Friday, May 2, 2014

Abang Pos Laju..

Assalamualaikum..

Korang pernah tak ada masalah dengan abang posmen? Haha. Ok, soalan betul adalah.. Korang pernah tak, barang yang korang order online, terstuck.. Berhari-hari tak dapat..Bila check, nuunn ada dekat PPL tu.. Padahal korang ada je dekat rumah. Takdek pulak dengar Abang Posmen hon hon datang hantar barang. Dah satu hal pulak korang kena pergi PPL ambik.. Kalau memang korang takde dekat rumah kes lain ye..Hehe..

Ataupun, kalau korang yang pos barang dekat orang..Korang dah hantar lama dah tapi customer duk bagitau tak sampai-sampai. Check tracking no dekat pos laju takde pun..Dah korang kena tuduh menipu customer..Padahal korang memang dah hantar lama dah tapi hanging dekat pos laju tu... Emmmm..Pernah tak?Pernah tak?

Ok, aku tak pernah.. Syukur Alhamdulillah... Baik aku nak terima barang mahupun customer terima barang dari aku... Jangan lah kena macamni.. Cuak sangat..Huhu.. Tang barang aku dapat lambat ok lagi..Kalau barang customer? Hihu.. Cuak-cuak.. Setakat ni Alhamdulillah..Aku tak pernah lagi deal dengan customer yang fussy.. Allah belum uji aku dengan tu lagi.. 

Aku sangat-sangat berterima kasih kalau customer whatsapp aku balik kata barang dah sampai.. Kelegaan yang amat dekat situ. Setel satu urusan.. Ada jugak kadang-kadang aku tanya customer balik barang dah sampai ke belum sebab nak makesure barang tu dah ada dekat tangan orang yang betul.. Alhamdulillah kebanyakannya sampai sehari selepas aku pos barang. Tapi, ada jugak yang bila aku tanya, diorang kata, "Belum lagi sis..Tak sampai lagi..Esok kot.." Rilek je kan? Haha. Aku yang cuak-cuak dah kenapa tak sampai-sampai barang dia.. Orang lain semua kata dah sampai.. Esok nya dia whatsapp bagitau barang dah ada.. Fuhhh..Baru aku lega..Hehe..

Alhamdulillah...Semoga Allah sentiasa temukan aku dengan orang yang baik-baik..^_^

Untuk kes aku yang tak terima barang, aku kan selalu je keluarkan? Boleh dikatakan macam hari-hari je.. Sebab nak pos barang/COD.. Kalau mak mertua aku ada dekat rumah untuk ambik barang dari abang posmen pos laju atau mana-mana courrier, selamatlah barang aku tu..Kalau tidak, aku memang redha je diorang tinggalkan kad untuk aku collect dekat PPL.. Tapi, percaya tak? Selama aku menunggu barang.. Baru sekali dua je aku akan ambik barang dekat PPL.. Aku adalah pembeli online tegar dan barang-barang yang aku order dari supplier jugak adalah melalui kiriman pos baik camishaper, wideshawl, Ephyra (Dulu..Sekarang pemborong datang rumah hantar sendiri.I likeeeeee..Sebab tu saya saaayyyanggg Ephyra..Hihi) eh macam-macamlah.. Boleh dikatakan dalam seminggu tiga empat kali posmen datang. Sehari dalam 3 4 kali datang.. Haa...Camno hubungan aku dan abg-abg posmen tak rapat..Bagai aur dengan tebing saling memerlukan.. Takdek kene ngena eh? Abaikan..Haha.  

Ingat tak aku pernah cerita pasal hadiah misteri merangkap tersalah alamat tu? Haaa... Kalau tak, ntah kemana ntah hadiah aku tu..Haha. Terima kasih Abang Posmen yang tak kedekut kredit..Hehe.. Ada jugak sekali tu.. Kotak camishaper seberat 23kg sampai dekat rumah.. Aku takde dekat rumah.. Biasa nye kalau ringan dan aku tau bende tu takkan pecah, aku suruh diorang campak je dalam rumah.HahaDia call aku tak dapat kot..Sebab sebelum2 ni diorang call. Rumah aku takde orang sebab mak ngan ayah mertua aku keluar.. Korang tau diorang letak dekat mana barang-barang aku tu? Diorang ketuk rumah jiran.Hahaha! Selamatlah barang-barang aku disitu.. Ok, part ni, inilah yang Rasulullah kita anjurkan..Pentingnya hidup berjiran.. Saling tolong menolong.. Nasihat untuk aku sendiri.. Jangan sombong dengan jiran NASRINA! Aku bukan sombong..I is pemalu..Hehe.. Tapi jiran-jiran dekat taman aku ni semua baik-baik..Rajin menegur.. Semua macam baya-baya atuk nenek.. Sini taman lama kan..Ayah aku kata kawasan rumah aku ni antara yang terawal dekat KL ni...Sebab tu kalau tengok jiran-jiran semua orang lama-lama.. Eccehh..Ayah aku nak kata dia duduk taman orang muda letteeeewwww...

Tang Abang posmen call aku untuk tanya barang diorang ni nak letak mana,memang dah banyak kali. Dan aku memang akan cakap," Encik, terima kasih ye sebab call saya..Thanks sangat" Nanti dia suara dia ceria je dari sebelum tu.. Sebelum tu suara garang je macam tak puas hati, ko dah kenapa tau barang nak sampai tapi pergi jalan.Haha. Tapi tulah..Sape-sape pun akan hargaikan kalau kita ucapkan terima kasih... Biar dia rasa bila dia telefon kita tu kita hargai sangat usaha dia tu.. Nanti-nanti biar dia buat perkara yang sama dekat orang lain.. Biar dia ceria dengan kerja dia.. Abang posmen pun manusia jugak.. Ada masa-masa boring nak jadi posmen...Ehh..Macam aku je...Haha.


Ok..Bye! Salam Jumaat semua.. Jangan lupa dhuha.. Umur dah makin tua.. Tambah rakaat jom.. ^_^



Nota kaki : sapa ade instagram? Follow kamibencikakitipuonline.. Banyak sharing pasal customer kene tipu atau seller kene tipu.mintak jauh..Huhu

No comments:

Post a Comment

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails