Sunday, April 18, 2010

Info : Cara Membuat Link Di Dalam Entry


Assalamualaikum..

Baca tajuk ni, mesti ada yang cakap "hakeleh..ini pun taktau ke".. Ye..Aku tak tau dan aku baru tau.. huhu.. Itu pun baru tau kelmarin.. Adik aku bagitau. Dia tanya dekat kawan dia, Maze yang memang sifu blog aku dari dulu..haha

Sebelum ni, aku edit dekat HTML.. Memang payah. Kena copy dari entry-entry lama. Edit pulak tajuk dengan alamat blog orang yang nak dilinkkan tu.. Aduh..Memang leceh. Sampaikan, selalu jugak la aku skip je.. Tak buat terus link tu.. Bukannya apa.. Link ni penting bagi mengelakkan kita copy paste je dari orang lain tanpa bagitau mana kita dapat info tu. Kita kena bagi kredit dekat siapa yang bagi ilmu dekat kita. Betul tak?

Tak sangka la pulak.. Senang betul nak buat link ni. Dan ada dekat atas blok post tu je.. Aduh.. Tapi takpe, sebab taktau la kena belajarkan?(Bak kata Aimi..hehe)

Ok..Jom belajar cara-cara untuk buat link dalam Blogspot ni...kalau Wordpress atau yang lain, aku taktau la pulak. Sori ye.. Mungkin ada jugak orang yang taktau lagi macam aku ni.. Sebab sebelum ni aku try search dekat google tak jumpa..Yang jumpa pun, macam apa yag aku buat sebelum ni lah.. Edit dekat HTML..huhu

Mula-mula sekali, boldkan perkataan yang nak di linkkan. Dan klik simbol link yang memang dah ada dekat atas kotak post ni..


Nanti akan keluar kotak hyperlink ni, dan tuliskan alamat blog atau link blog lain tu dekat column URL.


Tadaaa... Dah siap dah...




Ini lah rupanya selepas di postkan..Senangkan?Senangkan?

Selamat Membuat Link Dengan Mudah.. ^_^



Nota Kaki: Tengah gila nak linkkan blog orang lain..hehe..

8 comments:

  1. kembar_angah said..
    bukan syafiqah yg tipu..rupenye awak yang xtahu..kate solly kat adik awak gi...sieey kat awok weh..

    ReplyDelete
  2. angah ckp ape ek?
    tak paham.. -_-

    ReplyDelete
  3. haha saya sudah tahu, anyway thankz jugak!

    nanged. nang to read about Ice Kacang Puppy Love

    ReplyDelete
  4. angah:aku pun tak paham -_-"

    faizal fredley:yey!seb bek ade jugak org taktau.. :p

    iyouweblog:thanks for nanged me! ^_^

    ReplyDelete
  5. ye...setelah diamati rupenye angah yg tertipu...rupenye awak comment tentang cerite shutter island tu dlm blog sya....angah ingat awak comment ttg cara mudah utk mmbuat link dlm entry...soly aaa...

    ReplyDelete
  6. haha!tu r..pening kepala kitorang..puluh kali bace tak paham gak..muahaha

    ReplyDelete
  7. tu la.. kalau xtau, ringan2 kn la jari menaip, tanye maze ni.. :)

    ReplyDelete

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails