Monday, May 30, 2011

Mari Mengait...

Assalamualaikum...

Oleh sebab dah lama tak pergi berenang, aku telah berjaya mengajak Hawa untuk teman aku melepaskan kerinduan aku untuk pergi berenang hari Sabtu lepas.. Dan hasilnya, muka kitorang agak legam sebab lupa daratan berenang masa matahari tengah naik.. Setelah disound oleh mak aku " Jangan nak pergi mandi siang-siang lagi!Korang berdua tu pakwe pun takde lagi.. " Kitorang buat keputusan untuk pergi berenang time malam pulak lain kali -_-" Muka tak legam pun takde orang nak mak...(Ayat melawan..haha)

Ok, lepas berenang, aku dengan Hawa merayau pergi kedai-kedai dekat area Central Market. Kitorang nak cari benang untuk mengait.. Sejak bila aku suka mengait ni? Memang dari kecik lagi aku memang minat menjahit, buat cross stitch, mengait...Makcik-makcik aku semua terer menjahit, buat cross stitch, mengait. Tu yang aku suka join2 sekali tu.. Tapi akan berhenti sekerat jalan sebab cepat bosan..haha.. Aku ni minat je... Tapi tangan keras lah.. Hasilnya tak memuaskan.. Sakit hati, taknak teruskan.. =p

Cerita pasal mengait ni, dulu masa dekat ofis lama, masa tu satu ofis dengan Hawa..Aku dah suruh dah dia ajar aku mengait. Sebab tengok dia buat banyak-banyak bekas untuk bedak dia lah, untuk losyen dia lah.. pensel case dia. Geram jugak tengok.. Aku dah beli dua buku benang dengan jarum.. Basic mengait ni, yang buat tali air tu aku memang dah tau buat. Dari sekolah rendah lagi..Tapi...Tahap tu jelah..Kiranya masa kat ofis lama tu nak suruh la Hawa ajar buat bekas-bekas tu semua pulak. Buat punya buat.. Last2 bila tak jadi...BOSAN!!..Campak benang dengan jarum-jarum tu dalam laci...haha

Tapi kali ni aku nekad.. Nak buat satu benda bagi jadi jugak..Balik je dari berenang, beli jarum yang saiz besar sikit (patutla aku sakit hati mengait sebelum ni..jarum aku saiz 1mm -_-") Aku beli yang baru, 3mm dengan 4 mm..Tak lah juling mata aku lepas ni.. Fikir-punya fikir mana tempat nak lepak untuk belajar mengait ni, kitorang decide untuk lepak rumah aku..Aku suruh Hawa ajar aku buat bunga.. Haaa..benda-benda comel macamtu eksaited la aku.... N Alhamdulillah.. Jadi! \0/

sambil mengajar Math dekat anak saudara aku yang nak ambik PMR hujung tahun ni, aku belajar mengait..Perghh multi tasking tuh....macam bagus...kehkeh..

Haa..Tengok hasilnya tengok..

Aku tengah belajar dengan tekunnya.. (Gambar curi dari blog Hawa)

Tadaaaa...Bunga dua layer ^_^v

Hawa lepak rumah aku dua hari.. Dari tengah hari sampai malam.. Buat kelas mengait.. hehe.. Yang hari Ahad tu tiba-tiba je tu.. Tak dapat pergi kenduri, aku buat aktiviti len.. Nak tengok apa yang aku dah buat? Taaddaaaa

Ada bunga-bunga yang comel..Boleh dibuat pin tudung atau jahit dekat mana-mana.. Ada sarung BB aku.. Yang petak tu kalau buat banyak-banyak n cantumkan boleh buat selimut..Kata cikgu..

Okei..Sekian sahaja update untuk hujung minggu aku.. ^_^v



nota kaki: Adakah hangat-hangat chicken shit lagi?????







5 comments:

  1. yeayyyy.. blog dah di update ye.. kuikuikui.. terus kan usehe.. jom pas ni blaja lagi.. carik la pattern yng comel2 lg nas.. kite buat lagi.. smpai lebam.. kuikuikui

    ReplyDelete
  2. yoshhhh...nasrina dah pandai crochet...bestnye tgk korg wat crochet...tbe2 nk cari blk mane aku cmpak jarum crochet mak aku...dududu~ |mode jeles!!!|..hahaha..

    ReplyDelete
  3. jom ily jom.. buat tok baby kamu..

    ReplyDelete
  4. hawa, aku nk buat bunga byk2 sampai lebam..kuikui..ili, ko g belajar buat baju baby..ala comelnyeee

    ReplyDelete
  5. nas.. sile2.. nnti buat byk2... ade cm2 pattern bunge tau.. comel2..

    ReplyDelete

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails