Monday, April 6, 2009

Rezeki dari langit..

Assalamualaikum...

Betul la...rezeki dan dugaan Allah ni..boleh dtg bile2 masa.....Camni ceita nya...

Aku nak sangat kerja gomen...Nak sangat2...Dari belajar lg..kalau org tanye aku..ape aim aku?Memang aku akan ckp keje gomen...

Banyak gak suara2 aku dgr..Cakap aku nak masuk gomen,sbb aku nak keje rilek.. kerja x mencabar...Emm..x kesah la ape org nak ckp..janji,aku tau ape yg aku nak...

Tapi,belom ade rezeki...rezeki kwn2 aku dulu...Dah sampai satu tahap..Aku dah fedup..aku dah putus asa...Dua kali aku interview,still x berjaya...

Lepas setahun kerja sini,Aku dah mula fikir cara lain..aku ubah cara pemikiran aku.Sebab,kalau tak,aku buat keje x sepenuh hati..tak ikhlas..Emm..mungkin aku tak dapat gomen,sebab tak sesuai dgn aku...Dari aku duk pikir2 nak benda yg aku tak dpt...knapa aku x hargai ape yg aku ada sekarang...Aku belajar nk menghargai ofis aku sekarang...Environment x best?aku akan bestkan...Org x tegur aku?aku tegur dulu...Boring takdek kerja?Aku pegi mintak kerja..Aku kurang berckp dgn org2 kt department aku..aku berubah,aku startkan topik tiap hari..Sebab aku nak hidup aku ceria sikit..bukan diammm je..

Tiap2 hari aku doa..bukak la pintu hati bos aku nak hantar aku keluar pegi tgk site..Alhamdulillah..tak lame lepas tu,aku dpt rase pegi tgk site dekat Semenyih,join miting dekat Taiping, factory visit dkt Nilai,join CIDB convention... Semua ni aku dpt lpas aku dah serahkan sepenuh hti aku dekat ofis aku ni..aku dah tak nk fikir psl gomen...Aku nak hargai ofis aku sekarang...Aku nak kerja dgn ikhlas.

Tapi Allah ada rencana Dia sendiri...Lepas aku dah rasa selesa,Aku dah dpt sesuaikan diri..Aku dpt offer dr gomen...Alhamdulillah...Benda yg aku nak sgt2 dulu..Tapi sekarang..aku baca surat tu dgn separuh hati...

Aku x tau nak buat keputusan macamane..Aku takut aku tamak..Aku takut nak mulakan tempat baru..Yang tak tentu lagi aku akan hepi n ada life...

Aku x tau nak buat keputusan...Aku x tau masa depan aku macammane..Selesa ke aku dkt situ nanti?ok ke environment die?ok ke kerja dia,department mane aku dpt?cawangan mana?Semua benda ni buat aku risau..Takut salah buat pilihan.Untuk lepaskan rezeki yg dah lama aku idamkan..rasa macam susah pulak..

Baik aku serahkan masa depan aku ni..dekat Allah... ^_^ Aku wat solat istikarah.. and doa..Kalau betul keputusan aku utk pergi gomen nih,n kerja yg dpt jamin kebahagian dunia dan akhirat aku,harap2 semua org akan sokong aku pergi..Alhamdulillah...setakat ni,semua suruh aku pergi...Tak ade yang bantah... Termsuk bos aku..Die ckp,kalau tu keputusan terbaik utk aku..die terima..Alhamdulillah..flow semakin baik..^_^ Doa aku "Semoga bos aku ni murah rezeki n bahagia dunia akhirat.." Aku sgt2 kagum dgn die..tak pernah marah,tak pernah mengeluh,tak pernah tunjuk tension,buat kerja jujur n sepenuh hati..Aku harap sgt..kalau tak byk,tp sikit2 aku dpt belajar dari cara die uruskan sesuatu,,... ^_^

Setakat ni...Jawapan dari istikarah aku..pergi gomen..n harap2..aku x buat keputusan yg salah..Doakan aku ye.. ^_^

note: dulu,aku selalu doa..bia la aku dpt gomen ni,mase aku x suka ofis aku ni..bia aku dpt kelua sepenuh hati..Tapi..Allah dah tetapkan..Aku keluar dgn hati yg sayang kan ofis aku sekarang nih..ofis ni byk buatkan diri aku dkt dgn Pencipta aku sebenanye..sebab aku duduk dkt tempat yg tersorok..Takde kwn berckp..Aku byk berckp dgn Dia je tiap masa..(kalau tak,ym..hehe..)
aku harap2,dekat tempat baru nnti..Masa aku dgn Dia tetap ada..Insyaallah...

6 comments:

  1. kakak kau yg cun..April 7, 2009 at 5:22 PM

    sok suci....

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah~

    bertuah sungguh kau....
    aku pun patut mula bersyukur ngan kerja aku kan?

    ReplyDelete
  3. hahha hampeh je nita..woi dik tak ckp pun dpt keje gomen..alhamdulillah..cite cpttttttt!!!!!
    aku sonok je kat opis br ni doakan la aku lame keje situ & bley keje ngan hati yg tenang..

    ReplyDelete
  4. sume sok suci..!!!
    konon2 tabah dgn pekerjaan masing2..
    hehehe... =p

    ReplyDelete
  5. yela..utk kami2 yg berkerja ni..kene la cari jln utk tenang kan ati..dan kerja bersungguh2!! jiayou sume!! \0/

    ReplyDelete
  6. Yee...belajar bersyukur n hargai ape yg ade sekarang..sebab bile dh takdek..bende yg lame tu la kite duk ingat2 blk..tak ke sakit?huhu..

    ReplyDelete

Terima kasih ya sebab komen ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails