Thursday, July 16, 2009

Tips Temuduga ^_^

Ishh...layak ke aku nak bagi tips temuduga ni??Ok la..Tukar tajuk..Pengalaman ditemuduga dan persediaan temuduga yang pernah dibuat oleh Nasrina ^_^

Aku ni, bukan la diantara orang yang terer dalam menjawab soalan soalan penemuduga ni.Kalau diorang bagi soalan, aku bukan la orang yang boleh menjawab secara spontan dan boleh bagi idea idea yang hebat..No..Aku bukan orang yang hebat tu (-_-") Oleh itu,aku nak cerita dekat korang,apakah persediaan yang aku buat sebelum interview...

Setakat 2 tahun selepas aku graduate dari Uitm shah Alam ni,aku berjaya dapat 4 pekerjaan..(dari beratus kompeni yang aku pernah pegi temuduga..Tak la hebat pun..haha!) 4 kompeni tu adelah :

1. Perunding ZNA : Yang ni memang kebetulan nak sangat orang..Hari ni aku temuduga,esok dah kena kerja..(-_-") Walaupun tak best,tapi ada hikmah yang banyak yang boleh aku belajar masa kerja dekat sini...

2. Sumatech Oil & Gas : Yang ni aku dapat position QS..Aku tolak,sebab aku nak jadi Jurutera..huhu..(skema lak jurutera =p )

3. BW Perunding : Selepas 4 bulan kerja dekat ZNA,aku keluar pastu kerja dekat sini..Dapat better offer..Siapa yang taknak kan?hee..Banyak ilmu design yang aku blaja kat sini,aku gunakan masa nak luluskan drawing dari kontraktor dekat JKR ^_^

4. JKR : Tepat tepat setahun aku kerja dekat BW, aku dapat offer dekat JKR..Walaupun Kontrak,aku takkan lepaskan peluang ni.. ^_^

Ok..Habis dah senarai tempat2 kerja yang aku pernah dapat...Jangan cerita la dah berapa banyak air mata keluar untuk 96 kerja yang aku tak berjaya dapat tu..Tapi aku tetap bersyukur dengan hikmah bahawa aku tak layak dapat kerja situ =p

*********

Persediaan diri sendiri sgt penting..Jangan la melampau sangat nak pergi interview dengan ilmu yang kosong..Betul tak? Soalan soalan wajib yang kita kena bersedia sebelum temuduga adalah:

a) Cerita pasal diri kita sendiri (hentam la cerita apa2 pun..Janji best..^_^)

b) Ceritakan apa pekerjaan kita sekarang..Apa yang kita buat..Kalau fresh graduate,ceritakan apa special nya tesis korang..^_^

c) Kenapa nak sangat masuk kompeni yang korang pegi temuduga tu..Peringatan!!Sila jangan kutuk kompeni yang korang kerja sekarang dekat penemuduga tu..Attitude yang tak baik..Walaupun kompeni korang sekarang tu memang sangat2 hampeh,fikirkan je jawapan lain..Contohnya,nak cuba bidang lain ke..Nak kerja dekat kompeni yang lagi hebat and menyediakan kemudahan yang baik untuk pekerjanya ke..apa apa je la,yang membuatkan penemuduga tu rasa,kompeni dia tu best di mata orang lua.. =p

d) Buat persediaan tentang kompeni tu...

4 benda ni adalah perkara penting yang korang kena bersedia untuk pergi temuduga..Hafal je la jawapan jawapan ni sampai muntah..hee...

Ok,sekarang...Aku nak bagi tips yang paling berkesan... ^_^

Soalat hajat dan berdoa tanpa henti...Korang mesti ada target nak kerja kompeni yang macamane kan?So,dari sekarang,start la berdoa..Start solat hajat..Insyaallah...Allah takkan sia siakan usaha korang ^_^ Walaupun korang agak cuak masa temuduga tu nanti,tapi jangan risau...Allah akan mudahkan perjalanan temuduga tu nanti..Soalan pun automatik jadi senang dan dapat penemuduga yang friendly ^_^

Aku bukan orang yang pandai bercakap masa temuduga..Aku la orang yang cepat je menjawab 'taktau' dan berpeluh satu badan sebab gabra yang amat sangat masa temuduga..(-_-") Tapi aku yakin.Aku dapat kerja2 ni semua dengan pertolongan Allah.. ^_^

Hargai pekerjaan sekarang,walaupun memang amat menyiksakan..Yela,dah hati tak suka..macamane nk maintain cool kan..aku sangat2 faham perasaan tu..Tapi,percaya la..Bila korang dah keluar dari kompeni korang tu..Ilmu yang korang dapat,memang takkan sia sia..Tak kira la walaupun korang beralih ke bidang yang lain..

Yang penting...Doa banyak2 n andai kata takde rezeki untuk kali tu,redha je..N kena terus doa..ada lah hikmah kenapa tak dapat,n adalah tempat yang paling baik untuk kita..Yang paling penting,kena sangka baik selalu kat Allah.. ^_^

p/s Aku rindu nak tulis blog tapi taktau nak buat entry ape, last2 cite pasal inteview pulak tibe2.. hehe..

21 comments:

  1. saya akan amalkan tips cik nas tu..


    (pandang kiri kanan..join hanim posh..(HANIM POSHH?????? erkkkkk )...)

    ReplyDelete
  2. Knp tak best keje kat ZNA?? Anak auntie nak pegi interview kat sana next monday..she's a civil eng grad fr uitm nov 2010. Any hints before deciding..Really appreciate.
    tqvm..:)

    ReplyDelete
  3. salam auntie.. :)

    masa nas kerja tu dah 3 years back..Diorang terlalu banyak masalah dalaman.. Tapi maybe sekarang dah ok..nas dh lama tak dgr cerita diorang..

    Its ok kalau anak auntie still tak dpt kerja mana-mana lagi.pergi je sana dulu.boleh tambahkan ilmu dekat sana..sementara nk cari kerja lain..tapi kalau dah ada kerja lain yg offer, pergi tempat yang lain tu. ;) and kalau dh ada kerja sekarang ni..better takyah pergi..hehe..

    ReplyDelete
  4. Thanks for ur prompt reply. Skrg ni dia keje as QS kat one small air con company pays 2100. Klau boleh dia naklah civil eng jobs. Ur answer..sound like the bottomline dont work there if there is a choice..hmmm. Maknanya mmg tak bagus lansung le tu. Nampak projek dia mcm power2. Anyway brp dia byr for freshies? Benefits ok ?

    ReplyDelete
  5. auntie..dah ok sangat dah tu 2100..saya dulu diorang bagi 1200..sikit x?n payment tersekat-sekat tiap bulan.. benefit xde..hee..

    ok, pada nas.. biar dia stay je dekat ofis sekarang..disamping gaji yang mmg sangat2 dah ok utk freshies, ilmu qs ni dia sedut dulu byk2 sebab insyaallah sangat2 berguna bila jd engineer nnti.. tapi jgn lama sangat..sbb nnti susah nak pergi line engineering balik. ;)

    ReplyDelete
  6. Thanks Nas for sharing..really appreciate it. Good luck in all your future undertakings..salam.

    ReplyDelete
  7. sama2 auntie..giidmluck untuk anak auntie jugak ;) thanks..salam :)

    ReplyDelete
  8. Nas..just to share again with u that anak auntie was offered just now as design eng at RM2500..generous pulak zna. Anyway..anak auntie accepted..kita doakan ye hopefully the mgmt 3 yrs ago during your time has improved well and tak akan menganiaya anak auntie...insyaallah. FYI they recruited 3 freshies fr uitm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. auntie... nak mntk pendapat.. mcm mane anak auntie keje sana ya? saye baru je dpt offer semalam.. tapi was2 pulak nak terima sbb tgk mcm bnyk bad review je...

      Delete
  9. yeke auntie..xpe2..harap kompeni tu dah semakin hebat... hope semuanye ok.. gain knowledge sebanyak-banyak nye dekat sane nnti.. :)

    kalau still ada draftman nama en. anuar..kem salam ye..

    gud luck for her.. ^_^v

    ReplyDelete
  10. i tengah search pasal zna.. tup tup ada certa ni... hmm.. boleh djadikan pedoman...

    kalau anak aunty tu zna bayar 2500, kira ok lah tu... nak kena pegi juga aaa nterview minggu depann ni..

    ReplyDelete
  11. salam... saya dpt jugak panggilan pi intervie kat perunding zna ni..tapi ada terbaca komen seorg blogger ni dia tulis "Anonymous November 19, 2011 2:36 AM
    betul n setuju sangat pengakuan tue... jangan menyesal kalo u tak join ZNA tu dulu.... company tue cakap je projek berbillion2... tapi utang belambak... ah long siap tunggu depan pintu opis... gaji lambat bayar.. utang KWSP pekerja dah lebih RM700K..yang tensionnye.. pekerja jugak nak berdepan ngan semua tue...baik keje gaji ciput dari keje ngan ZNA" sy ttba jadi down n tak mau pi interview esok.. huhu...mngkin rezeki sy masih di tmpt lama wpun x der increment..huhu

    ReplyDelete
  12. salam.. sy arini baru pg interview kt zna.. gaji agak byk yg die tawarkn.. sy betol2 nk sgt tau.. ape sebenarnya masalah dalaman zna since ade yg kate company ni utang byk.. saya harap sgt u dapat respon comment ni.. sy tau u xnk buruk2 company lama.. tapi sy takut klo da keje tapi myesal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saje nak minta pendapat... u jadi ke join zna? saye baru je dapat offer dari dorang semalam... tgk review mcm takot pulak nak join.. tapi offer memang berbaloi... bole bagi pendapat?? thanks..

      Delete
    2. saje nak minta pendapat... u jadi ke join zna? saye baru je dapat offer dari dorang semalam... tgk review mcm takot pulak nak join.. tapi offer memang berbaloi... bole bagi pendapat?? thanks..

      Delete
  13. Sorry.. Masalah dalaman diorang yang sbena sy pun tak pasti.. Sebab sy bahagian teknikal. Bukan management atau financial diorang.. Cuma yg saya boleh bgtau, gaji lambat dpt...itu je la.. Sorry ye tak membantu sgt... :)

    ReplyDelete
  14. nas.. mcm mn dgn bw perunding?? ok x?

    ReplyDelete

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails