Thursday, August 23, 2012

Semua Pun Nak Di Update...

-Situasi Di Chicken Rice Shop-

Pakwe n makwe tengah tunggu makanan sampai...Tiada perbualan cuma masing-masing sebok menggodek2 handphon.... 

Makanan sampai, masing-masing tangkap gambar makanan...

Upload......(Mungkin dalam facebook)

Sambil makan, juga tiada sebarang perbualan.. 

*Ting!ting!* Bunyi notification.... Cepat2 balas....

Dua-dua muka senyum-senyum masa balas....

Mungkin diorang punya status dekat facebook "Sedang makan bersama awek/pakwe"

Kawan-kawan balas "Perghhh..untunglah...Best tu korang..."

Tapi perkara sebenar yang berlaku? Pertemuan yang tiada langsung perbualan... Muka takde beramah mesra bagai pun...Duk sebok dengan henfon....Apa kualiti pertemuan diorang haritu? 

************

Peliklah dunia sekarang... Semua pun nak diupdatekan dekat satu dunia..Siapa yang lebih membahagiakan kita? Membahagiakan orang dihadapan kita ataupun berita up-to-date kita yang kita rasakan terlebih bahagia berbanding orang lain yang perlu di updatekan dekat facebook atau twitter...

Mungkin waktu kita update memakan masa 1 ke 2 minit..Tapi waktu melayan soalan-soalan kawan-kawan... Puji-pujian... Yang mungkin mengembangkan hati kita... Itu dah makan masa berapa lama... Apa sebenarnya yang kita mahukan masa kita update satu-satu status tu... Pernah tak bertanya dekat diri sendiri? 

Sama jugak macam aku... Sebelum nak update blog... Bertanya dekat diri sendiri apa yang aku cuba sampaikan dekat orang lain... Setakat bermegah-megah... Takde input langsung..Kadang-kadang geram jugak dengan diri sendiri sebab gagal untuk mengawal penulisan....

Masih sedang belajar....Mengawal penulisan... Mengawal diri untuk tidak mengongsikan perkara yang sepatutnya menjadi hal peribadi.. Mengongsikan perkara yang sepatutnya tidak lah penting untuk orang lain tapi hanyalah kepuasan untuk diri sendiri yang ingin memberitahu org lain yang diri ini mempunyai segala-galanya berbanding orang lain...

Sekarang Allah bagi kita waktu gembira... Suatu hari nanti tak mustahil kita akan rasa waktu diduga... Waktu itu, adakah kita akan berkongsi dengan juga semua orang ? Pikirkanlah...

Hargai waktu dan orang disekeliling kita....

Jom kita tulis entry yang bagi manfaat dekat orang lain... Dalam 1000 patah perkataan tu, satu ayat pun jadilah untuk dijadikan panduan dan ilmu untuk orang lain... =)


nota kaki : Sedih bila ada isteri yang mengupdate dalam facebook bahagianya hubungan diorang suami isteri.. Tapi sebenarnya yang suami masih ingat dekat makwe lama... Nauzubillah.... 



No comments:

Post a Comment

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails