Tuesday, August 14, 2012

Aktiviti Di Bulan Ramadhan


Assalamualaikum...

Fuhh fuhh..Dah lama dah tak update... Nak update, tapi kerja menimbun sangat lahhh..Kerja menimbun dan sebok mencari kerja lain... Doakan lah rezeki aku ye...  Nak jugak merasa gaji naik, ada epf, socso.. Ehhh..tetibe membebel...abaikan...hehe

Ok, apa yang nak diceritakan eh..kena tulis cepat2 ni..Petang ni ada meeting pulak.. hadoyai... Sempena raya yang bakal tiba ni, aku memang melompat kegirangan tak sabar nak rasa beraya dengan orang baru n insyaallah raya first dekat KL.. Orang sebok nak balik kampung, aku sebok eksaited nak beraya kat KL..hehe.. Persiapan raya? Hampir tiada langsung.. Tiada baju baru..Tiada kasut baru..Tiada aksesori baru... Hanya orang baru.. ^_^v Sebab apa takde pemakaian yang baru? Dah terlalu banyak kena pergi wedding yang ada tema tahun ni..So dah belambak baju baru...Takyah lah nak membazir.. Pakai ajolah yang tu..Baru pakai sekali je pon.. Baik gunakan duit untuk kegunaan yang lain.. ^_^ 

Di bulan Ramdhan ni, orang berlumba-lumba mencari rezeki... Ramai mencari rezeki lailatulqadar.. Aku pun sebok mencari rezeki...Antaranya,rezeki duit..Gaji aku tak banyak..Tapi terasa nak bagi lebih dekat mak dengan abah tahun ni merangkap nak bagi mak ayah mertua sekali..Ehhh..Tak sangka pulak bila kita ada niat macamtu, Allah mudahkan pulak urusan pencarian rezeki ni.. Apa yang aku buat? Aku gatal-gatal jual kuih semprit.. Satu jenis je pun...Tak larat nak buat banyak-banyak...Alhamdulillah...Dapat lah jual dalam 30 balang... \0/

Dekat ofis terjual separuh, n separuh lagi dekat kawan-kawan aku... Kat ofis memang ada testing.. Aku buat sebelum raya.. Dekat kawan-kawan aku takde testing.. Tahap berani mati punya diorang buat oder..Haha. Thank you la weh... Sayangggg korang! (Bila dh beli baru sayang...kehkeh)

Begini kisah pembuatan kuih tersebut yang mengambil masa 4 hari.2 kali sabtu ahad...Sesi adun mengadun dan membakar pun bermula......


Mujur ada pemberi modal, tukang potong, tukang letak coklat rice, tukang celup coklat, tukang masuk kan kuih dalam bekas... N yang paling penting tukang bagi semangat bila 4 tray kuih hangus sekali gus bila terlalu ralik buka puasa.. "Boleh..boleh...Kita buat lagi...Sikit je lagi nih... ", kata dia bila tengok muka aku macam nak nangis..

Berenti kejap untuk terawikh...Lepas terawikh, sambung lagi... dan lagi...dan lagi...Sampai siap....Yelah yelah... aku tipu je.. Shahril je pergi kat surau..Terawikh aku burn 2 hari... uhuk! -_-"

Siang, aku dengan Shahril je buat dua orang...Lepas terawikh, baru mak ngan abah tolong... Tolong cuci semua peralatan... Siot kan aku? Pandai buat tak pandai kemas...-_-"



 Ekspidisi pembungkusan (pembungkusan ke eh?)

Yang ni semprit versi biasa..


Yang ini pulak semprit versi coklat celop...


Siaaapppp!! Sekarang acara menghantar kuih kepada rakan-rakan.. Insyaallah malam ni nak hantar dekat Aini dengan Ppink dekat Shah Alam.. Tiada tambahan kos.. Saje gedik nak pergi Shah Alam sebab nak pergi berbuka berdua je dengan Shahril.. Sepanjang Ramadhan ni.. Belum pernah lagi berbuka berdua...Lama dah tak dating... =p

Kepada yang oder kuih, harap sangat korang puas hati... Takutnyeeeeeeeeeee!! Mana tau terlemau ke.. Ter tak sedap ke.. jangan lah tak oder lagi ye kalau aku buat...kihkih...=p Kalau nampak ala-ala tak sama saiz tu, maapkan lah ye..anggap je home made cookies yang tukang masaknye first time nak buat cookies merangkap tak cukup peralatan tapi sebok nak buat bisnes =p

*******************

Ohh ye... Dah 10 hari terakhir Ramdhan dah kan...Masa aku kenduri haritu, doorgift aku,aku bagi buku Yassin dengan buku solat sunat... Korang dapat yang mana? Kalau korang dapat buku solat sunat, sudi-sudikanlah ye gunakan masa bulan Ramadhan ni..Untuk qiamulail...Ada cara solat, dan yang paling aku suka, semua solat sunat disertakan dengan doa-doa yang lengkap..Sebelum ni, untuk semua solat, aku print dari internet, n aku bukukan sendiri.. Tapi bila ada buku ni, Alhamdulillah aku guna buku ni je... ^_^






Saja nak berkongsi pahala...Semoga mengalir sikit dekat aku. n family aku...Sharing is caringkan..hihi ^_^v

Okei...Sekian daripada saya.... Semoga kita sama-sama mencari redha Allah dalam bulan Ramadhan ni... Semoga Ramadhan  kita tahun ni lebih baik dari tahun sebelum ni... 

nota kaki : Lama gila tak berbisnes... 

3 comments:

  1. Statement "pandai buat tak pandai kemas" tu memang tepat utk kamu, tidak disangkal lagi hehe.
    Tapi kamu masak sedap so dimaafkan.

    Sila jemput saya datang openhouse. Saya masih lagi boleh dihubungi di nombor lama (kalau kamu save lg la number k.d)

    Sekian. :p

    ReplyDelete
  2. kihkih...tulah kak die..kenapa saya tak reti dan tak suke ngemas T_T

    boleh2..kalau buat open house ye... tapi nk pegi open house kak die.. \o/

    ReplyDelete
  3. baik betul shahril.. untung ko ye,.. heheheh.. bagus nas.. aku tggu ko bukak kedai bakery je ni.....

    ReplyDelete

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails