Wednesday, April 10, 2013

Fobia Gelap

Assalamualaikum..

Seronokkan boleh balik kerja on time? Sejak bulan 1 haritu.. Boleh kire dengan jari kot bape kali je aku balik on time. Selebihnya.. Aihh..pukul 12 pon penah.. Ok abaikan.. Jom kita cite pasal benda lain..

Korang ade tak benda yang korang fobiakan? Takkan takdek, si hairul juara fear factor tu pun takut lipas.. Takkan korang takde bende yang tak takut...Tak caye ahh...

Ok,stat cite..Department aku dekat ofis ni, naik tingkat 3, jalan sampai hujung macam 4 deret rumah kedai, dah sampi hujung, turun balik pergi tingkat 2.. Haa..situ la department aku.. Department aku je tau..department lain sume bawah sekali dgn tgkat 2 yang entrancenya dekat belah pintu masuk tu..Ahh susah la nk terangkan.. Yang penting bayangkan ke seorangannye department aku tu dan bape kali turun naiknya nya aku utk urusan dengan department lain n nk pg lunch atau ape2 je lah..

Sekarang ni tengah hujan... Berdentam dentum... Gelap.. Ada kerja urgent nak kena siapkan jugak petang ni. Bos cal pukul 5.30 tadi kene siapkan ptg ni jugak.. Kena complete dengan sign big bos... Perasaan? Dush dush dush! Nak tumbuk je bos.. Tapi perasaan je la kan.. Mulut jwb okei bos..kuikui

Pulun la buat..pulun punye pulun dah pukul 6 lebih.. Mintak sign bis bos dekat tingkat atas (mujor die tak balik lg) lepas tu turun balik siap2 nak solat asar.. Masa tu aku tinggal sorang dekat department aku.. Masa naik atas td tggl dua tiga orang je..yang lain dah gelap... Gulp... Aku masuk toilet.. Guruh berdentum dentam..kilat sabung menyabung.. Aku x bayang apa..cuma otak aku duk fikir kalau black out macamana??? Macamana aku nak naik tangga gelap2? Macamana aku nak jangan kat lorong sempit tu? Macamana aku nak turun tangga? Tidakkkkkk!! Dengan cuak nya aku siap cepat2 ambik keputusan nak solat je dekat tingkat bawah sekali..taknak amek risiko.. Risiko apa? Duduk dalam gelap..yeeeeee...saya takut gelap... Boleh nangis weh kalau kena duduk dalam gelap..

Bayangkan.. Kehidupan aku dekat TIKL dulu.. Aku akan tido pukul 11 @ 11.30 malam sebab taknak tido lepas lampu tutup..lampu tutup pukul 12.. Tapi masalahnya, aku dah nyenyak gila.. Tepat je pukul 12, mata aku boleh tebukak besar.. Aku terjaga! Korang tau apa aku buat? Aku tido katil atas.. Aku boleh melompat turun, aku pergi tido dekat katil kawan2 aku yg sudi menerima kehadiran aku.. Macam tulah kehidupan aku dkt TIKL sampai la aku amek keputusan nak jadi outsider..kehkeh..

Masa uitm? Memang suma kawan2 aku sakeeett ati kalau aku ade kat bilik diorang.. Sebab semua suka tido gelap2 yang kalau boleh taknak ada sikit cahaya pun.. Siap ada yang dah gelap tu pun, letak kain atas mata lagi.. Kalau aku ada? Terpaksa la bukak lampu dekat meja study.. Baik layan aku gitu dari diorang kena layan aku tido sekatil ngan diorang. Haha! Adehh...sian korang..

Mak aku pulak, dia jenis yang kalau nak pergi jalan, semua kena ikut.. Jangan la ada anak2nya yang gedik2 nak duduk lepak kat rumah malas nak join.. Memang dia paksa rela.. Tapi kadang-kadang kalau akak atau adik aku yang nak tinggal rumah sorang-sorang sebab kemalasan yang melampau, berjaya je tak ikut.. Tapi kalau aku.. Mesti tak berjaya.. Sebab mak aku akan buat suara halus2 hantu lepas tu
Sambil buat muka cakap "kang takde lampu kang...hiiii hiiii hiiii" buat2 gelak antu.... Ahhhh!! Tensen..lalu aku ade dalam kete ikut sekali..haha! Pengecut.. Sebab penah sekali dulu tu.. Aku balik keje takdek sape dekat rumah.. Aku rilek je la.. Pastu tertido.. Sekali mak aku balik lambat.. Takdek letrik tibe2!!!dalam pukul 8 mcmtu.. Cuak wehhhhhh.... Memang aku nanges gile. Cal mak aku tanya kat mana. Mak aku kata dia jauh lagi..memang meraung la aku.. Aku kua rumah.. Duduk dalam kereta.. Pastu ntah kat mana kewarasan aku masa tu, aku bukak lampu dalam kereta. Aku nangis-nangis tak pikir apa. Sebab macam terkejut sangat..yela, tiba2 terjaga dari tido, gelap..lepas tu sorang2.. Ok, korang nak tau apa? Rupa-rupanya, dekat luar rumah aku tu ramai gila jiran-jiran aku tengah bertenggek sebab blackout satu taman rupanya.. Lepastu, diorang tengok je aku buat drama.. Malu sehhhhhhhhhhhhh....sejak tu, tue je la modal mak aku suruh ikut dia..

Okei sekian... Hujan still lebat.. Shahril tersangkut dalam jem.Jauh lagi.. Sorang-sorang je kat opis ni.taktau la department lain.td gelap je tengok. Nak balik wehh T_T


Sent from Blackberry

1 comment:

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails