Friday, April 15, 2011

Kisah VIRUS dan keajaiban..

Assalamualaikum..

Ya Allah... Aku ditimpa ujian demi ujian berkenaan dengan VIRUS ni.... Malam tadi aku ada presentation untuk subjek soil mechanics.. Sebelum mula kelas aku n geng2 aku lepak dulu dekat makmal komputer fakulti nak edit-edit apa yang patut.. Lepas tu aku pun save balik dalam hard disk aku n pergi kelas..

Dalam kelas, aku nak bukak lagi sekali dekat laptop kawan aku.. Badan aku terus menggeletar.. hujung-hujung kaki macam dah rasa tak jejak lantai dah... Folder aku semua dah jadi short cut!!!!! Semua 1KB je! Lailahaillallah.... Rasa nak nangis.. (Walaupun rasa hepi jugak sebab takyah present) Semua folder dalam tu!!

Nampak tak semua dah jadi short cut? T_T


Tadi pagi.. Aku scan antivirus... Laju je die delete semua folder-folder short cut tu.. T_T Semua nota-nota, asignment, projek untuk master part 1 n part2 ada dalam tu... ='( Ada lagi presentation yang dah siap nak hantar minggu depan.. Takkan nak kena buat balik... =( Aku taktau nak cakap apa perasaan aku.. Masa dah suntuk sangat dah untuk aku buat semua ni balik... Bukan tu je.. Nama pun hard diskkan.. Semua benda pun aku sumbat dalam tu.. Hal kerja..Hal berniaga.. Resume.. Haiii..semua lahh..

Yang mampu aku buat.. Aku yakin kan diri Allah pasti tolong aku... Masalah ni dari Allah.. Allah jugak lah yang dapat bantu aku... Aku pergi solat dhuha... Aku menangis mintak tolong.. Aku tau.. taklah berat sangat ujian aku ni... Tapi aku takut... Aku tak kuat.. Aku mohon Allah bagi aku jalan... Nota-nota Presentation untuk malam tadi yang tertunda esok, akan aku buat semula malam ni.. Tapi presentation yang dah selesai minggu lepas, tapi soft copy yang belum dihantar dekat lecturer aku takde hardcopynya sebab aku dah hantar.. Aku takde salinan.. Ya Allah... Semoga Allah beri aku keajaiban...

Tiba-tiba baru aku teringat... Lecturer aku ada save dekat desktop komputer kelas sebelum aku present haritu.. Aku call fakulti boleh tak dapatkan excess card untuk masuk bilik.. Dia kata ok.. Alhamdulillah... Setel satu masalah...

Aku cal kawan aku mintak emailkan spreadsheet untuk projek yang akan dipresent esok..

Waktu nak save file tu..Berlakulah satu kejaiban...



Path untuk save tu.. Keluar path >>computer>hard disk>master.. Padahal kalau bukak dekat hard disk memang dah kosong.. Kalau tengok properties pun mmg dah jadi 62 KB je.. Aku cuba save file-file tu...Ya Allah... Alhamdulillah..Boleh! N cuma folder master aku je yang wujud.. Kalau aku patah balik path tu, memang akan tunjuk folder empty... Folder-folder lain memang hangus..Tak dapat diselamatkan lagi... Tapi takpelah... Syukur sangat yang untuk belajar ni ada...
Ya Allah...Alhamdulillah... T_T Aku rasa benda yang terjadi ni sangat ajaib.. Aku dah cuba bukak dekat semua komputer.. Memang hard disk aku ni kosong... Ya Allah.. Terima kasih sebab membantu dalam cara yang tak disangka-sangka.. Alhamdulillah...Alhamdulillah.. T_T


nota kaki : Kita terlalu mudah untuk bersabar.. Tetapi terlalu sukar untuk bersyukur...



3 comments:

  1. ok...baru jumpe tajuk seswai ek?

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah...nasib baik benda yg penting tu terselamat..mmg miracle sgt..ALLAH MAHA BESAR! Pani kene buat backup banyak2 sikit..selain di hardisk..backup kt PC opis..PC umah..PC boss.dan PC2 yg boleh tumpang.. :p

    ReplyDelete
  3. fendi
    tak perasan tak tuleh tajuk..kehkeh..

    kak eikyn

    tulah kak eikyn..Alhamdulillah... lepas ni nak kene buat mcm final year projek dulu2..sume tempat ade folder yfp.. =p

    ReplyDelete

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails