Friday, February 14, 2014

100 Doraemon Secret Gadget, Viva Home KL...

Assalamualaikum..

Akukan.. Sangat suka baca komik Doraemon..Aku pernah ada setiap episod Doraemon tu dari episod 1 sampailah habis.Berpuluh puluh jugak episodnya.. Siri panjang Doraemon pun aku baca.. Nilah komik aku masa zaman aku sekolah rendah, menengah, dan sampai sekarang kalau-kalau aku terjumpa komik ni di mana-mana.. Ishhh...Memang minat sangatlah.. Kalaulah aku kumpul komik-komik aku dulu, kompem... Dah beralmari dah agaknya.. Aku tak dapat kumpul korang tau kenapa? Setiap episod tu, lepas je aku beli..Mak aku bagi aku masa seminggu kedua minggu je untuk aku baca berulang-ulang.. Kalau dia nampak je aku baca lagi, ke tong sampah la jawabnya komik tu.. Dah banyak kali aku nangis sebab komik aku kena buang.. Tapi mak aku kesah apa.. Janji dia tak sakit hati tengok aku baca ulang-ulang agaknya.. Haha. 

Sedih wehh.. Mak aku selamba je buang.. Pastu aku pun senyap-senyap kumpul duit belanja sekolah nak beli episod yang dah kena buang tu sebab kalau episod baru, mak aku boleh je bagi duit untuk beli dengan syarat baca kejap pastu simpan.. Tapi nan hadooo.. Kalau ada episod 1 sampai 10 depan mata aku, aku boleh hadap baca tu tiap-tiap hari dari pagi sampai petang.. Manalah mak aku tak hanginkan? Haha. Akhirnya, aku pun malas nak beli yang baru sebab tau akan kena buang.. Tapi simpan cita-cita nanti bila dah besar, dah banyak duit.. Nak beli semua episod Doraemon.. Hahahaha! Sampai macamtu sekali taksubnya..

Haritu Shahril balik-balik kerja terus bagi tau ada macam pameran Doreamon.. Aku dengar-dengar tak dengar je.. Yelah pameran Doraemon.. Dah selalu je ada dekat shopping complex.. Pastu dengar dia cakap hujung-hujung.. Pameran tu tulis 100 Barang Ajaib Doraemon.. Melompat aku hepi! Laju-laju tanya dia, dia tau dekat mana lepas tu terus search dalam internet.. Yeaayy!! Terbayang-bayang je semua barang-barang Doraemon nak tengok satu-satu... \0/

Terus terang aku cakap.. Walapun kartun Jepun ni ala-ala melalaikan.. Tapi percayalah.. Banyak ilmu dalam tu.. Diorang takkan buat jalan cerita tu bodoh-bodoh je.. Macam Doraemon ni banyak jugak daripada ilmu sains yang sebenar dia tukarkan jadi barang ajaib.. Contoh lagi satu cerita Conan.. Pelukis komik tu takkan ada beratus-ratus idea untuk menyelesaikan masalah jenayah tu kalau dia takde ilmu.. Betul tak? Wuwuwwwww.. Jadi, bagilah anak anda baca kartun yang ilmiah..Hehe...Hati-hati tau.. Kartun sekarang dengan dulu lain.. Sekarang banyak cerita cinta-cinta yang ntahape-hape lepastu seksi-seksi.. Mujur zaman komik manga tu famous aku dah sekolah menengah.. Dah boleh berfikir secara matang.. Maknanya tetap aku beli tapi boleh fikir baik buruknya.. Tetap berkotak-kotak dekat rumah..Haha! Ada lagi sampai sekarang.. Dah besar mak aku tak buang dah... Hihi...

Ohoi panjang nya cita.. Ok, 100 Barang Ajaib Doraemon ni atau 100 Doraemon Secret Gadgets Expo ni diadakan dekat Viva Home, KL.. Kena bayar tiket RM25 untuk dewasa, kalau kanak-kanak RM 15..

Ok, jom mulakan cerita sebenar..Hehe.. Macam biasa, adik aku mesti la ikutkan.. Mau ngamuk dia kang kalau tak ajak walaupun dia bukannya suka pun Doraemon tapi sebok suka ngikut je mana aku pegi.. Bagus la.. Ada orang tolong ambikkan gambar..Hihi..






Dekat Petronas Ampang.. Mak dengan abah aku dropkan adik aku dekat situ... Main-main dulu dengan cucu...


Ecceh Aisyah.. Kemain lagi ye.. (Dah kenapa watermark tu nyebok kat situ)


Tiket! Yeay!


Ni dekat luar sebelum masuk..



Macam dalam laci masa Doraemon... Uuuuuu..I likeeee...




Doraemon dulu warna kuning.. Tikus makan telinga dia.. Kilang terpaksa buang semua bahagian telinga dia..Sebab terlalu sedih, nangis banyak sangat.. Badan dia berubah jadi warna biru.. Aku dah macam pemandu pelancong.. Takyah baca ayat-ayat dekat belakang tu.. Bercerita dekat adik aku dengan Shahril.. Haha. Yang gambar last tu.. Doraemon dah hepi dengan warna biru dia...Dah boleh terima kenyataan..Hehe..





Sebelum periksa hari tu, aku duk cakap-cakap dekat Shahril.. Kalau lah saya ada roti ajaib Doraemon.. Saya nak makan sekarang.. Malasnyeee nak menghapal...


Ni lagi satu barang Doraemon yang aku nak.. Pen Ajaib.. Tak payah pikir apa-apa.. Tulis je..Pen tu terus bagi jawapan.. Hehe


Ni konon-konon dalam gereja.. Sizuka dengan Nobita kawen..






Tengah best feeling-feeling macam ada dekat padang diorang selalu main baseball tu, Nobita patung tu pun datang..


Ramai gila orang berebut nak ambik gambar.. Aku pun lari...Babai.. Malas nak berebut..


Aku ingat lagi masa episod Nobita pergi zaman dia kacik-kecik dulu.. Nenek dia kenal tau tu dia, padahal dia kan dah besar masa dia datang zaman dulu-dulu dia tu.. Nobita terharu sangat.. Dia rindu sangat dekat nenek dia.. Aku ingat lagi aku nangis gila masa baca part ni sebab aku terasa-rasa rindu dekat nenek aku yang ada dekat kampung time tu.. Huhu...Al-Fatihah..



Haha! Aisyah nak nangis.. Pelik je dia agaknya kenapa mak dia hepi sangat..





Mak dah la mak... Agaknya tulah Aisyah cakap..Haha (Ok, tetibe gambar dekat padang balik)







Seronok lah mak aih.. Terasa-rasa macam ada dekat alam komik Doraemon..


Ada jual barang-barang Doraemon.. Macam-macam ada..Aku beli 2 fridge magnet je sebagai kenang-kenangan.. Tak payah kot beli barang-barang lain tu dekat luar pun banyak...Hehe..








Kedai makan pun ada.. Siap ada dorayaki lagi..Makanan feveret Doraemon..Lepas tu, roti yang ada tulisan-tulisan bila kita makan terus hafal tu pun ada.. Siap boleh dimakan.. Aku usha je tapi tak beli pun.. Tak diyakini halalnya..


Gambar ni dah dekat luar tau..Aku saje je nak ambik  gambar berlatarkan biru Doraemon ni.. Masa tu baru perasan Aisyah ada pegang beg duit Doraemon tu.. Haha! Elok je dia capai agaknya masa kitorang duk usha-usha masa kat dalam.. Kena patah balik pulangkan.. Mujur tak dituduh mencuri..Kihkih..


Ok.. Itulah kisah pengembaraan Doraemon saya.. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh pergi website 100Doraemon.com  Jom pergi! Tarikh akhir 23 Mac 2014.. ^_^










8 comments:

  1. Assalamualaikum nas, wahhh pergi ekk semalam? bestnyaaa... maknya, excited betul.. hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..haah..maknye yg eksaited lebih..haha

      Delete
  2. Nas!! Masa yg dia jumpa nenek dia tu memang sedih. K.Adi pun nangis beriya kot haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak die kan! uhuk..mujurlah ada yang memahami diri ku ini...

      Delete
  3. kenapa aku rasa macam mak abah aisyah yang over excited nye nih?? kahkahkahkah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Adik aku pun cakap bende yg same wehhh.. Dia kata muka aku ngan shahril asek senyuummmm aje eksaited sangat.. Aisyah menten xdek perasaan..haha

      Delete

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails