ramai2 nih..haha!Sekali seumur idup.. =p Masuk2 je bilik..Atas katil aku adeee.....Ya Allah!!Byk gile hadiah kaler pink!!!!!!pembalut,kad,isi dlm,sume kaler PINK!!!(masa tu,cadar aku pun kaler pink..hehe) Aku mmmg Pink Maniac..N itu jugak la kaler yg diorg pilih...Thanks sgt.. ^_^ Lepas bukak2 hadiah tu,aku nak g mandi..otw g mandi..tetibe,seluruh pemandangan aku jd PUTIHHH.....Tepung!!!! Diorg pilih toilet sebagai port utk mengenakan aku...(pandai diorg..senang nk cuci..genies2..)hehe...

Diploma Part4 : Yang ni mmg aku terkejut n tak sangka...Diorg pilih port bilik TV utk kenekan aku..N ajak ramai gak join..dak awam ngn letrik pun ade..N sponsor kek coklat yg YUMMY!!!(walopon aku x mkn coklat n kek..Tp aku x tipu,yg diorg sponsor mlm tu..mmg best...terase2 lg nih dlm mulut aku.. =p) Bukan acare pemotongan kek je yee...Baling2 tepung tetap ade..cumee..kali ni..lain sikit dengan thn yg sebelum ni..Tepung Capati..!!!Emm..enak dimakan begitu sahajeee...haha.. ^_^

Diploma Part6: Time ni...mmg aku x budget diorg akan sambut..Sebab dah lame dah birthday aku..Dlm ati aku..Emm,thn ni dh takde yg spesel dah..hehe..Tp,diorang pilih mlm BBQ yang kitorang buat sbg mlm pelepas penat lelah selepas Final Exam sbgai tarikh utk mengnakan aku... No no..Diorang dah bosan dengan tepung...Kali ni diorang kenekan aku dgn air cincau yg dicampur dgn bahan2 yang tak terungkap dengan kate2 dah...huhu..Sejuk gile..Tengah2 padang BBQ tu diorg biakan aku basah2 ngn air cincau...Nway...Rindu koranggg!!(hugging2..=p)

Degree........Dah duduk umah sewa..masing2 bz...n maybe sume dah besar..Tak buat ektibiti kanak2 dah =p Tapi,aku tetap xnak biakan Besdei aku berlau tanpa kwn2 aku..Aku blnje diorg Dominos Pizza...Tapi diorg blanje aku blk kek..N buat game la,bagi hadiah la..Utk nk bg party tu hidup..Adehh..Camne la,aku nak delete memory dgn korang ni?Banyak sgt watkan aku teringat kat korang... (sob sob..)

Besdei thn lepas... ^_^ Aku suruh mak aku masak nasik ayam..Aku beli kek..And suruh diorg dtg umah mkn..Tak kire! Nak jugak Ade sambutan..hehe...N kali ni..Aku berjaye buat semuanya,atas usaha aku,utk bls blk ape yg diorg penah buat utk aku.. ^_^

Rindu korang sanagt2...And bia ape pun yang jadi,n sampai bile2...Hidup Oompa Loompa!!!!! \(",)/ Banyak sangat dah benda yang kite buat sama2..dari 2002...Thanks for being such a Wonderfull Frens for me..Aku selalu doakan korang hepi, n dpt apa yang korang idam2kan..Tak tau mcmane nk bls budi baik n semua yang pernah korang buat utk aku....


Aiza & Naj....uhuk uhuk..Thanks A lot...(X leh ungkap ngn kate2..kang termengalir...hihi..)


Anne,Ili,Ppink...Thanks utk ilmu korang yang korang bg utk aku...N every memories yg kte buat same2..sayang SIFU1,2,3....!! (*flower*)(ni pon xleh ckp byk2..kang abeh sekotak tisu...)


Jess,BB!!!...(hugginggggg)


Aini....Gero gero gero gero ang2...hehe...


HAwe,Wani,Azfar...Watak Antagonis..haha!Diorg ade pakwe...bz2...hehe..


Ramai lagi laa...Tapi ni yang main...Miss you..Muaahhh... ^_^



Dean List...Thanks SIFU!!!(*flowers*)


Birthday Party Ppink rasenye mase ni..And ade yg muntah sbb kene blng ngn susu..kehkeh..


Engine Carnival ^_^


Bowling!!!!


Futsal!!!

Hang Out Together gether

Berbuka Dgn McD Buffet...Sekarang dh boikot...hihi...


Graduation Day (*flowers*) Tp tak cukup korum..


Omey Nyeeeee!!!!!! \(",)/

Rahsia Jari Kita

Pelbagai hikmah dan tafsiran yang boleh diandaikan di sebalik jari anda yang lima. Cuba perhatikan perlahan-lahan jari anda.Kemudian, genggam ia kuat-kuat dan angkatkan ke atas. Laungkan ... "Allahu Akbar" sekuat-kuatnya. Itulah Rukun Islam yang mesti dijunjung.

Luruskan ia ke hadapan dalam keadaan terbuka.Renung dalam-dalam. Kewajipan solat lima waktu jangan diabaikan.Kemudian lekapkan jari itu di atas meja, perhatikan. Bermula daripada jari kelingking yang kecil dan kerdil, seperti manusia dan apa sahaja akan bermula daripada kecil kemudian besar dan terus membesar.


Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya. Apa sahaja yang dilakukan mesti bermula daripada kecil. Bak kata pepatah "Melentur buluh biarlah daripada rebungnya". Kegagalan mendidik di usia ini akan memberi kesan yang besar pada masa hadapan.

Naikkan kepada jari kedua, jari manis namanya.Begitu juga dengan usia remaja. Manisnya seperti jari yang comel mulus ini. Apatah lagi kiranya disarungkan dengan sebentuk cincin bertatahkan berlian, bangga tak terkira.. Pada ketika ini, alam remaja menjengah diri.

Awas!!

Di usia ini sentiasa dibelenggu dengan pelbagai cabaran dan dugaan. Hanya iman dan taqwa menunjuk jalan kebenaran.Pada usia ini, anda sudah baligh dan mukalaf.Pastinya sudah dipertanggungjawabkan segala amalan di hadapan Rabbul Jalil. Bersediakah anda??

Nah... naik kepada jari ketiga. Jari yang paling tinggi, jari hantu namanya.Zaman remaja ditinggalkan. Alam dewasa kian menjengah. Di peringkat umur 30-an ini seorang itu telah mempunyai status dan identiti dengan ekonomi yang kukuh serta kerjaya yang teguh. Namun, anda mesti berhati-hati kerana di kala ini banyak "hantu-hantu pengacau" yang datang menggoda. Hantu hasad dengki, hantu ego, hantu tamak, hantu iri hati dan seribu macam hantu lagi. Kalau gagal mengawal emosi lantas terus masuk ke jerangkap nafsu dan syaitan. Jesteru itu, amal ibadat mesti dilipatgandakan.

Kita beralih kepada jari telunjuk. Jari inilah yang mengungkap satu dan esanya Allah SWT ketika solat. Genggamkan kesemua jari dan keluarkan jari ini. Gagahnya ia sebagai penunjuk arah, menjadi contoh dan tauladan. Manusia yang berada di tahap usia ini, hendaklah tampil sebagai model kepada generasi baru dan pembimbing yang kaya dengan idea bernas dan minda yang hebat.

Akhir sekali, renung ibu jari. Ianya besar dan pendek tetapi menunjukkan kematangan dan kehebatan yang membanggakan. Tugasnya membenarkan sesuatu dan mentafsirkan pelbagai perkara. Bak kata orang Jawa "cap jempol" atau cap jari.Kalau dia ada, semua urusan berjalan lancar. Buat generasi muda, rujuk dahulu kepada orang tua atau yang berpengalaman.Mereka makan 'garam' terlebih dahulu dari kita. Sekiranya petunjuk mereka anda patuhi, nescaya anda boleh berkata "good" atau "yes" sambil menggengam semua jari dan angkat ibu jari ke atas dan hayun ke hadapan.Itulah rahsia kejayaan anda.

Akhirul kalam, cuba lihat sekali lagi jari anda yang kelima. Renung dan fikir dalam-dalam. Dimanakah kita sekarang..?

*sumber di petik dari www.virtualfriends.net, penulis DilaDellila

Bulan Safar

BULAN Safar adalah bulan kedua mengikut perkiraan kalendar Islam yang berdasarkan tahun Qamariah (perkiraan bulan mengelilingi bumi). Safar ertinya kosong. Dinamakan Safar kerana dalam bulan ini orang-orang Arab sering meninggalkan rumah mereka menjadi kosong kerana melakukan serangan dan menuntut pembalasan ke atas musuh-musuh mereka. Antara peristiwa-peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam pada bulan ini ialah Peperangan Al-Abwa pada tahun kedua Hijrah, Peperangan Zi-Amin, tahun ketiga Hijrah dan Peperangan Ar-Raji (Bi'ru Ma'unah) pada tahun keempat Hijrah.

Di dalam bulan ini juga ada di kalangan umat Islam mengambil kesempatan melakukan perkara-perkara bidaah dan khurafat yang bertentangan dengan syariat Islam. Ini kerana menurut kepercayaan turun-temurun sesetengah orang Islam yang jahil, bulan Safar ini merupakan bulan turunnya bala bencana dan mala- petaka khususnya pada hari Rabu minggu terakhir. Oleh sebab itu setiap tahun mereka akan melakukan amalan-amalan karut sebagai cara untuk menolak bala yang dipercayai mereka itu.

Antara amalan khurafat yang pernah muncul di alam Melayu ialah upacara Pesta Mandi Safar. Amalan ini menjadi popular suatu waktu dahulu. Apabila tiba bulan Safar, umat Islam terutamanya yang tinggal berhampiran dengan pantai atau sungai akan mengadakan upacara mandi beramai-ramai dengan kepercayaan perbuatan berkenaan boleh menghapuskan dosa dan menolak bala. Pada biasanya amalan mandi Safar ini dilakukan pada hari Rabu minggu terakhir dalam bulan Safar.

Selain daripada amalan tersebut, kebanyakan umat Islam pada masa ini, khususnya orang-orang tua di negara ini tidak mahu mengadakan majlis perkahwinan dalam bulan Safar kerana mereka berpendapat dan mempercayai bahawa kedua-dua pengantin nanti tidak akan mendapat zuriat. Amalan dan kepercayaan seperti itu jelas bercanggah dengan syariat Islam serta boleh menyebabkan rosaknya akidah.

Sebenarnya nahas atau bala bencana itu tidaklah berlaku hanya pada bulan Safar sahaja. Kepercayaan karut itu telah ditolak dan dilarang dengan kerasnya oleh agama Islam sebagaimana firman Allah Subhanahu Wataala dalam Surah At-Taubah ayat 51 yang tafsirannya:

"Katakanlah (wahai Muhammad), tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dialah pelindung yang menyelamatkan kami dan (dengan kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman bertawakal.''

Mengamalkan perkara-perkara khurafat atau kepercayaan karut adalah nyata ditegah oleh syarak di samping ketiadaan manfaatnya ia boleh merosakkan akidah seseorang dan ia juga menambahkan amalan-amalan bidaah yang buruk. Oleh yang demikian, umat Islam hendaklah melemparkan sangkaan atau kepercayaan karut tersebut supaya kita terlepas daripada amalan-amalan yang boleh membawa kepada syirik.

* http://www.ashtech.com.my/bulanislam/Safar.html

Sunday, February 1, 2009

Tak Jadi G Cameron??????

Salam...

Errr....duit hotel dah byr..leh amek blk ke?(nailbiting)......Selasa baru nak kensel kan hotel..Aduuuhhh..harap2 dpt la blk duit tu..Banyak tuhh...Tak dapat pegi,atas sebab2 yg tak dapek nk dielakkan...Susah nk cite panjang sgt...=p Kepada opismate aku..tolong la belikan strawberry ngn bunge byk2 tuk aku..n have a great time.. ^_^

Emm....Tak jadi pulak adiah besdei ni..Kene pikir bende laen ni.... Ape ek...Emmm...Ntah la..takde idea lagi..nanti la..pikir secare slow.. ^_^

Memang betul la..Kite hanya merancang..Allah Yang Tentukan.. Ktentuan Allah mesti lagi baik... ^_^ Takpe...Kita balik Kampung!!!!!!!!!Yosshhhhhh!!!!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails